Skiferie Trysil

Lift i skiferie Trysil
Sidst opdateret: august, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Norske Trysil er en dansker favorit, hvor alle kan få stillet deres behov. Området, der er Norges største, er vel nærmest komplet med pister til skiløbere på alle niveauer, og med rigtige mange forskellige overnatningsmuligheder. Og så er det geografisk centralt god placeret både for nordmænd, danskere og svenskere.

Find en skiferie til Trysil her: Sunweb | Snowtrex

Skiekspert Kenneth Kristensen har besøgt Trysil og giver nu sin udførlige anmeldelse af skiområdet. Læs anmeldelsen nedenfor, hvori Kenneth kommer ind på bl.a. skiterræn, sne- og vejrforhold, muligheder for overnatning, mad og drikke, transport og prisniveau.

Om Trysil

Skiterræn

Alt skiløb i Trysil foregår omkring Trysilfjellet, hvor man kan komme op i 1.100 meters højde. I alt findes i området hele 78 km præparerede pister, der er 31 lifter og 68 pister i områder. Syv stolelifter, ni T-lifter, 15 tallerkenlifter og seks rullebånd. Der findes tolv sorte pister, 14 røde af slagsen, 18 blå og 24 grønne. Den længste piste er på 5,4 kilometer, og den største faldhøjde er 685 meter. 

En skidag i Trysil er koncentreret om fire knudepunkter, SkiHytta, Turistsenteret, Høgegga og Høyfjellssentreret. Fire områder med hver deres særpræg, og hver deres fordele og ulemper. I området ved Skihytta findes et par gode røde pister plus en enkel, også god sort piste. Desuden er der et godt stille og roligt børneområde.

Turistsenteret er vel at betragte som hoved knudepunktet i Trysil-området. Her findes gode overnatningsmuligheder af forskellige slags, blandt andet Radisson Blu Resort, gode indkøbsmuligheder, liften Fjellekspressen, der er super hurtig, men også en meget lækker snowpark, en verdensklasse crossbane, der virkelig kan anbefales plus naturligvis et børneområde med alt der er behov for til de små. Men der findes trods alt også et par gode røde pister.

Høgegga er som et slags mellemstation, da man oftest skal igennem her for at komme videre i området. Der kan være kø ved lifterne, men den store stolelift kører normalt stabilt. Men det er også ved Høegga der findes områdets bedste sorte pister. Her kan man godt bruge et par timer, og man kommer hurtigt retur til de sorte pister ved træklifen i Høegga.

Ved Høyfjellssenteret findes der bedre muligheder til børnene. Her er ganske enkelt masser af plads til, at de små kan få mange gode timer på ski. Her kan man bo i Radisson Blue Mountain Resort, og også nyde gode indkøbsmuligheder. For at komme videre i resten af området herfra skal man benytte Toppekspressen.

Super lækker stolelift. hvor man sidder beskyttet fra vinden. Og dette er der virkelig behov for. For det blæser meget ofte på toppen af Trysilfjellet. Faktisk så meget at Toppekspressen ofte er lukket. Og så opstår der flaskehalse andre steder i området. Men sådan er skiferie som bekendt også. Trysil er blandt de største områder i Skandinavien, og der virkelig muligheder for skiløb på alle niveauer i området.

Udsigt skiferie Trysil

Skiudlejning

Der findes fire forskellige skiudlejningsteder i Trysil-området. Alle steder super tæt på pisterne, så man bare kan afhente og komme på ski med det samme. I perioder tilbydes også levering til bolig ved bestilling online. Dette skal dog gøres senest tre dage inden ankomst. Og det er lettest at bestille via SkiStar.com. Her er det blot, at finde den pakke, der passer til dit behov.

Du kan vælge pakke ud fra dit niveau som skiløber, fra begynder til avancerede, og skal så blot oplyse vægt, ønsket skilænge og skostørrelse. Naturligvis kan du også booke en snowboardpakke eller udstyr til langrend. En mulighed er også den attraktive Multileje, der giver mulighed for at skifte mellem ski, snowboard og langrend. Et valg der kan gøre dine dage på ski super effektive og sjove. Alle ski er nyslibede, nyvokset og altid de nyeste modeller. Og så følger der hjelm gratis med, når du lejer udstyr via SkiStar hos Trysil. For naturligvis kører man med hjelm i Trysil.

Skiskole

Skiskolen i Trysil administreres af virksomheden SkiStar, og er i verdensklasse. For de helt små findes maskotten Valles skiskole, der er til børn mellem 3 og 9 år. Her er det trygt og sikkert at få de første gode oplevelser på ski. Ud over at de små lærer at begå sig på ski, og svinge, bremse og køre i lift, så møder de oftest nye venner. Skilærerne er super rutinerede, professionelle og har gode pædagogiske evner. Og der er diplom plus skikørekort til alle deltagere.

Men i Trysil findes masser af andre muligheder for at få undervisning på ski. Teenagerne kan blive undervist i offpiste eller få en Snow Park intro. Der findes naturligvis kursus til dem, der ønsker at komme i gang med Snowboard, og så kan der hyres privattimer også til snowboard, til at lære at begå sig i parker eller blot forskellige niveauer i alpint skiløb.

Endvidere er der rigtig mange muligheder for at få undervisning i langrend og i telemark skiløb i Trysil. Generelt er det både sjov og effektivt og tilfredsstillende at få skiundervisning i Trysil. Der er mødesteder flere steder i området, så det er let at komme igang om morgenen. Det er bare at booke via SkiStar.com.

Overnatning

Trysil har et stort udvalg af forskellige slag overnatningsmuligheder til alle behov. Der er både muligheder for hytter, lejligheder og lækre hoteller. Blandt de mest kendte muligheder er Radisson Blue Resort hotellet, der ligger i forbindelse med selve Trysil Turistcentret. En en god mulighed for de kræsne, der ønsker lidt mere end blot et sted at sove. Hotellet har 900 sengepladser, værelser af forskellige størrelser, alle topmoderne, og ligger ski in/ski out. 

Ved Trysil Høyfjellssenter kan man bo på Radisson Blue Mountain Resort, hvor priserne er lidt lavere, men udsigten fantastisk, og så er der muligheden at nyde de store udendørs spabade, hvor du kan sidde og nyde solskin, snevejr eller nordlys. Det skal man prøve.
Endnu en hotelmulighed er Trysil hotel i Trysil by, der er billigere, men kræver at du kører med bil eller skibes til skiområdet. 

Vi I bo i hytte kan I finde det område, der passer bedst til jeres behov. Mange bor i Trysilfjell hytteområdet, hvor der findes hytter flere steder. Ved Høyfjellcentret findes både hytter og lejligheder og ved Turistcentret også lejligheder til lidt lavere priser. Også i Fageråsen og flere andre steder er både hytter og lejligheder. De fleste steder bor man ski in/ski out og kvaliteten er høj de fleste steder. Og bor man mange sammen kan prisen blive attraktiv.

Mad og drikke

I Trysil findes et stort udvalg af restauranter, som du alle kan nå på ski. Det gælder både når du skal nyde morgenmad, frokost, når du skal på afterski og til middag om aftenen. Et populært sted er Brasserie T på Radisson Blue Resort. Her mødes man i en moderne og indbydende atmosfære.

Samme sted findes også Chill Bowl and Dine, der er super egnet til børnefamilierne, og alt også med mulighed for bowling Flere steder findes også pizzeriaer, hvor hele familien kan samles, og slappe af efter en lang dag i sneen. 

I skiterrænet kan anbefales restauranten Knettsetra hvor man kan få lokale retter til frokost i et super hyggeligt miljø. Her er også afterski, og så kan man nyde lækre vafler. Et perfekt sted til en pause på skidagen. Afterski skal ske på Restaurant Laaven, hvor der i højsæsonen ofte er live musik og DJ. Lørdag aften fortsætter festen med natklub. Men også på Skipuben er stemningen høj om eftermiddagen, når skidagen er ved at være slut.

Men i Trysil findes også gode indkøbsmuligheder til jer, der vil lave mad i hytten eller lejligheden. Både ved turistsenteret og i Høyfjellssenteret findes supermarkeder. Priserne er faktisk til at have med at gøre. En mulighed er også at køre til selve Trysil by og købe ind.

Transport

Der er lidt mere end 800 km fra København, over Sverige til Trysil. En lang tur, men dog på motorvej det meste af vejen, så det er normalt forholdsvist smertefrit. En overnatning undervejs kan dog gøre det mere behageligt. Tager man færge til Oslo er der lidt mere end 200 km kørsel. Dette kræver en ekstra overnatning på Oslo-færgen, hvis man kommer fra København, men til gengæld kan man slappe om aftenen.

Trysil er også centralt placeret i forhold til Scandinavian Mountain Airport, så du kan uden problemer flyve fra eksempelvis København om morgenen og stå på ski i Trysil om eftermiddagen.Du kan komme med bus til Trysil ved Trysilekspressen, der kører fra Oslo Busterminal via Oslo lufthavn og direkte til skiområdet. Kommer man med tog skal man stå af i Elverum, hvorfra man kan tage en bus videre til selve Trysil.

Også når det gælder muligheden for at kombinere et ophold i Trysil med et par dage i andre skiområder er Trysil et perfekt valg. Dit SkiStar liftkort gælder også til svenske Sälen, der er blot 80 km derfra. En oplagt mulighed for jer der ønsker en skiferie med skiløb i flere områder. Men der er faktisk heller ikke langt til områder som Hafjäll ved Lillehammer eller andre svenske områder som Kläppen, Stöten eller Branäs. Med andre ord der er rigtig mange muligheder for fede skioplevelser, når du befinder dig i Trysil.

Oplevelser

I Trysil er der gode muligheder for oplevelser for jer, der ønsker mere end blot almindeligt skiløb. Morgen Skiløb inden pisterne åbner for andre, også kaldet Manchester, er en super fed oplevelse, og man slutter typisk af med lækker morgenmad. Måske ovenikøbet de berømte vafler på restauranten Knettsetra. Men der kan også køres på ski på de oplyste områder om aftenen. Dette giver altid en speciel atmosfære. Faktisk er der til tider mulighed for kørsel med fakler om aftenen.

For de små er der masser af aktiviteter blandt andet med maskotten Valle, der ofte arrangerer konkurrencer på ski. Og specielt på hotellerne er der en lang række underholdningsmuligheder. Men man kan også køre i kane, i hundeslæde og på snescooter. Man kan nyde badning flere steder, gå på stjernejagt og meget andet. Du behøver ikke kede dig under et besøg i Trysil. Og så er der jo også rig mulighed for langrend i Trysil. Omkring 100 km løjper indeholder området. Og det er virkeligt i smukt natur og store oplevelser, der venter på dig, når du kører på langrend i Trysil.

Prisniveau

Som en del af SkiStar og i Norge generelt er prisniveauet højt for danskere i Trysil. Prisen for liftkortet er i den høje ende, men til gengæld får man meget for pengene. Det er ikke billigt at bo på hotellerne, men det er muligt at finde lejligheder selv til dem med begrænset budget. Specielt hvis man bor mange sammen udenfor højsæsonen kan man sammensætte en tur til Trysil, der er til at betale. Og faktisk er priserne på specielt pizzariaerne, men generelt på restauranterne, i Trysil ikke så slemme, som Norge ellers har ry for.

Kultur

Trysil er et rigtigt danskersted. Faktisk er mere end 30 % af de besøgende på den norske skidestination fra Danmark. Og det er mest børnefamilier, der tager til Trysil. Derfor passes der på de små alle steder. I lifterne tager man hensyn og hjælper. Men der også plads til at de voksne kan fyre den af på de sorte pister og hygge sig med afterski. I højsæsonen er der mange på pisterne og der kan være kø ved en række lifter. Men normalt sørger ansatte for at få tingene til at glide hurtigt og uden problemer.

Historie

Der har boet mennesker i Trysil i tusinder af år. Og ski blev længe betragtet som et godt transportmiddel. Men skiløb var, og er, andet end en transportform. Den første lift ved Trysilfjellet blev bygget i 1966, og anden juledag 2016 kunne destinationen fejre 50 års jubilæum. I 1970’erne blev de første reklametiltag gjort, og der begyndte at komme turister til Trysil for at stå på ski.

Løbende blev der bygget nye lifter. I 1980’erne blev der for første gang lavet lifter specielt til børnene, og i 1986 tog Trysil Skicenter for alvor form. Hele syv nye lifter blev der bygget i 1989. I 1995 kom den første 6-personers stolelift, og området fortsatte op gennem 1990’erne en enorm udvikling. I 2003 blev der for første gang omsat for en millioner kroner i det der hed Trysilfjellet AS og et nyt logo blev lanceret.

I 2005 blev Trysil købt af svenske SkiStar, og siden er området for alvor vokset og er hvert år blevet udbygget. I 2008 kunne Radisson Blue Resort slå dørene op og fra 2012 flyttede SkiStars børnekoncept ind i Trysil. Derefter er det for alvor gået stærkt.

Blandt andet op til 2017/2018 blev bygget et nyt stor børneområde, og sneproduktions kapaciteten blev for alvor udbygget, så sæsonen kunne forlænges og forholdene optimeres. Nu er Trysil et skiområdet der appellerer til stort set alle målgrupper.

Men der er fortsat store planer for fremtiden i Trysil. Blandt andet arbejdes der med en ide om et gondol fra selve Trysil by til turistcentret. Føres dette ud i livet vil det give nye og meget store muligheder for Trysil som turistdestination. I 2013 modtog Trysil i øvrigt certificeringen “Sustainable Tourism”. Og der arbejdes systematisk for at reducere miljøpåvirkningen i alle funktioner i området.

Skiudstyr og skitøj til skiferie i Skiferie Trysil

Skandinavien er ofte et koldt sted at stå på ski. Specielt i januar. Så man skal være godt forberedt med varmt tøj på en skitur til Trysil. Det er altid godt at bygge på med flere lag. Børn skal have skiundertøj på, og sikres at de kan holde varmen på fødder, hænder og hovedet. Det kan blæse rigtigt meget på toppen af Trysilfjellet, så det skal man være forberedt på, inden man tager den ellers behagelige stolelift til toppen. Man kan faktisk godt blive overrasket, når man stiger af liften.

Og naturligvis kører alle med hjelme Trysil.

Et Skistar sæsonkort giver enorme muligheder

Trysil er en del af den svenske virksomhed SkiStar, der er nordens største udbyder af alpint skiløb. Skistar ejer de svenske destinationer Sälen, Åre, Vemdalen samt Hammarbybacken i centrum af Stockholm plus St. Johann i hjertet af Tyrol og altså Trysil og Hemsedal i Norge. Køber du et SkiStar All-sæsonkort, som du skal huske er personligt, kan du står på ski så meget du vil på alle SkiStars destinationer.

Specielt hvis du er i Trysil giver denne mulighed mening. For der er kun 80 km fra Trysil i Norge til Sälen i Sverige. En hurtig kørertur. Sälen består af fire områder, så du kan sagtens bruge et par dage på de svenske pister selvom du bor i Norge. Det er normalt let tilgængelige veje mellem områderne. Og så er der der i øvrigt mulighed for en lang række rabatordninger via SkiStars App med SkiStar All-sæsonkort.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Er det dyrt at holde skiferie i Trysil?

Prisleje varierer fra område til område. I artiklen kommer vi ind på prislejet i Trysil.

Hvilket skiniveau er Trysil velegnet til?

Om du er begynder, øvet eller ekspert har en betydning for, om Trysil er det ideelle skiområde for dig. Læs om hvilket skiniveau Trysil er velegnet til i artklen.

Hvordan ser sne- og vejrforholdene ud i Trysil?

Sne- og vejrforholdene skifter fra år til år, og man kan aldrig vide sig sikker på forholdene. Få svar på hvordan forholdene ser ud i artiklen.

Forfatter
Kenneth Kristensen
Kenneth Kristensen

Kenneth arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Han har stået på ski i over 30 år, og har blandt andet gennemgået en BSI 1 skilæreruddannelse hos Den Danske Skiskole i sine unge dage. I de seneste 15 år har han tilbragt hovedparten af sine vintre i Sverige. Der er (næsten) ikke ét eneste område i Sverige, som han ikke har besøgt, og af den årsag er han magasinets skarpeste kniv i skuffen, når snakken går på Sverige. Du vil derfor se ham som forfatter af hovedparten af skiferie artiklerne om Sverige. Som professionel forfatter forsøger han at kombinere sin profession med sin brede viden om skiferie, således artiklerne bliver velskrevne og får et faktuelt islæt.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 5.000 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Breaking nyheder om sneforhold og skidestinationer

✅ Tests af skiudstyr og skitøj