Skibriller herre

Skibriller til herre tæt på
Sidst opdateret: oktober, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Skibriller beskytter dig både mod solens stråler, hjælper dig med at se konturerne i sneen og sikrer dig et perfekt udsyn. Læs her vores udførlige test af og guide til skibriller til herrer.

Magasinet Ski har i samarbejde med skiekspert Gustav Godsk lavet en test af skibriller til herre. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skibriller Herre Test: Top 3 Bedste Skibriller Til Herrer

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Demon Matrix

Bedste skibriller til herre

Pris: 549 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skibriller til herre” er Demon Matrix. Her har vi at gøre med en meget alsidig skibrille, som scorer højt på stort alle parametre. Brillen har en allround, antidug linse til al slags vejr, god ventilation og beskytter 100% mod UV-stråling.

Annonce

2. Cairn Speed

Bedste billige skibriller til herre

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skibriller til herre” er Cairn Speed. Til en billig pris får du her en skibrille med en alsidig linse, som er anti-dug- og anti-rids-behandlet. Ikke nok med det beskytter den mod UV-stråler og har i det hele taget en robust konstruktion.

Annonce

3. Dragon NFX2

Bedste premium skibriller til herre

Pris: 1.599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium skibriller til herre” er Dragon NFX2. Du finder ikke en skibrille med et større og bedre synsfelt som denne. Med Luma-teknologien kan du også bedre se konturer i sneen. En optimal skibrille for den kvalitets- og funktionsbevidste skiløber eller snowboarder. 

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til skibriller til herrer

Hvad er skibriller til herrer?

Som udgangspunkt er der ikke den store forskel på skibriller til herrer og skibriller til damer. Langt størstedelen af alle skibriller på markedet kategoriseres som unisex, og deres forskellige farver og designs bruges flydende af skiløbere af begge køn. Når det er sagt, kendetegnes skibriller til herrer typisk ved at være i den store ende af størrelsesskalaen, givet at mænd generelt har større hoveder end kvinder. 

Vi har udarbejdet en dybdegående guide, så du kan finde de helt rigtige skibriller til herrer, der både passer i størrelsen og giver dig det optimale udsyn på ski.

Mand iklædt skibriller til herre

Hvorfor skal jeg købe skibriller til mænd?

Skibrillens fornemmeste opgave er at beskytte skiløberens øjne mod solens stråler. Grundet den tynde luft er UV-strålerne nemlig ekstra stærke på toppen af bjerget, og her er altså brug for et ordentligt par beskyttelsesbriller for ikke at få ondt i øjnene efter en lang dag på ski. 

Grunden til at der er tale om briller lavet specifikt til skiløb og ikke almindelige solbriller, er, at sneen reflekterer solens stråler direkte op i ansigtet på skiløberen. Skibriller er her smarte, da de slutter rundt om ansigtet og sikrer, at det reflekterede sollys ikke rammer øjnene nedefra. Af samme grund er almindelige solbriller ikke nok, da de ikke skærmer effektivt mod det skarpe lys fra underlaget.

Udover at beskytte dig mod vind, vejr og sol, sikrer et par skibriller også, at du kan aflæse underlaget mere præcist. Det skyldes topmoderne linser, der fremhæver kontraster i sneen, og det kan fx hjælpe dig med at få øje på bump eller ispletter, du ellers ville have overset. Faktisk vil du i mange tilfælde opleve, at det er nemmere at se sneen med goggles på. 

Et par gode skibriller giver dig de bedste forudsætninger for at få succes med at stå på ski, og som et gammelt ordsprog måske kunne have lydt: godt udsyn, godt skiløb.

Hvilke skibriller til herrer skal jeg vælge?

Det første du skal tage stilling til, når du vælger dine skibriller, er uden tvivl linsen. Den er det vigtigste element i enhver skibrille og bestemmer, hvilke vejrforhold skibrillen er bedst egnet til. Du skal derfor overveje, hvilken slags linse du har brug for – en linse til solskinsvejr, snevejr eller måske en linse til lidt af hvert?

Derudover skal du være opmærksom på, hvilke funktioner brillen har. Har du brug for plads til at have normale briller på indenunder, skal du fx have en såkaldt OTG-skibrille, og skal du have et par goggles med mulighed for at skifte mellem flere linser, kan du med fordel vælge det magnetiske linseskift-system, så du kan skifte din linse lynhurtigt midt på pisten. 

Til sidst spiller prisen selvfølgelig også en vigtig rolle for dit valg af skibriller, og det er derfor en god ide at overveje, hvilken prisklasse, du leder efter goggles i.

Kombinér skibriller til mænd med andet skiudstyr/skitøj

Der er simpelthen ikke noget værre, end når din skihjelm bliver ved med at skubbe dine goggles ned over næsen. Det er et problem, du bare ikke gider at stå med på toppen af et sneklædt bjerg, og det er derfor oplagt at købe skihjelmen i samme omgang som skibrillerne, så du sikrer, at de to dele passer helt perfekt sammen og ikke generer hinanden. 

Ved mange skibrillemodeller er det muligt at tilkøbe ekstra linser separat. Så kan du fx have en linse, der er rigtig god til overskyet vejr, og skifte til den, når det begynder at sne. Husk at linsen skal være den præcis samme model som den på skibrillen for at sikre, at linsen passer optimalt på dine briller. 

Vedligeholdelse af skibriller til herrer

Når du køber et par skibriller, medfølger som regel en brillepose/et etui, som du kan bruge til at beskytte dine goggles, når du er på farten. Nogle brilleposer kan endda bruges som brilleklud, hvis de vendes på vrangen.

Det er en god ide at rengøre skibrillerne regelmæssigt, fx hver anden eller tredje dag, så de ikke bliver snavsede og slørede. Hæld først rindende vand på linsen og ‘dup’ så forsigtigt med en brilleklud. Hvis du sidder i en lift og ikke har vand i nærheden, kan du altid lave en midlertidig løsning ved at tørre brilleglasset af med brillekluden.

Det vigtigste er bare, at du bruger en ren brilleklud og ikke ærmet på din skijakke eller et normalt viskestykke. Toiletpapir kan i nødstilfælde gå an, men hvis du vil være på den sikre side og undgå ridser i linsen, er brillekluden dit eneste værktøj.

Valg af skibriller til herrer

Linse

Linsen er det vigtigste element i skibrillen, da den er selve glasset, du kigger ud gennem. Vi har lavet en oversigt over de vigtigste begreber at kende, så du kan få styr på præcis hvad, du skal være på udkig efter i en linse.

De 5 kategorier

Skibriller er inddelt i en kategori fra 0-4 alt efter, hvor meget sollys linsen lukker ind. Jo højere kategori, desto bedre til solskinsvejr og omvendt. VLT (Visual Light Transmission) beskriver, hvor meget sollys, der passerer gennem linsen. Nogle linser har en fastlåst VLT, fx 20%, mens andre linsers VLT har et spænd, fx 20-40%.

Kategori 0

Denne kategori ses sjældent i skisporten, da næsten al sollys kommer igennem, og du bør generelt aldrig købe skibriller i kategori 0.

Kategori 1 (43-80% VLT)

En skibrille i kategori 1 er rigtig god til overskyet vejr, da linsen ikke blokerer særlig meget sollys. I solskin kan linsen dog give dig svært ved at se konturerne i sneen, fordi den aktivt forstærker lyset, så hele terrænet smelter sammen i en stor gryde af lys. Kategori 1-linsen bruges optimalt i kombination med en anden linse, fx en kategori 3-linse, som du kan skifte mellem alt efter vejrforholdene.

Kategori 2 (18-43% VLT)

Den ideelle allround-linse. Kategori 2-linsen er en god løsning til den almene skiløber, der står på ski i al slags vejr. Hvis du skal have en linse, der er god til lidt af hvert, eller er i tvivl om, hvilke skibriller du skal købe, så er 2’eren dit bedste bud.

Kategori 3 (8-18% VLT)

Kategori 3-linsen er genial til solskinsdage, hvor et par mørke briller er afgørende for at kunne se noget. Skibriller i kategori 3 kan også bruges som allround-skibriller, de er bare lidt mørkere end dem i kategori 2.

Kategori 4 (3-8% VLT)

Den fjerde og højeste kategori yder den maksimale beskyttelse mod solens stråler. Kategori 4-linsen hører bedst hjemme ved sommerski på en gletsjer, hvor solen er ekstra skarp, og du vil få rigtig svært ved at se noget, hvis du bruger den i vintersæsonen.

Det er vigtigt at nævne, at VLT ikke har noget med UV-stråler at gøre, og skibriller vil, uanset kategori og VLT-vurdering, altid have 100% UV-beskyttelse mod solens stråler.

Form

På skibriller skelnes der typisk mellem to forskellige linseformer, den sfæriske linse og den cylindriske linse.

Sfærisk linse

Ved den sfæriske linse er selve glasset buet både horisontalt og vertikalt, således at glasset får en ‘rund’ form. Fordelen ved den sfæriske linse er, at afstanden mellem øjet og indersiden af linsen er præcis den samme uanset hvor du kigger hen, hvilket giver den mest ensartede og realistiske gengivelse af terrænet, fordi du altid kigger vinkelret på linsen. Den sfæriske linse er oftest dyrere end den cylindriske linse.

Cylindrisk linse

Den cylindriske linse buer kun vandret, og det vil sige, at afstanden mellem øje og linse er længere, når du kigger op eller ned sammenlignet med når du kigger ligeud eller til højre/venstre. Det kan give en disproportional gengivelse af terrænet, når du kigger op eller ned. Det er dog sjældent noget, du lægger mærke til, så snart du kører, og den lidt billigere cylindriske linse er bestemt ikke nogen dårlig løsning.

Selvom du altid bør foretrække en sfærisk linse, er formen på linsen ikke altafgørende for dit skiløb, og det kan i tilfælde betale sig at gå på kompromis med formen til fordel for en bedre linse, fx en linse med fotokromisk eller kontrastfremmende teknologi. Disse begreber uddybes senere i artiklen.

Farve

Farven på skibrillens linse handler ikke kun om udseendet – den bestemmer også, hvilke vejrforhold, linsen er god til. Skal du fx have en linse, der er god til solskin, er dit bedste bud en mørkere linse såsom mørkegrå, -brun, -rød eller direkte sort.

Skal du bruge en linse til al slags vejr, er en blanding af rød/orange eller blå/grøn som regel en god løsning. Til overskyet vejr er en gul linse rigtig god, da den får alt til at se lysere ud. Skal du på aftenski/natski er en gennemsigtig linse ideel.

FOV (field of view)

Når du står på ski, er et godt udsyn altafgørende. Du kan bedre holde øje med fx skiløbere fra siden og et stort FOV gør også, at du ikke behøver at bevæge dit hoved særlig meget for at kigge rundt. Det giver dig i mange situationer længere tid til at reagere på farer eller ændringer i terrænet.

Størrelsen på dit udsyn afhænger i høj grad af størrelsen på dit brilleglas. En udfordring ved at have et stort brilleglas kan være, at dine skibriller bliver skubbet ned over din næse, når du kører, og det er derfor vigtigt at finde en god balance mellem FOV og pasform.

Hvis du vil have et stort udsyn, kan du med fordel vælge skibriller med en lille ramme. Nogle goggle-modeller har endda sløjfet yderrammen fuldstændig og erstattet den med endnu mere linse, der sikrer maksimalt udsyn.

Linse med spejl

Skibriller med en spejllinse er generelt rigtig populære blandt skiløbere, fordi det mindsker chancen for at blive blændet af solen. Spejlet reflekterer sollyset videre, så der slipper færre solstråler gennem glasset og ind til øjnene. Det er samme princip, som når sollys reflekteres i sneen.

Højkontrast linse

Hvert mærke har sin egen kontrastfremmende teknologi, der hjælper skiløberen med at aflæse terrænet bedre ved at manipulere lysspektret. Teknologien er baseret på mange års farveforskning og hedder noget forskelligt hos hver producent, fx Oakley PRIZM, Smith ChromaPop, Dragon Lumalens, SPY HD+ og Anon Perceive. 

Har du været på ski før, så kender du helt sikkert følelsen af at køre ind i bunke efter bunke af sne om eftermiddagen, når pisten er opkørt efter mange timers skiløb. En højkontrast linse gør det langt nemmere at spotte sådanne bump og små forhøjninger på pisten, og derfor er kontrastfremmende teknologi en kæmpe fordel at have i linsen.

Nogle skiløbere oplever samme køresyge, når de står på ski, som når de kører i bil. Det menes at skyldes, at jord og himmel ofte er samme farve, og de kan i nogle vejrforhold være svære at skelne mellem. Her kan kontrastfremmende skibriller hjælpe skiløberen med at adskille jord og himmel, således at de ikke får det dårligt på pisten. Hvis du har nemt ved at blive køresyg eller indimellem får det dårligt, når du står på ski, kan en højkontrast linse derfor være lige netop det, du mangler.

Polariseret linse

En polariseret skibrillelinse blokerer omkring 50% af solens vertikale lysstråler, så du i højere grad undgår at blive blændet af solen. Det er genialt til en solrig dag, men på en overskyet dag kan en polariseret linse gøre det svært at spotte glatte ispletter på pisten, og derfor findes teknologien typisk kun på skibriller i kategori 3 eller 4.

Du kan tjekke, om linsen er polariseret ved at holde to linser vinkelrette over hinanden. Så skulle det gerne være næsten umuligt at se igennem, eftersom linserne blokerer hinandens vertikale lys. 

Fotokromisk linse

En linse med fotokromisk teknologi vil skifte farve mellem en lys og mørk nuance alt efter vejrforholdene. Det vil sige, at linsen bliver mørkere, hvis du går udenfor i solen. Det er rigtig smart til allround briller, så de bedre kan tilpasse sig skiftende vejrforhold.

I de seneste år er reaktionstiden på farveskiftet blevet så lav, at linsen ikke kun skifter farve efter vejret, men den skifter også farve, hvis du fx kører ind mellem træer eller lignende, hvilket er en kæmpe fordel som skiløber. 

Funktioner

UV-beskyttelse

En god UV-beskyttelse er altafgørende for dig og dine øjne, når du står på ski. Jo højere op i terrænet du befinder dig, desto tyndere er luften, og det betyder, at solens ultraviolette stråler får mindre modstand i atmosfæren, og at strålerne derfor er stærkere på toppen af bjerget end nede i dalen.

Hvis du ikke beskytter dine øjne, risikerer du at få ‘svejseøjne’ eller blive ‘sneblind’, hvor nethinden bliver forbrændt af solens stråler, og derfor beskytter alle moderne skibriller mod 100% af solens UV-stråler.

Anti-dug (dobbeltlinse)

Alle skibrilleglas består af to linser med et lille luftlag mellem dem. Luftlaget fungerer som en varmebarriere, så du undgår at dine briller bliver duggede på indersiden på grund af temperaturforskellen mellem den kolde luft og dit ansigt. 

Skum

Mellem brillerammen og dit ansigt er et blødt lag skum, der gør skibrillen behagelig af have på, isolerer dine øjne mod vind og vejr og absorberer sved og fugt fra din hud. Skibriller af god kvalitet er kendetegnet ved at have 2-3 lag af skum.

Ventilation

Med et godt ventilationssystem i dine goggles undgår du at linsen bliver dugget, og det sikres typisk gennem et åndbart lag skum placeret ovenpå brillerammen. Her er plads til udluftning, så luften altid er frisk omkring dine øjne. På nogle skibriller er der endda små ventilationshuller i toppen af linsen, som sikrer luftcirkulation mellem de to linser.

Justerbarhed

Alle skibriller er justerbare. Dvs. at du kan justere, hvor stramt brillerne sidder rundt om hjelmen og på dit ansigt ved at stramme eller løsne remmen. Det er meget nemt og kan sagtens gøres oppe på bjerget. 

OTG (Over The Glasses)

På OTG-skibriller er noget af skummen udhulet, så der er plads til at have normale briller på indenunder. Det er altså løsningen til dig, der bruger briller til hverdag, og det vil altid stå i produktbeskrivelsen, hvis modellen er OTG.

Linseskift

På nogle skibriller er det muligt at skifte mellem flere forskellige linser. Det er rigtig smart, hvis du fx har en linse til solskin og en linse til overskyet vejr, så kan du altid tilpasse dine goggles til vejrforholdene. 

Ulempen er, at du skal køre rundt på bjerget med en linse i jakkelommen, men det er som regel ikke noget problem og sjældent noget, der vil genere dig.

Hvis du skal have en skibrille med linseskift, så sæt dig godt ind i systemet, før du køber, da det på nogle goggles kan være rigtig bøvlet at skifte linse, mens det på andre kun tager få sekunder. Det bedste og hurtigste system til linseskift er det magnetiske, hvor linsen sidder fast på brillerammen ved hjælp af magneter, og det gør, at linsen kan udskiftes lynhurtigt midt på pisten.

Hvis du kun regner med at bruge en enkelt linse til al slags vejr og ikke skifte mellem flere forskellige, skal du have fat i en allround linse, og så er linseskift-systemet mere eller mindre uden betydning. 

HUD

Selvom den ikke er særlig udbredt endnu, er den nye HUD-teknologi til skibriller bestemt ikke til at ignorere. HUD står for heads-up-display, og det betyder, at der er et display i linsen. Det kan fx bruges til at vise din hastighed, højdemeter eller distance, når du står på ski, og på nogle HUD-briller er det endda muligt at tilkoble sin mobil eller skifte farve på linsen.

Ulempen ved HUD-skibriller er, at de er virkelig dyre og i den tidlige udviklingsfase, men man regner med, at de bliver mere udbredt i fremtiden, i takt med at teknologien bliver bedre og billigere. Sidst i artiklen kan du læse en undersøgelse om risikoen ved brug af HUD-skibriller.

Størrelse

Selvom stort set alle skibriller er one-size, er der alligevel forskel på størrelsen på de forskellige modeller, og du kan som regel læse i produktbeskrivelsen, hvilken størrelse, modellen tilhører. Som mand står dit valg typisk mellem medium eller oversized/large skibriller.

Medium skibriller passer de fleste og er også de nemmeste at parre med en skihjelm. Oversized/large er størrelsen til dig, der har et lidt større hoved. En large skibrille kan være sværere at få til at fungere med en hjelm, men sikrer dig på den anden side et kæmpe udsyn og er derfor vældig populære hos freestylere og freeskiers. 

Fit

Efter mange timer på bjerget kan du tydeligt mærke, hvis dine skibriller ikke passer, og det er derfor vigtigt at finde den rigtige pasform. Som hovedregel skal din skibrille være tætsiddende omkring din pande, kinder og næse uden at føles ubehagelig.

Du kan prøve at justere fittet ved at stramme eller løsne remmen, selvfølgelig uden at den bliver så løs, at brillerne risikerer at falde af hjelmen. Hvis pasformen ikke matcher dit hoved, er løsningen som regel at ændre på størrelsen eller finde en anden model. 

Design

Skibrillens udseende og design spiller selvfølgelig også en vigtig rolle for dit valg, og udover farven på linsen, der typisk vælges på baggrund af dens egenskaber, er der frit slag på alle hylder. Fordelen ved skibriller i skrappe farver er, at de er nemme at finde i sneen, hvis de fx ryger af i et styrt, hvorimod et par hvide eller sorte briller nemmere kan forsvinde i landskabet. På den anden side kan du være sikker på, at mørke eller mere neutrale skibriller altid passer til din skihjelm, og de er derfor altid et sikkert valg.

Pris

Et par billige skibriller, der fungerer som de skal, koster omkring 300 kr., og de egner sig perfekt til, hvis du skal på ski for første gang eller ikke har det store forhold til udstyret. Har du derimod flere skiår i bagagen og leder efter et par skibriller, du kan få glæde af i mange år, gør du klogt i at investere i et par gode skibriller i prisklassen 500-800 kr.

Hvis du er en garvet skiløber og ikke vil have nogen hæmninger i dit udstyr, skal du op over 1.000 kr. for at kvaliteten, funktionaliteten og linsen rækker, og skibriller i denne prisklasse har altid en særlig grad af luksuriøsitet over sig.

3 tips til skibriller til herrer

Tip 1: Prøv skibrillerne med din hjelm på

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at skihjelm og -brille passer sammen, og selvom de fleste skibriller og -hjelme i dag passer sammen, er det altid en god ide at prøve dem sammen. Så sikrer du, at de to dele ikke generer hinanden.

Som hovedregel skal der ikke være mere end få millimeters mellemrum mellem hjelm og brille, og samtidig skal hjelmen ikke skubbe brillerne ned over næsen. 

Tip 2: Bruger du briller?

Hvis du bruger normale briller til hverdag, så er OTG-modellerne perfekte til dig. OTG står for ‘Over The Glasses’ og sikrer, at der er plads til at have hverdagsbriller på indenunder skibrillerne.

Tip 3: Pas på din linse

For at undgå, at linsen bliver ridset eller beskadiget, er det en god ide altid at opbevare den i en linsepose, fx når du har en ekstra linse med på bjerget. På samme måde kan du opbevare dine briller i et etui eller brillepose, når du ikke bruger dem. Hvis du fx sidder i en lift eller på en bjergrestaurant, kan du sætte en gogglesoc på dine briller som ekstra beskyttelse.

Hvad siger undersøgelser om skibriller til herrer?

I et studie fra 2016 undersøges det, hvorvidt brugen af HUD-skibriller øger risikoen for skiløbere og snowboardere i skiområder ved at måle kørehastigheden hhv. med og uden HUD-goggles. I alt 27 personer deltog i undersøgelsen, og de blev alle udstyret med en GPS til at tracke deres kørevaner på bjerget.

Kort fortalt konkluderes det, at der ikke sker nogen betydelige ændringer i hastigheden ved at bruge HUD-skibriller, og at de derfor ikke er farligere at bruge end normale skibriller. Derimod fremgår det i resultaterne, at skiløberne kørte betydeligt hurtigere, da de hørte musik, og det støtter den generelle opfattelse om, at musik er et farligt element i skiløbet.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken skibrille til herrer er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste skibriller til herrer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skibrillerne til herrer vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger skibriller til herrer?

Valget af skibriller til herrer afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The effect of heads-up-display (HUD) goggles on skiing and ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2213078016300019. Åbnet 14 jan. 2021.
Forfatter
Picture of Gustav Godsk
Gustav Godsk

Gustav arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. En skilæreruddannelse hos Den Danske Skiskole og et utal af undervisningstimer i bagagen er byggestenene til hans brede viden om skisporten - alt lige fra skiteknik til skiudstyr. I øjeblikket fungerer han som aktiv skilærer og underviser diverse danske skiklubber et par uger om året, mens han færddiggører sin uddannelse. Han har besøgt op til flere skilande heriblandt Norge, Østrig, Frankrig og Tjekkiet. Når det er uden for sæson, og det ikke længere er muligt at slå slalomsving på de snebeklædte bjerge, træner han intensivt op til den kommende sæson vha. trailløb, mountainbike, rulleskøjter, skateboard og fitness for at holde skiformen og balancen ved lige.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj