Skiundertøj

Dame og mand iklædt skiundertøj
Sidst opdateret: februar, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Som det allerførste lag til at beskytte dig mod vind og vejr er skiundertøj en meget vigtigt beklædningsdel. Det er den første brik i det store puslespil om at skabe en kropslig velbehag, når du er på bjerget.

Magasinet Ski har i samarbejde med skieksperter Caroline Vindelev og Anders Braun lavet en test af skiundertøj. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skiundertøj Test: Top 4 Bedste Skiundertøj

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. RevolutionRace Sneaky Balaclava

Bedste herre og dame skiundertøj

Pris: 549 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skiundertøj” er RevolutionRace Sneaky Balaclava. Her får du en sæt skiundertøj, som er lavet af merinould, hvilket gør det særlig behageligt og lugtfrit. Den kommer med en integreret skimaske. Et oplagt valg til alle skiløbere.

Annonce

2. Helly Hansen Comfort Light

Bedste billige skiundertøj mænd og kvinder

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skiundertøj” er Helly Hansen Comfort Light. Her har vi fat i anerkendte HH med sin Comfort Light model, der er et godt allround skiundertøj med et regular fit. Et sikkert valg hvis du ikke vil bruge alverden på et sæt skiundertøj.

Annonce

3. RevolutionRace Fuse Merino

Bedste premium skiundertøj

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium skiundertøj” er Fuse Merino fra RevolutionRace. Det er lavet i et 4-vejs stretch materiale, som tillader fri bevægelighed. Og så er det fugttransporterende, og den optimale materialeblanding er merinould og syntetiske materialer. 

Annonce

4. Helly Hansen Lifa Merino Midweight

Bedste skiundertøj til børn

Pris: 559 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skiundertøj til børn” er Lifa Merino fra HH. Helly Hansen har designet Lifa Merino-modellen til børn/junior. Et mix af merinould og syntetiske fibre giver varme, stretch, åndbarhed, komfort og så er det super praktisk, hvis dit barn er sart over for uld. Undertøjet er oplagt til skiferien, såvel som vinterkulden i Danmark.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til skiundertøj

Hvad er skiundertøj?

Mand iklædt orange skiundertøj

Skiundertøj er det inderste og dermed første lag til at beskytte dig mod vind og vejr. Faktisk stammer skiundertøj helt tilbage tilbage fra 1800-tallet. Der havde det til gengæld et helt andet navn, som nogle måske kender, nemlig long john’s. Navnet leder tilbage til John Smedley fra den engelske by Matlock i Derbyshire. Han var den første til at sælge produktet, og har derfor lagt navn til. I starten blev det mest brugt til at holde varmen i kolde tider og var fremstillet i bomuld. I dag har long john’s taget en gevaldig udvikling i forhold til materiale og dermed også i forhold til, hvad det kan bruges til. Nu bruges skiundertøj ikke kun til at holde varmen derhjemme men i høj grad til at holde varmen, når man er aktiv.

Hvorfor skal jeg købe skiundertøj?

Der er ingen tvivl om, at skiundertøj er en meget vigtig og essentiel beklædningsdel, når man er skisportsudøver. Skiundertøj er det første lag på kroppen til at beskytte dig mod de ydre kræfter – vind og vejr. Derfor er det også helt essentielt, at du vælger det sæt skiundertøj, som passer til netop dig og dine ski-vaner. Har du ikke det rigtige sæt skiundertøj, risikerer du alt lige fra dage, hvor du ikke kan bevæge dine lemmer for bare kulde eller følelsen af at bade i sved – begge vældig ubehagelige scenarier. Med det rette sæt skiundertøj, kan du til gengæld opnå den ideelle følelse af bevægelighed, god kropstemperatur og velbehag. 

Hvilket skiundertøj skal jeg vælge?

Når du skal vælge skiundertøj, er der forskellige ting, som du skal være opmærksom på. Først og fremmest skal du tænke over, hvilken pasform skiundertøjet har. Passer det til din kropstype, sidder det tæt, eller bliver det for løst? Dette har betydning for skiundertøjets funktion. Derudover skal du tage med i overvejelsen, hvor og hvornår du er afsted. Er du af sted i foråret i et varmere område, eller er du mest af sted på det koldeste tidspunkt på sæsonen og i et højtliggende område? Det kan nemlig have stor betydning for, hvor tykt og hvor varmt skiundertøj du har brug for. Samtidig er det helt basale som størrelse selvfølgelig også yderst relevant for, hvordan dit skiundertøj kommer til at fungere for dig og for, om dets funktioner fungerer optimalt. 

Kombinér skiundertøj med andet skitøj

Jakke

Samspillet mellem din skijakke og dit skiundertøj er afgørende for, hvor optimalt begge dele fungerer. Er din jakke en varm, foret én af slagsen, er det med stor sandsynlighed ikke nødvendigt med et meget varmt sæt skiundertøj, da jakken sørger for varme-delen. Skiundertøjet skal derfor som vigtigste funktion kunne svedtransportere. Har du derimod en skaljakke, som hovedsageligt har til opgave at beskytte dig mod vind og vejr, er et varmere sæt skiundertøj et godt valg. Ser man på det den anden vej rundt, kan du også vælge jakken ud fra det skiundertøj, du bedst kan lide at have på. Derudover skal du selvfølgelig også vælge jakken ud fra, om du gerne vil have muligheden for at regulere din varme nemt med en skaljakke, eller om du hellere vil være sikret en varm dag på bjerget med en foret jakke. 

Midlayer

Et midlayer det lag, du har som næste lag uden på dit skiundertøj. Du kan med fordel overveje dit køb af midlayer i forhold til det skiundertøj, du har. Er dit skiundertøj for eksempel meget varmt, behøves dit næste lag måske ikke at være det. Derudover skal du også overveje, hvor detaljeret du vil kunne regulere din varme. Vil du gerne kunne styre det med små forskelle, så din temperatur hele tiden er perfekt, er det oplagt med flere og tyndere lag. På den måde kan du nemt regulere din varme en lille smule ad gangen ved at tage et tyndt lag af eller på. Synes du derimod, at det er lettere, hvis ikke du skal have mange lag på, når du er afsted, er ét varmt lag nok tilstrækkeligt. 

Halsedisse 

Det er forskelligt fra skiundertøj til skiundertøj, hvordan de er designet, når det kommer til stykket omkring halsen. Noget skiundertøj har en høj hals og endda hætte på sig, og noget har ingenting. I de tilfælde, hvor skiundertrøjen har en lav hals, er det oplagt at anskaffe sig en halsedisse eller en elefanthue (balaclava). På den måde er det muligt at lukke helt tæt omkring halsen hele vejen fra din skiundertrøje og op til hjelmen. 

Handsker

Det er oplagt at overveje dit valg af handsker i forhold til skiundertøj og omvendt. De to dele skal gerne passe sammen sådan, at du ikke risikerer at udsætte huden direkte for vind og vejr på noget tidspunkt. Går dit ærme på din skiundertrøje kun lige akkurat til starten af hånden, er det oplagt at gå efter en handske med et langt skaft. Har du en skiundertrøje, hvor ærmet er langt, eller hvor der er huller til tommelfingrene, som sikrer, at ærmet går langt ned på hånden, er det ikke lige så nødvendigt.

Vedligeholdelse af skiundertøj

Der kan være stor forskel på, hvor skrøbeligt skiundertøj er, og hvordan de skal vedligeholdes. Det kommer meget an på, hvilket materiale det er lavet af. Generelt set er det ikke nødvendigt at vaske dit skiundertøj særlig ofte. Mange er stand til at mindske lugten, og det kan derfor fint bruges igen og igen. Med uldundertøj skal du være lidt ekstra vaks, når du skal vaske det. Det er mest optimalt at vaske det med specielt vaskemiddel beregnet til netop uld. Har du ikke det tilgængeligt, kan normalt skånsomt vaskemiddel også gå. Derudover skal det vaskes på højst 40 grader og gerne 30 grader. Er dit skiundertøj lavet af syntetisk materiale, er det typisk lidt mere tåleligt, når det kommer til vask. Du kan bruge normalt vaskemiddel, men du skal helst stadig holde vasken på omkring de 40 grader. Dog skal du stadig behandle det lidt nænsomt. For eksempel er det bedst at vaske det for sig eller i hvert fald med tøj, som ikke kan komme til at beskadige det. En lynlås på et par bukser kan let lave et hul i dit skiundertøj. Ingen type skiundertøj har godt af at blive tørretumblet, da du risikerer, at dit tøj krymper. Dette gælder specielt uldundertøj. 

Er du i tvivl om, hvordan netop dit skiundertøj skal vaskes, står det typisk inde i tøjet i et vaskemærke eller er oplyst, når du køber det. 

Valg af skiundertøj

Materialer

Bomuld

Bomuld er et gængs materiale at fremstille tøj i. Det er ekstremt brugt i tøjindustrien, og det var også et af de første materialer, som skiundertøj blev fremstillet i. Dengang, da de havde deres primære funktion som varmende element på kroppen, fremstilledes det i bomuld. Noget skiundertøj fremstilles også i bomuld i dag. Fordelen ved skiundertøj i bomuld er, at det ofte er billigt. Samtidig er det et meget behageligt materiale at have på som inderste lag mod huden. Ulempen er, at det har langt færre kvaliteter end de andre materialer. For eksempel er det ikke særlig godt i stand til at svedtransportere, hvilket gør at du bliver kold, når din puls falder efter, at du har været aktiv. Samtidig fæstner svedlugt og anden lugt sig også i tøjet. Af samme grund egner skiundertøj af bomuld sig ikke særlig godt til aktiviteter, hvor man får pulsen op – hvilket skisport må siges at være. 

Silke

Materialet silke er kendt for dets blødhed. Samtidig er silke også et meget let materiale, hvilket gør skiundertøj af silke meget behageligt på kroppen – faktisk kan det næsten føles som om, at man ikke har skiundertøj på. Til gengæld er der heller ikke mange andre fordele ved dette slags skiundertøj. Ligesom med skiundertøj af bomuld er skiundertøj af silke heller ikke særlig godt i stand til at svedtransportere eller at forhindre lugt. Derfor egner skiundertøj af silke sig heller ikke særlig godt til skisport men nærmere til aktiviteter, hvor man ikke får pulsen op. 

Syntetisk stof

Syntetisk stof er med tiden blevet det mest normale at fremstille skiundertøj i. Det er samtidig også det, som flest bruger, når de dyrker skisport. Syntetisk stof består som oftest af nylon, polypropylen og rayon/viskose (også kaldet kunstsilke). Nogle typer indeholder spandex, hvilket gør tøjet ekstra meget medgørligt og “stretchy”. Grunden til, at netop denne type stof er blevet en go-to, når man skal vælge skiundertøj til skisport, er, at det har mange fordele. Først og fremmest er det i stand til at sved-transportere. Det forhindrer, at du bliver kold på grund af nedkølet fugt og sved i tøjet. Samtidig er det også et meget holdbart materiale som sikrer, at du ikke hele tiden skal ud og købe nyt skiundertøj. Samtidig med dette er meget syntetisk skiundertøj fremstillet med en lugtfjernende effekt som forhindrer, at de lugt-fremkaldende bakterier hober sig op i tøjet. Dette er både en behagelig feature men i høj grad også en praktisk. Det gør nemlig både, at du slipper for at vaske dit tøj hver dag samt, at din bagage bliver en del lettere, fordi du kan slippe afsted med at pakke færre sæt skiundertøj til din tur. 

Merinould

Merinould er et materiale, som er blevet specielt populært i skiundertøj og anden skibeklædning de senere år. Mange kan blive skræmt af ordet “uld”, da de forbinder det med et kradsende stykke tøj, som helt bestemt ikke skal fungere som det inderste lag mod huden. Dette gælder dog slet ikke for meriunould. Merinould er en speciel type uld fra merinofåret. Merinofår er i stand til at overleve varme somre på op til 30 grader og iskolde vintre helt ned til -10 grader i de New Zealandske alper – netop på grund af deres fantastiske ydre uldlag. De varierende forhold gør, at merinoulden er ekstra blød og rar mod huden. Dette skyldes, at dets fibre er meget tynde og fine. Samtidig er ulden modstandsdygtig og derfor et meget slidstærkt materiale, hvilket gør at dit skiundertøj kan holde i lang tid uden slidtage. En af de helt store fordele ved merinould er, at det er ekstra varmt sammenlignet med de andre materialer. Samtidig er det også åndbart og fungerer derfor godt i forhold til svedtransport. Endvidere er merinould nok det bedste materiale i forhold til at undgå lugt. Skiundertøj af merinould kan holde i mange dage uden at komme til at lugte – fordelen sammenholdt med andre materialer er bare, at funktionen er helt naturlig i merinould. Merinould egner sig altså rigtig godt til skisport og er i stand til at holde dig varm. Bagsiden er, at det oftest er en del dyrere end alle de andre materialer. Til gengæld har man sandsynligvis ikke brug for at købe særlig mange sæt, fordi det holder godt og ikke lugter.

Blanding

Noget skiundertøj er fremstillet af en blanding af de forskellige materialer. For eksempel består skiundertøj ikke nødvendigvis 100% af merinould men indeholder også syntetisk materiale. Dette kan for eksempel være en fordel, hvis man søger et sæt skiundertøj, som både har merinouldens og det syntetiske materiales kvaliteter.

Funktioner

Varme

En af skiundertøjets primære funktioner er, at det skal holde dig varm i de kolde vintertemperaturer. Der kan dog være forskel på, hvor koldt det er, når du er afsted på ski. Graden af varme i skiundertøjet varierer meget. For eksempel kan du købe skiundertøj af merinould, som er meget varmt og i stand til at holde din kropstemperatur stabil i meget kolde temperaturer (såfremt resten af dine lag også passer til forholdene). Samtidig kan du også få skiundertøj i materialer som syntetisk stof, som er bedre, hvis du står i lidt varmere temperaturer, hvor kroppen skal holdes varm, men hvor meget varmt skiundertøj vil skabe en ubehagelig varm oplevelse på bjerget for dig

Svedtransport

En anden meget vigtig funktion i skiundertøj er dets evne til at transportere fugt og dermed også sved. Den svedtransporterende funktion gør, at fugt og sved ledes væk fra din krop. På den måde undgår du, at fugten og sveden bliver kold, når din puls og kropstemperatur falder, og til sidst ender med at køle din krop for meget ned. Graden af svedtransport er meget forskellig i forhold til, hvilket materiale dit skiundertøj er fremstillet af. Derfor er det en vigtig ting at holde øje med. Den kan være meget afgørende for din oplevelse på bjerget. 

Komfort

Til trods for skiundertøjets mange forskellige funktioner, så er der ingen tvivl om, at komfort trods alt rangerer ret højt på listen. Er dit skiundertøj ikke rart at have på, falder alle de andre funktioner til jorden. Der er forskel på, hvordan de forskellige materialer føles mod huden. Noget er rimelig neutralt, noget er meget blødt og andet kan muligvis kradse lidt. Er du for eksempel meget sensitiv overfor materialer, som kan kradse mod huden, skal du altså være meget opmærksom på, hvad skiundertøjet er fremstillet af – og for eksempel ikke købe skiundertøj fremstillet af ren uld (andre uldtyper end merino). Skiundertøjet er trods alt det allerinderste lag, som er i direkte kontakt med huden. 

Lugt-fjernende 

Den lugtfjernende funktion i skiundertøj er en funktion, som på en og samme tid kan være både behagelig og praktisk. Først og fremmest er det enormt skønt at undgå at lugte af sved. Man kommer unægteligt til at svede en del, når man er aktiv en hel dag på bjerget. Samtidig gør den lugtfjernende funktion også, at du ikke behøver at vaske dit tøj lige så ofte, som du ville skulle med andet tøj. Dette er både praktisk, fordi du slipper for vasken, men også fordi du kan slippe afsted med at pakke færre sæt skiundertøj til din tur. Det er både billigere og fylder mindre i tasken. 

Letvægt 

Vægten på skiundertøj kan variere. Dette hænger blandt andet sammen med, at vægten ofte hænger sammen med varmegraden. Dog er det meste skiundertøj i dag forholdsvist let, hvilket gør at det tynger mindre på kroppen, når du skal være aktiv på bjerget. 

Syninger

Syningerne i skiundertøj kan være afgørende for, hvordan det sidder på dig. Der kan være forskel på, om syningerne er synlige og mærkbare, eller om de er fremstillet, så man slet ikke kan mærke dem – også kaldet flade syninger. Det er ikke nødvendigvis et problem, at syningerne kan mærkes. Dog er der en overvejende chance for, at de kradser mod huden, fordi du hele tiden bevæger dig, og ligeså gør altså skiundertøjet mod huden. Er du sensitiv i forhold til kradsende elementer mod huden, er det derfor helt afgjort en god ide at undgå mærkbare syninger.

Størrelse

At finde den rigtige størrelse på dit skiundertøj er vigtigt – både for komfort men også for skiundertøjets funktioner. Det er forskelligt fra mærke til mærke, hvilken størrelsemodel de går ud fra. Nogle bruger de simple S, M og L etc., og andre bruger en mere udvidet guide, hvor flere parametre kommer i spil. De ting, du skal have styr på, når du vælger din størrelse, er din højde, omkredsen på din brystkasse, din talje og dine hofter samt længden på indersiden af dit ben. Iogmed at de forskellige brands har forskellige måder at guide på, er størrelserne også lidt forskellige. Nedenfor ses en generel størrelsesguide, som du fint kan tage udgangspunkt i. Det er dog altid en rigtig god ide at tjekke den præcise guide fra det mærke, du er ved at købe skiundertøj fra, så du er helt sikker på, at målene på den størrelse, du har valgt, passer perfekt til dig. Vær opmærksom på, at tabellerne nedenfor er inddelt i dame, herre og børne/junior størrelser hver for sig.

DAMER

Højde

(cm)

Bryst

(cm)

Talje

(cm)

Hofte

(cm)

Indvendig benlængde

(cm)

XS

158-162

82-86

66-70

90-94

75-77

S

162-166

86-90

70-74

94-98

77-79

M

166-170

90-96

74-80

98-104

79-81

L

170-174

96-102

80-86

104-110

81-83

XL

174-178

102-110

86-94

110-118

83-85

XXL

178-180

110-116

94-102

118-124

85-87

XXXL

180-185

118-126

102-110

124-132

85-87

 

HERRER

Højde

(cm)

Bryst

(cm)

Talje

(cm)

Hofte

(cm)

Indvendig benlængde

(cm)

XS

168-172

90-94

76-80

90-94

78-8

S

172-176

94-100

80-86

94-100

80-82

M

176-180

100-104

86-92

100-104

82-84

L

180-184

104-112

92-98

104-112

84-86

XL

184-188

112-120

98-106

112-120

86-88

XXL

188-192

120-128

106-114

120-128

88-89,5

XXXL

192-195

128-136

114-122

128-136

89,5-91

 

JUNIOR

Højde

(cm)

Bryst

(cm)

Talje

(cm)

Hofte

(cm)

Indvendig benlængde

(cm)

86/1 år

83-89

52,5-53,5

50-51

55-57

32-36

92/2 år

89-95

53,5-55

51-52

57-59

38-42

98/3 år

95-101

55-57

52-52

59-61

38-42

104/4 år

101-107

57-59

54-56

61-63

42-46

110/5 år

107-113

59-61

56-58

63-65

46-49

116/6 år

113-119

61-63

58-60

65-67

49-53

122/7 år

119-125

63-65

60-62

67-69

53-57

128/8 år

125-131

65-67

62-64

69-71

57-60

134/9 år

131-137

67-71

64-67

71-75

60-64

140/10 år

137-142

71-74

67-71

75-78

64-68

152/12 år

142-152

74-79

71-74

78-84

68-72

164/14 år

152-164

79-85

74-77

84-90

72-76

176/16 år

164-176

85-91

77-79

90-94

76-80

Fit

Pasform eller fit på dit skiundertøj er afgørende for, om dit skiundertøj fungerer optimalt. Det er forskelligt, hvordan folk bedst kan lide, at skiundertøj sidder. Nogle kan bedst lide, at det sidder helt tæt, så det fylder mindst under resten af tøjet. Andre er mere til, at det sidder lidt løsere på kroppen. Den generelle anbefaling er dog, at skiundertøjet skal sidde tæt til kroppen. Man kan forestille sig, at skiundertøjet er et ekstra lag hud, som er i stand til at isolere samt at lede fugten ordentligt væk fra kroppen. Derudover gør det også, at din kropsvarme bliver holdt tæt og mere stabil, end hvis tøjet sidder for løst. Dog er det vigtigt, at du er opmærksom på, at skiundertøjet ikke sidder for tæt. Gør det det, er der risiko for, at syninger bliver generende, eller det gnaver steder, det ikke skal. Samtidigt foretrækker nogle at have skiundertøj, som sidder lidt løsere, hvis det skal bruges i varmere vejr. Dette skyldes, at der, hvis skiundertøjet sidder lidt løsere, er mere plads til luftcirkulation mellem skiundertøjet og din krop. 

Vægt

Der kan være forskel på, hvor meget skiundertøj vejer. Vægten på skiundertøj har samtidig betydning for skiundertøjets funktion. Der er nemlig ofte en sammenhæng mellem vægten og skiundertøjets varmegrad. Jo mere skiundertøjet vejer, jo varmere er det. Dette hænger selvfølgelig også sammen med materialet. For eksempel er merinould tykkere – og dermed også tungere – end syntetisk stof og varmer samtidig også mere. Der findes overordnet 3 forskellige vægttyper. Den første er “light-weight” skiundertøj, som omfatter skiundertøj, der går til meget milde temperaturer. Dette skiundertøj fungerer mest som et svedtransporterende lag. Den anden er “mid-weight” skiundertøj, som omfatter skiundertøj, som går til lidt koldere temperaturer. Dette slags skiundertøj dækker dig typisk godt ind mod det meste vejr og temperaturer i for eksempel alperne og de sydligere europæiske skiområder . Den sidste kategori er “heavy-weight” skiundertøj, som omfatter skiundertøj, der går til meget kolde temperaturer et stykke under frysepunktet. Temperaturer som for eksempel opleves i norden og andre meget kolde områder. Dette skiundertøj er også generelt set godt til dig, der er lidt af en frossenpind.

Design

Designet på skiundertøj kan variere meget. Først og fremmest er der forskel på, hvor tæt de forskellige modeller er lavet til at sidde. Det er godt at være opmærksom på, da det er meget forskelligt, hvad man kan lide i forhold til pasform. Derudover kommer skiundertøj i alle tænkelige farver. Nogle er helt klassisk sorte og hvide. Andre er fremstillet i regnbuens farver og mønstre. Der er derfor uden tvivl et sæt skiundertøj på markedet, som falder i netop din smag. Udover farve kan skiundertøjet også være fremstillet med andre design-mæssige features og finurligheder. For eksempel findes der skiundertrøjer, som har en påsyet hætte, som giver ekstra varme, eller med huller til tommelfingrene, så der nærmest dannes en inderhandske. På den måde undgår du, at sne finder vej ind til huden, hvis du skulle ske at falde. Endvidere findes der også skiundertøj, som har en lynlås fra halsen og ned til brystet, hvilket giver mulighed for at åbne op helt ind til kroppen, så du kan få luftet ordentligt ud.

 

I forhold til skiunderbukser findes der to overordnede designs. Det ene er det oprindelige, klassiske design, hvor hele benet er dækket af buksebenet. Det går altså fra top og helt ned til anklerne. Fordelen ved denne model er, at de kan bruges året rundt – også derhjemme, når du ikke står på ski. Ulempen er, at de kan komme til at genere nede i støvlen. Det andet design er, hvor buksebenet stopper lige under knæet. Fordelen ved denne type skiunderbukser er, at du undgår gener nede i støvlen. Og ulempen er selvfølgelig, at de ikke går til lige så mange aktiviteter, når ikke du står på ski.

Klima

Klimaet er et af de – hvis ikke dét – allermest afgørende områder, når man skal vælge skiundertøj. I samme forbindelse har det område, du skal afsted til, og den årstid, du er afsted på, altså også en meget stor betydning for, hvad du skal vælge. Et lunt vejr, hvor sneen har tendens til at smelte, kalder på et sæt skiundertøj, som ikke er for tykt og varmt, og som fungerer rigtig godt til at transportere den sved, du med stor sandsynlighed danner, når du er aktiv. Mange minusgrader og en blæsende vind kalder derimod på skiundertøj, som er lavet af varmere – og måske tykkere – materiale. Samtidig er den svedtransporterende funktion også her vigtig. Måske danner du mindre sved på grund af de kolde temperaturer, men hvis du får det varmt, og derefter koldt igen, bliver sveden kølet endnu mere ned end ellers og køler dermed også din krop uhensigtsmæssigt meget ned. Det er altså afgørende, at dit skiundertøj er i stand til at fjerne det fugtige element væk fra kroppen. Med dét sagt er det selvfølgelig ikke altid helt nemt at forudsige, hvordan vejret kommer til at være netop på det tidspunkt, du er på destinationen. Det kan derfor være smart at dække dig ind, så du både har et sæt til lidt mildere og varmere vejr og et til de koldere temperaturer.

Budget

Prisen på skiundertøj kan variere meget. Et til to hele sæt kan koste helt nede omkring 200 kr. Samtidig kan du i den anden ende af skalaen købe én skiundertrøje separat til omkring 800 kr. Ligesom med mange andre produkter, afspejler prisen selvfølgelig også produktets kvalitet. Det skiundertøj, som er dyrere, har oftest både flere features end det andet og er lavet af et dyrere materiale end det billige skiundertøj. Med dét sagt er der også meget af skiundertøjet i den billigere prisklasse, som kan gøre det helt fint. Det kommer an på, hvor og hvornår du skal bruge det, samt hvilke og hvor mange kvaliteter, du søger i et sæt skiundertøj.

5 tips til skiundertøj

Tip 1: Prøv tøjet på

Der kan være stor forskel på, hvordan skiundertøj passer. Noget sidder helt tæt, og noget har syninger, som kan genere, hvis ikke tøjet passer til din kropsform. For, at du er på den helt sikre side, er det bedste derfor at prøve tøjet på, inden du køber noget. 

Tip 2: Hold dig fra tørretumbleren!

Det er simpelthen den mest ærgerlige følelse at hive et sæt skiundertøj ud af tørretumbleren, som er krympet fra en størrelse L til et sæt, som du kunne passe, da du var 7 år. Lad endelig være med at tørretumble dit skiundertøj – det tørrer hurtigt af sig selv!

Tip 3: Koldere tøj kan gøres varmt, varmt tøj kan ikke gøres koldere

Det er en god huskeregel, at et tyndere sæt skiundertøj kan gøres varmere ved at tage et ekstra lag uden på. Til gengæld kan et varmt sæt skiundertøj ikke gøres koldere. Det er en relevant krølle at have med i sine tanker, når man køber skiundertøj. 

Tip 4: Tjek den rette størrelsesguide

Det er vigtigt at ramme den rette størrelse, når du køber dit skiundertøj. Derfor er det også vigtigt, at du holder øje med den størrelsesguide, som passer til det brand, du køber fra, da disse guides kan variere.

Tip 5: Vælg de rette funktioner

Skiundertøj kan have mange forskellige funktioner. Det kan dog være forskelligt, hvilke du mest har brug for. Det afhænger både af hvor og hvornår, du er afsted, samt hvordan din krop normalt opfører sig. Har du tendens til at få det varmt hurtigt, er svedtransport en funktion, du skal vægte højt. Er du derimod en frossenpind, er det ekstra varme, du skal prioritere mest. 

Skiundertøjsmærker

Helly Hansen 

Helly Hansen stammer helt tilbage i 1877. Dengang så den norske sømand Helly Juell Hansen et behov for bedre beskyttelse mod den barske norske natur. Derfor begyndte han, sammen med sin kone, at fremstille tøj, som blev gennemblødt i hørfrøolie. Denne process gjorde nemlig tøjet vandafvisende, hvilket var et hit hos sømænd. I dag er Helly Hansen et stort og anerkendt tøjmærke, som bruges af såvel store atleter som den almene sportsudøver, og som laver alt fra inderste til yderste lag i påklædning, der kan modstå diverse former for vind og vejr. 

Kari Traa

Med Kari Traa har vi fået et skiundertøjsmærke, som udstråler girl power. Ideen bag Kari Traa stammer nemlig fra den norske atlet med selv samme navn. Med sin farvestrålende og kreative tilgang til livet, har hun skabt et tøjmærke, som er vokset sig fra at være en sportsudøvers hobby til at være et livsstilsbrand for kvinder, som elsker at være aktive.

Ulvang

Det ligger næsten i navnet. Hos Ulvang er overbevisningen, er uld er vejen frem. Det er den norske langrends-verdensstjerne og derudover verdensudforsker, Vegard Ulvang, som står bag mærket – og som selvfølgelig også lægger navn til. Han har oplevet alt fra ekspeditioner til Sydpolen, klatring i bjerge og selvfølgelig ski. Tøjet er derfor tilpasset, at det skal kunne bruges til det hele. Samtidig kan du let følge med i processen bag, hvordan tøjet laves, og så går Ulvang specielt meget op i dyrevelfærden de steder, de får deres uld fra. 

Mons Royale

Konceptet bag Mons Royale stammer fra basale skinødvendigher hos freeride skiløberen Hamish Acland. Når man har en ski-spækket hverdag, hvor alt ens udstyr skal kunne være på minimal plads, er det oplagt at kunne bruge sit tøj til flere ting på én gang. Og det er netop det, som Mons Royale går efter – at skabe tøj, som både kan bruges på pisten og til hverdag. Derudover er de kendt for deres brug af merinould i deres tøj. 

Falke

Falke blev grundlagt i Tyskland i 1895 og er med sine 125 år på bagen et velkendt mærke. Mange kender mærket for deres sokker til alverdens sportsgrene. I dag laver de mange slags tøj-produkter og heriblandt skiundertøj. De står for at være et brand, der på en og samme tid giver plads til funktionalitet og luksuriøsitet. Af samme grund er de små detaljer, som giver det lille ekstra også i fokus, når de udvikler deres produkter. 

Hvad siger undersøgelser om skiundertøj?

Skiundertøjet redder dagen

Skiundertøj kan nogle gange mere, end man lige tror. I studiet “Effects og thermal underwear on thermal and subjective responses in winter” udført af Jeong Wha Choi, Joo-Young Lee og So-Young Kim undersøges det, om der er forskel på, hvordan Koreanske ansatte i et firma har det temperaturmæssigt i normal temperatur sammenholdt med en koldere temperatur, hvor de til gengæld er iført skiundertøj. Studiet viser, at det faktisk er muligt at sænke den generelle temperatur, så længe de ansatte har skiundertøj på. Med den viden er det faktisk muligt at spare energi i form af varme blot ved, at folk ifører sig skiundertøj. 

Skiundertøj som sygdomsforebyggende element

I et andet studie “The benefits of thermal clothing during winter in patients with heart failure: a pilot randomized controlled trial” udført af en række forskere/studerende på Australske universiteter undersøges det, hvorvidt skiundertøj kan være med til at mindske sygedage hos patienter med hjertefejl. Undersøgelsen viser, at det faktisk skaber en forskel i sygedage fra, når de ikke har skiundertøj på. Det er et felt, hvor det stadig kræver mere forskning for et brugbart resultat, men kommer det til at lykkes, er det en nem og billig måde at undgå sygdom hos nogle patienter.  

Skiundertøjets parametre

I konferenceoplæget  “Analysis of thermal comfort and sport performance in cross-country skiing atheltes wearing different types of clothing” skriver Alessandro Pezzoli om, at der er et hul i viden omkring sammenhængen mellem påklædning og sportslig performance – kun på militære områder er der specielt fokus på sammenhængen mellem disse. Han præsenterer en model, som, med fokus på langrend, har til formål at evaluere materialers ydeevne i forhold til åndbarhed og evnen til at kontrollere temperatur og fugt. Undersøgelsen indikerer altså, at disse parametre er vigtige faktorer at holde øje med samt at have styr på, når du skal vælge dit skiundertøj.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket skiundertøj er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste skiundertøj. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skiundertøjet vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger skiundertøj?

Valget af skiundertøj afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Effects of thermal underwear on thermal and … – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12672980/. Åbnet 13 dec. 2020.
  • “The benefits of thermal clothing during winter in patients with ….” https://bmjopen.bmj.com/content/3/4/e002799. Åbnet 13 dec. 2020.
  • “(PDF) Analysis of thermal comfort and sport performance in ….” https://www.researchgate.net/publication/268148299_Analysis_of_thermal_comfort_and_sport_performance_in_cross-country_skiing_athletes_wearing_different_types_of_clothing. Åbnet 13 dec. 2020.
Forfatter
Caroline Vindelev
Caroline Vindelev

Caroline arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Hun er uddannet skilærer gennem Den Danske Skiskole, har tidligere arbejdet som udstyrsekspert i en skiudlejningsbutik i Val Thorens og arbejder i dag som udstyrs- og tøjekspert i skibutikkerne Ski & Fritid og Peak Performance. Hendes passion for den ekstreme side af skisporten har betydet, at hun har deltaget i Freeride DM, Freestyle DM og Freeride World Qualifier. I 2019 vandt hun titlen som Danmarksmester i Big Air. Med andre ord Caroline er et omvandrende ski-leksikon, som nyder at dele ud af sin viden her på magasinet.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj