Skibriller børn

tre Børn med skibriller
Sidst opdateret: april, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Et godt udsyn er altafgørende indenfor skisport. Det gælder også for de mindre i flokken, hvor skibriller til børn har en afgørende rolle for en god dag på bjerget.

Magasinet Ski har i samarbejde med skiekspert Caroline Vindelev lavet en test af Skibriller til børn. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skibriller Børn Test: Top 5 Bedste Skibriller Til Børn

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Cairn Booster Photochromic

Bedste skibriller til børn

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skibriller til børn” er Cairn Booster Photochromic. Med et klassisk design, allround linse, anti-dug lag på indersiden af linsen og god beskyttelse mod UV-stråling dækker denne skibrille dit barn godt ind på bjerget.

Annonce

2. Uvex Speedy Pro

Bedste billige skibriller til børn

Pris: 199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skibriller til børn” er Uvex Speedy Pro. Denne skibrille har alt det, som du kan forvente af en skibrille. En linse som duer i både tåge/snevejr og solskin, og som samtidig er antidug behandlet og rustet med UV-beskyttelse.

Annonce

3. POCito Opsin

Bedste premium skibriller til børn

Pris: 599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium skibriller til børn” er POCito Opsin. Skibrillen fra POC er super robust og er udført i et stilrent, wide design, så den mindste får et ekstra godt udsyn. Ikke nok med det har brillen et ventilationssystem, som sikrer, at barnet ikke bliver irriteret over overophedning og sved.

Annonce

4. Dragon Lil D

Bedste skibriller til 2-7 årige

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skibriller til 2-7 årige” er Dragon Lil D. En specialdesignet skibrille til den yngste med en allround linse til sne og sol. Rammen er ventilerende, linsen 100% UV-beskyttet og antidug og så er skibrillen tilmed hjelmkompatibel.

Annonce

5. Demon Snow 6

Bedste skibriller til 5-12 årige

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skibriller til 5-12 årige” er Demon Snow 6. Denne skibrille har et godt udsyn så barnet kan se mest muligt på pisten. Derudover er linsen allround og dug- og ridsefri. To-lag skummet tilfører ekstra komfort.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til skibriller børn

Hvad er skibriller til børn?

Skibriller er en af de mindste men samtidig vigtigste udstyrsgenstande indenfor skisport. Det er en en udstyrsdel, som er yderst relevant at have med sig på bjerget, lige meget hvilken alder man har, og hvilket niveau man er på. Mange har i lang tid blot gjort brug af solbriller, som beksyttelse mod solens stråler. De giver samtidig øjnene mulighed for at slappe af, når det er lyst.

Denne funktion har skibriller også – og mere til. Blandt børn er skibriller blevet en helt almen udstyrsdel, som, udover at beskytte deres øjne og ansigt, kan være med til at give dem en god oplevelse på bjerget og afgørende for, at de får en god oplevelse af skiløb fra starten, som jo er den, de bygger deres grundopfattelse af skisporten på. 

Dreng iført skibriller til børn

Hvorfor skal jeg købe ski goggles til børn?

Skibriller er en vigtig udstyrsgenstand for en skisportsudøver – og også for børn. Det er den genstand, som beskytter øjnene mod solens skarpe stråler. Samtidig beskytter brillerne også mod vind og vejr og giver ansigtet ly for blæst og frost. Derudover beskytter de faktisk også mod genstande, hvis barnet falder – og det gør børn jo (selvfølgelig (!), da det er en del af deres udviklingsprocess).

Endvidere gør linsen på skibrillerne også, at konturen i sneen og kontrasten er synlig, og den fjerner samtidig genskær fra den kridhvide sne. For børn, som ikke altid ytrer sig omkring, hvordan de har det, eller som måske først gør det, når det er for sent, er skibrillerne altså en meget vigtig og afgørende udstyrsgenstand. 

Hvilke skibriller til børn skal jeg vælge?

Der er flere ting, som spiller ind, når du skal vælge skibriller til børn. Først og fremmest er størrelsen selvfølgelig afgørende. Skibriller til børn findes i forskellige størrelser, og du skal derfor være opmærksom på, at du vælger den rigtige størrelse til barnets alder. Samtidig skal du overveje, hvilke features du gerne vil have, at skibrillerne skal have.

For eksempel findes der forskellige linser til forskellige typer vejr. Derfor kan du med fordel tænke over, hvor og hvornår du typisk er afsted. Er det på de lyse eller mørke tider af året, og er der mest sol eller overskyet og sne? Det er selvfølgelig ikke altid muligt at forudse, hvordan vejret bliver, præcis når du er afsted. I dette tilfælde kan en skibrille med en ekstra linse være ideel, så du altid er sikker på, at du er dækket ind. 

Kombinér skibriller til børn med andet skiudstyr

Skihjelm

Hjelm og skibriller går hånd i hånd. De fungerer begge bedst, hvis de passer sammen. Det er derfor en rigtig god ide, hvad enten du skal købe skibriller eller hjelm, at du tager den ene med, når du skal købe den anden. På den måde er du sikker på, at dine skibriller passer ind i rammen på skihjelmen, og du er samtidig sikker på, at din skihjelm sidder ordentligt – også når du har skibriller på. 

Halsedisse eller maske

Ligesom, at skibrillerne beskytter den øverste halvdel mod vind og vejr, er det også smart at passe på resten af ansigtet. Det kan gøres med en halsedisse eller en maske, som altså er i stand til at skærme kinder og mund mod kulde og optimalt set forhindre forfrysninger. Nogle skibriller er faktisk kompatible med en halsedisse ved hjælp af en magnet, så man kan fæstne halsedissen på brillekanten og undgå, at den ryger ned under aktivitet på bjerget. 

Goggle soc

En goggle soc er et stykke stof med elastik i kanten, som kan sættes rundt om linsen på skibrillen, så den beskyttes mod skader som ridser og lignende. Det kan være smart at bruge en goggle soc, når man har skibrillerne i tasken, eller når de ligger blandt andet udstyr i bagagen, så de beskyttes ved karambolage med andre genstande. Samtidig kan goggle soc’en også bruges som pudseklud. 

Vedligeholdelse af skibriller til børn

Skibriller er en vigtig og samtidig forholdsvis skrøbelig udstyrgenstand. Derfor er det også vigtigt, at man passer godt på dem og vedligeholder dem korrekt, hvis de skal holde længe. Oplever man, at linsen er beskidt eller måske dækket til med iskrystaller eller vanddråber, skal man ikke tørre linsen med fingrene. I stedet skal man bruge en pudseklud eller andet i samme kategori.

Selv et stykke toiletpapir er ikke smart at bruge, da fibrene er for store og derfor i stand til at forårsage ridser på linsen – måske små i starten, men små ridser kan sagtens udvikle sig til større. Derfor er det smart altid at have en pudseklud på sig, når man er afsted. En pudseklud følger som oftest med, når man køber et par skibriller og fylder så lidt, at den kan være i selv den mindste lomme.

Nogle handsker har områder på fingrene, som er beregnede til at kunne tørre linser af med. Til børn kan dette være et hit, da de sjældent er opmærksomme på, hvad der er godt for skibrillerne eller ej. 

Derudover er stort set alle skibriller i dag fremstillet med et anti-duggende lag på indersiden af linsen. Dette lag er et fint og sart lag, som ikke skal røres ved. Derfor er det vigtigt, at man undgår at tørre linsen af indvendigt, hvis de for eksempel dugger, eller hvis man har fået sne ind i skibrillerne. I det sidstnævnte tilfælde skal man i stedet forsigtigt ryste linsen eller banke den mod noget, så sneen ryger ud og derefter blot lade sne og fugt tørre op af sig selv. 

Når man ikke står på ski, er det vigtigt, at man er opmærksom på sine skibriller. For eksempel er det en god ide at tage dem af hjelmen, mens man spiser frokost eller lignende, da man aldrig helt kan gardere sig mod en livlig albue, som kommer til at skubbe hjelmen ned fra bordet. For børn er der samtidig unægteligt en endnu større chance for, at hjelmen (og dermed også skibrillerne) ender et sted, den ikke skal.  

Når skibrillerne ikke længere er i brug men skal hvile indtil næste tur, skal de opbevares ordentligt. Det kan for eksempel være i en hardcase, hvor brillerne ikke kan beskadiges, hvis de falder ned fra hylden eller lignende. Ellers kan de opbevares i den stofpose, som følger med, når man køber skibrillerne. Derudover skal de opbevares ved normal stuetemperatur, så de væren udsættes for meget lave eller høje temperaturer.

Valg af skibriller til børn

Linse

Hoveddelen i en skibrille er linsen. Det er den, som sørger for, at dit udsyn er optimalt i det vejr, du står i. Af samme grund er der også god grund til at være grundig, når man vælger linsen, da den altså har stor betydning for skibrillernes funktionsdygtighed. Alt lige fra form til farve har betydning. 

Form

Når det kommer til linsen, så fremstilles de i forskellige former. Overordnet set findes der to forskellige former. Den første form er, hvor linsen er flad. Det skal forstås på den måde, at linsen buer horisontalt men er flad vertikalt. Med en flad linse sikrer du, at dit centrale synsfelt forvrænges mindst muligt af linsen.

Den anden form, som findes er en mere kurvet linse. Det er altså, hvor linsen buer både horisontalt og vertikalt. Den buede linse forvrænger i nogle tilfælde det centrale synsfelt en smule, men til gengæld giver den også mulighed for at skabe et større synsfelt, da linsen på bedre vis følger øjets form.

Det gør, at udsynet i dit perifere synsfelt forbedres. Man kan altså sige, at den kurvede linse er den, som kommer et panorama udsyn nærmest, og hvor dit FOV er størst. En anden fordel ved den kurvede skibrille er, at der er bedre plads til luftcirkulation under brillen hvilket gør, at brillerne ikke dugger lige så nemt. 

Farve

Farven på linsen har stor betydning for, hvilket slags vejr linsen passer til. Er linsen for eksempel sølv eller på anden vis meget farvet og svær at se igennem udefra, er det en sol-linse, som beskytter dine øjne ekstra meget mod solens skadelige stråler og rent faktisk lukker færre stråler ind.

Er linsen til gengæld nærmest som at kigge gennem en rude udefra, er den lavet til at lukke meget lys ind og til overskyede eller endda mørke dage. Derudover findes der selvfølgelig også linser, som passer til forskellige slags vejr derimellem. For at indikere, hvilket vejr linserne går til, bruger producenterne overordnet set to forskellige kategoriseringsmetoder til at indikere dette over for køberen.

Den første er en kategorisering, som viser hvor meget lys, der lukkes ude af linsen. Den ser sådan her ud:

Kategori 0

0-20 %

Kategori 1

20-60 %

Kategori 2

60-80 %

Kategori 3

80-90 %

Kategori 4

90-97 %


Her er kategori 4 altså god til høj sol og kategori 0 god til mørkt lys. Den anden kategorisering er den, som kaldes VLT (visible light transmission), som altså indikerer, hvor meget lys der lukkes igennem linsen. En høj procent er altså til overskyet og mørkt vejr, mens en lav procent er til solskin. Her kommer en oversigt over de to kategorier, samt hvilke farver der går til hvilket vejr:

Kategorier

VLT

Vejr

Farve

Funktion

0: 0-20%


S0

81-100%

Mørkt, overskyet

Meget svage/ingen farver

Skal lukke så meget lys ind som muligt

1: 20-60%


S1

44-80%

Overskyet, diset

Lyse farver såsom lyserød og gul

Skal lukke lys ind men stadig skabe kontrast

2: 60-80%


S2

19-43%

Skiftende vejr mellem skyet og sol

Lidt mørkere farver, for eksempel orange

Skal både lukke lys ind og beskytte mod solen

3: 80-90%


S3

9-18%

Solskin

Mørke farver, for eksempel rød, blå og grøn

Skal beskytte mod solen og lys og skabe kontrast

4: 92-97%


S4

3-8%

Meget stærk solskin

Helt mørke farver, for eksempel sort eller spejl/sølv

Skal beskytte ekstra meget mod solen og lys og skabe kontrast

FOV (field of view)

FOV er en forkortelse for “field of view” og er altså det område, gennem hvilket man kan se ud af. Jo større FOV, jo mere kan man altså se. Man kan derfor samtidig sige, at jo større FOV, jo mere panoramaudsigt.

Skum

På alle skibriller sidder et tyndt lag skum på stellet ind mod ansigtet. Dette lag skum er meget betydningsfuldt, da det først og fremmest er det, som gør skibrillen behagelig at have på ansigtet. Skumlaget er typisk bygget op af et eller flere lag skum efterfulgt af et lag tyndt fleece mod huden.

Samtidig med, at skummet skaber komfort, så er det også skummet som sørger for, at skibrillen lukker helt tæt til ansigtet og skærmer for vind og vejr. I nogle tilfælde er der brugt en sådan teknologi i skummen, at det også er i stand til at regulere fugt. 

Funktioner

Forbedret udsyn

Skibrillers hovedfunktion er at optimere udsynet. Med den korrekte linse hjælper skibrillerne dig med at skærme det lys ude, som du ikke har brug for eller at lukke det ind, du mangler. Samtidig er skibriller også i stand til at forstærke konturer i sneen og kontraster, så du kan se puklerne på pisten, selvom der er fladt lys.

UV-beskyttelse

En anden ting, som de fleste skibriller giver en vigtig og optimal beskyttelse mod, er solens UV-stråler. Strålingen er ekstra høj, når man er på ski. Det skyldes, at næsten alle solens stråler reflekteres tilbage igen, når de rammer den kridhvide sne – og på vejen tilbage rammer de dig og dit ansigt først.

Derfor er det ekstra vigtigt, at skibrillerne beskytter mod strålerne, da de kan være yderst skadelige for både huden og øjnene. Graden af UV-beskyttelse kan variere i skibriller, og det er derfor en god ting at være opmærksom på, når man køber dem. 

Udluftning

Forudsætningerne for dug er i den grad til stede, når en varm kropstemperatur møder kolde minusgrader. Derfor er udluftning også essentiel. Der findes forskellige systemer i skibriller til dette.

De fleste er efterhånden fremstillet med et anti-dug lag på indersiden af skibrillen, som hjælper med at forhindre dug inde i brillen. Skummet, som lukker brillen tæt til ansigtet, kan også være fremstillet med en anti-duggende teknologi. Derudover findes der i mange briller ventilationshuller i toppen og/eller bunden af rammen på skibrillen.

Generel beskyttelse

Udover beskyttelse af dine øjne, så hjælper skibrillerne også med at beskytte hele det område, det dækker af dit ansigt for vind og vejr – og det har større betydning, end man lige tror. Strålingen kan ligeså påvirke huden, og med skibriller, som dækker et stort område af ansigtet, er man altså også endnu mere beskyttet mod solskoldning. Samtidig er man beskyttet mod forfrysninger, og det er jo også meget fedt. 

Plads til briller 

Bruger barnet briller, skal man være ekstra opmærksom, når man køber skibriller. Det er ikke alle skibriller, som kan rumme et par hverdagsbriller under. Der findes dog flere modeller, som kan, og som er perfekte til formålet. Man kan blandt andet tjekke, om stykket på siden af stellet, hvor brillestangen skal sidde, er blød. Er den det, kommer brillestangen ikke til at genere. Derudover skal selve rammen selvfølgelig også kunne omkapsle brillestellet helt før, at det er optimalt.

Størrelse

Størrelsen på skibriller varierer i forhold til, hvad man er på udkig efter. Det er forskelligt, hvor meget af ansigtet man foretrækker, at skibrillerne dækker. Derfor kan dette variere – og specielt på skibriller til børn. Det er forskelligt, hvor langt et hoved man har og derfor også, hvor stor en skibrille, man har brug for.

Når man skal købe skibriller til børn, skal man gå efter skibriller, som er lavet til børn. Det er skibriller, som passer til mindre ansigter. Derudover kan skibriller til kvinder nogle gange også bruges til børn, da de ligeså er smallere og mindre, end unisex skibriller eller ski goggles til mænd. For at sikre sig, at skibrillen har den rette størrelse, er det mest optimalt, hvis man får barnet til at prøve skibrillerne på inden, man køber dem.

Med børn er det en god ide enten at få vejledning, hvis ikke man selv har styr på, hvordan de skal sidde, eller i hvert fald at holde øje, når barnet prøver brillerne på. På den måde sikrer du dig, at skibrillerne sidder korrekt på barnet – også hvis de selv er tomme for ord om pasformen. 

Fit

Det er vigtigt, at skibrillerne sidder rigtigt for, at de får den optimale funktion. Sidder brillerne ikke rigtigt, skaber de sandsynligvis mere besvær og ubehag end fordele og beskyttelse. Først og fremmest skal skibrillerne være kompatible med hjelmen.

Passer brillerne ikke ind i hjelmens ramme, fungerer set-up’et ikke. Er skibrillerne derimod for små, efterlader det områder af huden bar, hvilket er yderst ubehageligt, og som  ultimativt kan give forfrysninger. Dette er specielt vigtigt at være opmærksom på ved køb af skibriller til børn. En bar sprække i panden kan give store problemer på pisten, som er en unødvendig situation at udsætte sig selv i. 

Derudover skal brillestellet lukke tæt til ansigtet, så der bevares en god temperatur under linsen, og så der undgås dug. Brillerne skal dog ikke sidde så tæt, at de maser på ansigtet. En behagelig pasform er det, du skal gå efter.

Samtidig er det vigtigt, at brillerne ikke maser på næsen, da det også kan forårsage hovedpine, og da det er et klart tegn på, at brillerne er for store. For at undgå dette problem kan man med fordel beholde skibrillerne på i nogle minutter, når man prøver dem på, før man beslutter sig, da presset på næseryggen nogle gange først mærkes efter noget tid. 

Design

Der findes mange forskellige design, når det kommer til skibriller. Flere af delene på skibriller kan se forskellige ud. Det første er selvfølgelig linsen, som kommer i forskellige farver. Her skal man dog hovedsageligt vælge ud fra, hvad linsen skal gå til – for eksempel sol eller overskyet osv.

Dog findes nogle typer linser til samme formål i flere forskellige farver. Derudover er der formen, som enten kan være flad, kurvet eller en ting midt imellem. Endvidere er remmen en del, som findes i et hav af farver. Nogle har endda forskellige motiver på eller logo fra det mærke, man køber brillerne fra.

Der er helt sikkert et par ski goggles til børn, som passer til enhver smag, uanset om man er til et simpelt og stilrent design eller et, der bare kan ses. 

Tænker man sikkerhed ind i udseendet, er en synlig farve smart, da det gør, at man lettere kan spottes på pisten blandt mange mennesker eller i sneen, hvis et styrt skulle forekomme.

Pris

Prisen på skibriller varierer meget fra type til type og fra mærke til mærke. Et par skibriller til børn kan koste fra omkring 200 kr og op til omkring 1000 kr. Vil man gerne have, at skibrillerne til børn skal kunne det hele, skal man også være indstillet på en pris, som ligger i den høje ende. Med det sagt hænger prisen ofte også sammen med, hvilket brand skibrillerne kommer fra. Man kan altså godt få et par helt udmærkede skibriller til en billigere pris.

3 tips til skibriller til børn

Tip 1: Tjek størrelsen

Skibriller er vigtige for, at man får en god oplevelse på bjerget. Sidder skibrillerne til gengæld ikke korrekt, mister de også meget af deres funktion. Det er derfor meget vigtigt at finde den rette størrelse – og at tjekke, at det er den rette.

Med børn er det en kæmpe fordel at lade dem prøve brillerne på, mens man selv tjekker efter, at de sidder, som de skal. På den måde ender man ikke på bjerget med en forkert størrelse skibriller, som blot skaber flere problemer, end de gavner. 

Tip 2: Husk remmen på hjelmen

Generer skibrillerne, hvis det for eksempel er for varmt, er det som oftest første prioritet for børn at hive brillerne af hovedet uden at overveje, hvor brillerne havner, når de ikke sidder på hjelmen.

Det er derfor vigtigt at fæstne skibrillerne i den rem, som sidder bag på de fleste skihjelme. På den måde bliver skibrillerne siddende på hovedet, når de hives væk fra øjnene, og man behøves ikke at bekymre sig over, om brillerne nu også kommer med hjem fra skiskole. 

Tip 3: Farve er lig med synlighed 

En synlig farve kan være guld værd, når det kommer til skibriller til børn. For det første gør det barnet mere synligt mellem mange mennesker på en piste – eller mellem andre børn, når skiskolen er slut og alle skal hentes på samme tid. Derudover er det en fordel, hvis man skal spotte sit barn i sneen, hvis de falder.

Hvad siger undersøgelser om skibriller til børn?

I studiet “Downhill skiing Injury fatalities among children” fra 2004 søges der at finde nødvendig information til at udvikle kontrollen over skader blandt børn samt viden, som kan være med til at forhindre skader. Det konkluderes, at kollision er årsag til mange af de undersøgte ulykker blandt børn i forbindelse med downhill skiløb samt, at ulykkerne ofte medfører fatale hjerneskader på de forulykkede.

Det konkluderes derfor også, at beskyttelsesudstyr er afgørende for at undgå skader ved kollision. I den forbindelse er skibriller også relevante. For det første beskytter de ansigtet mod genstande ved styrt og kollisioner, og for det andet holder det hjelmen på plads, så den sidder ekstra solidt på hovedet og beskytter helt optimalt, hvis en ulykke skulle ske.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken skibrille til børn er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste skibriller til børn. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skibrillerne til børn vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger skibriller til børn?

Valget af skibriller til børn afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Downhill skiing injury fatalities among children – NCBI – NIH.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1730077/. Åbnet 19 jan. 2021.
Forfatter
Caroline Vindelev
Caroline Vindelev

Caroline arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Hun er uddannet skilærer gennem Den Danske Skiskole, har tidligere arbejdet som udstyrsekspert i en skiudlejningsbutik i Val Thorens og arbejder i dag som udstyrs- og tøjekspert i skibutikkerne Ski & Fritid og Peak Performance. Hendes passion for den ekstreme side af skisporten har betydet, at hun har deltaget i Freeride DM, Freestyle DM og Freeride World Qualifier. I 2019 vandt hun titlen som Danmarksmester i Big Air. Med andre ord Caroline er et omvandrende ski-leksikon, som nyder at dele ud af sin viden her på magasinet.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj