Skiferie St. Anton

Skiferie St. Anton og gondol
Sidst opdateret: juni, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Du kan ikke gå galt i byen, hvis du vælger at tage på skiferie i St. Anton. Området er spækket med pister til alle typer af niveau og er samtidig indehaver af et af Europas bedste offpiste områder. Og med et væld af restaurant- og afterski muligheder har St. Anton alt hvad ski-hjertet begærer.

Find en skiferie til St. Anton her: Sunweb

Skiekspert Jonatan Bahat har besøgt St. Anton og giver nu sin udførlige anmeldelse af skiområdet. Læs anmeldelsen nedenfor, hvori Jonatan kommer ind på bl.a. skiterræn, sne- og vejrforhold, muligheder for overnatning, mad og drikke, transport og prisniveau.

Om St. Anton

Skiterræn

Områderne St. Anton, St. Christoph, Stuben, Zürs, Lech, Oberlech og Schröcken kombineres ved hjælp af lifter og danner tilsammen Østrigs største sammenhængende skiområde bestående af i alt 305 kilometer pister.

St. Anton er mest kendt som værende et offpiste-mekka for øvede skiløbere, men skiområdet indeholder samtidigt mange andre kvaliteter og skal derfor ikke afskrives som værende en destination for mindre øvede skiløbere eller dig, der skal prøve kræfter med sporten for første gang. De 305 kilometer pister er fordelt på 131 kilometer blå pister, 123 kilometer røde pister og 51 kilometer sorte pister.

Området indeholder alt fra helt stejle udfordrende pister til pister, der er perfekte til at lære at stå på ski på. Ud over pisterne er der rig mulighed for fantastiske offpiste oplevelser i St. Anton, hvor der er alt fra store åbne bjergsider til områder med tætte træer. St. Anton har også en fun-park, der indeholder hop, rails og boxes passende til både nybegyndere, eksperter og alt derimellem.

På trods af, at området er ikke kendt for sin fun-park, der ikke er specielt stor, er parken velkonstrueret og vedligeholdt og kan udfordre selv de bedste skiløbere. Der er i alt 88 skilifte, hvor klart størstedelen af disse er stolelifte. Ved hjælp af disse lifte kan du gennemføre “The Run of Fame”, hvor du løber på ski gennem hele området.

Ruten er 85 kilometer og kan gennemføres på en dag. Kom tidligt afsted om morgenen på en solskinsdag og du er garanteret en fantastisk dag fyldt med utrolige udsigter og skiløb i verdensklasse. St. Anton er altså et alsidigt skiområde, der har meget at byde på til skiløbere på alle niveauer. 

På trods af at St. Anton indeholder mulighederne for at være stedet, hvor du lærer at stå på ski for første gang eller går fra begynder til øvet skiløber er det ikke det optimale sted til dette. Begyndere kan godt nyde en skiferie i St. Anton, men skiløbere der er godt øvet eller bedre får mest ud af en tur til St. Anton. Der er ikke vildt mange begynder-pister, hvormed disse altid er relativt fyldt af andre skiløbere.

Hvis I er en gruppe af skiløbere på forskellige niveauer er St. Anton et fantastisk område, da det tilbyder skiløb for alle niveauer, men hvis i er en gruppe af begyndere vil St. Anton ikke være den optimale destination, da mange andre områder har mere at byde på.

På grund af skiområdets høje beliggenhed er der snegaranti samt et fantastisk landskab, hvor du kan se andre snedækkede bjerge så langt øjet rækker. Samtidig vil du sjældent opleve meget koldt vejr som i f.eks. Norge. Der er derimod god chance for masser af dage med høj sol, og du kan risikere at komme hjem med et solskoldet ansigt, hvis du glemmer solcremen hjemme i Danmark. Ved at vælge St. Anton er du altså sikret en skiferie med skiløb i øverste klasse og utroligt smukke naturoplevelser.

Skiudlejning

Skiudlejningen i St. Anton er super nem og kan med fordel gøres hjemmefra sofaen på forhånd. Det er muligt at leje alt det nødvendige udstyr, som du ikke selv ejer, og det er også muligt at vælge mellem forskellige typer af passende ski- og snowboardudstyr alt efter, hvilket niveau du er på. 

Skiskole

Til dig der ønsker en skilærer, er der rig mulighed for at modtage undervisning i topklasse. Der er forskellige skiskoler i St. Anton, men de opererer alle med samme uddannelse af sine instruktører, hvormed man er sikret høj kvalitet. Der er rigtigt mange danske skiinstruktører i St. Anton hver vinter, hvormed der er god mulighed for at anskaffe sig en dansk instruktør, hvis du ønsker det. Der findes danske skiskoler i St. Anton som f.eks. Skimundi.

Ved at vælge en dansk skiskole kan der altså sikres at have en dansk instruktør. Hvis det ikke lykkedes at skaffe en dansk instruktør er dette dog ikke et problem. Alle instruktørerne lærer, hvordan de skal undervise både børn og voksne, der ikke taler samme sprog. Skiinstruktører er ikke kun for nybegyndere, der ønsker hjælp til at lære de basale teknikker.

Skiløbere af alle niveauer kan have gavn af en instruktør til at hjælpe med at udvikle sit skiløb. Instruktørerne har forskellige niveauer og kan derfor undervise skiløbere af forskellige niveauer. 

Overnatning

St. Anton tilbyder en bred vifte af overnatningsmuligheder. Selve byen har både hoteller, lejligheder og hytter i forskellige prisklasser alt efter beliggenhed og luksuriøsitet. Der er alt fra “ski-in ski-out” muligheder til helt normale hoteller.

Selve St. Anton er dog en forholdsvis lille by i forhold til det store antal af skiturister, der besøger området, hvormed mange vælger at bo i byerne lidt udenfor St. Anton. Der er hoteller og lejligheder i byerne omkring St. Anton, hvor der hver dag kører skibusser til St. Anton med jævne mellemrum. Busserne er gratis, hvis du har et liftkort og er derfor nem transport til og fra skiområdet.

At bo i f.eks. Pettneu eller Flirsch er derfor ikke nødvendigvis en ulempe, da det er billigere, men ikke meget mere besværligt i forhold til transport. Busserne går også om aftenen og natten, hvormed det ikke er et problem at komme hjem efter en hyggelig tur på afterski eller en festlig aften i byen.

Mad og drikke

St. Anton har mange forskellige restauranter både på pisterne og nede i byen. Der er restauranter i alle prisklasser og med mange forskellige typer mad. Hvis du er ude på pisten og har lyst til at nyde noget at spise og drikke er der altid en restaurant inden for acceptabel rækkevidde.

Priserne på restauranterne på bjerget er dog lidt høje. Hvis du er til den billigere løsning, findes der supermarkeder nede i selv byen. Alle de omkringliggende byer, hvor det også er muligt at overnatte har også supermarkeder. Det er altså nemt at købe ind til alt, hvad hjertet ønsker. Hvorvidt du smører en lækker madpakke, som du nyder på pisten eller spiser et måltid på en restaurant med fantastisk udsigt er altså helt op til dig. 

Transport

Det er muligt at komme til St. Anton med enten bil, bus, fly eller tog. Køreturen fra Danmark er på omkring 12-13 timer og er altså lidt lang, men langt fra uoverskuelig. Det er den mest fleksible transportmulighed og de fleste kører derfor selv til St. Anton.

Med f.eks. SneXpressen er det muligt at rejse med bus direkte fra Danmark til St. Anton. Der findes ikke et tog, der går direkte til St. Anton fra Danmark. Det er dog muligt, at rejse til området ved at skifte tog et par gange undervejs.

At rejse med tog er den mest besværlige transport mulighed, men er derimod den billigste. Den nemmeste, men dyreste transport mulighed er at rejse med fly. Ved at flyve til Innsbruck og derfra tage et tog fra lufthavnen til St. Anton kan du hurtigt og nemt komme til St. Anton. 

På grund af de gode transportmuligheder nede i selve området med bus er det ikke nødvendigt at have egen bil i St. Anton. Hvordan du vælger at komme til St. Anton er derfor blot et spørgsmål om præferencer. Den eneste bemærkelsesværdige fordel ved at have egen bil i St. Anton er muligheden for at køre til andre skiområder i nærheden som f.eks. Ischgl, der ligger tæt på. Men med St. Antons 305 kilometers pister når du ikke at blive træt af området selv, hvis du er der i flere måneder.   

Oplevelser

St. Anton tilbyder mange forskellige oplevelser ud over skiløb. Området er specielt kendt for sit afterski, der regnes for at være noget af det bedste i Østrig. At toppe en lang dag på ski af med en kold øl i solen og en fantastisk udsigt er noget af det St. Anton gør bedre end nærmest alle andre skiområder.

Ud over afterski er det også muligt at have en god aften i byen i St. Anton. De forskellige barer afholder konkurrencer i løbet af ugen, hvor du kan deltage og stemningen er altid god. På Keller Bar er der ofte live musik. Hotellet i St. Anton har også en spa, som er perfekt til afslapning.

I midten af byen ligger der et wellness center med stor pool, hvor der er mulighed for at svømme udenfor. I Pettneu finder du Pettneu Wellness Center, hvor du kan få fuld østrigsk sauna oplevelse med alt fra regnfald bad til infrarød sauna, pool og aromadampbad.  

Prisniveau

Prislejet i St. Anton er generelt relativt højt. Det er ikke et skiområde, der konkurrerer på lave priser. Alt fra mad og drikke, til liftkort og skiudlejningen er i den dyre ende. Området er dog stadig et af de mest populære skiområder i Europa; for du får, hvad du betaler for. Skiløbet og atmosfæren er noget af det bedste, du kan finde.

Du skal derfor ikke tage til St. Anton, hvis du søger en billig skiferie, men derimod hvis du ønsker det bedst mulige skiterræn og oplevelsen af at befinde sig i et kulturrigt østrigsk skiområde. De høje priser kan dog imødekommes ved f.eks. at handle i supermarkeder i stedet for at spise på pisterne eller ved at tage tog til området i stedet for f.eks. at flyve derned. 

Kultur

St. Anton er præget af typisk klassisk tyroler kultur. Specialiteter som Kaspressknödel og Tiroler Gröstl er at finde på flere spisesteder og er tydelige beviser på, at St. Anton har robuste og stærke forbindelser til den traditionelle tyroler levevis.

Ydermere findes der spændende og bemærkelsesværdige kontraster mellem gammelt og nyt i byen. Moderne nytænkende arkitektur møder århundreder gamle bygninger. Dette er ligeledes karakteristisk for alle de omkringliggende byer. Lidt uden for St. Anton på vejen til den større by Landeck ligger der et gammelt slot, som kan besøges. 

Hvert år afholdes der et stort arrangement, hvor der løbes på ski fra afterskibaren Krazy Kanguruh og ned til St. Anton. I den forbindelse er mange af deltagerne klædt ud i festlige farver. 

Historie

Den første skiklub i St. Anton blev stiftet i 1901. Siden da har skisporten præget byen, som er blevet et verdenskendt skisportsområde; turismen er over de sidste 100 år steget eksplosivt. Det store antal af turister har skubbet området til at indrette sig efter dette, hvorfor der hele tiden opføres nye indkøbsmuligheder, overnatningsmuligheder mv. 

Gennem tiderne er der kommet mange verdenskendte skiløbere ud af St. Anton. Ved sidste vinter OL i 2018 kom Andreas Gohl fra St. Anton på en 8. plads i halfpipe, som var den bedste placering for en europæisk skiløber, hvilket cementerede St. Antons status som ski-mekka.

Mens pistekortet over tiden har udviklet sig til at inkludere flere pister, gør St. Anton sig bemærket ved at have ladet store dele af området forblive urørt for at bibeholde de fantastiske offpiste muligheder. Der afholdes hvert år store skikonkurrencer som downhill, freestyle, freeski, mm. i St. Anton, hvilket tiltrækker verdens bedste skiløbere og snowboardere.

Skiudstyr og skitøj til skiferie St. Anton 

Herunder har vi lavet en oversigt over det vigtigste udstyr og tøj til skiferien i St. Anton:

Ski og Støvler 

Uden ski kommer du ingen vegne på din skiferie. At have sine egne ski og støvler er dog ikke nødvendigt, da det er nemt at leje. Det kan ofte bedre betale sig at leje udstyr end at købe sit eget, da det lejede udstyr altid er i forholdsvis fin stand. Nye ski og støvler kan være dyrt at købe, og det kan derfor kun betale sig, hvis du kommer til at bruge disse regelmæssigt. 

Skiferie St. Anton pister

Hjelm

Sikkerhed er det vigtigste på din skiferie. Alle kan komme slemt til skade ved tilfældigheder, og ikke at have en god hjelm er derfor ikke risikoen værd at løbe. Det er muligt at få en hjelm med ved skiudlejen. Det er dog en god anbefaling at have sin egen hjelm.

En skihjelm mister sin beskyttelsesevne efter et hvis antal slag, hvorefter den skal skiftes ud. Ved at have din egen hjelm kan du derfor holde styr på, hvornår det er tid til at skifte din hjelm ud, da du selv har overblikket over, hvor meget din hjelm har været udsat for. Ved at låne en hjelm fra skilejen er du godt dækket ind, men du har ikke muligheden for at vide, hvorvidt hjelmen fungerer optimalt. 

Tøj

Du skal aldrig undervurdere vigtigheden af skiundertøj. At have skiundertøj på som det inderste lag tøj gør, at du ikke kommer til at fryse på pisten. 

Dit yderste lag af tøj skal bestå af skijakke og skibuks, der er vind- og vandtæt. Til at holde dig varm skal du også have hue, vanter og skisokker. En god halsedisse kan også være af stor nytte.

Lavineudstyr

På en skitur til et område som St. Anton – hvor offpiste skiløb er så stor en del af oplevelsen – er lavineudstyr det mest essentielle stykke udstyr. Når du bevæger dig udenfor pisten SKAL du have lavineudstyr. Uden lavineudstyr sætter du både dig selv og andre i fare.

De tre vigtige ting at have her er: en bipper, en skovl og en lavinesonde. Med disse tre ting kan du hjælpe andre, der bliver fanget i en lavine og andre kan hjælpe dig. Optimalt set kan du også investere i et ABS system, hvor du i din rygsæk har en airbag, du kan udløse i tilfælde af en lavine. På den måde vil du undgå at blive dækket af sneen.

Inden du begiver dig ud på offpiste eventyr skal du være sikker på, hvordan du bruger dit udstyr. Du skal ALDRIG stå offpiste med andre folk, der ikke har lavineudstyr. 

Opsamling

St. Anton har meget at tilbyde, men hvad er det der gør området til det sted, du skal vælge som din næste skiferie destination? Hvis du er en avanceret skiløber, der elsker offpiste skiløb og udfordringer er St. Anton det perfekte sted for dig.

Hvis du er en øvet skiløber, der gerne vil tage det næste skridt har St. Anton de perfekte muligheder for dette. Hvis du er nybegynder eller skal afsted på din første skiferie er St. Anton ikke den optimale destination. Det er ikke et decideret dårligt sted at vælge, men der findes mange andre bedre alternativer for begyndere.

St. Anton er altså den perfekte destination, hvis du er øvet, eller hvis din gruppe består af skiløbere med forskellige niveauer. Afterski og nattelivet er noget af det bedste du kan finde og kombinationen af dette med den rige historie og kultur samt de fantastiske skimuligheder er hvad, der gør St. Anton værd at vælge på trods af det (lidt) dyre prisleje.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Er det dyrt at holde skiferie i St. Anton?

Prisleje varierer fra område til område. I artiklen kommer vi ind på prislejet i St. Anton.

Hvilket skiniveau er St. Anton velegnet til?

Om du er begynder, øvet eller ekspert har en betydning for, om St. Anton er det ideelle skiområde for dig. Læs om hvilket skiniveau St. Anton er velegnet til i artklen.

Hvordan ser sne- og vejrforholdene ud i St. Anton?

Sne- og vejrforholdene skifter fra år til år, og man kan aldrig vide sig sikker på forholdene. Få svar på hvordan forholdene ser ud i artiklen.

Forfatter
Picture of Jonatan Bahat
Jonatan Bahat

Jonatan arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. At kalde ham for en skibums er en titel som klær ham til fingerspidserne. Han har været på sæson hele tre gange (to gange i Skandinavien og én gang i Alperne) og i den anledning besøgt ualmindelig mange skiområder. Som inkarneret snowboarder med en umådelig viden om tøj og udstyr, en dyb forståelse for snowboardteknik og et talent for at lave de vildeste tricks i parken, er han manden, vi tager fat i, når der skal forfattes artikler om snowboard.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj