Skiundertøj dame

Rødt skiundertøj dame
Sidst opdateret: oktober, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Er du kvinde, og forbinder du kulde, hedeture, at bade i sved eller kradsende inderste lag med skiferie? I så fald er skiundertøj til damer helt sikkert det skitøj, du skal se nærmere på!

Magasinet Ski har i samarbejde med skiekspert Caroline Vindelev lavet en test af skiundertøj til damer. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skiundertøj Dame Test: Top 3 Bedste Skiundertøj Til Damer

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Treklife Skiundertøj Merino Uld

Bedste skiundertøj til damer

Pris: 599 DKK

Treklife Uldundertøj sæt til dame i 100% merino uld imponerer med sin høje kvalitet og alsidighed. Den bløde merinould sikrer både varme og åndbarhed, hvilket gør sættet perfekt til både ski- og hverdagsbrug. De naturlige antibakterielle egenskaber i merinoulden hjælper med at minimere lugt, selv efter flere dages brug. Med en komfortabel pasform og flade sømme, der forhindrer gnidning, er dette uldundertøj designet til maksimal komfort og bevægelsesfrihed.

Annonce

2. Helly Hansen Comfort Light

Bedste billige skiundertøj til damer

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skiundertøj til damer” er Helly Hansen Comfort Light. Sættet er lavet af Lifa® Stay Dry, som både er let, men samtidig i stand til at holde kroppens ideelle temperatur. Undertøjet har desuden flade kradsefri syninger.

Annonce

3. Accezzi Merino Skiundertøj

Bedste premium skiundertøj til damer

Pris: 899 DKK

Accezzi Merino Skiundertøj til damer er et premium valg, der leverer uovertruffen komfort og varme. Lavet af 100% merinould sikrer dette skiundertøj en fremragende isolering og temperaturregulering, hvilket gør det ideelt til kolde vinterdage på pisterne. Det naturligt åndbare materiale minimerer lugtgener og holder kroppen tør, mens det bløde og strækbare stof giver optimal bevægelsesfrihed.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til skiundertøj til damer

Hvad er skiundertøj til dame?

Skiundertøj er det første og meget vigtige lag, som sikrer dig den rette kropstemperatur. Skiundertøj laves i mange forskellige versioner, af forskelligt materiale og til forskellige formål. Har du som kvinde ikke det rette dame-skiundertøj, kan det have afgørende konsekvenser for en god dag på bjerget.

Blåt skiundertøj dame

Skiundertøj stammer fra “Long John’s”, som introduceredes til verden i det 17. århundrede og er en engelsk betegnelse for et sæt tøj, der først og fremmest blev brugt til at sove i, når man skulle holde varmen i de kolde vintertider. Samme funktion har det nu også fået i skiløbet, for det sørger for, at din kropstemperatur er den mest optimale, når du står på ski eller snowboard.

Hvorfor skal jeg købe skiundertøj designet til damer?

Skiundertøj er et vigtigt tøjlag. Det er det første og inderste lag, som holder din kropstemperatur stabil. Det er samtidig det allerførste lag til at beskytte dig mod vind- og vejrforhold. Det rette sæt skiundertøj kan have enorm betydning for, hvordan din dag på bjerget bliver. Er du en frossenpind og kommer afsted med et for tyndt inderste lag, som ikke formår at holde på din kropsvarme, risikerer du at få en umådelig kold dag – og det er svært at nyde tilværelsen, hvis dine tænder klaprer, og dine tanker kun kan kredse om, hvornår du mon kan mærke dine lemmer igen. Dette er i øvrigt et normalt problem for kvinder. Der er noget om snakken, når det siges, at kvinder ofte fryser mere end mænd. Samtidig er det heller ikke fedt at føle, at du bader i sved, fordi du har erhvervet dig et sæt skiundertøj, som er alt for varmt. 

Hvilket skiundertøj til kvinder skal jeg vælge?

