Skibriller

Mand iført atomic skibriller
Sidst opdateret: december, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Et godt udsyn er altafgørende, når du står på ski. I denne artikel kigger vi nærmere på netop den del af skiudstyret, som evner at passe på dit ansigt, dine øjne samt sørger for et optimalt udsyn – nemlig skibriller.

Magasinet Ski har i samarbejde med skiekspert Caroline Vindelev lavet en test af skibriller. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skibriller Test: Top 5 Bedste Skibriller

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Demon Matrix

Bedste skibriller

Pris: 449 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skibriller” er Demon Matrix. Med denne skibrille er du dækket godt ind til en dag på bjerget. Den rummer mange vigtige og gode features, som gør dem super alsidige. Samtidig har brillen et meget stilrent design.

Annonce

2. Cairn Speed

Bedste billige skibriller

Pris: 249 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skibriller” er Cairn Speed. Til en exceptionelt lav pris får du med denne skibrille de mest nødvendige features, du som skiløber har brug for. Samtidig har de et stilrent og enkelt look, som går til de fleste.

Annonce

3. Oakley Flight Deck, PRIZM™

Bedste premium skibriller

Pris: 1.960 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium skibriller” er Flight Deck, PRIZM™ fra Oakley. Her er der tale om en rammeløs google med stort synsfelt og en dugforebyggende dobbeltlinse, som er beregnet til både solskin og overskyet vejr. Du er med en skibrille som denne dækket helt og aldeles ind på alle parametre.

Annonce

4. Demon Magnet

Bedste skibriller til kvinder

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skibriller til kvinder” er Demon Magnet. Disse skigoggles fra Demon er tilpasset et mindre hoved men uden, at der er blevet gået på kompromis med features eller design.

Annonce

5. Cairn Booster

Bedste skibriller til børn

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skibriller til børn” er Cairn Booster. Da børn hele tiden vokser, er det skønt at undgå at bruge en hel bondegård på skiudstyr. Med denne skibrille får du de nødvendige features til en meget fornuftig pris.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til skibriller

Hvad er skibriller?

Skibriller, af mange også kendt som ski goggles, er en udstyrsgenstand, som i løbet af de seneste årtier har fundet sin vej ind i varmen hos stort set alle skisportsudøvere. Før i tiden brugte mange solbriller, som også sørger for at beskytte dine øjne for solens stråler. 

Mand med atomic skibriller

Men i modsætning til solbriller har skibriller langt flere funktioner end blot at beskytte dine øjne mod sol, og af samme grund er det blevet en nærmest uundværlig udstyrsgenstand for stort set alle skisportsudøvere.

Hvorfor skal jeg købe skibriller?

Skibriller er en meget essentiel del af det udstyr, du har brug for som skisportsudøver – uanset om du dyrker sporten på højeste niveau, eller om du lige er startet. Ski goggles har nemlig en afgørende betydning for din oplevelse på bjerget, da det er dem, som styrer om du har et godt eller dårligt udsyn. Først og fremmest er det skibrillen, som gør, at du kan se konturen i sneen i det slags vejr, du kører i.

Derudover er det også dem, som beskytter dine øjne mod solens ekstremt skarpe stråler. Samtidig er det skibrillerne, som afskærmer dit ansigt for vind, vejr og kulde og lukker tæt til din hjelm. Ski goggles har altså mange funktioner, som ingen skisportsudøver burde være foruden. 

Hvilke skibriller skal jeg vælge?

Når du skal vælge dine skibriller, er der mange ting, som du skal være opmærksom på. Dette skyldes, at der er meget stor forskel på de skibriller, som findes på markedet i forhold til, hvad de kan, og hvad de egner sig bedst til.

Først og fremmest skal du overveje, hvilket vejr du kommer til at bruge dine skibriller i. Dette er nemlig afgørende for, hvilken type linse du har brug for. Farven på glasset har betydning for, om de fungerer bedst i snevejr, overskyet, høj sol osv. Også linsens form kan variere, hvilket samtidig har betydning for, hvordan dit synsfelt kommer til at være.

