Norske Geilo er smukt beliggende, let at komme til, meget snesikkert og super trygt sted at være for børn. Geilo er det perfekte sted til en skiferie for hele familien. Og så er der bare fantastiske muligheder for at kombinere alpint skiløb og langrend.
Find en skiferie til Geilo her: Sunweb | Snowtrex
Skiekspert Kenneth Møller Kristensen har besøgt Geilo og giver nu sin udførlige anmeldelse af skiområdet. Læs anmeldelsen nedenfor, hvori Kenneth kommer ind på bl.a. skiterræn, sne- og vejrforhold, muligheder for overnatning, mad og drikke, transport og prisniveau.
Skiområdet Geilo, der starter i 800 meters højde, er opdelt i to områder på hver side af Ustedalsfjorden. Dagen lang kører skibusser frem og tilbage mellem områderne, så det er muligt at skifte flere gange dagligt. Der er for langt at gå i skistøvler og med skiudstyr. Det alpine skiområde består i alt af 46 pister, 15 lifter, fire børneområder og flere rige gode snowparker. Nord for fjorden findes området Slaatta og syd for fjorden Geilolia.
Slaatta-siden består af en lang række gode røde og blå pister ned mod fjorden. Man kan desuden tage videre til Havsdalen, hvor man kan komme op på områdets højeste punkt, Havsdalshovda. Her er man 1178 meter over havets overflade. Og der kan i øvrigt været koldt og blæsende. Men man skal ikke snyde sig selv for turen, for skiløbet er godt.
På Geilolia-siden, syd for fjorden, findes primært blå pister, som de fleste kan køre på uden problemer. På toppen af Bjødnahovda findes dog både en god, lang rød piste. Et af højdepunkterne i området. Desuden kan man køre videre til Kikuttoppen og mod Geilo Fjeldlandsby. Her er der kun blå pister. Endvidere er Geilo et af Norges bedste, når det gælder langrend. Der findes mere end 500 km løjper i området. Næsten umuligt at nå på en uge. Men man skal ikke snyde sig selv for enorme naturoplevelser, man kan få på langrend ved Geilo.
Geilo er blandt de mest snesikre områder i Skandinavien. Fra midten af december til midten af april er der sne i Geilo. Og det er stort set altid god sne til skiløb. Pisterne holder sig oftest i god stand det meste af dagen. Beliggenheden sikrer desuden, at der ofte er sol, og dermed garanti for nogle rigtig gode skidage i de meget smukke omgivelser. Men det kan også være rigtigt koldt i Geilo. Specielt på toppen af Havsdalshovda, hvor det ofte blæser rigtig meget, skal man være sikker på at have det rigtige tøj på.
Der findes seks forskellige skiudlejning steder i Geilo. Alle steder får du moderne udstyr, der altid er klargjort og lige til at tage i brug. På alle udlejningsstederne kan man leje alpine ski af alle slags og til alle behov og naturligvis kvalitets skistøvler, men også udstyr til snowboarding og langrend og meget andet. Det anbefales alle steder, at man også lejer hjelm.
Blandt de mest populære steder kan nævnes Geilo Skishop, der findes i bunden af Dr. Holms Hotel, meget centralt i området. Her findes veluddannet personale, der kan sørge for du kan få det korrekte udstyr til lige præcis dit behov. Og så giver de familierabat, hvis I kommer flere sammen og lejer udstyr. Men også i Vestilia, Kikut og Havsdalen findes skiudlejning centre med super professionel håndtering.
I Geilo findes mange muligheder for at få god skiundervisning. Normalt er der mange danske skilærer der arbejder i området, men desuden er de norske skilærer lette at forstå. Også for børn. Ud over de almindelige hold for børn og begyndere, der findes opdelt i niveauer og aldersklasser, kan man i Geilo blandt andet også booke undervisning i carving, der er gode muligheder for snowboard undervisning, og børn kan tage et Adventure-kursus, hvor de kan opleve de spændende ting som skiområdet byder på.
Der findes også en række langrendturer- og kurser, man kan booke sig ind på. En sjov mulighed er den såkaldte skiklinik, der er en mulighed for kvinder, hvor der arbejdes meget med positionen, balance og bevægelse på ski og så er der inkluderet en lækker frokost i prisen.
Men der er også mulighed for at tage private lektioner, og så kan man tage snowparkkurser efter behov og meget andet. Kort sagt er der rigtig gode muligheder for at blive en bedre skiløbet i Geilo.
Geilo byder på et stort udvalg af både hytter, hoteller og lejligheder. Langt det meste er ski in/ski out.
I Havdalsgrenda-området findes elegante lejligheder, hvor man kører bilen direkte i kælderen, og bor centralt i lejligheder, der indeholder alt nødvendigt.
Et godt hytteområde er Geilolia Hyttetun direkte ved Geilolia skicenter. Her findes rummelige hytter med pejs, sauna og alle andre nødvendige faciliteter. Ved Hegnaveien hytteområdet er der hyggeligt, men fem minutters gang til centrum og lifter. Bardøla hytteområdet er i selve den smukke natur, men alligevel tæt på byen.
Man kan også vælge designerhotellet Highland Lodge, hvis man ønsker lidt mere luksus. På Ustedalen Resort får man nok den bedste udsigt, men her bor man 500 meter fra skicentret og skal have skibus frem og tilbage. Og så er der det berømte Dr. Holms hotel, hvor man får en luksusoplevelse i historiske omgivelser. Der er alle muligheder for at man kan få det som man vil have det i Geilo.
Der er rigtig mange gode mulighed for at få mad og drikke af høj kvalitet i Geilo. I selve byen findes flere super lækre restauranter. Hotellerne har restauranter af meget høj kvalitet, og specielt den smukt indrettet på Dr. Holms hotel skal man ikke snyde sig selv for.
Men der er også flere muligheder. På Havsdalskroa er det elgpizza, der er specialiteten, Taubanekroa byder på street food og en afslappet atmosfære og på Vestlia Skikafé er det Wienerschnitzel man skal bestille. På Kikutkroa skal man nyde sin eftermiddagste, eller kakao, sammen med et stykke hjemmebag, hos Halstensgård Kafé er det som at komme hjem til mor med hjemmebagte boller og en stemning af fortiden og også på SlaattaStugu er der masser af velduftende hjemmebag at nyde.
Og så er der også muligheden for at grille på et af de opsatte steder i terrænet, og spise frokost i det fri. Det er indbegrebet af skiferie i Skandinavien at grille sin medbragte mad under åben himmel.
Geilo er med den centrale placering mellem Oslo og Bergen let at komme til. Fra Oslo er der ca. 260 km i bil, og mange danskere vælger at sejre behageligt til Norges hovedstad, og derfra nå til Geilo på et par timers kørsel.
Fra København til Geilo, gennem Sverige, er der ca. 825 km. En tur der kan gøres på ti timer, og som er forholdsvis smertefri, hvis vejret er godt. Børnefamilier kan evt. tage en overnatning undervejs, hvis der er behov for dette. Fra Gardermoen lufthavn er der 243 km i bil, som naturligvis kan lejes ved lufthavnen.
Det er også muligt at tage bus både fra centrum af Oslo og fra Gardermoen. Fra lufthavnen er der direkte shuttle i højsæsonen. En behagelig måde at rejse på.
Den smukkeste måde at komme til Geilo fra enten Bergen og Oslo er dog Bergensbanen, hvor man i tog kører igennem de smukkeste landskaber. Dette tager 3,5 time fra Oslo, og er meget behageligt. Togbanen er, af flere medier, kåret til at have en af de smukkeste jernbanestrækninger og man kommer direkte til Geilo.
Der er rigelig med muligheder for andre oplevelser end det normale skiløb på en tur til Geilo. På Dr. Holm hotel kan man hygge sig med bowling, spa og mange andre aktiviteter. Det hele i hotellets unikke omgivelser.
Det er muligt at booke ture på snescooter, i hundeslæde og også i hestekane i en smuk tur gennem byen. Faktisk kan man også gå i biografen. Geilo Kino har flere forestillinger om dagen, og er en god mulighed, hvis vejret ikke egner sig til at være udenfor. En anderledes men hyggelig oplevelse på en skiferie.
En forholdsvis ny ting i Geilo er aftenkørsel med disko stemning. En sjov oplevelse, der dog primært er for de unge. Men i perioder er der også muligheder for normal aftenskiløb, hvilket man aldrig skal snyde sig selv for. Og så er der gode afterski muligheder i Geilo. Ikke som i Østrig, men i mere hyggelige omgivelser, og en god chance for at få lækkert at spise og drikke.
For børnene er masser af aktiviteter. De kan faktisk blive passet i børnehaven Trollklubben, men kan også blot blive udfordret på den store legeplads eller boltre sig på skovløjpen, hvor de kan møde spændende troldefigurer, og hygge sig i timevis.
Priserne på liftkort og overnatning er forholdsvis høje i Norge generet, specielt sammenlignet med Sverige, hvor den lave kronekurs kommer danskere mere til fordel. Specielt på hotellerne i Geilo er priserne i den høje ende, men man får også høj kvalitet.
Det er dog muligt at spise til forholdsvis acceptable priser flere steder i Geilo. En god ide er at vælge de pakkepriser, der tilbydes via en række rejsebureauer til Geilo. Altså ophold, liftkort, skileje og evt. forplejning til en samlede pris. Det kan gøre det hele lidt mere overskueligt og behageligt.
Geilo er et udpræget familieområde. Det vil sige, at der er plads til alle, og at der tages hensyn til børn alle steder. Alle hjælper med, også liftpersonalet, så de små kan lære at tage liften selv og bare generelt få en god oplevelse.
Der er trygt, at lade børnene køre alene, også da alle bakker er til at køre på for langt de fleste. Og de kan ikke blive væk. Det er ikke velanset, at der drikkes alkohol om dagen i Geilo, så man oplever ikke vilde grupper på pisterne. Naturligvis skal der køres med skihjelme og brug af andet sikkerhedsudstyr bliver mere og mere udbredt.
Geilo er en af de ældste norske skidestinationer og et sted med store traditioner. Der er kommet skiturister til Geilo i mere end hundrede år, og området har et ry for at have en meget ren luft. Tidligere kom folk med luftvejsproblemer til Geilo. Fra 1935 blev der for alvor satset på skiturisme, da de første langrendsløb blev arrangeret i området.
Den første lift, Geilo Taubane, blev åbnet i 1954. Desværre svigtede teknikken ved indvielsen. Den første stol kørte blot ca. 20 meter, før liften gik i stå. Men siden er der virkelig taget revanche. Området er vokset løbende, og har formået at bevare det hyggeligt element samtidig med at Geilo fungerer som et moderne skicenter.
Geilo var den første norske skidestinationer, hvor man begyndte at præparere pister hver dag i sæsonen. Det gjorde man fra i 1977, og det er stadig et vigtigt element i det daglige arbejde i Geilo. Pisterne står knivskarpe hver morgen. Byen har været vært for den alpine World Cup to gange i slalom. I 1986 hvor østrigske Günther Mader vandt og i 1990 hvor den legendariske italiener Alberto Tomba endte øverst på skamlen. Og så blev der afholdt Para vinter OL i Geilo i 1980. Historiens andet Para vinter OL.
I Danmark blev Geilo for alvor berømt med filmen “Far til fire i sneen” fra 1954, hvor Lille Per og resten af familien hygger sig i Geilo. Siden er optaget en række andre danske film i den hyggelige by, hvilket uden tvivl har fungeret som en god reklame for skibyen.
Pisterne er hver eneste dag gode og velpræpareret i Geilo. Men derfor er det altid en fordel og anbefalelsesværdigt at have ski, der er nyslebet og nyvokset. Man bliver en bedre skiløber på ski af god kvalitet. Allmountain ski er det mest udbredte til de gode pister i Geilo. Man kan dog også gå efter ski med ekstra carving til de brede pister.
Tøjet er noget af de vigtigste, når man skal på skiferie. Skibukser og skijakke er en selvfølgelig sammen med et par gode trøjer og naturligvis skihandsker. Det er en god ide at investere i kvalitet, og så evt. sælge videre, når man er færdig med tøjet. Det kan være koldt, specielt i januar, i Geilo.
Derfor skal man have skiundertøj med. Børn må ikke fryse for meget på deres første skiferie. Man får en bedre oplevelse og mere energi, når man ikke fryser. Skisokker er noget af det vigtigste. Det kan igen betale sig at investerer i kvalitet, der støtter de rigtige steder, og er lavet af kvalitetsprodukter. Fødderne er ekstremt belastet på en skidag, og skal behandles ordentlig.
Og naturligvis kører alle med skihjelm, og mange også med rygskjold, i Geilo. Men for nogen er det også en god ide, at have en hue under hjelmen på de kolde dage. Solcreme skal man have på. Selvom solen står lavt i Norge, specielt tidligt på sæsonen, er det altid en god ide, at beskytte huden.
En af de mest attraktive ting ved Geilo er det berømte Dr. Holms hotel. Hotellet åbnede i 1909, og det emmer ganske enkelt af historie og stil fra en tid, hvor det primært var velhavende borgere fra Oslo og Bergen, der kom på hotellet. Dr. Holms hotel ligger i ekstremt smukke omgivelser og fra første skridt ind i hotellets store hal med en imponerende pejs, er man ikke i tvivl om, at dette er noget helt specielt.
På Dr. Holms hotel bevæger man sig man sig rundt i elegante saloner, og kan nyde den megen kunst, der smagfuldt er placeret blandt stedets antikviteter. Der findes 124 værelser på Dr. Holms hotel, alle med badekar og de nødvendige moderne faciliteter. Hotellet er opdelt i en historisk afdeling, hvor værelserne er indrettet i romantisk, engelsk stil og i en moderne afdeling med lyse, enkelt indrettede værelser.
Og så findes der på Dr. Holm hotels den imponerende store velvære afdeling med svømmebassin, inden- og udendørs jacuzzi, tyrkisk bad, saunaer og meget andet. På hotellet findes også en række super lækre restauranter, afterski barer plus bowlingbaner og så det super lækre og meget stemningsfulde Chesterfield-bibliotek med pejs.
I Danmark er hotellet meget kendt for at være stedet hvor filmene “Far til fire i Sneen” fra 1954 og “Min Søsters Børn i Sneen”, fra 2002, er optaget. Film der har gjort hotellet og Geilo en stor tjeneste i forhold til at få danske skiturister til at besøge området. Og man bliver ikke skuffet, hvis man booker sig ind på Dr. Holms hotel. Der venter en oplevelse, som ikke kan sammenlignes med meget.
Prisleje varierer fra område til område. I artiklen kommer vi ind på prislejet i Geilo.
Om du er begynder, øvet eller ekspert har en betydning for, om Geilo er det ideelle skiområde for dig. Læs om hvilket skiniveau Geilo er velegnet til i artklen.
Sne- og vejrforholdene skifter fra år til år, og man kan aldrig vide sig sikker på forholdene. Få svar på hvordan forholdene ser ud i artiklen.
Kenneth arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Han har stået på ski i over 30 år, og har blandt andet gennemgået en BSI 1 skilæreruddannelse hos Den Danske Skiskole i sine unge dage. I de seneste 15 år har han tilbragt hovedparten af sine vintre i Sverige. Der er (næsten) ikke ét eneste område i Sverige, som han ikke har besøgt, og af den årsag er han magasinets skarpeste kniv i skuffen, når snakken går på Sverige. Du vil derfor se ham som forfatter af hovedparten af skiferie artiklerne om Sverige. Som professionel forfatter forsøger han at kombinere sin profession med sin brede viden om skiferie, således artiklerne bliver velskrevne og får et faktuelt islæt.