Skiferie Avoriaz

Udsigt skiferie Avoriaz
Sidst opdateret: juni, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Sublimt skiløb, bilfrie gader, ski-in / ski-out og oplevelser i lange baner. Med Mont Blanc i baghaven, er der ikke det, som den franske skiperle, Avoriaz, ikke kan byde på.

Find en skiferie til Avoriaz her: Sunweb | Snowtrex

Skiekspert Caroline Vindelev har besøgt Avoriaz og giver nu sin udførlige anmeldelse af skiområdet. Læs anmeldelsen nedenfor, hvori Caroline kommer ind på bl.a. skiterræn, sne- og vejrforhold, muligheder for overnatning, mad og drikke, transport og prisniveau.

Indholdsfortegnelse

Om Avoriaz

Skiterræn

Avoriaz, som ligger i Mont Blancs hjemstavn, byder på alt, du har brug for. Terrænet giver optimale muligheder for skiløbere på alle slags niveau – og indenfor alle discipliner. Der findes alt fra grønne til sorte pister – ja, faktisk helt op til den mørkeste sorte piste, der findes i Alperne, nemlig “La Mur”. Oversat til dansk betyder det “muren”. Der lægges altså ikke skjul på, hvad man går ind til. Selve Avoriaz har 72 km pister at byde på, men området er en del af det store område, Portes Du Soleil, som i alt rummer 650 km pister. Det betyder, at du – hvis du køber det store liftkort – får adgang til flere områder. Det store liftkort gør også, at du kan krydse landegrænsen mellem Frankrig og Schweiz på ski. Ligger din interesse mere i disciplinen langrend, er der også rig mulighed for det. Området byder nemlig på 37,7 km langrendsspor. Med sine 1800-2466 højdemeter har Avoriaz en fordelagtig højdebeliggenhed. Det er højt nok til, at snegarantien er solid – faktisk med et gennemsnitligt snefald på 8 meter om året. Samtidig er det er lavt nok til, at der er unikke forhold for freeride med tree-skiing som en mulighed. Yderligere har Avoriaz også flere forskellige freestyle-parker. Der er både udfordringer for begynderne og de meget øvede. Samtidig findes en snowpark lavet af træ, “The Stash”, som både er unik for freestyleren og for dem, som blot kører igennem for oplevelsens skyld. Disse forskellige snowparks giver gode muligheder for at dyrke freestyle-skiløbet. Forholdene er specielt en fordel, hvis du har børn, som gerne vil kaste sig ud i disciplinen uden en for hård start. Teknologien i skiområdet er præget af den franske ånd, og lifterne er ikke ligeså velfungerende og nye som i for eksempel Østrig. Blandt andet er stoleliften den dominerende lifttype i området. Lift i skiferie Avoriaz

Skirejser inkl. liftkort

Sne- og vejrforhold

Sne- og vejrforholdene er meget lig alle andre steder i Alperne. Det er forventeligt, at der hvert år kommer et lag sne i starten af sæsonen, som lægger en solid bund for resten af vinteren. Mængden af sne varierer dog rigtig meget fra år til år. Med sine 1500-2000 højdemeter ligger området forholdsvis højt, hvilket er typisk for områder i Frankrig. Det giver gode forhold for, at sneen bliver liggende lang til af gangen uden at smelte. Et højt område resulterer selvfølgelig også i koldere temperaturer. Du skal derfor være forberedt på, at det kan blive meget koldt nogle dage. Generelt ligger temperaturerne dog i et meget tilpas leje nogle grader under frysepunktet, og solen er skøn og skarp, når den får plads på himlen. Det er altid en god ide at tjekke vejrforholdene inden, du tager afsted. Det er muligt på områdets hjemmeside, hvor live webcams opererer, så man kan følge med. Find en skiferie til Avoriaz her: Sunweb | Snowtrex

Skiudlejning

Der er et hav af skiudlejningsbutikker i Avoriaz, hvilket gør det nemt at finde en butik tæt på der, hvor du bor. Mange af skiudlejningsbutikkerne er en del af kæden Skiset, som har spredt sig til mange skiområder i Alperne. Derudover ligger også mindre skibutikker, som både har salg af ski og udlejning. Priserne ligger et sted mellem 1000 kr og 2500 kr for leje af ski, støvler og stave. Prisen varierer alt efter, hvilken kategori af ski du har brug for, og altså om det skal være til en begynder eller til en ekspert. Derudover koster det ekstra, hvis man skal leje skihjelm. Samtidig koster det ekstra, hvis man skal leje specialudstyr til for eksempel touring eller freeride. Det er muligt både at bestille udstyr hjemmefra, eller når du er dernede. Generelt sparer du en del tid på at bestille hjemmefra, da mange butikker forbereder udstyret til, når man kommer, så man hurtigt kan prøve det og kommer videre. Er du øvet eller derover i niveau, skal du gå efter de bedre kategorier. Butikkerne bruger ofte udstyret mange gange i træk, og det er derfor hovedsageligt ski og snowboards fra de gode kategorier, som kan tilfredsstille en dygtig skisportsudøver.

Skiskole

Skiskole er en unik mulighed for at forbedre sig markant på sin skiferie. Uanset, om man er helt grøn på pisterne, eller om man gerne vil have fintunet sin teknik i carvingsving, så findes der instruktører, som kan hjælpe dig på vej. Som i alle store områder i Europa er der i Avoriaz gode muligheder for skiskole. At være skilærer er en prestigefuld stilling i Frankrig, og der er derfor god mulighed for at tilmelde sig den franske skiskole ESF. Derudover findes der både andre franske skiskoler men også skiskoler fra andre lande. Foretrækker du en skiskole, som tilbyder undervisning på dansk, kan du gøre brug af Ski School Online, som tilbyder skiundervisning på dansk. Undervisningen kan bookes på deres hjemmeside, hvor instruktioner om mødetid og -sted også fremgår. Prisen varierer alt efter, hvilken skiskole du vælger. For seks dages skiskole ligger prisen på omkring 2000 kr. Der findes forskellige typer for undervisning. Enten kan du vælge et hold, hvilket typisk er lidt billigere. Ellers kan du vælge eneundervisning, hvilket er dyrere. Samtidig findes der en mellemvej, hvor du selv sammensætter et hold. Her kræves typisk et minimumsantal af deltagere kræves.

Overnatning

Avoriaz byder på et bredt udvalg af overnatningsmuligheder. Som det er typisk for franske skiområder, er byen meget rig på lejlighedskomplekser. Det er normalt, at al pladsen i komplekserne er udnyttet til fulde, så du skal ikke regne med en balsal at boltre dig i. Sovesofaer og køjesenge er også normal kost. Størrelsen af værelserne eller lejlighederne afhænger selvfølgelig også af pris, og der findes både skrabede versioner og hoteller og lejlighedskomplekser med fem stjerner. Byen er bilfri, og det er derfor smart at tænke over, hvor i byen du bosætter dig. Det er muligt at leje en hestevogn, som kan transportere dig fra ankomst til hotellet. Samtidig kan man bruge en vogn-kælk, som også findes ved ankomst. Det er en lidt besværlig måde at transportere bagagen på, hvis man skal langt, men klart nemmere end at slæbe det uden. Det bilfrie element gør samtidig også, at ski-in ski-out princippet tages til et helt nyt niveau. Det er kun få overnatningssteder, hvor du ikke kan klikke i skiene udenfor din hoveddør.

Mad og drikke

Avoriaz har alt fra restauranter ejet af Award vindende kokke til fast food. Priserne er sammenlignelige med andre franske områder og er altså ikke noget at skrive hjem om. Vil du helst bruge så lidt som muligt på mad, kan du altid handle i et af områdets supermarkeder og lave maden selv. Er prisen ikke et issue, er der generelt gode muligheder – både på og udenfor pisten. Her kommer den bilfrie by dig til gode, da det er nemt at glide helt til hoveddøren på alle restauranter i byen. Det er i øvrigt en god ide at bestille et bord, hvis man skal spise ude om aftenen. Der kan godt være rift om pladserne i højsæsonen.

Transport

Avoriaz er utraditionel, når det kommer til transport. Byen er nemlig bilfri. Det er en fryd, når man er i byen, da det pryder bybilledet, at det kun er de idylliske og identiske bygninger, som møder ens blik. Til gengæld skal du være opmærksom på det, når du planlægger pakning og kørsel. Kører du i bil til Avoriaz, så husk at snekæderne skal med i bagagerummet. De bliver ofte nødvendige, når du begiver dig op ad hårnålesvingene til byen. Ved ankomst findes stor parkeringsplads, som du ikke kommer videre fra og derfor skal parkere bilen på. Det er også her, du sættes af, hvis du ankommer med bus. Det er muligt at tage bus med SneExpressen til Geneve, hvorfra du kan tage bus videre til Avoriaz. Bortset fra denne transportmulighed er det nemmest at køre selv. Nogle rejsebureauer arrangerer selv busture til destinationen. Flyver man, skal man huske at tænke over transfer (bus fra lufthavnen til destinationen), der nogle gange kan være en stor udgift, som let glemmes i regnestykket.

Kultur og oplevelser

Skisporten er uden tvivl det største fokuspunkt i Avoriaz. Det er det, byen er udsprunget af, og det er det, som tiltag i byen er målrettet mod. Blandt andet ses det i friheden for biler i byen. Det giver nemlig bedre plads til skiløberen, som nemt kan gøre brug af ski-in ski-out konceptet i hele området. I stedet kører hestevogne rundt, og bagagen transporteres i slædevogne. Ikke praktisk men fantastisk for skiløbet og en skøn og unik charme, som ikke findes i andre skibyer. Ud over den altoverskyggende oplevelse, skiløb, byder Avoriaz også på andre oplevelser. Listen lyder blandt andet på svømmehallen Aquariaz, isdykning, bowling, kælkning, isklatring, guidede snescooter-ture og meget mere. Der er altså nok aktiviteter til at holde enhver underholdt. Selvfølgelig er der også gode muligheder for Aprés-ski. Den kendte franske perle, La Folie Douce, banker dance-musik ud af højttalerne hver eftermiddag, så hofterne nærmest bevæger sig helt af sig selv. The Place, som ligger lidt længere nede i byen, er en dansk bar, som serverer live musik og gode fester. Derudover er listen lang med andre gode alternativer.

Prisniveau

Avoriaz er en populær skidestination, og af samme grund ligger priserne i den lidt højere ende. Dog er prisniveauet meget sammenligneligt med andre områder i de franske Alper. Dette gælder blandt andet lejlighedspriserne, som er høje i forhold til andre ferieformer men normale sammenlignet med andre skisportsområder – måske endda en my højere. Maden både på restauranter og i supermarkederne er rimelig dyr. Det hænger sammen med, at det er en feriedestination, hvor man ikke har andre muligheder for at købe ind, samt at der ikke er let adgang til dagligvarer hverken for restauranterne eller dagligvarebutikkerne. Det er en klassisk tendens for skisportsområder. Prisen for skiudlejning og skiskole er forholdsvis standard. Det er de samme kæder, som findes i andre franske områder, og prisniveauet hænger derfor sammen. Find en skiferie til Avoriaz her: Sunweb | Snowtrex

Historie

Byen Avoriaz kan takke byen Morzine for sin eksistens. Som resultat af byens transformation fra bjergby til skisportsby, voksede det sig hurtigt større med lifter i syd og øst, som medførte opførelsen af skisportsområdet Avoriaz. Dengang var det dog et noget anderledes område, end det er i dag. Det var blandt andet Pierre Et Vacances ejeren, Gerard Bremont, som tog stor del i udformningen af skisportsområdet. Han hyrede arkitekter til at tegne byen, og efter blot få år stod den første del af Avoriaz. Hotellet Dromont, som stadig køres videre i dag, var hjertet af byen, som bød på både restaurant og diskotek. Dengang var byen kendt som “Saint Tropez de Neige”, og var altså en fashionabel highend by. Siden har byen udviklet sig i en mere mainstream retning, hvor gæsterne i højere grad sørger for sig selv og mest af alt er der for at stå på ski – Avoriaz, som vi kender den i dag. Tilstedeværelsen af Pierre Et Vacances hoteller er dog ikke til at tage fejl af, og byen har vokset sig stor nok til at huse rigtig mange gæster hver vinter. Samtidig er Avoriaz i ligeså høj grad interessant om sommeren, hvor blandt andet mountainbike, golf, vandring og tennis er på listen over aktiviteter, man kan foretage sig.

Skiudstyr og skitøj til skiferie i Avoriaz

Avoriaz er et stort område, når man regner hele Les Portes Du Soleil med, og du møder derfor mange typer vind- og vejrforhold på en ferie dertil. Samtidig er stoleliften den dominerende lift type, og kabineliften, som skåner mod vejret, er i klart undertal. Begge dele stiller høje krav til ordentligt udstyr.

Yderste lag

Vigtigst af alt det, du skal have med på din skiferie til Avoriaz, er dit yderste lag. Er det ikke i orden, bliver det ikke en god ferie. Du har brug for dit yderste lag, så snart du ankommer, da de kolde temperaturer ikke venter på dig på pisterne men møder dig, så snart du stiger ud af bussen eller bilen. Området er stort, og det varierer derfor også, hvor kolde temperaturer og hvor meget vind, du udsættes for, alt efter hvilken del af området du befinder dig i. Derfor er det en god ide at helgardere sig med et yderste lag (jakke og bukser), der som minimum skal være vindtæt. Afhængig af, om du mest er til piste-skiløb eller freeride, kan du vælge enten et foret sæt eller et skalsæt – eller alt efter, om du er kuldskær eller aldrig har problemer med at holde varmen.

Inderste lag

Det inderste lag har også stor betydning for din varme og komfort. Skiundertøjet skal passe til din krop. Er du kuldskær, eller kan du aldrig komme af med varmen? Det har betydning for, om du skal vælge et sæt uldskiundertøj eller holde dig til et tyndere, syntetisk sæt. Samtidig skal du overveje, om du har brug for et midlayer. Kører du med et skalsæt som det yderste lag tøj, er et midlayer en uundværlig investering. Kører du derimod med et foret yderste lag, kan du muligvis klare dig uden – eller i hvert fald vælge et tyndere et af slagsen. Både det inderste og yderste lag kan købes på destinationen, men begge ting er gode at have styr på fra starten, da de skal i brug allerede når du skal fra bussen til hotellet eller tømme bilen for bagage.

Ski / snowboard / støvler

Der er gode muligheder for at leje ski eller snowboard i Avoriaz. Der findes kategorier, som rummer alt fra begynderen til eksperten. Er du meget garvet, kan det dog hurtigt betale sig at købe sit eget udstyr. På den måde er du sikker på, at du får det, som passer til netop dig, og prisen er tjent hjem efter få ture, hvis du erbare nogenlunde regelmæssigt afsted. Hvad angår støvler er det klart anbefalelsesværdigt at købe eget par, så snart du ved, at du kommer afsted flere gange. Udlejningsstøvler bliver brugt igen og igen af folk med vidt forskellige fødder. Det er hensigtsmæssigt og giver ofte problemer. Der er derfor stor værdi i at have dine egne, som passer netop til din fod – uanset om det er til ski eller snowboard.

Hjelm

Hjelme kan lejes på destinationen. Det er en udstyrsdel, som er rar at have sin egen af. Det er også forskelligt, hvordan de sidder på netop dit hoved, og siden den ikke er besværlig at pakke ned, er det en god investering at have sin egen. For børn er det en fordel med en lejet hjelm, da de hurtigt vokser ud af dem.

Skibriller

Skibriller kan ikke lejes på destinationen, og det er derfor smart at have styr på allerede hjemmefra. Har man ikke det, kan de nemt anskaffes i en af de mange butikker på destinationen. Du skal dog være forberedt på, at du kommer til at betale mere eller mindre overpris for dem sammenlignet med, hvis du anskaffer dem på forhånd.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Er det dyrt at holde skiferie i Avoriaz?

Prisleje varierer fra område til område. I artiklen kommer vi ind på prislejet i Avoriaz.

Hvilket skiniveau er Avoriaz velegnet til?

Om du er begynder, øvet eller ekspert har en betydning for, om Avoriaz er det ideelle skiområde for dig. Læs om hvilket skiniveau Avoriaz er velegnet til i artklen.

Hvordan ser sne- og vejrforholdene ud i Avoriaz?

Sne- og vejrforholdene skifter fra år til år, og man kan aldrig vide sig sikker på forholdene. Få svar på hvordan forholdene ser ud i artiklen.

Forfatter
Picture of Caroline Vindelev
Caroline Vindelev

Caroline arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Hun er uddannet skilærer gennem Den Danske Skiskole, har tidligere arbejdet som udstyrsekspert i en skiudlejningsbutik i Val Thorens og arbejder i dag som udstyrs- og tøjekspert i skibutikkerne Ski & Fritid og Peak Performance. Hendes passion for den ekstreme side af skisporten har betydet, at hun har deltaget i Freeride DM, Freestyle DM og Freeride World Qualifier. I 2019 vandt hun titlen som Danmarksmester i Big Air. Med andre ord Caroline er et omvandrende ski-leksikon, som nyder at dele ud af sin viden her på magasinet.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj