Skiferie Spindleruv Mlyn

To piger på skiferie Spindleruv Mlyn
Sidst opdateret: august, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Med sine 25 pistekilometer er Spindleruv Mlyn det største og mest populære skisportssted i Tjekkiet. Begynderskiløbere vil glæde sig over de korte pister og mange tallerkenlifter, og den gode stemning på pisterne gør området særlig attraktivt for familier. Billig indkvartering, mad og liftkort gør desuden Spindleruv Mlyn til en oplagt destination for ungdomsgrupper og til korte skiture.

Find en skiferie til Spindleruv Mlyn her: Snowtrex

Skiekspert Gustav Godsk har besøgt Spindleruv Mlyn og giver nu sin udførlige anmeldelse af skiområdet. Læs anmeldelsen nedenfor, hvori Gustav kommer ind på bl.a. skiterræn, sne- og vejrforhold, muligheder for overnatning, mad og drikke, transport og prisniveau.

Om Spindleruv Mlyn

Skiterræn

Spindleruv Mlyn (eller Spindl, som det også kaldes) er en lille, tjekkisk skisportsby, der ligger i dalen mellem to store bjerge, Svaty Petr og Medvedin.Sammen med få pister, der ligger for sig selv, udgør de to bjerge skisportsstedet Spindleruv Mlyn, som spænder sig over 25 pistekilometer og ligger i 700-1200 højdemeter. Området har 6 blå, 11 røde og 3 sorte pister, der snor sig gennem et træbeklædt landskab i den tjekkiske natur.

I Medvedin er pisterne forholdsvis korte. Det giver rigtige gode forudsætninger for begynderskiløbere, der får mulighed for at stå på ski i trygge rammer, og de i alt 11 tallerkenlifter kan bruges af selv de mindste.

For rutinerede skiløbere giver de korte pister ikke den store udfordring, og her er der muligvis for lidt til en hel uge. Heldigvis finder du i Svaty Petr flere sorte og røde pister samt en smule off piste, der kan udfordre de øvede skiløbere. Skiområdet byder desuden på 91,5 km langrendsruter, der bliver præpareret jævnligt.

Sne- og vejrforhold

Trods de forholdsvis lave højdemeter er landskabet i Spindleruv Mlyn dækket af sne hele vintersæsonen, og kombineret med stabile temperaturer lige under frysepunktet og topmoderne snekanoner er området optimeret til skiløb langt ind i foråret.

Snefald

Historisk set falder der mest sne i de første tre uger i januar, og det er altså her, du kan opleve Spindleruv Mlyn i sit es. Det fornuftige snefald fortsætter gennem hele februar og marts, men efter uge 9-10 kan du opleve, at sneen bliver tungere, i takt med at temperaturen stiger. Heldigvis er området udstyret med snekanoner, der sørger for, at der altid er sne på pisterne.

På tabellen nedenfor kan du se, hvor meget sne der i gennemsnit falder på toppen af Svaty Petr (1200 m). Gennemsnittet er udregnet på baggrund af snefald i perioden 2007-2018.

Uge

Snefald i alt

Dage med snefald

49

18 cm

2,9 

50

19 cm

3,9 

51

15 cm

3,3 

52

12 cm

2,7 

1

26 cm

4,3 

2

25 cm 

3,6 

3

22 cm

4,3

4

12 cm

3

5

14 cm

3,4 

6

9 cm

3,4

7

16 cm

3,3

8

13 cm

3,1

9

17 cm

3,1

10

15 cm

3,6

11

16 cm

3,2

12

14 cm

3

13

13 cm

2,4

14

8 cm

2

15

6 cm

2

16

9 cm

1,5

17

8 cm

1,3

Temperatur

En middeltemperatur på 4-5 minusgrader i vintersæsonen giver rigtig gode forudsætninger for skiløbet i Spindl. Det er koldt nok til, at sneen holder sig frisk og kompakt, og samtidig varmt nok til, at du kan holde varmen på bjerget. Efter uge 10 kan du dog risikere, at sneen bliver tung, da temperaturen stiger til over frysepunktet.

Vind

Gennem vintersæsonen har området en gennemsnitlig vindhastighed på 3-4 m/s, med kun få dage i januar over syv sekundmeter.

Sigtbarhed 

Morgentåge i dalen og i bunden af pisterne kan forringe sigtbarheden om formiddagen, men det bliver som regel bedre om eftermiddagen, hvor solen skinner igennem. Lift og pist skiferie Spindleruv Mlyn

Skiskole, liftkort og skiudlejning

Den danske guideservice Maskot holder til ved foden af Medvedin og tilbyder dansk skiskole til børn og unge. De hjælper også med liftkort og skiudlejning. Her kan du se en prisliste over dansk skiskole, liftkort og skiudlejning gennem Maskot.

SnowMonkey tilbyder privatundervisning og hel- og halvdags guided tours for voksne, og her kan du også leje premium ski. 

Byen og området

Spindleruv Mlyn er en hyggelig, lille landsby i det nordlige Tjekkiet med lidt over 1.000 indbyggere. Byen ligger i Krkonosebjergene, som huser de største skisportssteder i Tjekkiet, heriblandt Cerna Hora. Selve Spindl-området er et tjekkisk naturreservat og byder derfor på flot natur og uberørt skovlandskab, som du kan nyde på vej ned ad det sneklædte bjerg.

De lokale lever først og fremmest af turisme, og selve byen består hovedsageligt af hoteller, restauranter og butikker. Når vintersæsonen er ovre og skituristerne taget hjem, åbner byen op for nye aktiviteter, heriblandt mountainbiking og klatring. 

Overnatning

Byen byder på overnatningsmuligheder i alle prisklasser, og mange af hotellerne ligger kun få hundrede meter fra lifterne. Alle hotellerne er specielt indrettet med skiløb i tankerne, og de fleste har bl.a. en skikælder, hvor du kan lade ski og stave stå natten over samt et varmerum, der holder skistøvlerne tørre.

Mad og drikke

Selve Spindl-byen er fyldt med spisesteder, hvor du kan få alt fra mexicanske til tjekkiske specialiteter. I centrum ligger også et supermarked og en lille, lokal købmand med diverse dagligvarer. Hvis du ikke har en madpakke med på bjerget, kan du spise frokost på de mange bjergrestauranter langs pisterne. 

Transport

I stedet for en lang køretur til de østrigske alper kan du se frem til en forholdsvis kort kør-selv-tur til Spindleruv Mlyn. Ruten tager knap 9 timer fra grænsen i bil, og de præcise kørselsvejledninger kan du se her. Bemærk, at vinterdæk er obligatoriske i Tjekkiet fra 1. november til 1. april. Snekæder er som regel ikke nødvendige, men de er altid gode at have med for en sikkerheds skyld.

Du har selvfølgelig også mulighed for at tage toget til landsbyen Dolni Branna, som ligger ca. 20 km fra Spindleruv Mlyn. Turen fra Dolni Branna til Spindl tager højst et kvarter og koster 130-170 kr. i taxa.

Mange vælger også at flyve til Prag på grund af de billige flybilletter. Fra lufthavnen følger en 2 timers køretur til Spindleruv Mlyn, og den kan bedst betale sig at ordne med en taxa. Det koster 1.000 kr. for 1-4 personer og 1.250 kr. for 5-8 personer. Alternativt kører billige rutebusser fra Prag til Spindl flere gange dagligt, og her kan ruten tage op til tre-en-halv time.

Vi anbefaler ikke at flyve til den polske by Breslau, da det kan være svært at finde en taxa, der kører tværs landegrænsen.

Nogle danske rejsebureauer arrangerer også busture til Spindleruv Mlyn. Det er en fantastisk løsning til dem, der ikke har noget imod lidt selskab fra andre skiløbere på køreturen. Busturene kan som regel købes som en del af en pakkeordning med hotel, liftkort mm.

I selve byen pendulerer tre skibusser mellem henholdsvis Svaty Petr, Medvedin og de omkringliggende pister, og dem kan du bruge til transport til og fra pisterne. Skibusserne har som regel afgang hver halve time med få minutters afstand mellem hvert busstoppested. Skibusserne er selvfølgelig gratis for skiturister og kan også bruges som transport hjem til hotellet. Hvis du skulle misse den sidste bus, og gåturen hjem til hotellet virker uoverskuelig efter en lang dag på ski, kan du altid snuppe en taxa hjem.

Du har desuden mulighed for at købe ekstra depotplads til dine ski ved pisten, hvor de kan overnatte, så du undgår at skulle fragte dine ski i trafikken frem og tilbage. 

Oplevelser

Vandland

Aquapark Spindleruv Mlyn er et omfattende vandland, som ligger ved Medvedin. Ovenpå dagens skiløb er vandlandet en perfekt aftenaktivitet for hele familien. Her er både boblebad, sauna og vandrutsjebaner med entrépriser fra 30 kr.

Toboggan

Kælkebanen bliver både brugt om dagen og om aftenen, og den består af en lang piste, der snoer sig ind og ud mellem skovens træer. Det er en masse sjov for hele familien, og er en af de oplevelser, man skal prøve, når man er i Spindleruv Mlyn. En bus kører fra centrum til kælkebanen, og selve kælken udlejes på stedet. Banen præpareres dagligt.

Isklatring

Har du dit eget isklatringsudstyr, har du mulighed for at prøve kræfter med isklatring op ad en naturlig ismur. Det foregår midt i naturreservatet lidt uden for byen.

Snowtubing

På et 200-meter langt spor på bjerget kan du prøve ‘snowtubing’. Det er ligesom en kælkebane, bare hvor du kører på en oppustelig ‘donut’ i stedet for en kælk. Det er en hel del sjov for børn og unge og er helt sikkert et besøg værd på skiferien.

Aftenski

Medvedin byder flere gange om ugen på aftenskiløb på deres 1,5 km lange piste. Efter lifterne lukker om eftermiddagen, præpareres pisten på ny, og når mørket falder på, lyses pisten op af høje lamper ude i siden. At stå på ski i mørke er en enestående oplevelse, og det er absolut noget, du må prøve, når du er i Spindleruv Mlyn.

Afterski

Er du til afterski, er Tjekkiet helt sikkert noget for dig. Tjekkiet er nemlig kendt for deres ølbryggeri, og tjekkerne er faktisk også det folkefærd, der drikker mest øl i verden. Med god øl og alkohol, som ovenikøbet kun koster en brøkdel af, hvad vi giver i Danmark, er der gode forudsætninger for at opleve en slavisk afterskifest i Spindleruv Mlyn.

I skiområdet er især tre steder kendt for afterski: Quattro BAR; Apres-Ski-Bar Hromovka og Apres-Ski-Bar Svaty Petr.

Quattro BAR

En topmoderne Audi-sponsoreret afterskibar ved foden af Svaty Petr-pisterne. Indenfor kan du nyde en drink, mens du får varmen fra pejsen i væggen, og udenfor har du direkte udsyn til pisterne. I hverdagen er baren især populær i tidsrummet 15.00-17.00, og i weekenden spiller en DJ fra klokken 11.00 om formiddagen.

Apres-Ski-Bar Hromovka

En klassisk paraplybar lige ved siden af Hromovka-hovedliften. Det fede ved denne bar er, at den holder åbent helt indtil aftenskiløbet slutter, og med et stort udvalg af burgere, supper og sandwiches, kan du her afslutte en god skidag med et par sving på oplyste pister og god aftensmad i baren. 

Apres-Ski-Bar Svaty Petr

En paraplybar, som ligger lige ved siden af Quattro BAR. Efter skiløbet har du her mulighed for at holde en velfortjent pause i selskab med andre skiglade turister og afslappende musik. Og hvis du nu skulle misse den sidste lift, kan du altid tage skibussen tilbage til byen.

Prisniveau

En af de helt klare fordele ved Tjekkiet er det lave prisniveau. I stor kontrast til de østrigske alper, hvor en middagsmenu snildt kan koste dig 130 kr., kan du på de tjekkiske pister sagtens spise frokost for 50-60 kr., og ifølge Numbeo er Tjekkiet i gennemsnit 45% billigere end Danmark. 

Her er en sammenligning mellem de gennemsnitlige priser i Tjekkiet, Østrig og Norge.

Restaurant

Tjekkiet

Østrig

Norge

Øl (0,5 liter)

10 kr.

29 kr.

65 kr.

Sodavand (0,33 liter)

9 kr.

20 kr.

23 kr.

Mad

40 kr.

89 kr.

130 kr.

Supermarked

Tjekkiet

Østrig

Norge

Mælk (1 liter)

5,5 kr.

8,33 kr.

13,50 kr.

Øl (0,5 liter)

5 kr.

8 kr.

24 kr.

Transport

Tjekkiet

Østrig

Norge

Taxa pris pr. km

8 kr.

13 kr.

10,70 kr.

Historie

I Spindleruv Mlyn tog turismen for alvor fart i starten af 1900-tallet, og i 1922 boede den verdensberømte forfatter Franz Kafka i byen i et par måneder. I dag har området sengepladser til omkring 10.000 turister, og de i alt 17 skilifter kan transportere flere tusinde skiturister om dagen. Byen har ovenikøbet en rig historie som vært for diverse alpine konkurrencer, og så sent som i 2019 afholdtes verdensmesterskaberne i alpint skiløb på pisterne i Svaty Petr.

Skiudstyr og skitøj til skiferie Spindleruv mlyn

Fotokromiske skibriller

I Spindleruv Mlyn kan du opleve alt fra fuld solskin til overskyet, tåget vejr, og en fotokromisk linse, der tilpasser sig sigtbarheden, er derfor en kæmpe fordel i området. Alternativt kan du have to par linser – en til solskin og en til snevejr – som du altid kan skifte mellem. Her kan du læse vores guide til valg af skibriller.

Halsedisse

En halsedisse er altid god at have med på bjerget i vintersæsonen, hvor det kan ske at blæse. Det tynde lag stof omkring nakken og kinderne beskytter effektivt mod vind og sikrer, at du kan holde varmen. Når halsedissen ikke er i brug, kan du altid opbevare den i jakkelommen, hvor den ikke fylder meget.

Skihjelm og skitøj med god ventilation

På de varme dage, når solen står skarpt på himlen, er det altid en fordel at kunne skrue op for ventilationen i dit udstyr. En skihjelm med ventilationshuller på toppen sikrer, at du får kold, frisk luft til hovedet. Du kan også være på udkig efter en skijakke med lynlås under armen og et par skalbukser, der kan åbnes i siden. Det giver dig mulighed for at skrue op for luftcirkulationen på de varme eftermiddage.

Skivoks

I Spindl-området kan du have stor glæde af et par voksede ski. Den lidt tungere sne i foråret bremser nemlig dine ski, og her kan et godt lag voks mindske modstanden fra underlaget. Her kan du læse en guide til, hvordan du selv kan vokse dine ski.

Park

Som et alternativ til det alpine skiløb på pisten, kan du i Spindl-området også støde på forskellige Funparks med forhindringer til både skiløbere og snowboardere. De i alt tre Funparks har en god blanding af rails, slide boxes og hop i forskellige størrelser, så skiløbere på alle niveauer kan opleve følelsen af at få luft under skiene. Garvede freestylere kan prøve kræfter med en halfpipe, mens fartglade skiløbere kan køre om kap i boardercross-banen.

Spindleruv Mlyn er også jævnligt vært for SnowJam, en årlig freestylekonkurrence for snowboardere, hvor parkerne i området bliver brugt til discipliner som fx slopestyle.

Fresh Track

Som noget helt unikt kan man i Spindleruv Mlyn tilkøbe sig tidlig adgang til de præparerede pister. Fresh Track er et program, der hver morgen giver 50 skiløbere mulighed for at skære de første spor i sneen – en hel time før pisterne åbner for offentligheden. Det koster 720 kr. pr. person og er inklusiv morgenmad på en bjergrestaurant. Fresh Track-billetterne bestilles ved foden af Svaty Petr.

Turister

Spindleruv Mlyns skiturister kommer i høj grad fra nabolande som Tyskland, Polen og Slovakiet, og stedet er i sin forstand ikke en danskerfælde som fx Wagrain i Østrig er kendt for at være. 

Der er især pres på området i de store europæiske vinterferieuger som 7, 8 og 9, og her kan ventetiden i liftkøerne ske at nå op omkring 10 minutter.

Sprog

Vær opmærksom på, at det ikke er alle i Tjekkiet, der taler flydende engelsk. Dog er Spindleruv Mlyn et forholdsvis ‘turistet’ område, og her skal du nok kunne klare dig med engelsk. Du kan også altid tage fat i den dansktalende Maskot Guide Service, som hjælper med at bestille skiskole og liftkort.

Valuta

I Tjekkiet er valutaen Koruna (CZK). 3,46 Koruna svarer til 1 kr. Med undtagelse af hoteller, som ofte tager imod Euro, er Koruna som udgangspunkt den eneste valuta, du kan betale med i Tjekkiet. 

Tjekkerne er desuden meget glade for kontanter, så husk altid at have nogle Koruna med på bjerget. Det er nemlig ikke altid muligt at betale med kort, og bl.a. skileje, skiskole og liftkort betales kontant. Et godt tip er at veksle til Koruna hjemmefra, hvor afgiften er lavere.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Er det dyrt at holde skiferie i Spindleruv Mlyn?

Prisleje varierer fra område til område. I artiklen kommer vi ind på prislejet i Spindleruv Mlyn.

Hvilket skiniveau er Spindleruv Mlyn velegnet til?

Om du er begynder, øvet eller ekspert har en betydning for, om Spindleruv Mlyn er det ideelle skiområde for dig. Læs om hvilket skiniveau Spindleruv Mlyn er velegnet til i artklen.

Hvordan ser sne- og vejrforholdene ud i Spindleruv Mlyn?

Sne- og vejrforholdene skifter fra år til år, og man kan aldrig vide sig sikker på forholdene. Få svar på hvordan forholdene ser ud i artiklen.

Forfatter
Gustav Godsk
Gustav Godsk

Gustav arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. En skilæreruddannelse hos Den Danske Skiskole og et utal af undervisningstimer i bagagen er byggestenene til hans brede viden om skisporten - alt lige fra skiteknik til skiudstyr. I øjeblikket fungerer han som aktiv skilærer og underviser diverse danske skiklubber et par uger om året, mens han færddiggører sin uddannelse. Han har besøgt op til flere skilande heriblandt Norge, Østrig, Frankrig og Tjekkiet. Når det er uden for sæson, og det ikke længere er muligt at slå slalomsving på de snebeklædte bjerge, træner han intensivt op til den kommende sæson vha. trailløb, mountainbike, rulleskøjter, skateboard og fitness for at holde skiformen og balancen ved lige.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 5.000 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Breaking nyheder om sneforhold og skidestinationer

✅ Tests af skiudstyr og skitøj