Skiferie Saalbach

Hinterhag saalbach
Sidst opdateret: april, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Leder man efter et stort skiområde med massevis af muligheder, bør man tage et ekstra kig på Saalbach. Med sine 270 km sammenhængende pister er det et af de største sammenhængende skiområder i Østrig. Dette betyder, at området er alsidigt, tilbyder kvalitets skiløb og uendelige oplevelser. Ja – med andre ord er Saalbach det optimale skiområde for enhver skiløber – ny som rutineret.

Find en skiferie til Saalbach her: Sunweb | Snowtrex

Skiekspert Jakob Lützhøft har besøgt Saalbach og giver nu sin udførlige anmeldelse af skiområdet. Læs anmeldelsen nedenfor, hvori Jakob kommer ind på bl.a. skiterræn, sne- og vejrforhold, muligheder for overnatning, mad og drikke, transport og prisniveau.

Om Saalbach

Skiterræn

Saalbach, som skiområde, er primært til den øvede skiløber, da en del pister kræver øvet skiteknik, så man kan udnytte det store skiterræn, som Saalbach byder på. Dog er der stadig massere af muligheder for den let-øvede skiløber, samt begynderbakker for nybegynderen.

Derfor er området også egnet til familier, der sagtens kan få en god oplevelse på de mange pister, som området tilbyder. Området byder som sagt på 270 km pister, men opgraderer man sit liftkort, får man Zell am See med i købet og kan derfor boltre sig på de i alt 408 km piste.

Infrastrukturen i skiområdet er formidabelt. De tre hovedlifter, der fører op til tre forskellige bjergtoppe, er forbundet via pisterne. Det er derfor muligt at transportere sig rundt på ski til de fire områder Saalbach, Leogang, Hinterglemm og Fieberbrunn, uden, at man skal benytte en bus. De tre hovedlifter mindsker derudover trafikken ved liften om morgenen, så man slipper for lange køer, når man skal op på bjerget.

Generelt er lifterne i virkelig god stand, og de arbejder løbende på at fornye de ældre lifter, så der er kvalitet hele vejen rundt.
Man skal være opmærksom på, at liftkvaliteten daler, hvis man vælger at tage en skidag til Fieberbrunn, hvor der findes flere slæbelifter samt gamle gondollifter. Det skal dog nævnes, at området er det hele værd, og at man er garanteret en rigtig god dag på ski.
Udover de normale pister byder Saalbach også på rigtig god offpist med massere af muligheder for first tracks, det vil sige spor, som ingen har kørt i før dig.

Specielt Fieberbrunn er kendt for sine offpiste muligheder, hvor der årligt køres flere konkurrencer bl.a. Freeride World Tour og DM i Freeride.
Snesikkerheden er stor, og man er sikret sne hele sæsonen, selvom snekvaliteten selvfølgelig afhænger af temperaturen i vejret. Der kommer tit store mængder af sne, hvilket er fantastisk for offpist miljøet, men det betyder også, at dette til tider kan skabe nogle mindre solrige dage på bjerget.

Det betyder ikke, at solen er en sjældenhed, og man kan sagtens få en hel uge eller mere med konstant sol. 

Meget af Saalbachs terræn består af pister ned gennem skovene, hvor man, efter et snefald, kan nyde de smukke sneklædte træer. Med højeste skipunkt på 2099 m kommer man også op i højder over trægrænsen, hvor man møder det mere skaldede og rå landskab. 

Skiudlejning

Den forholdsvist lille by er fuld af skiudlejninger, og der er derfor mange muligheder at vælge imellem, hvor der er stor forskel på priserne og kvalitet i den enkelte butik. Skiudstyret er essentielt for en god skiferie, så hellere betale lidt ekstra for at få godt og korrekt udstyr, der passer til dit niveau. Undersøg enten mulighederne hjemmefra eller gå en tur i Saalbachs hyggelige gågade for at få et overblik over hvilken butik, der er den bedste for dig og din familie eller medrejsende. 

Skiskole

Ligesom i mange andre større skiområder findes der flere forskellige skiskoler i Saalbach. Skiskole er en god idé for nybegyndere og letøvede, og kan sagtens bruges af mere erfarne skiløbere til at få finpudset skistilen og eventuelt få fralært sig nogle af de dårlige vaner, man kan have skaffet sig i løbet af årene.

Man kan både tilmelde sig skihold, hvor man bliver undervist sammen med andre (god idé for børn), men det er også muligt at få privatundervisning, hvor instruktøren kun har fokus på dig. I Saalbach findes eksempelvis skiskolen Snowacademy, som tilbyder begge former for undervisning. De har både engelsktalende samt danske instruktører, og har børneland til de helt små børn. 

Overnatning

Der er utallige overnatningsmuligheder i skiområdet. I Saalbach by ligger der mange hoteller eller lejligheder tæt på en af tre hovedlifter, hvor der er stor variation i kvaliteten. Har man brug for et lille hyggeligt pensionat, hvor det vigtigste er en seng og morgenmad eller derimod et luksushotel med spa og lækker morgenmadsbuffet samt aftensmad, kan man finde begge muligheder.

Derudover findes der også pensionater og hoteller lidt længere væk og endda oppe på bjerget, hvis man foretrækker det. Nogle af indkvarteringerne har ski in/ski out, men ellers er der som sagt oftest ikke langt fra de fleste overnatningsmuligheder til en af lifterne.
Når man booker sin overnatning, bør man være opmærksom på, hvilken lift det er tæt på. Nogle af lifterne transporterer jer op til mere børnevenlige steder end andre.

Derudover kan man have kort afstand til liften om morgenen, men længere hjem om aftenen, fordi man ender ved den lift, der er længst væk pga. for eksempel afterski.
Udover mulighederne i Saalbach by kan man også finde overnatninger i Hinterglemm, Fieberbrunn og Leogang, så der er mange muligheder for at få sine ønsker opfyldt, om det perfekte sted at bo for jer.

Mad og drikke

De fleste restauranter på pisten er helt fornuftige steder at spise, og det er sjældent, man finder en rigtig dårlig restaurant. Bjerget er fyldt med forskellige spisemuligheder i form af både store og mindre hytter. Befinder du dig i Leogang, anbefaler vi, at du prøver en af de tre restauranter Hendl Fischerei, Alte Schmiede og Asitz Bräu. De er alle tre placeret ved toppen af de to gondollifter i Leogang, og er bestemt et besøg værd. 

Hendl Fischerei er en moderne restaurant med en fantastisk udsigt fra deres terrasse, som nærmest hænger ud over bjerget. De fleste af deres retter ligger oppe i den højere prisklasse, men hvis man bare ønsker en halv grillkylling eller nogle spareribs, findes disse til helt fornuftige priser. Søger man derimod en restaurant med mere klassisk østrigsk skiferiemad, skal man tage på Alte Schmiede eller Asitz Bräu.

De to restauranter har samme ejer og har derfor stort set det samme udvalg. Alte Schmiede er indrettet som en gammel smedje med mange gamle redskaber. Asitz Bräu derimod brygger deres egen øl, som man kan finde på menukortet. Denne restaurant er også gammeldags indrettet, hvilket skaber en hyggelig stemning.
En fun fact, omkring Asitz Bräu, er, at man fra det øverste herretoilet kan kigge ud over pisten, hvis man benytter sig af pissoiret. Folk kan selvfølgelig ikke se ind udefra.

I Hinterglemm kan Sonnalm anbefales. De har også det klassiske menukort, som man finder på de fleste restauranter i de østrigske alper. Deres Wienerschnitzel er virkelig god, og resten af deres retter er også værd at prøve.

Skal man ud og spise om aftenen, har Saalbach by et stort udvalg af restauranter, som primært ligger i gågaden. Del Rossi er en restaurant med et Italiensk islæt, hvor menukortet dog ikke udelukkende bærer præg af Italien. De har et stort udvalg med bl.a. Wienerschnitzel og gode steaks. Derudover laver de også gode drinks, hvis man trænger til noget godt at drikke efter en lang skidag.

Hvis man vil spise traditionel Østrigsk, skal man tage på Schattbergstube, som ligger ved Schattberg liften. Dette er en klassisk Østrigsk restaurant, hvor den Østrigske hygge kommer til syne. 
Ønsker man noget helt andet og vil have en oplevelse, mens man spiser, skal man besøge Hotel Peter og deres restaurant.

Stedet er kendt for deres Felsensteak, som man selv steger på en sten med vejledning fra ejeren Peter. Peter kan 18 forskellige sprog inklusiv dansk, og gør en stor dyd ud af at servere Felsensteaks. Dette gør han bl.a. ved at synge Wienervalsen og give alle et forklæde, som man kan tage med hjem som souvenir. Det lyder specielt og som en turistfælde, men man får et rigtigt godt måltid og en god oplevelse.

Der er oftest mange ude at spise i byen, specielt i højsæsonen. Derfor anbefaler vi, at I bestiller bord (evt. hjemmefra), hvis I planlægger at spise ude på en restaurant.

I Saalbach ligger der to supermarkeder – M-Preis og Billa. M-Preis ligger på torvet midt på gågaden, mens Billa ligger på hovedvejen ved tunnellen, lige inden byen rigtigt starter. Da byen ikke er så stor, er en af de to butikker i gåafstand for de fleste indkvarteringer. Ellers er der en stor parkeringsplads ved Billa, hvis man er i bil.

Begge supermarkeder har et godt udvalg, hvor man for det meste kan få, det man leder efter. Skal man handle stort ind, er Billa det bedste valg, da butikken er størst, og derfor har flere muligheder.

Bor man derimod i Hinterglemm, findes Spar som det eneste supermarked, men der er udvalget godt, så det bliver ikke et problem kun at benytte dette.

Når man er på skiferie i Østrig, skal man være opmærksom på, at de fleste supermarkeder har lukket om søndagen, og dem som har åbent, kun har det i korte perioder. 

Skiferie Saalbach udsigt

Transport

Saalbach er let at komme til og fra. Kører man selv, tager det ca. 13-14 timer, afhængigt af, hvor man kører fra samt trafik. Derudover kan man tage bus fra Danmark direkte til centrum af Saalbach. De fleste hoteller har selv parkeringspladser, ellers skal man benytte sig af byens parkeringspladser mod betaling.

Hvis man selv sørger for sin rejse og hotel, kan man booke bustransfer gennem rejsebureauer og derfor blive en del af deres busrejse.
Vil man helst flyve, ligger den nærmeste lufthavn i Salzburg. Herfra er der 1-1 ½ times transport. Her er det igen muligt at booke busturen via. et rejseselskab. Udover Salzburg kan man også flyve til München eller Innsbruck, hvorfra der er ca. 2 ½ times kørsel.

Den sidste mulighed er tog. Man kan tage tog fra Danmark eller vælge at tage toget fra Salzburg lufthavn. Der er ingen togstation i Saalbach, men derimod én i Zell am See, som ligger ca. 20 minutters kørsel væk.

Ønsker man i løbet af sin skiferie at besøge andre skiområder, kan man tage en bus til Zell am See og derfra tog til bl.a. Bad Gastein, St Johann im Pongau (en del af Wagrain området) og Schladming. I skal dog være opmærksomme på, at der i disse områder kræves et andet liftkort. Som tidligere nævnt kan man med det store liftkort stå direkte på ski til Zell am See, og de i alt 408 km piste plejer at være rigeligt til en uge med godt skiløb.

Oplevelser

Saalbach er fuld af muligheder. Området er bl.a. kendt for sin afterski, og man kan ikke nævne afterski uden at nævne Hinterhag Alm. Afterskistedet ligger lige oven for hovedliften Kohlmaisbahn, og er flere gange blevet kåret til Europas bedste afterski.

Der er intet musik før kl 16, hvor livebandet går i gang og spiller kendte afterskisange som Cowboy und Indianer og Anton aus Tirol. Derudover spiller de også danske sange som Himmelhunden og Vimmersvej. Hinterhag er fuld af god stemning og topper omkring kl 17, hvor der er Herzenzeit (hjertetid) med ejeren Evi, som smider merchandise ud til alle gæster. Er man heldig kan man tage et Hinterhag halstørklæde, pandebånd eller hue med hjem.

Vil du starte afterski lidt tidligere, kan du tage på Berger Alm, der ligger længere oppe på bjerget. Her er der happy hour fra 15:30 til 16:30, hvor man får dobbelt op, på alt man bestiller, mens man lytter til klassisk afterskimusik.

Har I brug for at prøvet noget andet, kan det anbefales at prøve Goaßstall i Hinterglemm. Hvert år i Januar kommer afterskilegenden Dj Ötzi forbi på sin tour og giver koncert. Det er det hele værd.

I udvalgte uger i løbet af sæsonen er der Freestyleshow ved hovedliften Kohlmaisbahn, hvor turister fra hele byen samles til at se diverse tricks blive udført. Her mærker man virkelig Saalbach stemningen og mangfoldigheden, som den lille kompakte by indeholder. 

Søger man anden underholdning kan man tage familien eller vennerne med ud på en ca. 3 km lang sjov kælketur ved Spielberghaus og endda vælge at spise i deres restaurant inden kælketuren. Man bliver fragtet op til toppen af kælkebanen i en pistemaskine, hvor man kommer op til en stor træhytte, der ligger helt fredfyldt for sig selv oppe på et af Saalbachs flotte bjerge. Turen er utroligt sjov og flot.

Hvis man hellere vil opleve en masse på ski, kan de øvede skiløbere køre The Challenge, som er en rundstrækning rundt i alle Saalbachs områder. Turen er 65 km, og man skal derfor sætte hele dagen af til turen og evt. have madpakke med, som man kan spise i liften.

Dette er god måde at presse sig selv på og opleve hele Skicircus Saalbachs område på én gang. Turen er den længste skirute i Alperne. Saalbach er fyldt med gode oplevelser. Tag for dig af goderne så du får en uforglemmelig skitur.

Prisniveau

Når man tager til Saalbach, skal man være forberedt på at prisniveauet ligger op mod den høje ende, og at tingene koster lidt mere end mange andre steder i Østrig. Dette gælder både overnatning, mad, skiudlejning osv. Det kan sagtens lade sig gøre at finde billigere alternativer, hvor man med fx. overnatning skal være ude i god tid, når man booker hjemmefra.

Kultur

I midt Januar finder Mountain attack sted, som er et løb, hvor deltagerne løber op ad udvalgte pister på ski, og derefter står ned igen på ski. Løbet starter og slutter i Saalbach by, og det er sjovt at se deltagerne starte og slutte løbet. Under anstrengelserne tilbagelægger de over 3000 højdemeter, så det er klart værd at være med til at hylde deltagerne enten før eller efter løbet. 

Historie

Saalbach har siden oprindelsen, som skidestination, haft turisme som hovedfokus. Dette har ført til, at Saalbach hele tiden har haft fokus på forbedring af området i form at lifter og større skisystem, hvilket tydeligt kan ses og mærkes på den høje kvalitet i dag.

Saalbachs navn stammer fra “Salpach”, som er det tidligere navn på floden, der løber ind til den nærliggende by Saalach. Floden hedder i dag Spielbergbach. I 1991 var skiområdet vært for verdensmesterskaberne i Alpint skiløb, hvilket de igen skal være i 2025.

Skiudstyr og skitøj til skiferie i Saalbach

På skiferie er udstyret essentielt for, at man får en god oplevelse. Nedenfor finder du en liste over nødvendigt skiudstyr samt udstyr, der kan være en fordel at skaffe.

  • Ski – Lej eller køb nogle, der passer i størrelsen og til dit niveau og behov.
  • Skistøvler – Lej eller køb nogle, der passer dine fødder godt, da dårlige skistøvler kan ødelægge dagen på bjerget.
  • Skistave – Ikke til helt nybegyndere, men er ellers en del af skiløbet til at holde balancen.
  • Skigoggles – Køb nogle gode (ikke nødvendigvis dyre), da god sigtbarhed gør dagen på bjerget sjovere.
  • Skiundertøj – Inderste lag under skitøjet. Holder dig varm og transporterer sved væk, så tøjet ikke bliver vådt og senere koldt.
  • Skisokker – Køb nogle skisokker, som sidder godt og tæt til din fod og dit ben. Sidder sokkerne ikke korrekt, kan de folde og forårsage irritationer/smerte i skistøvlen.
  • Skihjelm – Anbefales at købe eller leje en skihjelm, da du aldrig ved, hvad der kan ske på pisten.
  • Rygskjold – Beskytter mod slag på ryg og rygsøjle, og kan være god at have ved uheld.
  • Skihandsker – Køb nogle gode skihandsker (ikke nødvendigvis dyre), som holder dine hænder varme, da kolde hænder kan forringe en ellers god skidag.
  • Solcreme – Køb en solcreme af høj faktor, da solens stråler er meget kraftige i bjergene, når de reflekteres i sneen, og lyset stadig indeholder UV-stråler ved overskyet vejr.

 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Er det dyrt at holde skiferie i Saalbach?

Prisleje varierer fra område til område. I artiklen kommer vi ind på prislejet i Saalbach.

Hvilket skiniveau er Saalbach velegnet til?

Om du er begynder, øvet eller ekspert har en betydning for, om Saalbach er det ideelle skiområde for dig. Læs om hvilket skiniveau Saalbach er velegnet til i artklen.

Hvordan ser sne- og vejrforholdene ud i Saalbach?

Sne- og vejrforholdene skifter fra år til år, og man kan aldrig vide sig sikker på forholdene. Få svar på hvordan forholdene ser ud i artiklen.

Forfatter
Jakob Lützhøft

X

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj