Skiferie Frankrig

hygge over skiferie frankrig
Sidst opdateret: juni, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Alsidigt skiløb, solskin, kanefart, skaldede bjerge, træer, baguettes og vin. Dette er ord, som karakteriserer skilandet Frankrig, der årligt bliver besøgt af flere tusinde af danskere. Så hvis noget af ovenstående tiltaler dig, bør du helt bestemt overveje Frankrig som skidestination.

Find en skiferie til Frankrig her: Sunweb | Snowtrex

Skiekspert Anders Toft Braun har besøgt skilandet Frankrig og giver nu sin ærlige anmeldelse af skilandet. Anmeldelsen omfatter en top 5-liste over de bedste skiområder i landet med dybdegående beskrivelser om hvert enkelt område.

Top 5 skiområder i Frankrig

Indholdsfortegnelse
Her ses en liste over de 5 bedste skiområder i Frankrig:
  1. Val Thorens
  2. Val d’Isere
  3. Alpe d’Huez
  4. Avoriaz
  5. Tignes

1. Val Thorens

Find en skiferie til Val Thorens her: Sunweb | Snowtrex

Introduktion

Stor, større, Val Thorens! Val Thorens er rekordernes by. Med rekorder som, højest beliggende resort i Europa, flest sammenhængende kilometer pister i verden og flest sejre i World Ski Awards’s katagori “Worlds best Ski resort”, er det åbenlyst hvorfor Val Thorens ikke er til at komme uden om, når vi snakker om skiferier i Frankrig.

Skiterræn

Fra byen Val Thorens har du adgang til verdens største skisystem på hele 600 kilometer sammenhængende piste. Skisystemet Trois Valleé/De Tre Dale ligger nemlig lige uden for din dør. Med et område så stort at slå sig løs i, er det muligt at finde terræn til alle niveauer. Fra det stejle terræn på de øverste gletchere i 3200 meters højde, til de mere beskyttede nedfarter gennem de franske skove. Byen er bygget op omkring skiløb, og konceptet ski-in/ski-out er helt igennem gennemført. Ski-in/ski-out betyder, at du kan hoppe i skiene lige ude foran døren om morgenen, og om eftermiddagen stå på ski hele vejen hjem. Det kan lyde banalt, men hvis du bare en gang har prøvet at trave gennem byen iført skistøvler med skiene på skuldrene, så ved du, hvor meget bøvl du kan spare dig selv for, ved bar at glide hjem til hoveddøren med skiene på fødderne Val Thorens deler området Trois Valleé med byerne, Orelle, Les Menuiers, Meribel, Courchevel og St. Matin de Belleville, og der er derfor rig mulighed for, at planlægge flere dagsudflugter under dit ophold i Val Thorens. Du skal dog være opmærksom på lifternes lukketider, så du undgår at blive fanget i den forkerte dal. Liftsystemet består primært af stolelifte og kabinelifte. Træklifte som T-træk og tallerken-lifte er næsten uddødet, og der er til de helt mindste installeret rullebånd på begynderbakkerne for en enklere tur til toppen. Er du mere til eventyret uden for pisterne og leg i den løse sne, er mulighederne gode. Med mange lifter op ad de mange bjergsider er der næsten altid enkel adgang til off-pisten. Vi vil dog anbefale, at du booker en bjergguide til formålet for den mest sikre oplevelse af bjergenes vilde natur.

Skiudlejning

Der findes ikke det skiudstyr, der ikke kan lejes i byen. Der er et stort udbud af udlejere og det enkleste er at finde den udlejer der er nærmest der du skal bo under dit ophold i Val Thorens. Du kan med fordel reservere dit udstyr hjemmefra så du er sikret et sæt udstyr i den kvalitet du ønsker. Dette kan vise sig at være vigtigt hvis du rejser i de store ferie uger som f.eks. uge 7, hvor trykket på skiudlejningen er højt.

Skiskole

Der findes et par forskellige alternativer hvis du ønsker at booke skiskole under dit ophold i Val Thorens. Der findes flere gode engelsktalende udbydere som tilbyder alt fra eneundervisning til gruppeundervisning til off-piste guiding. Dansktalende skiinstruktøre kan dog være vanskelige at finde. Det er derfor en god idé at undersøge mulighederne for dansk skiskole inden rejsen fastlægges, hvis dette er vigtig del af din ferie.

Overnatning

Val Thorens har noget for alle! Om du er til luksuriøse hoteller, charmerende chaleter, eller mere simple lejligheder, så finder du det Val Thorens. Der er utal af muligheder for at opleve luksus i højeste klasse med all-inclusive på et af byens mange større hoteller. Tag eksempelvis et kig på Koh-I-Noor, Altapura, Pashmina, for bare at nævne et par stykker. Hvis du er mere til lækre chaleter med rustikt interiør og hyggelig stemning, så tvivl ikke flere af de større hoteller tilbyder også chaletlejligheder. Her står du selv for madlavningen, hvis ikke du er er ude i byen for at udforske byens mange kulinariske oplevelser. Er rejsen til Val Thorens på et mindre budget, er en studio-lejlighed måske mere dig. Studio-lejligheden er en mere simpel bolig for dig der bare ser boligen som et nødvendigt onde for at få en skiferie til at hænge sammen. Du skal dog være opmærksom på, at lejlighederne kan være små. En fransk lejlighed til fire personer er måske mere velegnet til tre eller to personer med danske øjne.

Mad og drikke

Vi og ost. Kan man få andet i Frankrig? Hvad nu hvis ikke lige det er din kop the? Så frygt ej. Selvom Val Thorens ligger midt i de franske alper, så er byen et epicenter for skientusiaster fra hele verden. Dette sætter da også sit præg på byen. Uanset fra hvilket verdenshjørne du foretrækker dit måltid, så finder du det næsten med garanti på af byens restauranter. Bliver du fristet af fine vine i dunkle lokaler, med let røget lugt fra den åbne pejs? Eller er du mere til kolde drinks som sippes i diskotekets sofa inden dansegulvet kalder? Eller måske er det fadøl og jägerbombs til lyden af livemusik som for alvor får dig op ad stolen. Skulle du blive fristet af bare et af de ovenstående scenarier, så tag du trygt afsted til Val Thorens. Fest og glade dage har længe været et val Thorens’s kendetegn. Og det bliver det nok ved med lidt endnu. Men i takt med at flere og flere finere indkvarteringer og restauranter er begyndt at spire op i byen, er udvalget af finere vinbare og afslappede lunges også vokset. Så uanset om du er på jagt efter festen der ingen ende har, eller de fordybede samtaler over stearinlys med et godt glas vin i hånden, så skal du ikke lede længe. For det fylder en del i gadebilledet om aftenen.

Transport

At finde vej ned til Val Thorens kan vise sig at være feriens største udfordring. Det tager en rundt regnet 16 timer at trille bilen ned til denne del af de franske alper. Ønsker man du fortsat at køre dernede med gerne overlader rattet til en anden, kan du kører bus derned på ca 24 timer. Men det nok mest almindelige er at hoppe på en flyver i enten København eller Billund og flyve til enten Geneve eller en af de to små lokale lufthavne der ligger i udkanten af henholdsvis Grenoble og Chambery. Vælger du at tage flyet derned skal du dog være opmærksom på at du fortsat har en køretur i enten en lejet bil, taxa eller transit på mellem 2-4 timer alt efter trafik og hvilken lufthavn du landet i.

Oplevelser

Sport, massage, afterski, Michelin restauranter og massere af sol. Dette har du muligheden for at opleve hvis du vælger at tage til val Thorens. Byen summer af bevægelse. I det store sportscenter i bymidten er der mulighed for at udfolde sig fysisk, hvis kræfterne skulle være til det, efter en lang dag på bjerget. Her er der mulighed for at dyste i diverse boldspil, hoppe i svømmebassinet eller pleje kroppen i styrkecenteret. Måske er du mere til massage og wellness. I så fald skal du opsøge de finere hoteller i byen som også tager imod tidsbestillinger fra gæster der ikke bør på hotellet. Men skal musikken brage og øllen flyde efter en endt skidag, så tag sidste lift op til La Folie Douce. Hver eftermiddag oppe på bjerget finder du her livemusik, dans og vin med bobler. Om du er til vild fest eller ej, så tag turen forbi omkring kl. 16:00, og se en fest på bjergside der syder og bobler i eftermiddagssolens sidste stråler! Michelin guiden har også været forbi Val Thorens, og de var ret imponeret over byens kulinariske niveau. Flere af byen restauranter har på skift været nævnt i guiden, men isæt restauranten Jean Sulpice har skilt sig ud, år efter år. Og skulle en Michelinstjernet restaurant ikke være nok, så tag turen ned til St. Martin de Belleville, og find et par til. Modsat Danmark så kan du af vinteren i de Franske Alper forvente en god portion sol. For selvom det er koldt og sneen falder, så skinner solen skam også igennem. Så få et skud D-vitamin på en solbeskinnet terrasse på bjerget. Husk bare solcremen!

Prisniveau

Prisniveauet i Val Thorens ligger i den høje ende. Med byens placering en times kørsel oppe i bjergene har byen ikke meget konkurrence når dagligvare og restaurantpriser skal fastsættes. Det kan derfor fremstå som lidt dyrt at gå ud og spise. Men man må holde sig for øje, at det ikke er gratis at få transporteret råvarer og personale op i højderne.

2. Val d’Isere

Find en skiferie til Val d’Isere her: Sunweb | Snowtrex

Introduktion

Val d’Isere er nok mest kendt for sit fremragende skiløb, en eksklusiv kultur og en tilbagevendende World Cup i slalom og storslalom. Men Val d’Isere er ikke forbeholdt eliten. Val d’Isere er for alle med en passion for ski, og som gerne vil gøre sig ulejlighederne som der skal til for at nå frem til skiens Mekka.

Skirejser inkl. liftkort

Skiterræn

Espace Killy er skiområdet som Val d’Isere ligger for foden af. Området er opkaldt efter den lokale folkehelt og skiløber Jean-Claude Killy. Området dækker imponerende 300 kilometer piste, to gletschere, en masse off-piste og pister i alle sværhedsgrader. Skiområdet deles med nabobyen Tignes, den femdelte by på den anden side af bjerget, og systemet indbyder derfor til at tage på udflugter. Selvom Espace Killy “bare” er halvt så stort som Val Thorens’s Trios Valleé er det et elsket område som år efter år besøges af utallige gengangere. Terrænet er for alle! Der er inkorporeret specielle begyndervenlige områder som gør det nemt at komme i gang med skiløbet for de nye. Men særdeles du som øvet skiløbere vil finde området interessant, da du for alvor kan komme rundt i alle kroge af området. Systemet kædes rigtigt fint sammen af en kombination af moderne stole og kabinelifter med to styks underjordiske toge som anfører.Til de nye i skiene er der installeret rullebånd til at komme nemt i gang med skiløbets glæder.

Skiudlejning

I byen findes der et hav af skiudlejninger i Val d’Isere. Fra større kæder til mindre lokale. Du finder det hele i byen. Du kan leje udstyr i alle prisklasser, og med garanti finde et sæt udstyr der matcher dine ambitioner. Du kan forudbestille din skileje i de fleste af butikkerne. Og hvor dette ikke nødvendigvis er behov for dette i lavsæsonen, så kan dette være en god idé hvis du skal rejse i højsæsonen.

Skiskole

Den franske skiskole ESF er den dominante i området, men grundet store mængde besøgende fra Storbritannien og engelsksprogede lande, er der også et stort udvalg af engelsktalende skiskoler. Også danske instruktører har fundet vej til området, og sæson efter sæson, og disse kan oftest bookes gennem skiskolerne i området. Er dansk skiskole vigtigt for dig og din ferieoplevelse, så forsøg gerne at booke dette i god tid, da der ellers er risiko for der ikke findes flere ledige tider.

Overnatning

Overnatning i Val d’Isere findes i alle prisklasser, men du får også lov til at betale for beliggenheden. Der er en direkte sammenhæng mellem nærhed til pisten og boligens pris. Uanset om du er til hotel eller lejlighed så finder du begge alternativer i forskellige størrelser over hele byen. Val d’Isere er kendt for sine mange overdådige indkvarteringer, luksuriøse suiter og store chaleter. Og hvor der bestemt er et overflod af disse overnatningsmuligheder i Val d’Isere, findes der altså også et fint udbud af mindre dyre alternativer. Og specielt hvis man har mod på at bo lidt uden for bymidten! Her kan især La Daille varmt anbefales. Med egen ny og hurtig kabinelift, skitog til toppen og direkte busforbindelse på 5 minutter ind til Val d’Isere by, er La Daille en genial mulighed for dig der ikke har behovet for at bo midt i bymidten og samtidigt gerne vil spare lidt penge. Alternativt kan nabobyen Tignes Val Claret og være en mulighed. Beliggende midt i ski systemet kan man glide næsten helt til hoveddøren uanset hvor i Tignes Val Claret du bor. Og selvom du nu er i anden by, er der bare to liftture og to pister til fantastiske Val d’Isere. Samme skisystem, samme lækre omgivelser og penge sparet! What’s not to like?

Mad og drikke

Er du til fin spise i klassisk fransk stil? Eller vil du have mad som du kan få på en engelsk pub? Eller bare noget derimellem, så kom glad til Val d’Isere. Her er noget for alle, og du vil med garanti kunne blive imponeret over den franske gastronomi, når den nydes i de alpe beklædte omgivelser. Kommer du til Val d’Isere så tag lidt ekstra lommepenge med, til at besøge nogle af de fine restauranter. Specielt dem på bjerget! Rundt om på bjergene omkring Val d’Isere kan du besøge hyggelige små og større restauranter med udsigt over horisonten. Findes der noget bedre end at få serveret en fransk løgsuppe med sol på næsetippen og med øjnene hvilende på de sneklædte bjergtinder? Til de tørstige findes der alt hvad hjertet kan begære af barer, diskoteker, vinkældre mm. Fra de helt store udendørs barer med høj musik og fadøl i lange baner, til de romantiske vinstuer, med akustisk musik og lys i vinduerne.

Transport

Val d’Isere ligger i samme område som Val Thorens. Nemlig den franske region Savoie. Mange af de mest kendte skiområder i Frankrig ligger i denne region. Derfor ligner transportmulighederne også til forveksling, dem til Val Thorens. Igen er der cirka 16 timers kørsel i egen bil, 24 timer i bus, eller en flyvetur til Geneve, Grenoble eller Chambery fulgt op af en transit på cirka tre timer. Det kan lyde besværligt, men det bestemt umagen værd!

Oplevelser

Når du er i Val d’Isere skal du opleve skiløbet på de to gletschere Grand Motte og Fonet. Har man stået på ski på gletschere før, så ved man hvilken fantastisk følelse det er! Men det mest velkendte varemærke må nu tilskrives Nåleøjet. Nåleøjet er en top den knejser sig over nabobyen Tignes og er en top med hul igennem. Selv samme hul som ingen ringere end James Bond hopper igennem i filmen ” a view to kill”. Og når du nu er ovre ved Tignes, så snyd ikke dig selv for at stå på ski helt ned til 1500 meters højde i Tignes Brevieres hvor den klassiske Tartiflette servers med en ekstra portion fransk kærlighed. På vejen hjem mod Val d’Isere igen, så stop ind ved den originale La Folie Douce! Her er der hver dag dans og live musik i flotte kostumer i forskellige temaer. En slags blanding mellem afterski og teater. Her drikkes champagne, aperol spritz og rosé, og hvad måtte være bedre når kræfter skal samles efter en lang herlig dag på ski?

Prisniveau

Val d’Isere ligger i den mere eksklusive ende af prisskalaen. Men det vil være penge der er givet godt ud. Det er fransk stemning og charme når det er bedst. Og rækker økonomien ikke helt Val d’Isere’s højder, så kig på nabobyen Tignes. Måske ikke helt så charmerende, men muligt bedre beliggende i forhold til det lækre skiløb.

3. Alpe d’Huez

Find en skiferie til Alpe d’Huez her: Sunweb | Snowtrex

Introduktion

Cykel om sommeren og familievenligt skiløb om vinteren. Sådan ser årscyklussen ud for byen Alpe d’Huez og dets skiområde Grand Domaine. På toppen af de 21 berygtede hårnålesving ligger et stykke fransk kultur og venter på dig!

Skiterræn

Grand Domaine. Sådan hedder skiområder der strækker sig fra byen Auris til byen Vaujany, med Alpe d’Huez lige i midten. Terrænet indbyder til hyggelige stunder på pisten med kakaostop i solen. For lige netop sol er der rigtig meget af i dette område. Så skal du have tanket op på D-vitamin, skal du ud på ski i området omkring Alpe d’Huez. Systemet er bygget op af pister i alle sværhedsgrader, men især grønne og blå pister forekommer med stor hyppighed i hele systemet. Dette er godt nyt for dig der ny i skiene eller for dig som rejser med børn der fortsat lige skal have teknikken helt ind under neglene. Grundet de mange blå og grønne pister bliver man som begynder i Alpe d’Huez ikke bundet til en eller to bakker i nærheden af byen, men kan bevæge sige mere frit over hele området. Liftsystemet er er en god blanding af gamle charmerende kabinelifter og nyere stolelifter. Helhedsbilledet er et system hvor kun enkelte flaskehalse opstår i de største rejseuger. Pic Blanc, områdets højeste bjerg, tårnet sig op over byen. Og med en kæde af lifter kan du få fornøjelsen af at se udsigten fra den 3330 meter høje top. Herfra kan du se andre giganter såsom Mont Blanc og La Meije. Et utroligt syn i klart vejr! Herefter kan du så nyde turen ned over verdens længste piste Sarenne. Med sine 16 kilometers nedfart er dette den længste nedfart du kan få på en markeret piste.

Skiudlejning

Skiudlejninger er der rigeligt af i Alpe d’Huez. Der huserer flere forskellige udlejningskæder i byen. Disse tilbyder alt fra langrend til offpiste udstyr. Foruden i højsæsonen er det ikke nødvendigt at forudbestille udstyr. Dog kan dette være en fordel, da engelskegenskaberne i Alpe d’Huez ikke er lige så veludviklet som i de to forrige bud på hvor du skal holde din skiferie i Frankrig. Men har du booker hjemmefra er du sikker på at du får det som du forventer.

Skiskole

I Alpe d’Huez er det ESF der er den altdominerende skiskole. Den franske skiskole har sat sig tungt på Alpe d’Huez og kun meget små skiskoler eksisterer ved siden af. ESF tilbyder engelsktalende instruktører hvis dit franske er lidt rustent. Der har også været lang tradition for et par danske instruktører i byen. Disse er oftest ansat i ESF. Skal du have dansk skiskole i Alpe d’Huez skal du gerne være ude i god tid, da der er rift om dem blandt de mange danske børnefamilier der hvert år finder vej til Alpe d’Huez.

Overnatning

Chaletlejligheder er det helt store i Alpe d’Huez. Fra de helt moderne og nybyggede til de mere klassiske og hyggelige. Skal du til Alpe d’Huez skal du overveje om du vil lægge lidt ekstra penge på en af disse chaletlejligheder. Der er nemlig ikke meget der kan slå følelsen af, at træde ind af døren efter en lang dag på bjerget og slænget sig i sofaen med en kop kaffe iført strømpesokker. Er du mere en hoteltype så book dig ind på et de hyggelige traditionsrige hoteller i byen. Her er der garanti for fransk stemning helt ud i fingerspidserne. Men skal du finde det billigste alternativ så bliver det endnu engang en lejelighed. Disse lejligheder tilbyder præcis det du har brug for, når du er på skiferie. Intet unødvendigt fyld og pynt. Så for dig der bare ser boligen som et sted at sove, er en lejlighed det perfekte valg.

Mad og drikke

I Alpe d’Huez skal du spise klassiske franske alperetter. Det vil sige, Tartiflette, croizeflette, raclette og ostefondue. Og til at skylle det hele ned med, skal der selvfølgelig åbnes tunge dunkle rødvine. Det gastronomiske niveau når måske ikke op til stjernerne, men det er fuldt ud en fornøjelse at sætte sig ind på en af de traditionsrige restauranter og blive betjent af smilende franskmænden der elsker høje fedt- og alkohols-procenter. Skal du forsøge at smelte ind med de lokale kan du forhøre dig om de kan servere dig en grole med café de l’amitie(vanskabskaffe). Denne kaffe blandet med likører og appelsin serveres i grole’en som er trækande med mange hældetude. Man skiftes så til at drikke direkte ud ad tudene på kanden. Den bringer med garanti smil på læberne til jeg der skal dele. Skulle det franske køkken ikke tiltale dig, så snupper du ju bare et bord på en af byens andre knapt så ostetunge restauranter.

Transport

Af frygt for at gentage mig selv. Så kan jeg afsløre at transporteren til Alpe d’Huez til forveksling ligner den til Val Thorens og Val d’Isere. Selvom vi denne gang er i regionen Isére, er det altså stadig en 16 timers kørsel, 24 timers bus eller fly til Geneve.

Oplevelser

Snescootertur, kælk med over pisterne og fakkeltog med ski instruktørerne er bare nogle af de oplevelser der er i Alpe d’Huez. Men her er et bredt udbud af oplevelser til både store og små. Du kan for eksempel hoppen en tur i den udendørs opvarmede svømmepøl, eller prøver kræfter med den 13 meter høje klatrevæg, når dagen på pisten render ud. Skulle der stadig være lidt energi i tanken når skiene er pakket sammen, kan du besøge det store sportscenter. Her er der mulighed for at leje boldbaner af forskellige slags, eller gå i fitnesscenteret og brænde noget krudt af. Mulighederne er næsten for mange, så frygt ikke  at din ferie bliver kedelig hvis du tager til Alpe d’Huez. Her er der altid noget at give sig til.

Transport

For at komme til Avoriaz kan du vælge mellem tre transportmidler: bil, bus eller fly. Kør-selv ferien kan være en lidt lang omgang, eftersom der er tale om Frankrig, men de sidste timer i bilen, er det hele værd. Bus er også muligt med danske busselskaber eller rejsebureauer. Fra enten Billund eller Kastrup kan du tage flyet til Geneve, hvorfra du kan tage en taxa eller bus til skidestinationen.

Prisniveau

Modsat de to forrige byer er Alpe d’Huez knapt så eklsusivt. Dette afspejler sig også i de lidt lavere indkvarterings- og leveomkostninger. Men når det så er sagt, er der ingenting der nødvendigvis er billigere end du vil finde det herhjemme. Både det at handle ind og at gå ud og spise, minder meget om det prisniveau vi kender herhjemme fra Danmark. Ønsker du at storhandle og har adgang til en bil, kan du med fordel kører ned fra bjerget og storhandle. Her er der nemlig penge at spare!

4. Avoriaz

Find en skiferie til Avoriaz her: Sunweb | Snowtrex

Introduktion

Avoriaz er endnu et velbesøgt skiområde med kanefart i gågaden og stribevis af restauranter. Området holder til i hjertet af Portes du Soleil, og byder på et kæmpe udvalg af pistekilometer – alt lige fra begynderpister til sorte pister. Arkitekturen består hovedsageligt af hoteller, og området ligger op ad en skrænt.

Skiterræn

Avoriaz er en del skiområdet Portes du Soleil bestående af hele 650 km, hvoraf 170 km er blå, 350 km er røde og 100 km er sorte. Derudover er der funparks til freestylerne og markerede freeride pister til ekstremsports-entusiasterne. Dermed sagt et meget varieret område, men mere velegnet til den øvede skiløber end nybegynderen.

Skiudlejning

Med mere end 20 skiudlejningsbutikker er der nok at vælge i mellem, og du kan uden tvivl finde skiudstyr, som passer til dine ønsker og behov.

Skiskole

Sammenlignet med Norge, Sverige og Østrig kan Frankrig ikke tilbyde samme skiskole-muligheder. Der findes ingen danske skilærer; alle taler fransk.

Overnatning

Mulighederne for overnatning er hoteller og lejligheder – lige fra luksus til budget.

Mad og drikke

Selvom Avoriaz er en hotelby, er der placeret hyggelige – små som store – restauranter oppe i skiterrænet, som byder på lokale specialiteter samt traditionel skimad (schnitzel, burger, pommes frittes mv.).

Oplevelser

Som tidligere nævnt er Avoriaz kendt for sin kanefart, hvilket typisk kan opleves allerede fra man er ankommet til byen. Det er nemlig ikke tilladt at køre i byen, og derfor er ski, gåben og kanefart de eneste måder at komme fra A til B. I forhold til afterski er der ikke et specielt stort udvalg. Dog vil der være run på henover påsken, hvor bl.a. danske gymnasieelever og universitetsstuderende rammer skiområdet i festhumør.

Prisniveau

Niveauet ligger meget neutralt sammenlignet med det generelle franske prisniveau. Det er hverken dyrt eller billigt, men midt i mellem.

5. Tignes

Find en skiferie til Tignes her: Sunweb | Snowtrex

Introduktion

I Tignes kan du stå på ski både om vinteren og sommeren. I vinterperioden kan du boltre dig på 350 km pister, mens du om sommeren kan stå på ski på gletscheren Grande Motte i over 3.000 meters højde. Med et varierende skiterræn er Tignes et meget alsidigt skiområde. Vælg mellem lejligheder og hoteller, og oplev andet end skiløb som f.eks. skøjteløb, kælkning, bowling, tennis mv.

Skiterræn

Overordnet set er området meget sammenhængende, og man føler sig aldrig “fanget” – man har altid et væld af muligheder for skiløb. Liftsystemet er effektivt og godt logistisk set. Hvad naturen angår er der både pister, som befinder sig i skaldede bjerge samt pister med træer fra top til tå. L’Espace Killy er skiområdet som dækker over Tignes, Val d’isére, La Daille, Solaise og Le Fornet – alt dette bestående af 300 km piste. Selve Tignes-området byder på 155 pister, hvoraf 90 af dem består af grønne og blå. Området er altså begyndervenligt, men der er samtidig skiløb til den rutinerede skiløber. Hele 39 røde pister og 26 sorte pister. Noget som er værd at bemærke er, at området er kendt for at være et off-piste mekka; så helt klart et plus for de adrenaliserede sjæle.

Skiudlejning

Ligesom så mange andre steder i Frankrig har Tignes et bredt og dybt udvalg af ski udlejningsbutikker. Uanset om du er alpin skiløber eller backcountry skiløber vil du helt sikkert kunne finde de rette ski, skistave m.m. til dine præferencer.

Skiskole

Der er selvsagt mulighed for at hyre en skiskole, og der er også danske skiskoler til stede i det franske skiområde.

Overnatning

Overnatningsmulighederne består primært af hoteller, lejligheder og hytter/ski lodges. Standarden for hotellerne er lidt under middel. Vær opmærksom på at der er en del ungdomshoteller til skibumser, gymnasier, universiteter mv.

Mad og drikke

Der er de traditionelle supermarkeder som Carrefour og Sherpa. Derudover er der naturligvis også mange forskellige restauranter at vælge imellem som hver især har specialiseret sig indenfor hvert sit køkken, mens nogle favner bredt.

Oplevelser

Udover skiløb byder Tignes også på bl.a. skøjteløb og bowling i vinterhalvåret. Om sommeren er der rig mulighed for at cykle mountainbike. Tignes har et kæmpe netværk af mountainbikeruter med lifte, så hvis du er MTB-fan, jamen så er Tignes et godt bud på din sommerferiedestination. Derudover er der volley, vandsport og meget mere.

Prisniveau

Prisniveauet er generelt højt sammenlignet med de andre franske skiområder.

Skiudstyr og skitøj til skiferie i Frankrig

Skal du på skiferie i Frankrig kræver det at udstyret er på plads. Alt skiudstyr som støvler, ski, og stave kan lejes på plads, mens udstyr som hjelm og goggles kan være rart at have investeret i hjemmefra. På denne måde sikre du dig at hjelmen sidder sikkert og behageligt, og at gogglesne passer dit ansigt og sidder godt. 

Det vil selvfølgelig altid være billigst i længden at invitere i eget udstyr frem for at leje år efter år, da prisen på leje hurtigt kan løbe op. Men måske vil du gerne lige prøve det et par gange før du kaster dig ud i de helt store indkøb. Men når du skal igang med at købe udstyr, så start med det sidder tættest på kroppen.

Nemlig støvler og stave. Støvlerne er det vigtigste af alt dit udstyr. For hvis ikke disse sidder bekvemt, bliver det hurtigt en lang dag. Men når støvlerne sidder bekvemt og med en god pasform, vil du opleve en større grad af kontrol og større skiglæde. 

Når det kommer til påklædning, kan det godt betale sig gøre lidt indkøb hjemmefra. Et par skibukser og en skijakke er næsten uundværlige da bevægelsesfrihed er vigtigt når der skal slås sving ned over pisterne. Også er par gode vind- og vandtætte og varme handsker er vigtige.

Kolde fingre kan hurtigt sætte en stopper for glæderne. Og inderst har vi undertøjet. Et sæt godt skiundertøj i uld er med til at holde dig varm og tør hele dagen. Hvor uld kan være dyrere end syntetisk giver det også en bedre varmeregulering og varmer også selvom det er blevet vådt.

Skihistorien om Frankrig

Frankrig er en relativ stor skisportsnation med store skihelte inden for alpint skiløb og ekstremt skiløb. De første skiområder, som blev etableret, var bl.a. Chamonix og Val d’Isére.

I begyndelsen var disse områder små bjergbyer, og har sidenhen vokset sig til store skimekkaer, som især er kendt for sit off-piste terræn. Disse områder, som har vokset organisk, har stadig den dag i dag den samme charmerende og autentiske stil som i begyndelsen.

Ovenstående førte til at der blev bygget nye skiområder som Val Thorens, La Plagne og Courchevel, som ikke har helt den samme autentiske stil.

Byerne er karakteriseret ved at være bygget på baggrund af forretningsmæssige beslutninger. Det har naturligvis også sat et præg på byerne; f.eks. er de fyldt med hotelblokke, og der er rig mulighed for at opleve andet end skiløb (f.eks. kanefart).

Bjerge og sol i skiferie Frankrig

Skikulturen i Frankrig

Det som karakteriserer Frankrigs skikultur er bl.a. det franske køkken. God mad og drikkelse er noget, du altid er sikker på at få, uanset hvor i landet du begiver dig hen for at stå på ski. 

Udover dette har skiområderne i Frankrig også en glamour over sig og i det hele taget et moderniseret udseende. Nogle er fan af dette, mens andre ikke er. Desuden er Frankrig fyldt med skibumser, eftersom landet har relative store skiområder med lange sæsoner.

Skiregler i Frankrig

Ligesom i mange andre lande anvender Frankrig grønne, blå, røde og sorte skilte som afmærkning af pisteniveau. Grønne pister betyder en let piste uden den store hældning. Blå piste er ofte karakteriseret ved at være stor, bred og hældning på niveau med grøn.

Rød piste har en lidt større hældning, er smallere og derfor velegnet til de let øvede og rutinerede skiløbere. Sort piste er typisk enten en piste med stor hældning eller fyldt med pukler.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke skiområder i Frankrig er bedst?

Skiekspert Anders Toft Braun har besøgt Frankrig og afslører nu de bedste skiområder.

Hvordan vælger jeg det optimale skiområde i Frankrig?

Det afhænger af en række parametre, som du kan læse mere om i artiklen.

Hvilke skiregler skal du være opmærksom på i Frankrig?

Der er nogle forskellige regler alt afhængig af, hvilket land der er tale om. Læs om reglerne i artiklen.

Forfatter
Picture of Anders Toft Braun
Anders Toft Braun

Anders arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Han har en stor interesse for nyheder, trends og tendenser og nyder at kombinere dette med hans passion for journalistik og formidling. Med en skilærer uddannelse og et utal af uger på ski i bagagen ligger han inde med en ekspertise, som han drager fordel af i sin journalistik.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj