Skiferie Sölden

Udsigt skiferie Sölden
Sidst opdateret: februar, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Er du i tvivl om, hvorvidt skiferie er noget for dig? Og er du i øvrigt i tvivl om, hvor skiferien, i så fald, skulle gå hen? Sölden er et af de største skiområder i Østrig og desuden det eneste med 3 bjergtoppe over 3000 meters højde. Pisterne findes i alle sværhedsgrader og det gør Sölden til den ideelle destination, hvad enten det er familietur, for de unge eller for de voksne. Derudover byder Sölden på afterski i særklasse og en lang række af oplevelser, til når benene trænger til en pause fra de ellers altid snesikre pister.

Find en skiferie til Sölden her: Sunweb | Snowtrex

Skiekspert Emilie Lystberg har besøgt Sölden og giver nu sin udførlige anmeldelse af skiområdet. Læs anmeldelsen nedenfor, hvori Emilie kommer ind på bl.a. skiterræn, sne- og vejrforhold, muligheder for overnatning, mad og drikke, transport og prisniveau.

Om Sölden

Skiterræn

Sölden ligger i den østrigske delstat Tyrol, og byen i sig selv ligger i 1300 meters højde. Området byder på 4 bjergtoppe, 2 gletschere, hele 144 km piste og 31 skilifte fordelt mellem stolelifte, slæbelifter og gondoler.

Piste kilometerne er fordelt på henholdsvis 70 km. blå, 45 km. røde og 29 km. sorte pister. Det gør skiområdet attraktivt for alle, uanset erfaring og niveau. Sæsonen i Sölden strækker sig fra oktober til maj, men grundet de højtbeliggende og snesikre gletschere, starter sæsonen sommetider allerede midt i september.

Skiområdet har 4 lokale skiskoler, som giver rig mulighed for undervisning, uanset alder. Områdets brede blå piste gør også Sölden til en ideel destination for familieferie. Til skiskolerne hører også to store kinderland områder, hvor de yngste kan boltre sig og få smag for vintersporten. 

Også for de mere erfarne skiløbere og snowboardere er Sölden attraktiv; Du kan blandt andet prøve kræfter med en af områdets mange sorte pister, der hvert år er destination for den årlige world cup. Sölden er også kendt for dets utallige muligheder for god offpist, både over og under trægrænsen; Over 70 km. offpist muligheder er at finde, fordelt over 2000 højdemeter. 

Desuden har en stor snowpark fundet sin plads i Sölden, til de mange rutinerede freestyle skiløbere og snowboardere. Snowparken byder på kickers, boxes, rails og walls i mange sværhedsgrader. 

På pisterne finder du også en række af forskellige adrenalins cups, som er piste med forskellige discipliner med tidtagning og tilhørende video. Alt sammen tilgængeligt på dit liftkort og til stor sjov for alle aldersgrupper. Og sidst men ikke mindst støder du på en funslope, til stor glæde for familiens yngste medlemmer.  

Udover alpinski byder Sölden i øvrigt på en lang række af langrendsruter. Og hertil mulighed for undervisning og leje af udstyr. 

Med områdets højde finder du både pister under og over trægrænsen. Det betyder, at du vil støde på hyggelige skovområder såvel som store brede snelandskaber. Højden sikrer derudover altid minusgrader og sne på toppen, men glem ikke solcremen. Du kan næsten altid regne med solens varme stråler. Særligt sidst på sæsonen er der i den grad mulighed for at slikke sol på toppen og hive lidt kulør med hjem fra alperne. 

Sne- og vejrforhold 

Hvis du rejser sydpå på skiferie, giver du ofte afkald på de grønne piste og helt flade begynder områder, som du ellers ville støde på flere steder i Sverige eller Norge. Til gengæld vil du gå en ferie i møde, med højere bjerge, større snesikkerhed og flere solskinstimer end hvis turen gik nordpå. 

I Sölden kan du regne med en temperatur på toppen der typisk ligger mellem 0℃ og -15℃, som naturligvis stiger i takt med man nærmer sig dalen. Du kan desuden regne med et gennemsnit på 3 – 6 solskinstimer om dagen, naturligvis også afhængig af sæsonen.

Skiudlejning

Mulighederne for leje af udstyr i Sölden er mange. Områdets 4 lokale skiskoler tilbyder alle ski- og snowboard udlejning. Her er det typisk muligt at spare penge, hvis du kombinerer leje af udstyr med undervisning. Du kan derudover leje udstyr gennem alle sportsbutikkerne i dalen. 

Skiskole

Som nævnt byder området på 4 lokale skiskoler, som alle tilbyder professionel undervisning i både ski og snowboard og på alle niveauer. Afhængigt af dine ønsker og behov kan du her vælge mellem holdundervisning og privatlærer.  

Ønsker du en dansk skilærer til familiens yngste, kan det med stor sandsynlighed lade sig gøre i Sölden.

Overnatning

Der findes et utal af muligheder når det kommer til overnatning i Sölden og områderne omkring. Lejligheder, hostels, hytter og hoteller findes i alle prisklasser og hvor stjernerne rangerer fra 1 til 5. Luksuriøse spa hoteller, østrigske hytter eller hjemlige lejligheder kan alle findes både i, og udenfor centrum. Og ja, endda på selve pisten. Med de gratis skibusser forbindes hele området og gør skiløb let tilgængeligt uanset valg af overnatningssted. 

Mad og drikke

Efter en formiddag på skiene handler det om, at finde det perfekte frokost sted og her er der massere af muligheder. Langs pisterne støder du på den ene træhytte efter den anden, hvor du med omhu kan vælge, hvor du vil have serveret den klassiske østrigske mad med vaskeægte tyrolerstemning. Hvis du ikke er den store fan af den østrigske gastronomi, er der naturligvis andre muligheder på menukortet.

I terrænet vil du også støde på de større selvbetjenings restauranter hvor prisniveauet falder en anelse, men hvor den stadig står på traditionelle østrigske retter. Ja, hvad enten du trænger til kolde drikkevarer på solterrassen, eller det er en varm kakao med flødeskum, der trækker, er der altså et væld af restauranter at vælge imellem. 

På toppen af Gaislachkogl i 3048 meters højde bliver du mødt af den smukke gourmet restaurant IceQ. Det var i netop denne bygning, at dele af James Bond filmen Spectre blev optaget. Udover en gourmet oplevelse i særklasse, vil du fra restauranten kunne nyde den fænomenale udsigt af de sneklædte østrigske alper, der strækker sig så langt øjet rækker. 

Også i dalen findes der et udvalg af restauranter i flere forskellige prisklasser og med lidt til enhver smag. 

Supermarkeder er fordelt med korte mellemrum i hele byen. Det store udvalg i dagligvarebutikkerne gør det nemt, selv at stå for madlavningen hjemme i lejligheden og have frokosten med i rygsækken på bjerget.

Transport

Der er flere muligheder når det kommer til at rejse til Sölden; Den nærmeste lufthavn er Innsbruck, som ligger godt 1 time og 10 minutters kørsel til Sölden centrum. Fra Innsbruck kører der både offentlige busser og toge. Derudover er det også en mulighed at arrangere transfer til og fra lufthavnen, gennem hotellet.

Ønsker du at tage toget på skiferie finder du ötztal bahnhof små 40 minutters kørsel fra Sölden centrum. Ønsker du derimod at tage bus til området, findes der efterhånden en række af rejseselskaber, som arrangerer busture direkte til Sölden. Og vælger du – som så mange andre danskere – at tage bilen over den østrigske grænse, kan vi glæde dig med, at der er gratis parkeringsmuligheder overalt ved skiområdet. 

Et kvarters kørsel fra Sölden centrum finder du skiområdet Obergurgl. Her kan man komme til med bil eller med den lokale skibus, som i øvrigt kører gratis og med jævne mellemrum. 

Oplevelser

Hvis vejret svigter eller benene er trætte, er Sölden heldigvis også rig på oplevelser uden for pisterne. Som tidligere nævnt er Sölden hjembyen for filmen Spectre. Hvis du for alvor vil opleve James Bond stemningen, bør du lægge vejen forbi 007 elements på toppen af Gaislachkogl. 

Trænger familien til afslapning er mulighederne også flere; i midten af byen finder du Freizeit arena som byder på svømmehal og sauna og desuden fitnesscenter og sportshal. 

Tager i derimod en anelse længere ud af byen, vil i blive mødt af det 4 stjernede spa hotel Aquadome placeret midt i den spektakulære østrigske natur. Særligt ved Aquadome er særdeleshed deres enorme termiske bad. 

Sölden og nabobyerne byder på en række magiske områder for vandreture, hvorpå Tyrols største vandfald er beliggende 20 minutter ude fra centrum – bestemt et besøg værd. 

Er du glad for at agere publikum til de bedste indenfor branchen, er du også på vej til det rette sted. Udover at være vært til World Cuppen er Sölden nemlig også destinationen for det årlige Audi Nines, hvor der for alvor bliver praktiseret skills indenfor freestyle, både på ski og snowboard. 

Hvis du leder efter et adrenalinkick og desuden er vild med udsigten over de østrigske alper, kunne paragliding over Sölden måske være noget for dig.

Midt i byen finder du både en skøjtebane og curlingbane og ikke mindst finder du en kælkebane på hele 7,3 km, som er til stor sjov for alle aldersgrupper. 

Prisniveau

Prisniveauet i Sölden er uden tvivl i den høje ende, sammenlignet med mange andre områder i østrig. Det er praktisk talt relativt dyrt at rejse til Sölden, men det er til gengæld nok den eneste ulempe ved skiområdet. 

Overnatning

Den gratis skibus kører over en lang strækning og forbinder området på begge sider af centrum. Det er derfor muligt at bo uden for Sölden, uden besvær med at komme til skiområdet. Prisniveauet for overnatningsmuligheder falder så snart, man kommer en smule ud fra centrum. 

Prisen afhænger naturligvis af, hvilke overnatningsmuligheder du vælger at gøre brug af. Som tidligere nævnt byder Sölden og nærområderne på overnatningsmuligheder i mange forskellige prisklasser. 

Liftkort

De følgende priser gælder for højsæsonen i Sölden. Holder du ferie udenfor højsæsonen, er der penge at spare på liftkortet. 

Et 6 dages liftkort for voksne koster 343 €€ (Svarende til 2570 kr.)

Bestiller du liftkortet online kan du få det ned til 288 € (Svarende til 2160 kr.)

Et 6 dages liftkort for børn koster 189 € (Svarende til 1415 kr.)

Bestiller du liftkortet online kan du få det ned til 158,5 € (Svarende til 1185 kr.)

Mad og drikke 

I terrænet koster en gennemsnitlig frokost inklusiv drikkevarer omkring 15-20 € pr. person. (Svarende til 110-150 kr.) Det er dog bestemt både muligt at finde frokost i både billigere og dyrere prisklasse. 

Leje af udstyr

Prisniveauet på skiudlejning er naturligvis afhængig af, hvilket udstyr du ønsker at leje. Typisk er det muligt at leje ski, støvler, stave og hjelm eller snowboard, støvler og hjelm som et sæt og på den måde få en besparelse. Et sådan sæt koster for en voksen omtrent 200 € for en uges leje. (Svarende til 1500 kr.) For børn er det ofte en del mindre. 

Som hidtil nævnt giver det typisk god mening, at booke udstyr og undervisning det samme sted, for en bedre pris.

Bjerg skiferie Sölden

Skiskole og undervisning

Priserne for skiskole varierer afhængigt af, hvor længe og hvornår på dagen du ønsker undervisning. Der er som nævnt flere forskellige muligheder når det kommer til valg af skiskole og dermed forskel på priser. Her følger et billede af, hvordan priserne nogenlunde ser ud. 

6 hele dages gruppe undervisning på ski eller snowboard for barn eller voksen løber op i godt 300 € (Svarende til 2250 kr.)

Privatundervisning i ski eller snowboard koster omtrent 80 € pr. time. (Svarende til 600 kr.) Her vil der være lidt at spare, ved køb af flere timer. 

Afterskiing i Sölden

Udover at være kendt for sit fænomenale skiområde blandt ski og snowboard entusiasterne, er Sölden også kendt for sit afterski og natteliv. Det gør området ekstra attraktivt for de unge og festglade, som nyder at skråle med til de klassiske og velkendte afterski sange. Her er der i den grad plads til at drikke Glühwein, Flügel og Jägermeister i lange baner og ikke mindst, traditionen tro, konkurrere i at slå søm i en træstub. 

Efter en lang dag på pisten skal der tages stilling til, hvor den første fadøl skal drikkes. Den store Schirmbar midt i byen, er både et oplagt og populært sted at starte aftenen. Når hygge stemningen skal skiftes ud med festligheder, er både Almrausch og Mogul gode bud på steder til at slutte aftenen med manér. 

Også diskoteket Katapult er vellidt blandt særligt de unge. Her starter festen først kl. 22:00 modsat den ellers så traditionelle afterski, som begynder direkte fra pisten, stadig med fødderne plantet i skistøvlerne. 

Er du mere til klassisk tyrolerstemning og østrigsk øl, er der også flere barer og restauranter at finde oppe i terrænet. Denne stemning er også at finde i byen på Marco’s og Phillip, eller på Live Bar som i øvrigt også byder på stemningsfuld livemusik.

Sidst men ikke mindst skal det nævnes, at der hver fredag afholdes Electric Sölden party fra 14 -16:30 midt på bjerget. Her forandres solterrassen til en stor scene og mens dj’en sætter gang i stemningen, udfordrer skiløberne hinanden i dansemoves og nyder drikkevarer fra baren, indtil den sidste lift fragter de festglade mennesker tilbage på jorden. 

Hvis ovenstående lyder som noget for dig, vil du sikkert også, synes om det helt store fest event- nemlig Electric mountain festival. Festivalen finder sted i start april og gør det samme som hver fredag, bare endnu større og endnu bedre!

Skiudstyr og skitøj til skiferie Sölden 

Skiudstyr er sjældent billigt, men desværre en nødvendighed. Som nævnt i ovenstående er der mange muligheder for at leje ski og stave/snowboard og hjelm i Sölden. Tøj og briller kan du med fordel anskaffe dig på forhånd og være helt klar til nogle lange dage på bjerget. Der findes efterhånden mange muligheder for at købe både nyt og brugt, leje eller låne. Her følger en liste over det mest væsentlige udstyr du får behov for på din skiferie: 

 • Ski og stave/snowboard
 • Ski- eller snowboard støvler
 • Hjelm
 • Goggles/skibriller
 • Skijakke, eller en vind- og vandtæt jakke
 • Skibukser
 • Skihandsker
 • Skisokker
 • Skiundertøj, enten uld eller syntetisk
 • Halsedisse
 • Hue
 • Ekstra varmt tøj, alt efter hvor varm din skijakke er. 
 • Eventuelt rygskjold
 • Solcreme og Solbriller er også en klar anbefaling herfra

Skihistorien om Sölden

Den første lift i Sölden åbnede allerede i 1948. Det var en én-personers stolelift, som i den grad står i kontrast til de for nyligt tilkomne moderne lifter. Sölden har siden begyndelsen været i konstant udvikling og byder i dag på ét af Østrigs største sammenhængende skiområder. I 1975 åbnede de første skilifter på rettenbach gletscheren. Det gav Sölden mulighed for, at starte sæsonen langt før de øvrige skiområder. Og det var netop på rettenbach gletscheren, at Sölden i 1993 afholdte sin første world cup, som den dag i dag, fortsat er en tradition. 

I takt med udvidelserne og effektiviseringen af området, er Sölden blevet et populært skiområde for mange nationaliteter og desuden et af danskernes foretrukne.

Så er der ikke andet at sige, end rigtig god skiferie!

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Er det dyrt at holde skiferie i Sölden?

Prisleje varierer fra område til område. I artiklen kommer vi ind på prislejet i Sölden.

Hvilket skiniveau er Sölden velegnet til?

Om du er begynder, øvet eller ekspert har en betydning for, om Sölden er det ideelle skiområde for dig. Læs om hvilket skiniveau Sölden er velegnet til i artklen.

Hvordan ser sne- og vejrforholdene ud i Sölden?

Sne- og vejrforholdene skifter fra år til år, og man kan aldrig vide sig sikker på forholdene. Få svar på hvordan forholdene ser ud i artiklen.

Forfatter
Emilie Lystberg
Emilie Lystberg

Emilie arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. I forbindelse med sit erhverv som skilærer har hun besøgt samtlige skilande og skiområder. Som uddannet og aktiv skilærer med bopæl i Østrig er hun en af magasinets go-to journalister, når der skal forfattes artikler om skilande og skiområder. Hun er et skiferie-leksikon uden lige, og det udtrykkes også i hendes skrivelser, hvor hun – udover at inddrage sine erfaringer med lande og områder – også inddrager sin faglighed fra sin profession.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 600 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj