Skistrømper

Sidst opdateret: januar, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

Et par gode skistrømper er altafgørende for din komfort i skistøvlerne. Vi hjælper dig her med at finde de rigtige skisokker, så du aldrig kommer til at fryse tæerne på pisten.

Magasinet Ski har i samarbejde med skiekspert Gustav Godsk lavet en test af skistrømper. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skistrømper Test: Top 5 Bedste Skistrømper

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. RevolutionRace Alpine Wool

Bedste skistrømper

Pris: 249 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skistrømper” er RevolutionRace Alpine Wool. Sokkerne forbedrer komforten i dine skistøvler med uldens åndbarhed og forede områder, der sikrer behagelige fødder hele dagen. Sokkerne har elastisk ankel og fodstøtte, svedtransporterende egenskaber samt skinnebensbeskyttelse.

Annonce

2. Cairn Spirit

Bedste billige skistrømper

Pris: 99 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skistrømper” er Cairn Spirit. Et par klassiske skisokker med poyester og elastan. De er svedtransporterende, åndbare og polstret godt omkring udsatte områder ved fødder, hæl og top fod.

Annonce

3. Falke SK6

Bedste premium skistrømper

Pris: 359 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium skistrømper” er Falke SK6. Falkes topmodel og den ultimative skistrømpe til dig, der ikke vil gå på kompromis med komfort og kvalitet. Strømperne er ultra lette og tynde i vævningen, som giver dig optimal kontakt med skistøvlen.

Annonce

4. Falke SK4 Børn

Bedste skistrømper til børn

Pris: 199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skistrømper til børn” er Falke SK4 Børn. Dette er en blød og varm strømpe som sikrer barnet behageligt skiløb hele dagen. Desuden er strømpen proppet med teknologier, som sikrer en høj kvalitet og komfort. Et oplagt valg til barnet.

Annonce

5. BootDoc Heat Socks Classic Comfort

Bedste skistrømper med varme

Pris: 1.799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skistrømper med varme” er fra BootDoc, som specialiserer sig i skitøj med varme. De har lavet Classic Comfort-modellen, som kan varme dine tæer vha. et varmeelement i hver sok, og alt kan kontrolleres via en app. Samtidig er strømpen meget behagelig, åndbar og slidstærk.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til skistrømper

Hvad er skisokker?

Skiløbere har i mange år haft problemer med at holde fødderne tørre, varme og generelt tilpas på pisten. Kolde tæer har resulteret i, at skiløbet måtte stoppe før tid, og gnavesår og vabler medførte, at skientusiaster måtte holde flere dages pause fra bjerget.

Heldigvis er skistrømpen sidenhen blevet introduceret, og den anses i dag som en absolut nødvendighed på pisten. Skisokker er sammensat af stofmaterialer, der blandt andet hjælper dig med at holde fødderne varme og tørre, og de bløde materialer sørger også for, at du har den bedste komfort i skistøvlen. 

Blandt de mange materialeblandinger og skistrømpetyper har vi udarbejdet en guide, så du kan finde det helt rigtige par skisokker til netop dit behov. 

hygge med skistrømper på

Hvorfor skal jeg købe skisokker?

Skiløbet afhænger i høj grad af, hvor godt dine fødder har det, og her er et par gode skisokker altafgørende. De holder både dine fødder tørre og varme, mens du står på ski.

Når kroppen fryser, prøver den at spare på energien ved at sænke blodtilførslen til de yderligste dele af kroppen (såsom fødderne og hænderne). Det er en forsvarsmekanisme, der kan være farlig i skiløbet, og her hjælper skisokker med at holde tæerne varme, så du undgår forfrysninger eller underafkøling på bjerget. De hjælper selvfølgelig også på de sure miner, kolde tæer på pisten kan give.

Udover at holde varmen kan skisokker faktisk også hjælpe dig med at aflæse terrænet bedre. Tynde skistrømper giver nemlig bedre kontakt til skistøvlen, hvilket giver dig en bedre fornemmelse af underlagets beskaffenhed. Og det kan du bruge i dit skiløb.

Desuden kan skistrømperne også bruges til andet end skiløb. Mange vælger fx skistrømperne til shelter-, hytte- eller vandreturene på grund af varmeeffekten.

Hvilke skistrømper skal jeg vælge?

Når du er på jagt efter et par nye skisokker, er der en række ting, du skal tage stilling til. Skistrømper er nemlig vidt forskellige i forhold til tykkelse, materialeindhold og pasform, og dit valg afhænger derfor af, hvilket behov du har. 

Din skidestination bestemmer blandt andet, hvor varme skisokker du har brug for, og her skal du tage stilling til materialerne. Står du eksempelvis på ski i Nordens kolde minusgrader, vil du være glad for et par varme uldsokker, mens forårsski sydpå kræver et par åndbare skisokker med god svedtransport. 

På samme måde kan et par skisokker med gode svedtransporterende egenskaber gavne, hvis du fx sveder meget, når du er aktiv, og et par skistrømper med et højt indhold af elastiske stofmaterialer er altid en fordel, hvis du har en stor lægmuskel, eller hvis du fx oplever, at dine fødder hæver, når du står på ski.

Du skal også overveje, hvor tykke skistrømperne skal være, og det afhænger ikke kun af, hvor varme de skal være, men også i høj grad af dit skiniveau. En øvet skiløber vil fx glæde sig over den øgede mobilitet i et par tynde skistrømper, mens en uerfaren skiløber vil prioritere et par tykke skisokker, der hjælper med at holde varmen på bjerget. Husk, at en tyk sok er lig en varm sok.

Alt dette kan du læse meget mere om i afsnittet “Valg af skistrømper”.

Kombinér skistrømper med andet skitøj

Skistøvler

Har du i forvejen et par skistøvler, så vær sikker på, at skistrømperne passer til dem. Det kan fx være, at strømperne er for tykke til skistøvlerne, eller at pasformen ikke stemmer overens, og det ville være ærgerligt først at opdage på skiferien.

Mange bootfitters (skistøvleeksperter) anbefaler derfor også, at man tager sine egne skisokker med, når man prøver skistøvler, for at sikre, at de to dele passer optimalt sammen, og for at undgå uventede støvleproblemer på skiferien, fordi skistrømperne fx er for tykke.

Vedligeholdelse af skistrømper

Efter en god skiferie har dine skistrømper brug for at blive vasket, og det kan som regel klares i vaskemaskinen. Sørg altid for at følge de specifikke vaskeanvisninger.

Et godt tip er at vende vrangen ud på strømperne og beskytte dem i en vaskepose, før de får en tur i vaskemaskinen. For at mindske slitage kan du med fordel bruge mildere rengøringsmiddel. 

Når skistrømperne skal tørre, er det bedst at hænge dem op, lægge dem over en stol eller lægge dem fladt ned. Det vigtigste er, at de har mulighed for at ventilere, så de ikke krymper, og at de ikke rulles sammen, så de mister formen. 

Våde skisokker kan krympe, hvis de udsættes for direkte varme, og de har derfor ikke godt af en tur i tørretumbleren eller af at blive lagt direkte foran brændeovnen. For at lette tørreprocessen kan du derimod bruge en ventilator eller blæser. 

Du kan selvfølgelig godt varme dine tørre skistrømper om morgenen, så de er dejlig varme til bjerget. Her kan en radiator på lavt blus være løsningen (fx en håndklædetørrer).

Valg af skistrømper

Typer af skistrømper

Ergonomiske (højre-/venstresyede)

Siden der er forskel på højre og venstre fod, skal der naturligvis også være forskel på højre og venstre skistrømpe. Ergonomiske skistrømper er syet efter den anatomiske pasform på henholdsvis højre og venstre fod for et optimalt fit. Du kan typisk kende højre-/venstresyede skistrømper på at der står “Left” og “Right” eller “L” og “R” i området omkring tæerne. Ergonomiske skisokker er altid løsningen.

Tube

Tubeskisokker er syet som ét langt stykke tekstil med en tykkere slutning til tæerne, således at den enkelte strømpe både kan passe til højre og venstre fod. Disse skistrømper er altid et no-go som skiløber, da det overskydende stof omkring lilletåen slår folder nede i skistøvlen og giver vabler og gnavesår.

Kompression

Mange atleter og professionelle skiløbere bruger kompressionsskistrømper. Det skyldes, at deres stive skistøvler strammes rigtig hårdt, før de kører, hvilket påvirker blodcirkulationen i benene og fødderne. Et par kompressionsskistrømper forbedrer blodomløbet fra hjertet til fødderne, og her sikrer de blandt andet, at fødderne ikke begynder af sove på grund af manglende blod. 

Vi anbefaler ikke kompressionsskistrømper til almindelige skiløbere på grund af den manglende støddæmpning, men har du problemer med hævede fødder efter en lang dag på bjerget, kan kompressionsstrømper hjælpe dig med at restituere hurtigere.

Materialer

De bedste skistrømper består altid af en blanding af syntetiske og naturlige materialer, og sidst i artiklen kan du læse om en undersøgelse, der viser, netop hvorfor.

Nedenfor kan du læse om de hyppigst anvendte stofmaterialer i skistrømper. 

Elastan/Lycra (spandex)

Elastan er et utrolig elastisk stof, og det sikrer, at du kan bevæge dine tæer i skistøvlen, uden at sokken slår folder eller krøller. Et højt indhold af elastan er fx genialt, hvis du har store lægmuskler, og derfor har brug for, at dine skistrømper er ekstra strækbare omkring læggen.

Akryl

Akryl bruges ofte i sokker på grund af dets slidstærke natur. Materialet er syntetisk fremstillet og føles lidt som uld. Fordelen ved akryl er at det er billigt, meget slidstærk, vejer mindre end naturfibre (såsom uld) og så er det rigtig godt til at holde på varmen. En ulempe er, at det ikke tåler mere end 40 grader i vaskemaskinen.

Polypropylen

Polypropylen er et syntetisk fiber, der er kendt for dets svedtransporterende egenskaber. Materialet optager slet ingen fugt eller vand og tørrer derfor ekstremt hurtigt. Det bruges tit i kombination med polyester, da de to materialer komplimenterer hinanden rigtig godt. Ulempen er, at det hurtigt kommer til at lugte.

Nylon (polyamid)

Nylon er meget slidstærkt og bruges derfor typisk i de områder på skisokken, der er mest udsat for slidtage, såsom hælen eller skinnebenet. Det er et af de stærkeste almindelige tekstiler og derfor også en smule stivere end fx polyester. Materialet føles behageligt mod huden, men absorberer intet fugt, og det skal derfor suppleres af andre materialer, for at skistrømperne kan håndtere sved og fugt.

Polyester

Det syntetiske polyester er et af de mest udbredte stofmaterialer til skisokker på grund af dets blødhed og hurtigtørrende egenskaber. Materialet holder desuden godt på varmen, og så er det letvægtig og billigt. Ulempen ved polyester er, at det ikke er særlig slidstærkt, og så giver det en stor miljøbelastning hvis ikke genanvendt.

Silke

Silke er et naturligt fiber, der spindes fra sommerfuglelarven. Udover at være enormt glat og blødt kan silke optage fugt svarende til 30% af egen vægt, uden at det føles fugtigt, og det er en vigtig egenskab for at afhjælpe sveden og fugten i skistøvlerne. 

Desværre kommer silke hurtigt til at lugte, og det har typisk brug for at blive vasket efter brug. Materialet er dyrt og udgør derfor kun en lille del af materialeblandinden i et par skistrømper.

Merinould

Merinouldet anses ofte som det bedste materiale til skistrømper på grund af dets gode egenskaber til aktivitet i kolde temperaturer. God svedtransportering sørger fx for, at indersiden af skisokken holdes tør og ikke føles fugtig, mens materialet selv kan regulere varmen, så fødderne altid holdes en stabil temperatur. Derudover kendetegnes merinould for at være virkelig blødt, og du vil derfor aldrig opleve, at stoffet generer din hud eller begynder at klø. Det skyldes de ultratynde fibre, stoffet er vævet af. 

Uldtypen er naturligt bakteriedræbende og kommer derfor ikke til at lugte, hvilket er rigtig smart på en skiferie, hvor du ofte bruger de samme sokker flere dage ad gangen. På samme måde sparer du en masse plads i bagagen, når dine skistrømper kan holde i længere tid uden at blive vasket. 

Faktisk varmer merinouldet stadig, mens det er vådt, og det er en kæmpe fordel på ski, hvor du er omringet af sne. Derfor skal du være på udkig efter skistrømper med et højt indhold af merinould, hvis du døjer med kolde tæer på bjerget.

Du kan læse mere om uldtypens egenskaber og funktioner i vores artikel om merinould skiundertøj.

Ekstra slidstærke områder og støddæmpning

De områder på skisokken, der oftest bliver udsat for slitage i form af stød og slag, er typisk også forstærket med et ekstra lag stof. Det er rigtig smart, dels fordi området bliver mere slidstærkt og dermed giver strømpen en længere levetid, men også på grund af den øgede støddæmpning, der beskytter de udsatte knogler mod slag eller friktion fra støvlen og kan spare dig for vabler eller irriteret hud.

Områderne omkring tæerne og anklen/hælen er næsten altid forstærket. Nogle skistrømper er tykkere omkring skinnebenet, og netop sådan en sok kan være løsningen til dig, der oplever at få ondt i skinnebenet, når du står på ski

Tykkelse

I dag findes skisokker i alle slags tykkelser, og de har hver deres formål. Vi har inddelt skistrømperne i tre kategorier, så du kan få et indblik i, hvad tykkelsen gør for strømpens egenskaber.

Tynde skisokker

Et par tynde skistrømper er en god løsning på de varme skidage, hvor der ikke er brug for den samme varmeisolering i strømpen. Tynde skisokker er rigtig populære blandt øvede skiløbere, der har brug for ekstra kontakt til underlaget.

Det er nemlig sådan, at du, ved hjælp af vibrationer og små stød fra sneen, bruger fødderne til at danne dig et indtryk af underlaget, når du står på ski. Her vil en tynd sok altså give en bedre kontakt til og aflæsning af underlaget.

En tynd skisok er også en smule nemmere at bevæge sig i, og det er en klar fordel, hvis du er aggressiv i dit skiløb og presser støvlen til det yderste.

Mellemtykke skisokker

De mellemtykke skistrømperne er de mest populære og alsidige. De giver en god balance mellem varmeevne, komfort og mobilitet, og en mellemtyk skisok er løsningen til dig, der står på ski i lidt af hvert. Egner sig bedst til normale vejrforhold. 

De helt tykke skisokker

Den helt tykke skisok giver den bedste støddæmpning, isolering og støtte og er løsningen til de rigtig kolde dage. De tykke skisokker er især populære blandt begynderskiløbere, der bruger en del tid på at stå stille på pisten. Her hjælper et par tykke skisokker med at holde varmen på bjerget. 

På den anden side kan et par rigtig varme skisokker resultere i en overflod af sved i skistøvlerne, hvis de bruges på en for varm dag, og du skal derfor kun bruge de tykke skistrømper, når vejret er til det.

Syninger

Når du prøver skistrømpen, skal du være opmærksom på, om du kan mærke syningerne ude ved tæerne. De kan nemlig over længere tid gnave i din hud, hvis de ikke er flade, eller hvis de på anden måde føles irriterende. Du kan med fordel være på udkig efter såkaldte ‘flatlock-syninger’, der er helt flade og ikke generer huden.

Køn

Selvom forskellen på mænd og kvinders fødder ikke er nem at se, er den alligevel taget højde for i form af kønsspecifikke skistrømper, og komforten ved at have en skisok på, der matcher dit køn, er ikke til at tage fejl af. De væsentligste forskelle på skistrømperne er, at herremodellerne når længere op ad benet, mens damernes støtter en smule bedre under fodbuen. Et par skistrømper til dig eget køn er selvfølgelig altid løsningen.

Funktioner

Bakterie- og svedlugtsdræbende

For at lugten af svedigt skiundertøj, der hænger til tørre rundt omkring, ikke gennemsyrer luften i skihytten mere end højst nødvendigt, er det altid en fordel at have et par bakteriedræbende skistrømper. 

Udover ikke at lugte vil skisokker med bakteriedræbende egenskaber holde sig rene i længere tid. Her er især merinould et godt materialevalg.

Så kan du bruge det samme par flere dage i træk og på den måde spare en masse dyrebar plads i tasken.

Åndbarhed, fugtabsorbering og svedtransport

Når fødderne i flere timer ad gangen er fanget i et par tykke skisokker og et par endnu tykkere skistøvler, er det vigtigt, at de har mulighed for at ventilere, så de kan holde sig nogenlunde tørre og ikke bliver alt for fugtige. 

Det er altså vigtigt, at de stofmaterialer, skistrømpen består af, er gode til at absorbere sveden, og nogle materialer gør endda dette uden at føles fugtige. På samme måde skal stoffet kunne transportere fugten længst væk fra huden som muligt, så foden holdes tør.

Støtte

Når du står på ski er især fodbuen under større belastning end normalt, og derfor har skistrømper øget støtte omkring midten af foden, så du undgår at få skader. 

Den skitekniske forklaring er, at du bruger foden som en slags trampolin, hver gang du laver et sving. Kort fortalt presser dét tryk, der opstår gennem et sving, foden ned mod sålen, og så snart trykket på foden falder igen, ‘hopper’ foden op fra sålen og giver en trampolineffekt, hvilket hjælper os med at udløse det næste sving. Det er i denne proces, fodbuen belastes.

På samme måde er det altid en fordel at skistrømpen støtter oppe omkring anklen, så den holdes stabil gennem et sving.

Skistrømper med varme

I dag er det muligt at finde skistrømper med indbyggede varmeelementer, som ved hjælp af et batteri kan holde fødderne varme på pisten. Helt konkret er det små varmetråde, som bliver syet ind i stoffet og holdes i gang af et lithium-batteri, der sidder i toppen af strømpen. Du kan som regel justere mellem tre varmeniveauer, alt efter hvor koldt det er, og dette kan gøres via en app på din smartphone. 

Skistrømper med varme koster typisk i nærheden af 1.500 kr. inklusiv batteri. På grund af den høje pris bruges de oftest kun af skiløbere, der har problemer med kolde fødder på pisten, og hvor normale skisokker ikke varmer tilstrækkeligt. De fleste kan dog sagtens nøjes med normale skisokker for at holde varmen.

Størrelse

Skistrømper kategoriseres efter skostørrelse, og du skal derfor bare vælge den samme størrelse, som dine sko er. Hvis du er midt imellem størrelser, er det bedst at gå ned, så du undgår, at skistrømperne slår folder i støvlen. 

Hvis du fx bruger str. 42,5 i sko, og valget står mellem et par skistrømper i størrelserne 40-42 eller 43-45, er str. 40-42 oftest det optimale valg. 

Skistrømper fra andre lande kan ske at følge en anden størrelsestabel end den, vi bruger i Danmark. Nedenunder kan du se en tabel over, hvad de danske størrelser svarer til i andre størrelser, samt hvor langt det typisk er til i cm. Husk altid at tjekke, om producenten har sin egen størrelsesguide.

Mænd

EU (Danmark)

UK

US

Længde (cm)

39,5

6

6,5

24,6

40

6,5

7

25

41

7

7,5

25,4

41,5

7,5

8

25,8

42

8

8,5

26,3

42,5

8,5

9

26,7

43

9

9,5

27,2

44

9,5

10

27,6

44,5

10

10,5

28

45

10,5

11

28,5

46

11

11,5

28,9

46,5

11,5

12

29,3

47

12

12,5

29,8

47,5

12,5

13

30,2

48

13

13,5

30,6


Kvinder

EU (Danmark)

UK

US

Længde (cm)

35,5

3

5

22,1

36

3,5

5,5

22,5

37

4

6

22,9

37,5

4,5

6,5

23,3

38

5

7

23,7

39

5,5

7,5

24,1

39,5

6

8

24,6

40

6,5

8,5

25

41

7

9

25,4

41,5

7,5

9,5

25,8

42

8

10

26,3

42,5

8,5

10,5

26,7

42

9

11

27,2

Fit

Skistrømper har en stram pasform, og det er vigtigt at de sidder tæt omkring din fod og dit underben. Et par løse skistrømper kan nemlig slå folder nede i skistøvlen, og det kan give vabler og gnavesår. Selvfølgelig skal de ikke sidde så stramt, at de stopper for blodcirkulationen og du ikke kan bevæge tæerne. Du vil nemlig blive glad for at kunne bevæge tæerne, når du sidder i en kold lift på vej op ad bjerget, da det kan hjælpe fødderne med at holde varmen. 

Med pasformen kan du bl.a. påvirke, hvor varme sokkerne er. Det er nemlig luftrummet mellem hud og sok, der holder fødderne varme. En rigtig stram skisok vil derfor være lidt koldere end en løsere skisok, der giver et større luftrum mellem hud og sok.

For at finde den rigtige pasform er en god ide at have skistrømpen på i ca. fem minutter, før du vælger, så du sikrer, at strømpen ikke begynder at trykke forkert efter lidt tid. Prøv også skistrømpen i dine skistøvler, hvis du har sådan nogle.

Typiske tegn på at skistrømpen ikke passer:

  • Overskydende stof/slår folder (fx ved hælen)
  • Svært at bevæge tæerne
  • Underlig trykfordelingen (strammer fx mere omkring læggen i forhold til resten af foden)
  • Det ekstra slidstærke område omkring hælen sidder forkert
  • Generelt ubehag (småt ubehag kan udvikle sig til stort ubehag efter mange timer på bjerget)

For at finde den rigtige længde kan du hive skistrømperne så langt op af dit underben som muligt. De skal helst sidde lige under knæet, så de går op over skistøvlens kant. Et tegn på for lange skistrømper er, hvis de går helt op til knæhasen, så de gnaver i huden, når du bøjer knæet.

For at sikre at strømpen ikke slår folder nede i skistøvlen er et godt tip at hive skistrømpen op at benet, før du trækker i støvlen, så stoffet er spændt ud og ikke kommer til at sidde løst.

Design

Selvom skistrømperne for det meste er plantet solidt i et par skistøvler og sjældent er til skue, kan det være rart at have et par fede skistrømper, du glæder dig til at trække i om morgenen.

På skiferier er der nemlig en uskreven regel om, at man møder op til morgenmaden iført skiundertøj, og det er her, du chancen for at vise, hvor stilede dine skistrømper er.

På den anden side skal designet ikke overtænkes. Når først skiene griber fat i sneen, har du for længst glemt farven på dine skisokker, og det er trods alt ikke udseendet, der afgør, om dine fødder har det godt på pisten.

Pris

Som udgangspunkt er det en god ide at investere i et par gode skistrømper, som du er glad for at have på. Du skal trods alt have dem på i flere timer ad gangen, og det ville være ærgerligt, hvis din længe ventede uge 7 skiferie var plaget af vabler og gnavesår på grund af et par dumme skistrømper. Husk også, at du kan have glæde af et par skisokker i mange år, og at de også kan bruges hjemme i danmark om vinteren.

Et par skistrømper til 200 kr. har en rigtig god kvalitet. Nogle gange kan du endda være heldig at finde en såkaldt 3-pack med tre par af de samme skistrømper i, og her er sætprisen ofte billigere.

 

5 tips til skisokker

Tip 1: Skift tykkelse i løbet af ugen

Har du været på ski før, så ved du helt sikkert også, hvor svært det kan være at få spændt skistøvlerne i starten af ugen sammenlignet med i slutningen af ugen. Et par skistøvler, der ikke kan spændes mere end to takker om mandagen, kan i løbet af ugen have udvidet sig, så de om fredagen nærmest føles for løse. 

Et godt tip er at starte ugen med et par tynde skisokker, og så gradvist øge tykkelsen af skisokkerne i løbet af ugen, i takt med at de stramme støvler udvider sig og fødderne vænner sig til dem. Det kan være løsningen til dig, der oplever at få ondt i fødderne i starten af ugen.

Tip 2: Prøv dig frem

Start med et par billigere skistrømper, hvor du kan få en følelse for, hvilken retning du skal bevæge dig i. Skal de være tyndere eller tykkere? Strammere eller løsere? Er størrelsen rigtig? Er de for varme? For kolde? Overvej, hvad du godt kan lide, og hvad skal du være opmærksom på, næste gang, du leder efter et par skisokker.

Når du ved, hvad du er på udkig efter, er du klar til at investere i et par dyrere skisokker, som du kan have glæde af i mange år.

Tip 3: To par sokker til de kolde dage?

Enhver skiløber, der er bekendt med lag-på-lag-princippet, har nok på et eller andet tidspunkt overvejet at tage to par skisokker på, fx for at kunne holde varmen på en kold dag, og dem der har taget skridtet videre og rent faktisk prøvet det, kan vidne om, hvor meget det ikke virker.

De to stoflag i støvlen skaber nemlig en slags mur for svedtransporten, og det gør, at sveden og fugten ikke kan blive transporteret væk fra huden. Det betyder, at foden bliver fugtig som aldrig før, og det gør i sidste ende, at foden føles kold (lidt ligesom koldsved). 

Det er derfor aldrig en fordel at have to par skistrømper på – heller ikke til de rigtig kolde dage. I stedet skal du prioritere en tykkere sok med et højt indhold af merinould for at sikre den bedste varmeeffekt. Hvis det stadig ikke er nok, kan du overveje at investere i et par skistrømper med varme, der ved hjælp af batteridrevne varmeelementer kan holde dine fødder varme på bjerget.

Tip 4: Tag et ekstra par skistrømper med

Det er ikke altid lige nemt at få vasket sit skiundertøj på skiferien, og mange gange er du nødt til at køre rundt i de samme skistrømper i flere dage, uden at de bliver vasket. Her kan det være dejligt at have flere rene skistrømpepar at skifte med.

Det sker også tit, at skistrømperne stadig er fugtige om morgenen efter gårsdagens skiløb, og derfor er det vigtigt altid at have et par tørre sokker klar til pisten.

To-tre par skisokker plejer at række til en uge på ski. Husk at merinould kan klare sig længere tid uden at blive vasket på grund af bakteriedræbende egenskaber.

Tip 5: Et vabelplaster kan redde skiferien

Uanset, hvor bløde og ergonomiske dine skistrømper end måtte være, er der altid risiko for vabler. Der er ikke noget mere forstyrrende for skiløbet end et irriteret område på foden, og det kan resultere i, at du er nødt til at overkompensere og lave uhensigtsmæssige bevægelser, fordi det simpelthen bare gør for ondt. 

Et par nye skistrømper eller skistøvler kan desuden tage lidt tid for foden at vænne sig til, og her er vabelplasteret dit bedste våben i krigen mod gnavesår, vabler og irriteret hud på skiferien.

Skistrømper mærker

Falke

Falke blev grundlagt i 1895 og har sidenhen udviklet sig til en international storproducent af tøj til både kvinder og mænd. I dag beskæftiger mærket sig med sportstøj til blandt andet løb, trekking, cykling, golf, tennis, fodbold og skiløb, og i skiverdenen er de især kendt for deres skistrømper.

Hos Falke har du mulighed for at få et par farverige og designrigtige skistrømper, der skiller sig ud i mængden, og deres skistrømper er altid højre-/venstresyede for optimal pasform. Desuden er mærket bredt anerkendt og har et meget positivt omdømme blandt skiløbere. Derfor kan du altid regne med, at kvaliteten på et par skistrømper fra Falke er i orden.

Salomon

Salomons varemærke er, om nogen, solidt plantet i skiløberens bevidsthed, og de har lige siden grundlæggelsen i 1947 arbejdet på at forbedre skisportens udstyr. Ikke mere end 19 år senere gjorde Salomon netop dette, da de introducerede den banebrydende self-release-teknologi til skibindinger, der har ændret måden at lave skibindinger på lige siden.

I dag er der nærmest ikke en bjergsport, Salomon ikke laver udstyr til, og de er også uden tvivl en af de absolutte topproducenter inden for skistrømper. Mærket laver skistrømper i alle prisklasser, så du kan helt sikkert finde et par, der matcher dine kriterier. Når du har med Salomon at gøre, kan du altid være sikker på, at kvaliteten er i top.

Smartwool

Smartwool blev grundlagt i Colorado i 1994 af to amerikanske skiinstruktører, der var trætte af kolde tæer efter kun få timers skiløb. Deres mål var at kunne stå på ski hele dagen – uden at få kolde fødder. I søgen efter et varmt stofmateriale til skistrømper stødte de som de første skiløbere på merinouldet, og det skulle vise sig at blive hele omdrejningspunktet for mærket. 

De to venner blev nemlig de første i verden til at producere skistrømper i merinould. Og så snart resten af skiverden opdagede merinouldets nærmest magiske varmeevner, blev Smartwool katapulteret frem i rampelyset og har sidenhen stået for naturligt, varmt skiundertøj.

Seger

Seger viste sit første livstegn i 1947, da den 16-årige Gunnar Segerqvist lærte at mestre en strikkemaskine. Hans første produkt var et par strømper, og mærket har holdt sit fokus på strømper lige siden. I dag er den svenske gigant kendt for alt fra tennis- og ankelsokker til løbe- og skistrømper, og de holder en stensikker plads som topkonkurrent inden for innovation og udvikling af sportsstrømper. Seger laver skistrømper af høj kvalitet, der kan bruges på pisten i mange år.

Peak Performance

En World Cup-pukkelpistevinder, en chefredaktør på Sveriges største skimagasin og en tøjdesigner er grundstenene for hvad, der senere blev til det verdenskendte tøjmærke Peak Performance. De tre svenske skivenner undrede sig i 1986 over, hvorfor ingen lavede stilrent skitøj; tøj, der hverken var for flashy eller kedeligt, men havde en god balance af kvalitet, fashion og funktionalitet. 

Hvad startede som et hyggeprojekt i 1989 i svenske Åre, med målet at forsyne tre venner og deres nærmeste med noget fedt skitøj, udviklede sig hurtigt til et internationalt brand, der på få år erstattede store dele af de prangende tøjmærker, pisterne var så vant til.

Efter alle de år er Peaks mantra dog stadig klart – stilpoint gives ikke ud fra, hvor godt du ser ud, men derimod hvor godt du står på ski. Og uanset hvor fedt Peak-tøj ud end måtte have, kan intet hamle op med et anerkendende nik på pisten.

Peak Performance er et skimærke helt ind i hjertet, og du kan derfor være sikker på, at et par skistrømper fra Peak er designet med skiløb i tankerne.

Hvad siger undersøgelser om skistrømper?

Syntetisk vs. blandet stof?

I et studie fra 2012 undersøges det, hvilken materialeblanding giver den bedste komfort og er bedst til at holde fødderne tørre i militære sammenhænge. I alt 37 rekrutter var med i undersøgelsen, hvor to par strømper bestående af forskellige stofmaterialer sammenlignes. 

Det ene par strømper bestod udelukkende af syntetiske materialer (99,6% polypropylene og 0,4% elastan), mens det andet par var en blanding af både syntetiske og naturlige stoffer (50% merinould, 33% polypropylene og 17% polyamid). 

Fire dage i træk blev rekrutterne og strømperne undersøgt efter en 6,5 km daglig march. Rekrutterne skulle selv vurdere strømpen i forhold til temperatur, fugt og komfort, og derudover blev deres fødder målt for fugtighed og strømperne målt for vandindhold.

Det viste sig, at de sokker, der indeholdt en blanding af naturlige og syntetiske stoffer, klarede sig bedre på nærmest alle parametre. Efter rekrutternes vurdering var merinosokkerne mindre fugtige og mere komfortable efter en lang march, og deres fødder målte også et mindre fugtniveau efter at have brugt strømpen. De blandede strømper viste sig også at kunne absorbere omkring tre gange så meget fugt som polypropylene-strømperne.

Undersøgelsen viser tydeligt, at det i militære sammenhænge er en fordel med et par strømper, der består af en blanding af naturlige og syntetiske stofmaterialer. Det viser, at de forskellige materialer komplimenterer hinanden og sammen forbedrer strømpens fugtabsorbans og komfort under et højt aktivitetsniveau. Og siden skiløbet, på samme måde som militærmarchen, kræver netop disse egenskaber i strømpen for at holde fødderne tørre og behagelige, er det helt sikkert, at en skistrømpe med blandede materialer altid er at foretrække på pisten.

Fugt, varme og komfort i skistrømperne

Gennem en undersøgelse lavet i 2013 er man fundet frem til den bedste måde at konstruere et par skistrømper på. Det viser sig, at den bedste måde at holde fødderne tørre i et par skistøvler er at konstruere det inderste lag i skistrømpen af stofmaterialer med en virkelig høj fugtabsorbans. Et fugtabsorberende stofmateriale i direkte kontakt med foden giver nemlig den bedste mulighed for at optage sved og fugt og på den måde holde foden tør. 

Undersøgelsen starter med at udforske, hvordan fugtniveauet i skistøvlen påvirker føddernes komfortniveau og evne til at holde varmen. Kort fortalt viser undersøgelsen, at en fugtig skistøvle og skisok resulterer i et par kolde tæer og en mindsket komfort, og den understreger, hvor stor indflydelse tæernes temperatur har for det overordnede komfortniveau for foden, og dermed også hvor vigtigt det er at holde tæerne varme på pisten.

Den direkte sammenhæng mellem fugtighed, varme og komfort for fødderne i et par skistøvler understreger vigtigheden af at have et par skistrømper med en høj fugtabsorbans. En tør fod er lig en varm fod.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke skistrømper er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste skistrømper. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skistrømperne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger skistrømper?

Valget af skistrømper afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Microclimate in ski boots – Temperature, relative humidity, and water ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003687013001476. Åbnet 9 feb.. 2021.
Forfatter
Picture of Gustav Godsk
Gustav Godsk

Gustav arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. En skilæreruddannelse hos Den Danske Skiskole og et utal af undervisningstimer i bagagen er byggestenene til hans brede viden om skisporten - alt lige fra skiteknik til skiudstyr. I øjeblikket fungerer han som aktiv skilærer og underviser diverse danske skiklubber et par uger om året, mens han færddiggører sin uddannelse. Han har besøgt op til flere skilande heriblandt Norge, Østrig, Frankrig og Tjekkiet. Når det er uden for sæson, og det ikke længere er muligt at slå slalomsving på de snebeklædte bjerge, træner han intensivt op til den kommende sæson vha. trailløb, mountainbike, rulleskøjter, skateboard og fitness for at holde skiformen og balancen ved lige.