Hemsedal er et af Norges største skiområder. Og med sin placering mellem Oslo og Bergen har det opnået en enorm popularitet hos de norske byboere. Men det er også en rigtig dansker favorit. I højsæsonen er der nærmest flere danskere end nordmænd på pisterne. Og det er forståeligt, for Hemsedal har alt hvad der er brug for til en perfekt skiferie.
Find en skiferie til Hemsedal her: Sunweb | Snowtrex
Skiekspert Kenneth Kristensen har besøgt Hemsedal og giver nu sin udførlige anmeldelse af skiområdet. Læs anmeldelsen nedenfor, hvori Kenneth kommer ind på bl.a. skiterræn, sne- og vejrforhold, muligheder for overnatning, mad og drikke, transport og prisniveau.
Hemsedal har fået kælenavnet De skandinaviske Alper. Selvfølgelig er der forskel på skiløb i de rigtige Alper og så i Norge, men man får virkelig en følelse af at køre i bjerge i Hemsedal. Og der er tale om et rigtigt godt alternativ til at tage sydpå.
Området består af 21 lifter og 53 pister. 48 km pister i alt, og en faldhøjde på 830 meter understreger, at Hemsedal virkeligt er attraktivt skiområde, også til dem der gerne vil udfordres. Der køres i Hemsedal på tre forskellige toppe, og man kan se fjelde overalt, hvilket netop giver alpestemningen. Specielt fra toppen Totten 2 er udsigten virkelig smuk, og noget man skal tage sig tid til at nyde.
Der er hele syv sorte pister og ni røde af slagsen i Hemsedal, så der er også gode muligheder for dem, der ønsker at få fart på brædderne. Seks stolelifte er der i området, så det er let og hurtigt at komme helt til tops og få de lange ture. Områdets længste piste er på 6 km, og er fra Totten 2 og retur til byområdet.
Faktisk havner man altid i byområdet, hvis man blot fortsætter med at køre. Så børnene kan ikke blive væk. I øvrigt er det også i byområdet ved den store SkiStar Lodge, at det meget veludrustet børneområde findes. Og så skal vi have med, at der er super gode muligheder for offpiste i Hemsedal.
Med sin nordlige placering og høje beliggenhed har Hemsedal stor snesikkerhed. Fra november til maj er der sne på pisterne. Og skulle der opstå nogen udfordringer med sne belægningen har de naturligvis et udbygget sneproduktionssystem.
Hver nat præpareres pisterne, så man står altid op til mulighed for lækkert skiløb. Selvfølgelig skal man være opmærksomhed på at det kan være rigtigt koldt, og selvom der ikke er meget vind i selve byen, kan det være helt anderledes på toppen. Så vær altid klar til store vejrskift.
Hemsedal er en del af virksomheden SkiStar, og har dermed også et super effektivt system til udlejning af ski- og snowboard udstyr. Det letteste er at booke online via SkiStar.com. Her kan man både vælge den pakke, der passer perfekt til ens behov og det niveau man har som skiløber.
Men også hvis du mangler enkelte dele kan du booke det, inden du tager hjemmefra, så det står klar ved ankomsten. I øvrigt findes der også muligheden for at en såkaldt multi leje, en kombination af alpint udstyr og udstyr til langrend. Så kan du kombinere dine dage med forskellige skioplevelser, som du ønsker. I perioder tilbydes levering til den bestilte bolig, men ellers er afhentnings butikken centralt placeret lige hvor lifterne starter.
Det er ved bookning, som altid, vigtigt at angive korrekt vægt og skostørrelse. Men det er også let at bytte, hvis udstyret ikke føles rigtigt. Og så er det altid nyslebet og nyvokset ski, man lejer i Hemsedal.
SkiStar administrerer skiskolen i Hemsedal, og den er i verdensklasse. Det er muligt at booke ski lektioner for både børn og voksne, og enten i grupper eller med privatlærer. Helt generelt er det sjovt, men også effektivt at få skiundervisning i Hemsedal, og du får med stor sandsynlighed altid forbedret din teknik.
Man kan booke sin undervisning online hos SkiStar.com. Her skal man både vælge aldersklasse og niveau. Laveste alder er 3 år, og for de små er eneste forudsætning, at barnet skal kunne være væk fra mor og far under lektionen.
Desuden findes et Freeride kursus for dem, der ønsker at blive bedre til at køre i parker og i offpiste.Det er selvfølgelig uddannet og professionelle skilærer, der benyttes hos Hemsedal, og det er altid en god ide, at bruge lidt tid på at blive en bedre skiløber. Man bliver aldrig færdig med at uddanne sig som skiløber.
Udvalget af overnatningsmuligheder er rigtig stort hos Hemsedal, og det meste er med ski in/ski out. Mange bor i SkiStars Lodge, hvor man er perfekt centralt placeret for hele områdets udgangspunkt, til skiudlejning og til indkøb plus barer og restauranter mv.
Der findes lejligheder i størrelser fra otte til 14 personer, og de er alle rummelige, udstyret med alt hvad der gør en skiferie behageligt. Desuden er der mulighed for super lækre suiter. I selve Hemsedal findes også almindelige lejligheder, der er mere velegnet til skoler eller andre grupper, der er på skiture. Også disse er perfekt placeret i forhold til en lifterne.
Men der er også et stort udvalg af hytter i området. Blandt andet i Veslestøien-området findes en række super lækre dobbelthytter i to plan og med alt der er brug for til en stor gruppe. Desuden er det muligt at bo i både hytter og lejligheder flere steder spredt ud i det smukke område. Blandt de mest populære områder er Skarsnuten. Alle steder bor man i gåafstand til lifter.
Alle kan finde en bolig, der passer til deres behov hos Hemsedal.
Hemsedal er kendt for at have mange serveringssteder af god kvalitet. Både i selve byområdet og ude i terrænet kan man få lækker mad og drikke. Til frokost er det oplagt at stoppe på Fjellkafeen på toppen af den effektive Hollvin Ekspress lift. Her kan man nyde en elgburger eller flere andre lækre retter med et lokalt præg. På toppen af Skarsnutenliften findes Restaurant Skarsnuten.
Her er servering udenfor, når vejret er godt, og mange foretrækker her at vælge pizza.
I bunden af Hollvin Express er det oplagt at gå på Hollvin Restaurant & Bar, der serverer mad fra kl. 9 og resten af skidagen, og dette både ude og inde. Det er ofte stedet, hvor man hænger ud og mødes.
Når skidagen er ved at være slut, skal man på Stavkroa. Et berømt afterski-sted, hvor den klassiske discipliner som at danse i skistøvler og fællessang gerne må udføres. Et must på en skiferie til Hemsedal.Vil man bare hænge ud i lidt mere afslappet omgivelser er sportsbaren O’Learys, der ligger i SkiStars Lodge, mere oplagt. Her er både mulighed for arkadespil og at se sport på TV. Også i Lodgen findes Lodgen Spiseri, der er for hele familien.
Aftensmåltidet kan evt. nydes på Liv Bistro, hvor udsigten over fjeldene og dalen er imponerende, men stemningen stadig afslappet. Børnefamilierne kan evt. tage på Peppes Pizza, der altid er et hit hos de små.
Hemsedal er centralt placeret mellem Oslo og Bergen, og er generelt let tilgængeligt i bil. Der er dog 800 km fra København, gennem Sverige til Hemsedal, så en overnatning undervejs kan være en mulighed. Dog er det på motorvej langt det meste af turen, så den kan normalt tages forholdsvist smertefrit. Et godt alternativ er at tage færge til Oslo og køre derfra. Dette kræver dog en ekstra overnatning på færgen fra København. Der er ca. 200 km fra Oslo til Hemsedal. En tur der kan tages på få timer.
Fra både Oslo og Bergen er der ekspressbusser til Hemsedal. I højsæsonen køres et par gange om ugen, og priserne er rimelige. En anden mulighed er tog fra Oslo. Man kører til stationen Gol, og skal derfra tage en lokal bus til selve skiområdet. Flyver man til Gardemoen ved Oslo er er der fredag og søndag i højsæsonen en transferbus direkte til Hemsedal. Ellers er det selvfølgelig muligt at leje en bil i lufthavnen eller tage til selve Oslo og tage tog derfra.
Fra Bergen til Hemsedal er der 275 km og fra Scandinavian Mountains Airport ved Sälen i Sverige er der ca. 365 km.
Hemsedal er et godt valg for dig, der ønsker mere end blot skiløb på din skiferie. Først og fremmest er der et godt udvalg af restauranter, caféer og barer i Hemsedal. Og også afterski er normalt en sjov ting i Hemsedal. Maskotten Valle arrangerer hele tiden sjov aktiviteter for børnene. Ude over skikonkurrence kan det være diverse shows og muligheden for at køre i scootertaxi.
Populært i Hemsedal er de Snow Parker, der findes flere steder i området. Her er alle muligheder for at øve sig på rails eller finpudse sine hops. Parkerne er bygget til skiløbere på flere niveauer, så alle kan finde et sted, der passer til deres behov. Men specielt når der er efterskoler i Hemsedal er disse godt besatte.
Andre muligheder for aktiviteter er blandt andet muligheden for at køre på snescooter, køre med hundeslæde, spille bowling men også isklatring og paragliding er muligheder. Og så er det hyggeligt at køre på skøjter, når den lille hyggelige skøjtebane i centrum af byen er åben.
Men man kan også køres off-piste i Hemsedal. Det er en fed ting at booke en lokal guide og tage med uden for pisterne, og prøve sit skiløb af under anderledes betingelser.. En mulighed er også Adventure Camp, hvor unge kan lære at begå sig i off-piste og også lærer om hvordan man skal begå sig ved laviner. Selvfølgelig under opsyn af uddannede undervisere. Men man skal selvfølgelig altid passe på udenfor de afmærkede pister.
Priserne i Norge er generelt noget højere end de tilsvarende priser i Sverige. SkiStars destinationer holder et højt niveau på alle parametre, og derfor højere priser på liftkort. Priser der dog stort set svarer til dem, man finder i Trysil, Hafjall og andre store norske områder.
Men det er muligt at finde overnatninger til rimelige priser i Hemsedal. Dette både i lejligheder i byen og i hytter rundt i området. Tidligt på sæsonen er priserne markant lavere end når højsæsonen indledes fra uge 7.
Hemsedal er generelt super børne- og familievenligt. Der bliver taget hensyn til de små, og alle hjælper med. Specielt liftvagterne er altid parate til at give en ekstra hjælpende hånd. Det er vigtigt at de første oplevelser på ski bliver godt, så de små får mod på et langt liv som skiløber.
I perioder kan der være mange efterskoler og lignende i Hemsedal. Dermed kan der også være mange unge på pisterne, i snowparkerne og ved afterski. Men alt foregår normalt i en god stemning.
De første tanker om en skilift i Hemsedal opstod i 1952. Men det var først i 1959, at en 350 meter lang lift stod klar, og historien om et af Norges største skiområder var indledt. Selve Hemsedal Skicenter åbnede i 1961, og der blev i den forbindelse for alvor lavet planer om at tiltrække turister til området. I starten af 1980’erne tog udviklingen fart. Den første stolelift åbnede i 1983, og siden har den voksende skiturisme bidraget til en voksende økonomi i området.
I 2000 blev Hemsedal købt af SkiStar, der også ejer Trysil samt de store svenske områder, Sälen, Vemdalen og Åre samt St. Johann i Østrig. SkiStar bidrager med en god synergi med viden fra de øvrige områder i virksomheden, og har generelt gjort Hemsedal til det super professionelle ski- og turistområde det er i dag. Og har du et SkiStar All-sæsonkort kan du stå på ski i de fem store skandinaviske områder samt altså i St. Johann.
I Norge og Sverige kan det være rigtigt koldt. Specielt i januar kan temperaturerne komme meget langt ned, og blæst kan gøre kuldefølelsen endnu værre. I Hemsedal kommer man forholdsvis højt op. Det kan derfor være rigtigt koldt, når man besøger Hemsedal.
Specielt i de højtliggende stolelifte. Derfor er det ofte nødvendigt med skiundertøj. Specielt børn skal have skiundertøj på, og det skal være af god kvalitet for at sikre en god følelse hele dagen. Handsker, sokker og evt. huer er en anden super vigtigt ting. Varmen forlader kroppen fra hoved, hænder og fødder, så de områder skal beskyttes godt. Og der er virkelig forskel på kvaliteten, så man kan med fordel investere i produkter, man kan have i mange år.
Selvfølgelig skal alle køre med hjelm i Hemsedal, men nogen kan have behov for at have en hue under hjelmen. Solcreme er en selvfølge. For selvom solen står lavt, så bider den alligevel, og huden skal beskyttes.
Skal du køre offpiste eller på pister hvor der kan være is, så skal dine ski være nyslebet. Der er ikke noget værre end, når kanterne ikke vil tage fat på underlaget. Man bliver en bedre skiløber på et par ski, der er gjort ordentlig klar til dagen.
I Hemsedal Skicenter er de super professionelle og det er en god investering af få slebet og vokset skiene, inden du bevæger dig afsted.Skibukser og skijakke er en selvfølge, og uldtrøjer under jakken gør virkelig en forskel. Endnu en mulighed er en svedundertrøje. Man får flere kræfter til at koncentrere sig om sit skiløb, når man ikke fryser, og med en trøje, der kan fjerne sved fra selve kroppen er det hele bare mere behageligt.
Norge og Langrend hænger uløseligt sammen. Norske skiløbere er oftest dominerende i langrend ved World Cups, VM og ved de olympiske lege. og det er i Norge, i Sjusjøen ved Lillehammer, at mange, også danskere, deltager i Birkebeinerrennet. Løbet der blev kørt første gang i 1932, og hvor alle deltagere skal køre med en rygsæk, der vejer 3,5 kg.
Dette som et symbol på den historiske færden med kongesøn Haakon Haakonsøn, der efter sin fødsel i 1204 måtte bringes i sikkerhed under den daværende borgerkrig. I Birkebeinerrennet går naturoplevelse, sport og historien op i en højere enhed. Generelt elsker Norge langrend, og det er for de fleste en del af deres hverdag og deres DNA. Også i Hemsedal spiller langrend en stor rolle.
Med udgangspunkt i Hemsedal Skicenter kan man køre af spor både mod øst og mod vest. I alt hele 250 km spor findes i området. Man kan blandt andet får guidede ture i det enorme område, og så er der flere steder undervejs, hvor man kan stoppe og slappe med en kop kaffe. Noget helt specielt er muligheden for at køre på de belyste løjper om aftenen. Den optimale naturoplevelse og en unik mulighed for at finde ro. Langrend er i verdensklasse ved Hemsedal.
Prisleje varierer fra område til område. I artiklen kommer vi ind på prislejet i Hemsedal.
Om du er begynder, øvet eller ekspert har en betydning for, om Hemsedal er det ideelle skiområde for dig. Læs om hvilket skiniveau Hemsedal er velegnet til i artklen.
Sne- og vejrforholdene skifter fra år til år, og man kan aldrig vide sig sikker på forholdene. Få svar på hvordan forholdene ser ud i artiklen.
Kenneth arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Han har stået på ski i over 30 år, og har blandt andet gennemgået en BSI 1 skilæreruddannelse hos Den Danske Skiskole i sine unge dage. I de seneste 15 år har han tilbragt hovedparten af sine vintre i Sverige. Der er (næsten) ikke ét eneste område i Sverige, som han ikke har besøgt, og af den årsag er han magasinets skarpeste kniv i skuffen, når snakken går på Sverige. Du vil derfor se ham som forfatter af hovedparten af skiferie artiklerne om Sverige. Som professionel forfatter forsøger han at kombinere sin profession med sin brede viden om skiferie, således artiklerne bliver velskrevne og får et faktuelt islæt.