Derudover findes der skibriller med mange forskellige features som for eksempel udluftning, anti-dug funktion og andet, som kan være mere eller mindre relevant i forhold til, hvor, hvornår og hvor meget du er afsted. 

Yderligere skal du overveje størrelsen på skibrillerne, da stellet og linserne kan være både meget smalle og ekstremt brede. Dette er både meget relevant i forhold til størrelsen på dit hoved men også i forhold til formen på din hjelm. Endvidere findes skibriller også i et hav af designs og farver, så der er noget til enhver. 

Kombinér skibriller med andet skiudstyr

Skihjelm

Når du køber skibriller, er det relevant at overveje købet i forhold til andet skiudstyr. 

Skihjelmen er en uundværlig udstyrsgenstand, som passer på dit hoved, når du står på ski. Det er derfor relevant (om ikke nødvendigt) at overveje kombinationen mellem din skihjelm og dine skibriller. Passer de ikke godt sammen, mister de begge noget af deres funktion.

Hjelmen vil selvfølgelig beskytte dig uanset hvad, men begge dele er også skabt til at beskytte dit hoved mod vind og vejr. Flugter skibrillerne for eksempel ikke godt nok med din hjelm omkring panden, risikerer du en ordentlig omgang hjernefrys – og det er yderst væmmeligt. Samtidig skal dine briller kunne passe ordentligt inde i rammen på hjelmen for at undgå, at vind kommer ind andre steder fra, eller at steder af dit ansigt ikke dækkes helt af skibrillerne. 

Halsedisse

En halsedisse er en oplagt ting at anskaffe sig i forbindelse med en skibrille, da den kan beskytte resten af ansigtet for vind og vejr – en maske kan i meget kolde tilfælde også være en god ide. Nogle skibriller er fremstillet med en magnetisk installation i bunden af rammen (altså ved næsen og over kinderne). Samtidig er der fremstillet tilhørende halsedisser med et magnetisk element i toppen, så brillerne og halsedissen kan sættes sammen. 

Hylster/case

Det kan være en fordel at anskaffe sig et hylster/case til sine ski goggles – hvis ikke det allerede medfølger, når man køber sine skibriller. Skibriller er, uanset hvordan de fremstilles, en ret skrøbelig udstyrsgenstand på grund af linsen. Det er derfor oplagt at opbevare sine skibriller i et hylster eller et case.

På den måde undgår man ridser i glasset, når brillerne for eksempel er pakket ned blandt en masse andre ting i en kuffert, og de er beskyttede, hvis nu en albue uheldigvis skubber dem ned fra bordet. Hylstre og cases findes både i bløde stof-versioner og “hard-case” versioner.

Den bløde version er nem at have med på pisten, da den kan gemmes i lommen, når den ikke bruges. “Hard-case” versionen kan ikke på samme måde tages med rundt (med mindre man kører med rygsæk), men til gengæld er den ideel at pakke i, da den beskytter bedre. 

Ekstra linse

Endvidere kan du, hvis ikke du allerede har købt det i første omgang, supplere skibrillerne med en ekstra linse til de vejrforhold, som er modsat af, hvad du allerede har købt linse til.

Vedligeholdelse af skibriller

Er dine briller blevet snavsede uden på linsen, kan du tørre linsen med en klud eller med hvad der følger med, når du køber dine skibriller. Du skal helst undgå at bruge rengøringsmidler fyldt med kemikalier og optimalt set bare holde dig til vand. I den forbindelse er det også vigtigt, at du ikke bruger en slidt eller rug klud, da det kan skade linsen, som er forholdsvis sart.  

Mange af brillerne er fremstillet med et anti-dug lag på indersiden. Af samme grund er det vigtigt, at du ikke tørrer brillerne af med en klud indvendigt. Gør du det, risikerer du at ødelægge den anti-duggende funktion. Hvis du for eksempel har fået sne ind i brillen, skal du blot banke brillen forsigtigt mod noget, så sneen ryger ud og derefter lade brillen tørre af sig selv. 

Når du ikke bruger dine linser, er det smartest, hvis du opbevarer dem i det lille etui (goggle-bag), du med meget stor sandsynlighed har fået med, når du har købt dine skibriller – dette etui kan i øvrigt også bruges som klud. Har du ikke sådan et etui, er det en god ide at anskaffe dig et, da det kan modvirke mange ridser i linsen.

Går du skridtet videre, kan du også opbevare dine skibriller endnu mere sikkert i et hardcase. Et sådant medfølger i nogle tilfælde også ved køb, og andre gange er det noget, man selv skal erhverve sig. 

Når dine skibriller holder pause, mens i tæller dage til næste ferie eller tur, skal du opbevare dem nogenlunde ved stuetemperatur. Et iskoldt eller brandvarmt rum er derfor ikke sagen. De ekstreme temperaturer til enten den ene eller anden side af temperaturskalaen samt svingningerne i temperatur kan beskadige dine skibriller.

Valg af skibriller

Linse

Linsen er hovedkomponenten i dine skibriller. Det er dem, som sørger for, at du kan se optimalt i de forhold, du befinder dig i – uanset om det er høj sol eller komplet white-out snevejr. I forhold til linsen er der mange ting, som har betydning for, hvordan og hvor optimalt de virker i forskellige vejrforhold. Farven er med til at afgøre graden af beskyttelse mod solens stråler, samt i hvilket vejr du ser bedst. Samtidig er også formen og dit FOV afgørende for dit udsyn gennem skibrillerne. 

Form

Selve linsen på brillerne findes overordnet set i to forskellige forme. Først og fremmest kan en skibrille linse være flad. Det vil sige, at linsen er buet horisontalt, men at den er flad vertikalt. Med en sådan linse forvrænges dit centrale synsfelt mindst muligt af glasset, du kigger igennem. Dette er i modsætning til en kurvet linse (også kaldet sfærisk linse). Den buer nemlig både horisontalt og vertikalt.

Det centrale synsfelt kan derfor godt forvrænges lidt. Til gengæld følger linsen nærmere formen af dit øje, hvilket giver et bedre udsyn i dit perifere synsfelt og dermed udvider det klare udsyn gennem skibrillen. Den kurvede linse kommer derfor det panoramiske udsyn nærmest. En anden fordel ved den kurvede linse er, at den, på grund af sin sfæriske form, giver bedre plads til “air-flow” inde i skibrillen, hvilket gør at skibrillerne er mindre tilbøjelige til at dugge.

Farve

Nogle ski goggle linser har prangende farver, andre er meget gennemsigtige. Men selvom du bedst kan lide de skrigende røde linser, så kan det sagtens være, at det er de farveløse og gennemsigtige, som passer bedst til dig. Alle farver har nemlig en bestemt betydning for skibrillernes funktion, som du skal være opmærksom på, når du køber goggles. De forskellige linser, som findes, er typisk inddelt i forskellige kategorier i forhold til, hvor tonede linserne er.

Et eksempel herpå er denne normalt brugte kategorisering:

Kategori 0

0-20 %

Kategori 1

20-60 %

Kategori 2

60-80 %

Kategori 3

80-90 %

Kategori 4

90-97 %

Kategori 4 er her den ideelle kategori til høj sol, da kun meget lidt lys lukkes ind, og kategori 0 er ideel, hvis man står i mørke, hvor alt lys er nødvendig for godt udsyn. Disse kategorier angives af nogle mærker også som S0, S1, S2, S3 og S4 – det bruger for eksempel Salomon og Atomic. Samtidig bruger nogle brands en anden (og nærmest omvendt) skala, som omhandler VLT (Visible Light Transmission).

Den viser nemlig, hvor meget sol der lukkes igennem linsen. Her indikerer en lav procent altså, at den går til solskin og en høj procent, at den går til mørkere, skyet vejr osv. Nedenfor finder du en beskrivelse af de forskellige kategorier, og hvilke farver de dækker over.

Kategorier

VLT

Vejr

Farve

Funktion

0: 0-20%

 

S0

81-100%

Mørkt, overskyet

Meget svage/ingen farver

Skal lukke så meget lys ind som muligt

1: 20-60%

 

S1

44-80%

Overskyet, diset

Lyse farver såsom lyserød og gul

Skal lukke lys ind men stadig skabe kontrast

2: 60-80%

 

S2

19-43%

Skiftende vejr mellem skyet og sol

Lidt mørkere farver, for eksempel orange

Skal både lukke lys ind og beskytte mod solen

3: 80-90%

 

S3

9-18%

Solskin

Mørke farver, for eksempel rød, blå og grøn

Skal beskytte mod solen og lys og skabe kontrast

4: 92-97%

 

S4

3-8%

Meget stærk solskin

Helt mørke farver, for eksempel sort eller spejl/sølv

Skal beskytte ekstra meget mod solen og lys og skabe kontrast

Fotokromisk linse

Indenfor de seneste år er der blevet lanceret modeller med fotokromiske linser. Faktisk er mange producenter hoppet med på bølgen efterhånden med hver deres version. En fotokromisk linse er en linse, som skifter efter vejrforholdene. Linsen indeholder molekyler, som reagerer på solens lys og på lysets bølgelængde.

På den måde kan linsen simpelt hen tilpasse sig, så den lukker mere lys ind, hvis det er mørkt og lukker mindre lys ind, hvis det er lyst. Denne linse er altså rigtig smart, hvis du vil undgå at skulle skifte linse, men samtidig stadig synes, at det er rart med en linse, som passer til det vejr, du står i.

FOV (field of view)

FOV (field of view) er en betegnelse for det synsfelt, du har, når du kigger igennem din linse. Jo større FOV, jo mere kan man se. Man kan altså sige, at jo større dit FOV er, jo mere panoramaudsigt har du gennem dine skibriller. FOV er for eksempel større på en kurvet linse end på en flad linse. 

Skum

På Skibriller sidder der et til flere lag af skum på indersiden af rammen ind mod huden. Denne skum er meget betydningsfuld. Først og fremmest øger den komforten mod huden, da det gør skibrillerne bløde at have på. Samtidig sidder der nogle gange også et ekstra lag fleece yderst ind mod huden, som gør skibrillerne endnu mere behagelige.

Derudover gør skummet også, at der tætnes mellem brillerne og ansigtet, så der ikke kommer luft ind i skibrillen. I nogle skibriller er skummet endda ekstra udviklet til også at være i stand til at regulere fugt og dermed dug.

Funktioner

Herunder ses de mest vigtige funktioner, en skibrille kan være udstyret med:

Skift af linse

Nogle skibriller fremstilles med mulighed for at skifte linsen. Dette kan være en kæmpe fordel, hvis man står meget på ski og ofte ramler ind i forskellige vejrforhold. Bruger man for eksempel en sol-linse i snevejr, kan man ikke se en fløjtende fis, og bruger man en sne-linse i solskin, får man ondt i, trætter og skader sine øjne, fordi linsen lukker for meget lys ind.

Derfor er det ideelt at have muligheden for at skifte linse. Måden, man skifter linse på, kan variere meget. Der findes den helt lavpraktiske version, hvor man piller linsen ud af stellet og sætter den nye ind i de riller, som kører rundt langs kanten på stellet. Dette kan være ret bøvlet, indtil man knækker koden. Derfor har mange brands udviklet forskellige metoder til at gøre denne proces lettere.

Der findes for eksempel skibriller, hvor du, ved hjælp af forskellige slags klik-systemer, klikker brillerne af og på. Det kan være, hvor linsen klikkes på ved panden og på næsten og bare trykkes af, når den skal skiftes. Eller det kan være, hvor linsen sidder fast i venstre og højre side ved hjælp af forskellige åbne-lukke funktioner.

Derudover findes der systemer, hvor linsen sidder fast på stellet ved hjælp af magneter. Både klik-metoden og magnet-metoden er enormt tidsbesparende og gør samtidig, at man faktisk får brugt den linse-skiftende funktion. Dette skyldes også, at skifte-metoderne er mulige at udføre med handsker på hvilket gør, at man ikke mister varme i processen og nemt kan gøre det i for eksempel en lift.

Bagsiden ved skibriller med muligheden for hurtigt linseskift er, at de typisk er noget dyrere end dem, hvor skiftet af linse er lidt mere bøvlet.

Anti-dug

De fleste skibriller er fremstillet med et lag på indersiden af skibrillen, som sørger for en anti-duggende effekt. Det er ekstremt afgørende, at dine skibriller ikke dugger, da  du ikke kan bruge dine skibriller til noget, hvis ikke du kan se ud af dem. Den anti-duggende effekt er derfor meget relevant at prioritere, fordi det ellers er et problem, som er svært at gøre noget ved.

Bliver dine linser ved med at dugge, uanset hvad du gør af andre anti-duggende tiltag, skyldes det med stor sandsynlighed, at det anti-duggende lag er blevet beskadiget eller ødelagt. Da er der ikke så meget andet at gøre end at købe et nyt par skibriller. 

Ventilation

Nogle linser har ekstra udluftning i rammen eller endda i linsen som gør, at der kommer en bedre og kontrolleret udluftning i skibrillen. Dette er ligeledes med til at forhindre dannelsen af dug på indersiden af linsen. 

UV-beskyttelse

Det er vigtigt, at de skibriller, du finder, beskytter mod solens UV-stråler. Sneen på bjerget fungerer nemlig med sin kridhvide farve nærmest som et spejl, som reflekterer rigtig mange af solens stråler tilbage i dine øjne. Derfor er det vigtigt, at skibrillerne ikke lukker de ultraviolette UVA og UVB stråler ind. 

Fit

Pasformen på skibriller er meget afgørende og samtidig ofte det sted, hvor folk kan risikere at gå galt i byen. Nogle går kun efter, hvilken form de synes ser fed ud, og ikke efter hvad der passer deres hovedform. Det er dog meget vigtigt, at brillen passer dit hoved, da det ellers kan have konsekvenser. 

Skibriller skal lukke til omkring dit ansigt fra pande til over næsen. Lukker brillerne ikke til, kan luft fise ind diverse steder, hvilket er meget forstyrrende og ubehageligt for øjnene. For store skibriller kan presse uhensigtsmæssigt meget på næseryggen. For små skibriller kan derimod sidde ubehageligt rundt om øjnene, giver ikke det optimale udsyn og beskytter heller ikke optimalt mod vind og vejr. 

Stykket på skibrillen, som vender ind mod panden, er noget, du skal være opmærksom på. Sidder der en syning, kan den risikere at genere og irritere huden i panden. 

Ender du med at købe ski goggles, som ikke sidder optimalt på dit hoved, mister du sandsynligvis hurtigt lysten til at bruge dem, fordi de skaber mere besvær end de gavner. Da ender de nok deres dage i panden i stedet for foran dine øjnene. Det er samtidig en god huskeregel, at en justering af stropperne, som sidder rundt om hjelmen, kan regulere meget i forhold til tryk og pasform. Det er derfor en god ting at forsøge sig med at justere, før man vælger eller vrager. 

Størrelse

Skibriller findes i forskellige størrelser. Dette er vigtigt at være opmærksom på, når man køber skibriller, da det er noget, man godt kan komme til at glemme at tænke over, hvis man for eksempel finder et par online, man godt kan lide. Det er ikke desto mindre meget afgørende for, at de fungerer optimalt.

Er skibrillerne for eksempel for små og sidder for tæt, får du nemt hovedpine af, at skibrillerne maser uhensigtsmæssigt meget forskellige steder i ansigtet. Samtidig dækker skibrillerne heller ikke ansigtet nok, hvis de er for små. Dette kan forårsage en sprække mellem toppen af dine ski goggles og din hjelm, hvor huden udsættes for vind og vejr, og hvor du i værste tilfælde kan få forfrysninger. 

Er skibrillerne derimod for store, kan det let gå ud over din næse, som bliver mast, fordi skibrillerne ikke passer ind mellem skihjelmen og næsen. Samtidig forårsager det også, at man skal køre og skubbe skibrillerne op hele tiden, hvilket er yderst irriterende og forstyrrende. Der findes forskellige størrelseskategorier, man kan gå ud fra. Både junior, kvinde og herre, men også mere overordnede kategorier: 

Junior: Junior skibriller er lavet til at passe børn og unge mennesker, og pasformen er derfor forholdsvis lille. Der findes også en kategori, som dækker mindre børn.

Voksen: Denne kategori er meget overordnet og fortæller egentlig, at den bør passe de fleste voksne mennesker. Nogle gange er disse ski goggles dog for store til voksne, som har meget små hoveder.

Dame: Denne slags skibriller er typisk lidt smallere og generelt mindre, så de passer til kvinders hovedform, der gennemsnitligt er smallere og mindre end mænds.  

OTG (Over The Goggles): Disse skibriller er lavet til brillebrugere. De er lavet med ekstra plads, så der kan være et par normale briller indenunder. 

Derudover kører de forskellige mærker nogle gange med egne størrelsesindikatorer. Det kan være de klassiske S,M og L eller måske Small Frame Goggles, Medium Frame Goggles og Large Frame Goggles osv. 

Design

Skibriller findes i et hav af forskellige designs. Først og fremmest kan linsen se meget forskellig ud i forhold til, hvad den er lavet til – både formmæssigt men også farvemæssigt. Det er vigtigt ikke kun at vælge efter design på disse parametre, da både farve og form har stor betydning for produktets funktioner.

Dette kan du læse mere om i afsnittet om linser. Stellet/rammen på ski goggles findes også i forskellige former og farver. For eksempel kan skibrillen både være rammeløs eller have en ramme med en tykkere eller tyndere plastikkant, som omkranser linsen. Det er forskelligt, hvilken type man bedst kan lide – både i forhold til design men også i forhold til, hvad der passer og flugter bedst med din skihjelm, samt hvor bredt et synsfelt du går efter.

Derudover varierer designet på remmen også rigtig meget fra model til model. Skibriller findes i alt fra helt sort/hvid til regnbuens farver, og der er er derfor også uden tvivl en skibrille til enhvers smag. Udover personlig smag i farver så kan du også tænke lidt mere taktisk i dit valg af farve og udseende. Farven på dine skibriller kan nemlig også have en praktisk funktion.

For eksempel et det lidt nemmere at lægge mærke til en meget farvet linse, ramme eller rem, end en som er helt sort eller hvid. Dette kan både have relevans, når du skal spottes af andre blandt mange mennesker på pisten, eller hvis du er væltet/fanget i sneen, så du er mere synlig og let at se. 

Pris

Skibriller er en udstyrsgenstand, hvor der er stor forskel på prisen på det billigste og det dyreste produkt. Et par skibriller kan koste alt fra 200 kr og op til lidt over 2000 kr. Som med alle andre produkter indikerer prisen også i dette tilfælde en bedre kvalitet eller flere features end de skibriller, som koster mindre.

Vil du have et par ski goggles, som både har godt udsyn, nye teknologier i linsen, up-to-date design og ekstra features, skal du altså regne med at lande i den dyrere pris-ende. Til trods for dette kan man sagtens få et par ski goggles til en fornuftig pris, som stadig kan de nødvendige ting og nogle gange mere til. Prisen afhænger nemlig også meget af design, brand og popularitet.

5 tips til skibriller

Tip 1: Hav styr på hvor dine briller sidder, når de ikke sidder foran dine øjne!

Skibriller er en af de mest skrøbelige udstyrsgenstande. De kan ofte holde til meget, men de har trods alt en sart linse, som ikke kan tåle hvad som helst. Det er derfor en god ide altid at tænke over, hvor man lægger sine skibriller fra sig, når man ikke har dem på.

Tip 2: Hav altid en pudseklud i lommen

Der er ikke noget så irriterende som ikke at kunne se noget. Derfor er det smart altid at have en pudseklud i lommen, til hvis man får sat en fedtfinger lige midt i synsfeltet, eller hvis brillerne dækkes til med vand, iskrystaller eller lignende. En lille handling som kan gøre en verden til forskel. 

Tip 3: Giv dine skibriller luft!

Når du holder pause, tager dine skibriller af og placerer dem på hjelmen, er det vigtigt at være opmærksom på, hvor du placerer dem. Placerer du dem, så de lukker helt tæt til hjelmen, mens du går indenfor fra kold temperatur til varm, begynder dine skibriller at dugge indvendigt – dette kan for eksempel være i en lift, på en restaurant eller derhjemme.

Husk derfor altid at placere dem lidt nede over kanten på forhjelmen, så der kan komme luft ind i skibrillerne. På den måde kan de følge med temperaturændringen, og du undgår duggede skibriller, når du skal ud at stå igen. 

Tip 4: Tænk over hvad du tørrer din linse med

Når du tørrer dine skibriller af for snavs, så sørg endelig for at have din pudseklud eller etuiet på dig. Bruger du andet – selv noget så harmløst som toiletpapir – kan du risikere at skade din linse, fordi fibrene simpelt hen er store nok til at lave små ridser, som med tiden kan blive til store ridser. 

Tip 5: Forskellige brands, forskellige betegnelser

Vær opmærksom på, at når du kigger på skibriller, kan der være flere betegnelser for præcis det samme. For eksempel kan det være, at ét brand bruger én størrelsesbetegnelse, og at et andet brand bruger en anden, selvom det er den samme størrelse, de beskriver. Det samme kan gælde for, hvilke kategorier de bruger til at bestemme en linse osv. Det er derfor godt at være opmærksom på forskellighederne og at holde øje med, at betegnelserne kan variere fra mærke til mærke.

Skibriller mærker

Oakley

Oakley blev til i 1975. De blev først og fremmest kendt på deres solbriller, som fik sit indtog i 1980’erne. I Dag er det et af de største (hvis ikke dét største) brand indenfor skibriller og solbriller – senere er de også begyndt at producere hjelme mm. Oakley har ligget tungt på markedet i mange år og har derfor også udviklet et hav af produkter og modeller.

Blandt andet er de kendt for deres Prizm teknologi, som er specielt designet til at forstærke farver og kontraster til fordel for et bedre udsyn. Mange store sportsudøvere indenfor diverse sportsgrene bruger Oakley Prizm briller. Udover deres Prizm teknologi er Oakley også kendt for deres ret eksklusive designs. 

Anon

Anon som er ejet af Burton, blev til i 2001. Med Anon samlede Burton fokuset på gode optiske løsninger ét sted. Mærket er udsprunget af et af verdens største snowboard mærker, og de er derfor også blandt andet målrettet snowboardere gennem deres design. Derudover er Anon kendt for at være nogle af de første, som med deres Magna-Tech teknologi introducerede magnetiske linser – altså linser som lynhurtigt kan skiftes, fordi de sidder fast på stellet med magneter. 

Smith

Smith er en af verdens første skibrille producenter. Smith blev til i 1965, da Dr. Bob Smith (tandlæge – men selvfølgelig også sportsatlet) opfandt den første forseglede linse, ventilations-skum og dermed den første skibrille.

Hele konceptet startede ved, at han solgte skibriller fra sin van i Utah og Colorado i USA – noget af et skibums mirakel! Først i 1989 blev mærket til Smith Sport Optics, som det hedder i dag, til, og både indtil og siden da har de produceret et hav af forskellige skigoggles – og senere også andet tilbehør som hjelme.

Dragon

Dragon opstod, ligesom Smith optics, på grund af en passion for en sport. Faktisk i dette tilfælde en passion for både, snowboarding, surfing og cross. Alle tre sportsgrene hvor gode briller gør en markant forskel. I en garage i Cabo, Californien i USA fandt Will Howard på konceptet, og Dragon skibriller findes nu over hele verden. Dragon er blandt andet kendt for deres Lumalens Photocromic teknologi.

Samtidig har de udviklet et meget effektivt linseskift-system på de modeller, som skal kunne skifte linse hurtigt. Det er et klik-system, hvor man blot vipper en lås op i begge sider af skibrillen, når man skal tage linsen af/på. 

Spy+

Spy opstod 1994 i San Diego i USA. De brander sig på at repræsentere den diverse kultur i den Californiske ungdom samt på “positivity and good vibes”, som deres orange logo-farve også skal udstråle. Netop i den ånd er de også kendt for deres Happy™ Lens Tech teknologi som, udover at forstærke kontrast, videnskabeligt bevist også booster humøret og gør dig mere opmærksom.

Hvad siger undersøgelser om skibriller?

Forskellige farver, samme funktion

Det kan være meget forskelligt, hvordan brands fremhæver forskellige farver til en specifik funktion – og det kan være forskelligt fra, hvilke farver andre brands anbefaler til samme funktion. Det kan være svært at finde ud af, hvem der har mest ret.

I studiet “Vision performance enhancement with ski goggle tints” af Lisa E. Glenn, Duane L. Zink og Dave W. Durpree undersøges det, om der er forskel på, hvordan 3 forskellige skiløbere på ekspertniveau klarer en Giant Slalom bane med skibriller, som har forskellig farve.

Skiløberne har selv en præference, men der er ingen bemærkelsesværdig forskel på deres skiløb. Undersøgelsen bekræfter altså, at du måske ikke behøves at droppe de skibriller, du rigtig godt kan lide til fordel for et andet par fra et brand, som påstår at du burde vælge en anden farve  – så længe du har styr på, at den kan, hvad den skal.  

Fra rummet til pisterne

I artiklen “Blue Light Cancelling Lens Gives Skiers A Clearer View” fra NASA Spinoff fremgår det, at der er nogle bestemte lystyper, som menneskers øjne er specielt følsomme overfor. Det er blandt andet blåt lys. Helt kort fortalt gør denne følsomhed, at nogle farver nærmest smelter sammen, og at vi derfor ikke er i stand til at se ligeså skarpt.

Forskeren Len Haslim udviklede i 1990’erne en teknologi, som gør det muligt for os at undgå dette problem. Først nåede denne teknologi til NASA, men nu er den også taget i brug i skiverdenen i skibriller. Her forårsager det blå lys nemlig en form for tåge for synet omkring bjergene. Med teknologien forsvinder denne tåge for øjnene og terrænet bliver i stedet tydeligt. 

Færre ridser i linsen!

Med udviklingen af skisport er skibriller blevet en stor industri, og med en stor produktion medfølger også en større chance for skader i produktionsfasen, som er svære at finde. Derfor har 3 forskere fra Taiwan og USA i studiet “Novel Framework Based on HOSVD for Ski Goggles Defect Detection and Classification” undersøgt, om man kan finde fejlene på skibrillerne i tide på en hensigtsmæssig måde.

De har udviklet en metode til at inspicere skibriller, og finde eventuelle fejl ved skibrillen og linsen, før de bliver solgt med fejl. Vi må alle håbe, at denne teknologi bliver taget i brug af forskellige brands! Dette er også en god reminder om at tjekke dine skibriller fra fejl og mangler, inden du tager den i brug.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke skibriller er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste skibriller. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skibrillerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger skibriller?

Valget af skibriller afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Vision performance enhancement with ski goggle tints – Core.” https://core.ac.uk/download/pdf/212801165.pdf. Åbnet 22 jan.. 2021.
  • “Blue-Light-Cancelling Lens Gives Skiers a Clearer View ….” https://spinoff.nasa.gov/Spinoff2017/cg_3.html. Åbnet 22 jan.. 2021.
  • “Novel Framework Based on HOSVD for Ski … – NCBI – NIH.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6960894/. Åbnet 22 jan.. 2021.
Forfatter
Caroline Vindelev
Caroline Vindelev

Caroline arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Hun er uddannet skilærer gennem Den Danske Skiskole, har tidligere arbejdet som udstyrsekspert i en skiudlejningsbutik i Val Thorens og arbejder i dag som udstyrs- og tøjekspert i skibutikkerne Ski & Fritid og Peak Performance. Hendes passion for den ekstreme side af skisporten har betydet, at hun har deltaget i Freeride DM, Freestyle DM og Freeride World Qualifier. I 2019 vandt hun titlen som Danmarksmester i Big Air. Med andre ord Caroline er et omvandrende ski-leksikon, som nyder at dele ud af sin viden her på magasinet.

Vind en skihjelm

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag i konkurrencen om en valgfri skihjelm fra Cairn (værdi op til 1.199 kr.).

☃️ Vinderen afsløres d. 24/12/2022 (9 tilmeldte) ❄️