Det er vigtigt, at du vælger det rette skiundertøj til kvinder. Når du skal vælge, er der flere ting, som er gode at have for øje. Skiundertøjet kan nemlig have mange funktioner, som er dejlige og praktiske, når du står på ski. For eksempel kan det være sved-/fugttransporterende, på de tidspunkter, du får pulsen op, og det kan virke ekstra varmende, når det er meget koldt. Det kan være designet, så det er ekstra nemt at vedligeholde. Dette både i forhold til, hvor slidstærkt det er, men også i forhold til, hvor godt det tåler at blive vasket ofte – for eksempel sammenholdt med en almindelig langærmet trøje. Dernæst kan skiundertøj være specielt designet til at undgå dårlig lugt. Dette kan for eksempel være rigtig lækkert, hvis du er på en tur, hvor det er optimalt at pakke let og ikke har mulighed for at vaske tøj, men hvor du alligevel skal være afsted i lang tid. Derudover er det ofte hurtigttørrende og holder samtidig sin pasform bedre og i længere tid. Sidst men ikke mindst er dame skiundertøj oftest lavet i en speciel pasform til kvinders kropsform, og det er derfor noget andet end, hvis man køber unisex skiundertøj eller herre skiundertøj. 

Kombinér skiundertøj til dame med andet skitøj beregnet til kvinder

Skiundertøj er er det allerinderste lag, og det er derfor relevant at overveje, hvilke andre lag du har brug for eller skal passe det sammen med. Det næste lag, du har brug for, er et midlayer – altså et lag, som ligger i midten mellem skiundertøjet og jakken. Det skal selvfølgelig passe temperaturmæssigt med, hvilket skiundertøj du bruger. Derudover kan midlayers også nogle gange de samme ting som skiundertøj, men de er typisk bare en tand tykkere – ofte af fleece. Udover et midlayer er det naturligvis også relevant, hvilken jakke du har. Er det en foret jakke, som holder dig varm udefra, og som gør, at du måske ikke har brug for et særlig tykt inderste lag? Eller er det en skaljakke, som er ultratynd, og som kræver, at varmen opbygges indefra? Derudover er det også smart at anskaffe sig en halsedisse. Nogle gange har skiundertrøjer allerede en lang hals, som klarer ærterne som substitut til en halsedisse. Hvis ikke det er tilfældet, så sørger halsedissen for, at der ikke fiser kold luft ind fra oven.

Vedligeholdelse af skiundertøj til dame

Der findes forskellige måder skiundertøj skal vaskes på i forhold til, hvilket skiundertøj du vælger. Bruger du syntetisk skiundertøj, står det typisk angivet i tøjet, hvor varmt du skal vaske det, og om det kan tåle tørretumbling. Syntetisk skiundertøj tørrer hurtigt af sig selv, så det er ofte slet ikke nødvendigt. Det er en god ide lige at tænke over, at skiundertøj er lavet af tyndt stof. Vaskes det med andet tøj, kan det slide – for eksempel kan en lynlås på et par bukser nemt forårsage skader på dit skiundertøj.

Bruger du uldundertøj (for eksempel merinould), skal det vaskes med vaskemiddel, som passer specifikt til uldtøj. Har du ikke det tilgængeligt, skal du bruge skånsomt vaskemiddel. Samtidig skal du vælge uldprogrammet på din vaskemaskine, hvis den har sådan et. Har den ikke det, kan du med fordel vaske det på et skåneprogram ved 30 grader. Derudover skal skiundertøj af uld ikke vaskes med andet tøj, da det kan forårsage skade, slidmærker og huller på uldtøjet. Maskinen skal også helst kun være halvt fyldt op. Det er endvidere også en god ide at lade være med at tørretumble skiundertøjet, med mindre andet står angivet i tøjet for at undgå, at det krymper.

Valg af skiundertøj til kvinder

Når du skal vælge dame-skiundertøj er der flere ting, du skal have med i dine overvejelser. Først og fremmest skal du overveje, hvilket materiale, det skal være lavet af. Valget af materiale har samtidig også indflydelse på prisen, da nogle materialetyper er dyrere. Der findes forskellige slags materialer, som hver især har sine forcer og ulemper. Derfor skal du selvfølgelig vælge ud fra, hvad skiundertøjet skal kunne for netop dig. Hovedsageligt er skiundertøjet nødvendigt for at holde den rette kropstemperatur, når du er på bjerget – om du står i -15 grader eller i +5. Derudover har skiundertøjet, da det jo er det inderste lag, også den svedtransporterende funktion – som samtidig har betydning for din kropstemperatur. Der kan være forskel på, hvilket skiundertøj der bedst udfører denne opgave. Sidst men ikke mindst er der også stor forskel på pasform og design. Det er vigtigt, at skiundertøjet sidder forholdsvis tæt til din krop, så skiundertøjet bedst muligt kan udføre de vigtige opgaver såsom at transportere sved og at holde varmen. Og da der findes uendeligt mange forskellige kropstyper, er det meget forskelligt, hvilke modeller og mærker der passer hvem. Designet kan også variere. Måske er du mest til et sort og praktisk sæt, der passer til det hele, eller måske elsker du at stråle i farver og mønstre? Lad os dykke ned i de forskellige faktorer, som har betydning for valget af dame-skiundertøj.

Materialer

Syntetisk stof

Syntetisk skiundertøj er oftest lavet af polyester. Derudover bruges blandt andet også nylon, polypropylen og rayon/viscose. Syntetisk skiundertøj har den fordel, at det ofte holder rigtig godt og i lang tid. Derudover er syntetisk skiundertøj ekstra godt til at lede vand og dermed sved væk fra kroppen. Samtidig tørrer det også hurtigt. Yderligere findes også flere slags syntetisk undertøj med den ekstra detalje, at det er designet til at forhindre, at de bakterier, som forårsager lugt, når du er aktiv, kan ophobe sig i tøjet. Og netop denne feature er ret så skøn, hvis du er afsted på lange ture, hvor du ikke har mulighed for at vaske så ofte – eller hvis du bare vil slippe for at pakke et sæt til hver dag. 

Uld og merinould

Skiundertøj med uld er kendetegnet ved at være en del varmere end andre typer skiundertøj. Mange forbinder dog uld med, at det kradser og ville intuitivt fravælge uld som det inderste lag mod på kroppen med direkte kontakt til huden. Den seneste tid er normal uld dog blevet erstattet med en helt speciel type af uld. Den hedder merinould, og den kommer fra en helt bestemt type får, nemlig merinofår. Merinould er kendetegnet ved bløde, tynde og fine fibre, som gør, at det slet ikke kradser, men tværtimod føles blødt og dejligt mod huden. Med merinould får du selvfølgelig et varmere inderste lag end med syntetisk stof. I lave temperaturer er merinould det ideelle valg. Merinould er samtidig slidstærkt og åndbart i forhold til andre typer uld. Dog er det ikke nødvendigvis helt så slidstærkt og svedtransporterende som syntetisk skiundertøj. Til gengæld er uld i høj grad lugtafvisende og kan holde sig lugtfri i flere dage – og i modsætning til syntetisk skiundertøj sker det naturligt i skiundertøj med merinould. Ulempen ved merinould – både i forhold til normal uld og syntetisk stof – er, at det ofte ligger i den højere prisklasse på grund af den specielle type uld. 

Silke 

Skiundertøj lavet af silke er kendetegnet ved dets blødhed. Samtidig vejer skiundertøj af silke ikke særlig meget. Dog er det ikke specielt svedtransporterende, og det skal derfor vaskes stort set hver gang efter brug. Det egner sig altså ikke særlig godt til aktiviteter, hvor man får pulsen alt for meget op, hvilket man jo unægteligt gør, når man står på ski eller snowboard. 

Bomuld

Bomuld er et meget kendt materiale til tøjproduktion. Fordelen ved skiundertøj af bomuld er, at det er slidstærkt og billigt. Dog følger kvaliteten også prisen i dette tilfælde. Bomuld er nemlig ikke i stand at varetage den svedtransporterende funktion men opsamler i stedet fugt. Dette er meget uhensigtsmæssigt, da fugt i sidste ende forårsager kulde. Skiundertøj af bomuld egner sig derfor ikke til sport. 

Blanding

Der findes også skiundertøj, som er en blanding mellem de forskellige. For eksempel er der forskel på, hvor meget merinould, der er i de forskellige typer skiundertøj. I noget skiundertøj er der måske 60% og i andre 80% osv. Derfor kan man nogle gange få endnu flere gode kvaliteter i ét set frem for at købe forskellige sæt til forskellige vejrforhold. Men ligesom med allmountain skien så går man selvfølgelig også nogle gange på kompromis med de forskellige materiale-typers funktioner, hvis man blander dem. 

Funktioner

Skiundertøj kan have mange forskellige funktioner, og det kan være meget forskelligt fra person til person, hvilke funktioner det er vigtigst, at skiundertøjet skal have. Derfor er det selvfølgelig vigtigt at vælge ud fra egne behov. 

Varmeregulering

Som den mest overordnede funktion for skiundertøj, skal det fungere varmeregulerende, så det holder på din kropsvarme. Det er pointen med skiundertøj, og det skal give dig den optimale kropstemperatur i det vejr og den temperatur, du skal opholde dig samt dyrke skisport i. 

Transport af sved

En anden vigtig funktion, som skiundertøj skal have, er evnen til at kunne transportere sveden væk fra kroppen. Det gør, at du forbliver tør og varm, og det forhindrer, at sveden gør dig kold og fugtig, når din kropstemperatur igen falder. 

Stretch

Det er forskelligt fra materiale til materiale, hvor “stretchy” skiundertøj er. Det er dog en relevant faktor, da stretch i skiundertøjet gør, at det er rart at bevæge sig i samtidig med, at det muliggør, at skiundertøjet kan sidde tæt til kroppen, uden at det er ubehageligt. Det er som tidligere nævnt optimalt, at skiundertøjet sidder tæt til kroppen for, at det kan opfylde de funktioner, som det er beregnet til. 

Vægt

Vægten på skiundertøj varierer typisk lidt i forhold til, hvilket materiale det er lavet af. Er det for eksempel lavet af syntetisk stof, så vejer det mindre, end hvis det er lavet af merinould. I den forbindelse kan vægten altså hænge sammen med varmegraden, da det tungere materiale ofte er varmere end det andet. Vægten står nogle gange angivet på tøjet, og det inddeles, hvor meget stoffet vejer pr. m2. Generelt set siger man, at letvægt (200g/m2 og under) går til moderat kølige temperaturer, midt-vægt (op til 270g/m2) til kølige temperaturer og tung-vægt (250g/m2 og over) til temperaturer under frysepunktet. Det kan variere fra mærke til mærke, hvordan de kategoriserer deres eget tøj, og derfor overlapper kategorierne også nogle gange hinanden. Selvom dette er udgangspunktet, så kan det variere, hvad der er bedst til netop dig. Der er forskel på, hvor kuldskære folk er, og derfor er der selvfølgelig også forskel på, om det er det letteste eller tungeste, der er bedst til én.

Størrelse

Størrelsen på skiundertøj kan variere meget fra mærke til mærke. Herunder er en generaliserende størrelsesguide med sammenholdte størrelser fra forskellige mærker. Det er naturligvis en god ide at tjekke en guide fra det mærke, du køber fra, hvis du har fundet et produkt, du vil købe, da det kan variere. Der er forskellige ting, som har betydning for, hvilken størrelse der passer dig bedst. Det er din højde, din indvendige benlængde samt omkredsen på dit bryst, din talje og dine hofter. Derudover er det mest optimale selvfølgelig at prøve tøjet, før du køber det.

 

Højde (cm)

Bryst (cm)

Talje (cm)

Hofter (cm)

Indvendige benlængde (cm)

XS

158-162

79-83

64-69

90-94

75-77

S

162-166

83-88

69-74

94-98

77-79

M

166-170

88-93

74-78

98-103

79-81

L

170-174

93-100

78-83

103-110

81-83

XL

174-178

100-107

83-89

110-117

83-85

Fit

Skiundertøjets pasform har stor betydning for, om det kommer til at fungere optimalt. Skiundertøj skal helst sidde tæt til kroppen – det må altså ikke sidde for løst. Dette skyldes, at mange af de funktioner, som skiundertøj skal have, kun fungerer, hvis det sidder tæt til din krop. For eksempel kan skiundertøjet ikke transportere sveden optimalt, hvis ikke tøjet sidder til. Samtidig holdes der også bedre på din kropsvarme, hvis dit skiundertøj sidder tæt til kroppen. 

Skiundertøj er også dit inderste lag af tøj. Der kommer derfor flere lag udenpå, og hvis dit skiundertøj da sidder for løst, kan det være ubehageligt samt folde uhensigtsmæssigt. Dog skal det selvfølgelig også nævnes, at selvom dette er den generelle anbefaling, så er det forskelligt fra person til person, om man kan lide, at det inderste lag sidder helt tæt. Kommer du ikke til at føle dig behageligt tilpas, når tøjet sidder helt tæt til kroppen, er det selvfølgelig pasformen, du skal prioritere. Du skal også være opmærksom på, at skiundertøjet ikke sidder for tæt. Vælger du en for lille størrelse, fordi du har hørt, at det skal sidde rigtig tæt, kan syningerne for eksempel gnave i armhulen eller andre steder.

Design

Der kan være stor forskel på designet af skiundertøj. Trøjen kan være meget forskellig i pasform. Den kan være forholdsvis regular, helt slim eller noget tredje. Dette finder du bedst ud af ved at prøve tøjet på (og du kan også tit fornemme det på udseendet). Derudøver kan skiundertrøjerne være designet helt basic som en langærmet t-shirt, eller de kan have en crew-neck krave på sig. De kan også være designet med en lynlås fra halsen og ned til brystet som en udluftningsmulighed. Nogle skiundertrøjer er designet med en hætte, så man kan tage under hjelmen og lukke vind og vejr ude omkring nakken. Det er forskelligt, om man kan lide denne feature eller ej, da den også kan være i vejen. Der findes også skiundertrøjer, som har huller til tommelfingrene, så enden af ærmerne nærmest kan fungere som en inderhandske. På den måde kan du lukke helt tæt for vind og vejr fra ærmet og ned i handsken. 

Bukserne findes typisk i to forskellige designs. Det ene design er de lange skiunderbukser, som går helt ned til anklerne og altså har samme længde som almindelige bukser eller leggins. Det andet design er skiunderbukser, som kun går til lige under knæet og dermed er trekvartlange. Disse er lavet til, at man har en skistøvle eller snowboardstøvle på, som går et stykke op på benet. Ved brug af skiunderbukser med dette design undgår du derfor, at bukserne folder og gnaver nede i støvlen. Til gengæld er de lange skiunderbukser smarte, fordi man har bedre brug af dem resten af året, når man ikke står på ski. 

Både skiundertrøjer og skiunderbukser fås i øvrigt i et hav af farver og mønstre. Der findes derfor noget til enhver smag.

Temperatur

Temperaturen har selvfølgelig indflydelse på, hvilket skiundertøj der er mest optimalt. Skiundertøjets funktion er jo netop at holde den rette kropstemperatur, og det varierer derfor i forhold til varme og kulde, hvilket slags skiundertøj du får mest gavn af. Står du for eksempel mest på ski på de koldeste tider af året og i de koldeste områder, så er merinould et klogt valg, da det er ekstra varmt. Står du derimod mest på ski på de varmere tider af året og måske også mere i de varmere områder, jamen så er et tyndere sæt nok den bedste løsning. Er det svært for dig at tyde, hvordan vejret kommer til at være, er en af hver heller ikke en dårlig løsning. Det er trods alt svært at forudsige vejrgudernes valg. Som hovedregel kan man dog sige, at det er muligt at tage et ekstra lag uden på et tyndere sæt skiundertøj, men det er ikke muligt at gøre et tykt sæt skiundertøj tyndere. 

Pris

Prisen på skiundertøj til kvinder er meget varierende. I den billige ende kan du finde et helt sæt til lidt under 300 kr. I den dyre ende kan du købe en trøje separat til omkring 800 kr. Prisen indikerer naturligvis ofte kvaliteten af produktet, da de dyrere produkter for det meste er lavet af dyrere materialer som for eksempel merinould samt med flere features. I skiundertøjets tilfælde er det dog ikke kun kvalitet, men også design som hiver prisen i vejret. Meget af det skiundertøj, som er i den lavere prisklasse, kan gøre et ganske udmærket stykke arbejde for de fleste.

3 tips til skiundertøj til damer

Tip 1: Du kan altid gøre et tyndt lag varmere…

Nogle gange kan det være svært at bedømme, hvilken type skiundertøj du skal vælge, fordi du ikke ved, hvor varmt eller koldt det kommer til at blive, når du er afsted. Derfor er det godt at huske på, at du altid kan tage et lag mere på, men du kan ikke gøre dit skiundertøj tyndere eller koldere, end det allerede er.  

Tip 2: Hellere dække dig ind end at gå på kompromis

Selvom det er skønt at have ét sæt, som går til det hele, så kan konsekvenserne ved det forkerte sæt skiundertøj være afgørende for, om din skiferie bliver god eller ej. Og hvis du så skal bruge dét ekstra på et godt ekstra sæt skiundertøj, men til gengæld ikke føler, at din ferie er spildt på grund af konstant dårlig kropstemperatur (enten alt for kold eller varm), så er de penge nok givet godt ud. 

Tip 3: Vælg skiundertøjet ud fra din kropsform

At dit skiundertøj sidder godt, tæt og behageligt har stor betydning for dets funktion. Det er derfor vigtigt, at du vælger skiundertøjet ud fra, hvad der passer netop din kropstype. Der findes mange forskellige kvindelige kropstyper, og det er derfor vigtigt, at du vægter pasformen højt, da de lækre funktioner alligevel ikke virker optimalt, hvis ikke tøjet sidder, som det skal. 

Hvad siger undersøgelser om skiundertøj til kvinder?

I en undersøgelse fra 2011 foretaget af en række norske forskere i forbindelse med “the 14th Conference of Environmental Ergonomics” testes det, om der er forskel på mænds og kvinders gennemsnitlige hudtemperatur ved aktivitet i forskellige temperaturer (-14, -4, 1, 10 og 20 grader). Undersøgelsen viser, at der faktisk er forskel på hudtemperaturen på mænd og kvinder. Kvinder har, ifølge undersøgelsens resultater, gennemsnitligt en lavere hudtemperatur ved minusgrader – faktisk med hele 2 graders forskel ved -14 grader. Det formodes at skyldes forskellen på kroppens opbygning hos mænd og kvinder. Undersøgelsen understreger derfor, at det er ekstra vigtigt for kvinder at have det helt rette sæt skiundertøj på, som kan holde kropstemperaturen tilpas og stabil i kolde temperaturer.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket skiundertøj til damer er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste skiundertøj til damer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skiundertøjet til damer vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger skiundertøj til damer?

Valget af skiundertøj til damer afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) GENDER DIFFERENCES AND THERMAL ….” https://www.researchgate.net/publication/286250226_GENDER_DIFFERENCES_AND_THERMAL_RESPONSES_DURING_EXERCISE_IN_WARM_AND_COLD_ENVIRONMENTS. Åbnet 13 dec. 2020.
Forfatter
Picture of Caroline Vindelev
Caroline Vindelev

Caroline arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Hun er uddannet skilærer gennem Den Danske Skiskole, har tidligere arbejdet som udstyrsekspert i en skiudlejningsbutik i Val Thorens og arbejder i dag som udstyrs- og tøjekspert i skibutikkerne Ski & Fritid og Peak Performance. Hendes passion for den ekstreme side af skisporten har betydet, at hun har deltaget i Freeride DM, Freestyle DM og Freeride World Qualifier. I 2019 vandt hun titlen som Danmarksmester i Big Air. Med andre ord Caroline er et omvandrende ski-leksikon, som nyder at dele ud af sin viden her på magasinet.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj