Skiferie Hafjell

Hytte skiferie Hafjell
Sidst opdateret: april, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Vil du besøge et stort og snesikkert område, med skiløb til alle niveauer, smuk natur og sjove oplevelser? Så gør som tusindvis af andre danskere og rejs mod Hafjell. Hafjell er et af danskernes foretrukne områder i Norge og er særligt en favorit blandt småbørnsfamilierne.

Find en skiferie til Hafjell her: Sunweb | Snowtrex

Skiområdet inviterer udover alsidigt alpint skiløb, også på usædvanlig mange langrends kilometer fordelt på smukke ruter i fjeldet. Også freestyle muligheder er der mange af i Hafjell, som hvert år tiltrækker nybegyndere såvel som professionelle. Hafjell er virkelig et område i børnehøjde og det er tilpasset børnefamilierne med massere gode muligheder for sjov og pauser undervejs, når de mindste er blevet trætte af skiene. Hafjell inviterer på et utal af skihytter og lejligheder, som sikrer hyggelige og trygge omgivelser for hele familien.

Skiekspert Emilie Lysberg har besøgt Hafjell og giver nu sin udførlige anmeldelse af skiområdet. Læs anmeldelsen nedenfor, hvori Emilie kommer ind på bl.a. skiterræn, sne- og vejrforhold, muligheder for overnatning, mad og drikke, transport og prisniveau.

Om Hafjell

Skiterræn

Hafjell by ligger i 200 meters højde, mens skiområdet rækker op i 1030 meters højde. I Hafjell finder du 50 kilometers piste og hertil 19 skilifte til at fragte dig op. I det norske skiområde er der både grønne, blå, røde og sorte pister at finde og dermed noget til ethvert niveau. Lifterne er fordelt på en enkelt kabinelift og resterende på slæbe- og stolelifter. 

Skiområdet Hafjell tager del i samarbejdet Lillehammer ski resorts, som giver adgang til hele 5 forskellige skiområder med det samme liftkort. I Lillehammer er der samlet set 117 kilometers piste fordelt på alle sværhedsgrader. Området kalder altså på nybegyndere såvel som erfarne skiløbere.

Udover Hafjell er det byerne Gålå, Skeikampen, Sjusjøen og Kvitfjell der sammen udgør Lillehammer. De 5 byer er alle en del af de norske favoritter og derfor et naturligt valg, da der skulle vælges vært til vinter OL i 1994. De Olympiske lege tog netop sted i Lillehammer ski resorts og derfor kan du i Hafjell og nabobyerne prøve kræfter med vaskeægte olympiske ski forhold. Det var Hafjell der lagde pister til slalom konkurrencerne under OL.

Hvis det er freestyle der kalder på dig, dine venner eller unger, så kan i helt sikkert blive underholdt i Hafjell. Området inviterer til sjove timer i de flere forskellige snowparker, der er at finde i området. Med parker i flere størrelser, er der sikret freestyle muligheder til alle niveauer og du kan trygt sende de mindste afsted på en tur. Den største af parkerne tiltrækker årligt de rutinerede park rotter, og ikke uden grund – Den byder nemlig på både Big Air jump og halfpipe. 

I området kan du også finde ruter til offpist. Det gør sig særligt gældende i skovområderne, men også over trægrænsen, på de åbne arealer. Skisportsstedet er udover sine gode muligheder for alpinski, også hvad man kalder et paradis for langrendsløberne. Hafjell og området omkring byder nemlig på godt 300 kilometers præpererede landrendtløjper, herunder er der 6 kilometers lysløjpe. Med de mange mærkede ruter, er der gode muligheder for at få trænet sine langrend skills, uden at ende på det samme spor for mange gange. Flere af langrend ruterne tager dig højt op på fjeldet til udsøgt natur. Du kan desuden teste det olympiske langrend stadion, beliggende i Lillehammer. 

I Hafjell er hele 3 områder specialdesignet til børnenes første oplevelser på skiene. Familie- og børne områderne inviterer på slalom- og figur piste til stor sjov for de yngste. I området finder i også kælkebaner og andet sjov til børnene, som trænger til lidt afveksling fra skiene. Hafjell er altså den helt ideelle destination når børnene for første gang skal prøve kræfter med skiene. Det eneste minus er de, til tider, kolde temperaturer – her kan du og familien heldigvis trække ind på en af de flere restauranter eller varmestuer, til en kop varm kakao. Fordelagtigt er også indretningen af pisterne i Hafjell – det er næsten umuligt at blive væk fra hinanden. 

I Hafjell kan du sende børnene afsted på en slalombakke med tidtagning og for alvor skabe en stemning af professionel konkurrence. En sjov aktivitet for alle aldre. I Hafjell kan du godt sætte din lid til snesikkerheden og du kan glæde dig til en sæson, der varer helt fra midt november til midt april. 

Lift og pist skiferie Hafjell

Sne- og vejrforhold

I Norge kan du generelt glæde dig til et stabilt klima med høj snesikkerhed. Temperaturene i Hafjell ligger gennemsnintligt et sted mellem 0 ℃ og -12℃ i dalen, afhængigt af tid på sæsonen. Hav in mente at temperaturene på toppen af bjerget altid vil være højere end i dalen. I Norge er klimaet væsentligt koldere end hvis rejsen gik sydpå, til gengæld er rejsen hertil kortere og pisterne mere børnevenlige. I Hafjell er størstedelen af terrænet under trægrænsen, det er en fordel når det kommer til sigtbarhed og mængden af vind. 

Marts og april er månederne med flest solskinstimer. Her står solen højest på himlen og temperaturerne er ikke nær så kolde som midt på sæsonen. Det kan derfor være en god ide at planlægge familieturen hertil i de sene måneder, særligt med de yngste som hurtigt får kolde fingre. Heldigvis kan man også komme langt med det rigtige tøj og en varm kakao pause. 

Skiudlejning

Uagtet om du ønsker at tilbringe din ferie på snowboard i parken eller er fast belsuttet på at være klikket i telemark skiene – så skal du nok kunne finde frem til det rette udstyr for dig. I Hafjell er der gode muligheder for at leje udstyr og ydermere et bredt udvalg af kvalitet og modeller. 

På den lange bane kan det betale sig at investere i sit eget udstyr, men fordelagtigt er det at kunne skifte sit udstyr fra dag og til dag – særligt hvis du både vil prøve kræfter med alpin- og langrend ski. Priserne for udstyr er i den lidt høje ende, men meget fornuftige sammenlignet med priserne i alperne. Det skal også nævnes at udlejningen i Hafjell er sat i effektivt system, så du hurtigt kan få den del overstået. 

En uges leje af ski eller snowboard, inklusiv støvler, stave og hjelm, koster for en voksen et sted mellem 1000 og 1600 norske kroner. Bestiller du udstyr online på forhånd, får du 10 % rabat på prisen. Desuden sparer du tid i butikken, som kan bruges på pisterne – på alle måder en win win. 

Skiskole

I Hafjell finder du en af Norges største skiskoler med over 80 ski- og snowboard instruktører. Skiskolen tilbyder en række af forskellige kurser både som privat- og gruppeundervisning til alle niveauer. Instruktørerne på skiskolen i Hafjell er typisk fordelt på nordmænd, svenskere og danskere og det gør det nemt for familiens yngste at forstå og kommunikere med deres skilærer. 

5 dages gruppekursus á 90 minutter koster 1365 norske kroner

5 dages gruppekursus á 3 timer koster 2565 norske kroner

1 times privatundervisning koster 850 norske kroner. Prisen falder hvis du bestiller flere undervisningstimer. 

Overnatning

Hyggelige hytter eller hjemlige skilejligheder kommer vi ikke udenom når vi taler om Hafjell. Hytterne er typisk både moderne og familievenlige og med til at skabe trygge rammer for de mindste. Komforten plejer ikke at fejle noget på de norske egne og hvis du er heldig, kan du endda finde dig en lejlighed med ski in & ski out. 

Hoteller er ikke noget du finder meget af i Hafjell og kun et enkelt der er tæt på pisterne. Hvis det alligevel er et hotelophold der kalder på dig, kan det naturligvis godt lade sig gøre. I og med hotellerne er at finde et stykke væk fra pisten, er det ikke ideelt for børnefamilien, som højst sandsynligt vil finde sig bedre tilpas i en hyggelig hytte med let adgang fra pisten. Her kan det være fordelagtigt at slå sig ned i en lejlighed eller hytte som ligger tæt på børne områderne. 

Står den på luksus-skiferie med stort L, kan i bestille en hytte med udendørs boblebad og egen sauna. I Hafjell er der altså lidt af hvert at vælge imellem, med et stort overtal af de traditionelle norske hytter og skilejligheder. 

Mad og drikke

Restauranterne i området byder på meget alsidig mad, hvor der er noget for enhver smag. Hvadenten de voksne ønsker sig norske specialiteter eller de yngste bare helst vil have en pizza, så skal i nok blive mætte her. Med dét sagt, har vi stadig til gode, at finde de helt store kulinariske oplevelser i skiområderne i Norge. 

Restaurantbesøg i Norge kan til tider være lig større omkostninger; Derfor vælger mange at gøre brug af enten de lokale supermarkeder eller handle ind hjemmefra, og selv stå for madlavningen i lejligheden. En billigere og hyggelig løsning. 

Transport

Hvis du selv starter bilen, kan du regne med en køretur på omkring 10 timer fra København til Hafjell. Køreturen er meget enkel og parkering i Hafjell er ikke noget du skal bekymre dig om. I byen er der nemlig massere gode og gratis muligheder for parkering hele sæsonen.

Et andet populært valg er færgeturen til Oslo, hvor du selv skal køre de sidste ca. 2,5 time til Hafjell. Denne løsning tager længere tid, men kan være en hyggelig start på familieturen, hvor de voksne kan få slappet af og sparet nogle køre kilometer. Fra Oslo kører også både bus og tog direkte til skisportsstedet. Nogle rejsebureauer arrangerer også bustransport direkte fra Danmark til skisportsstedet. 

Oplevelser

Er du til museumsbesøg, er der lidt at vælge imellem i Hafjell og omegn. Rejs eksempelvis tilbage i tiden og oplev et hav af smukke og velbevarede norske bygninger på Friluftsmuseet Maihaugen. 

Er det kunst der trækker, kunne et visit på Lillehammer kunstmuseum måske være noget for dig. Og sidst men ikke mindst inviterer Lillehammer på et kig ind i den olympiske historie på det norske olympiske museum. Her kan du lære alt om vinter OL som både blev afholdt i Norge i 1952 og i 1994. Også de olympiske arenaer er åbent for besøg. Prøv kræfter med den olympiske bobslædebane, som i særdeles bringer sjov til alle deltagende. Er det langrend der kalder, kan du som nævnt afprøve det olympiske landrendt stadion i Lillehammer. 

Hvis du turen går til Hafjell på familieferie med de yngste, kan lidt leg og sjov udenfor pisterne, vel ikke skade. Det store legeland midt i Hafjell centrum er bestemt en kandidat til at bringe smilet frem hos børnene. Også Hunderfossen familiepark er et besøg værd; her står den på sjove aktiviteter såvel som smuk udsigt til et eventyrligt vinter paradis. 

I Hafjell kan du også glæde dig til en tur i hundeslæde, hvis det er dén slags der kalder. Hvis turen går til Hafjell i december, bør du læggen vejen forbi det berømte julemarked i Maihaugen. Udover at være sikret hvid jul, er du også sikret den hyggeligste julestemning hvis højtiden skal fejres her i Hafjell. Og sidst men ikke mindst skal det nævnes, at de norske fjelde i sig selv, byder på naturskønne oplevelser i det smukke sneklædte landskab. 

Prisniveau

Norge er ikke just kendt for sine lave priser, derfor skal du regne med at restaurantbesøg løber op i en højere pris end hvis turen eksempelvis gik til Sverige. I Hafjell er der dog også rig mulighed for at handle ind i byens lokale supermarkeder og selv klare madlavningen hjemme i lejligheden. Hvis den står på bilferie kan du også vælge at handle dagligvarer ind hjemmefra og bringe med på skiferie. 

Prisen på en uges liftkort for en voksen koster omkring 2400 norske kroner. Denne pris er for højsæsonen og hvis liftkortet bestilles online. Ovenstående pris vil være lavere uden for højsæsonen og er desuden lavere for både børn og unge. 

Historie

I Hafjell er der blevet afholdt professionelle konkurrencer siden 30’erne og området husede som nævnt dele af de Olympiske vinterlege i 1994. Hafjell har også af flere omgange været værter til verdensmesterskaberne både for mænd og kvinder. Professionelle finder hvert eneste år deres vej til Hafjell, hvor de kan få indfriet deres høje krav til gode pisteforhold. I området kan du altså være sikker på høje standarder og glæde dig til at prøve kræfter med olympiske pister. 

De sidste mange år har Hafjell udvidet områdets faciliteter og tilføjet en række af oplevelser både på og udenfor pisten. I dag kan Hafjell invitere på udfordringer såvel som sjove oplevelser, uanset publikum. Hafjell kan også kalde sig for Norges eneste skiområde med en gondol lift og inviterer nu på en effektiv lift tur der fragter gæsterne fra bund til top på få minutter. 

Skiudstyr og skitøj til skiferie i Hafjell

På den lange bane kan alt udstyr jo betale sig at investere i. Men med de yngste i voksealderen og de voksne, der måske ønsker at prøve kræfter med forskelligt udstyr, er det fordelagtigt at kunne leje. Som nævnt er det ganske ubesværet at leje skiudstyr i Hafjell. 

I Hafjell kan du få lov at prøve Norges eneste gondollift. Men udover denne undtagelse, vil skiløbet i Hafjell altså byde på slæbelifter og stolelifter, hvor kulden ikke kan undgås. En halsedisse er et must, når turen går til de kolde egne og det kan være en god ide, at få dækket ansigtet godt til, særligt når sneen falder. 

Når turen går nordpå er uldundertøj næsten en nødvendighed, det er ihvertfald en luksus. Det er først og fremmest væsentligt varmere og så har det den magiske effekt, at det kan temperaturregulere. Modsat syntetisk skiundertøj, som egner sig bedre til en skiferie sydpå. 

Vigtigt er det, at have skihandsker som både er varme og vandtætte. Hvis du har tendens til kolde fingre, er luffer en løsning, der giver ekstra varme. Du kan også med fordel investere i et par inderhandsker, som du tager på under dine normale handsker. Skihandsker og skisokker i god kvalitet, er bestemt pengene værd og kan være afgørende for at du og junior holder varmen på pisterne. 

Fod- og håndvarmere kan også være en god investering, særligt midt på sæsonen. De findes både som genbrugelige og en-gangs og kan være en god medspiller til, at sikre varme til dig selv og de yngste.

Tip 

Udnyt at dit liftkort til Hafjell også gælder til 4 andre områder, nemlig Gålå, Skeikampen, Sjusjøen og Kvitfjell. Alle har du adgang til med dit liftkort og du kan med fordel besøge dem, når nu du alligevel er på disse kanter. Du kan enten selv starte bilen og køre mellem destinationerne, alternativt kan du gøre brug af de gratis skibusser der kører i området. 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Er det dyrt at holde skiferie i Hafjell?

Prisleje varierer fra område til område. I artiklen kommer vi ind på prislejet i Hafjell.

Hvilket skiniveau er Hafjell velegnet til?

Om du er begynder, øvet eller ekspert har en betydning for, om Hafjell er det ideelle skiområde for dig. Læs om hvilket skiniveau Hafjell er velegnet til i artklen.

Hvordan ser sne- og vejrforholdene ud i Hafjell?

Sne- og vejrforholdene skifter fra år til år, og man kan aldrig vide sig sikker på forholdene. Få svar på hvordan forholdene ser ud i artiklen.

Forfatter
Emilie Lystberg
Emilie Lystberg

Emilie arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. I forbindelse med sit erhverv som skilærer har hun besøgt samtlige skilande og skiområder. Som uddannet og aktiv skilærer med bopæl i Østrig er hun en af magasinets go-to journalister, når der skal forfattes artikler om skilande og skiområder. Hun er et skiferie-leksikon uden lige, og det udtrykkes også i hendes skrivelser, hvor hun – udover at inddrage sine erfaringer med lande og områder – også inddrager sin faglighed fra sin profession.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj