Skibukser dame

Farverig skibukser dame
Sidst opdateret: juni, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Varme, velbehag og vand- og vindtæthed er nøgleord, når det omhandler påklædning til skisport. Det er derfor også nøgleord, når man skal finde de perfekte skibukser til damer.

Magasinet Ski har i samarbejde med skiekspert Caroline Vindelev lavet en test af skibukser dame. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skibukser Til Dame Test: Top 3 Bedste Skibukser Dame

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. RevolutionRace Halo 2L Insulated Ski

Bedste skibukser dame

Pris: 1.349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skibukser til damer” er RevolutionRace Halo 2L Insulated Ski. Et par velisoleret skibukser som er 100% vandtæt. Desuden har bukserne snegamacher, en lavinesensor, seler og ventilationslynlåse. En super god allrounder.

Annonce

2. RevolutionRace Halo 2L Insulated Snow

Bedste billige skibukser dame

Pris: 1.149 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skibukser til damer” er RevolutionRace Halo 2L Insulated Snow. Disse skibukser er vandtætte med et vandsøjletryk på 20.000 mm. Derudover gør materialet også, at bukserne er stretchy og behagelige at have på.

Annonce

3. Helly Hansen Legendary Insulated

Bedste premium skibukser dame

Pris: 1.799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium skibukser til damer” er Helly Hansen Legendary Insulated. Her har vi fat i en ekstrem isolerende, 2-lags bestseller fra HH, som tilmed er vand- og vindtæt. Buksen har desuden ventilationslynlåse, forstærket buksekant og en lavine-sensor der aktiveres, hvis uheldet er ude.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til skibukser dame

Skibukser er de bukser, man har på som det yderste lag på benene, når man står på ski. Gennem tiden har de gennemgået en udvikling, som i dag har ført til, at der findes rigtig mange forskellige typer skibukser til enhver smag. Nogle skibukser er tykke og varme, til dig som altid fryser.

Andre skibukser er ultra tynde, så man nemmere kan regulere de lag, man har under sine skibukser og på den måde finjustere kropstemperaturen. Det er meget individuelt, hvad man som skisportsudøver foretrækker. Én ting er dog sikkert. Det er et lag, man aldrig kan være foruden, når man er på bjerget – og det er et lag, som har stor betydning for fornøjelsen ved skisport. 

Kvinde iført skibukser til dame

Hvorfor skal jeg købe skibukser til damer?

Skibukser er iblandt det udstyr, som agerer det yderste og første skjold mod vind og vejr. Det er derfor også en helt uundværlig del af ski-outfittet. Der findes et hav af skibukser, som er helt forskellige på mange parametre. Nogle er i stand til at holde dig ekstra varm som modpol til de kolde temperaturer der skal til for, at man kan stå på ski.

Nogle kan helt holde vand og fugt ude, som både holder dig tør men som også hjælper til med at holde dig helt varm. Der er altså ingen vej udenom skibukserne, når man skal afsted til bjergene og suse ned af bjergene. Samtidig er det som kvinde smart at gå efter skibukser til damer, hvis man vil være sikker på en pasform, som passer til kvindekroppen. 

Hvilke skibukser til damer skal jeg vælge?

Når du skal vælge dine skibukser til kvinder, er der flere ting, du skal have med i dine overvejelser. Først og fremmest skal du tænke over, hvor og hvornår du skal bruge dem. Disse to ting har stor betydning for, hvad du har brug for. Er du for eksempel afsted i den koldeste periode på året, skal du tænke på at købe nogle bukser, som kan holde dig ekstra varm.

Det modsatte gælder selvfølgelig, hvis du er afsted i de varme måneder, hvor luftcirkulation og mulighed for at tilpasse lagene er gode funktioner at prioritere. På samme måde spiller området, du er afsted i, også en rolle for valget, da temperaturerne varierer alt efter, hvor højt eller lavt det ligger. Derudover er det meget forskelligt, hvad man har brug for som enkeltperson.

Er man en frossenpind er det for eksempel nok nærmere forede skibukser, man skal investere i, og ski-tourer man meget, er skalbukser sandsynligvis et godt valg. 

Kombinér skibukser til damer med andet skitøj?

Jakke

Ligesom med skibukser er skijakken en uundværlig del af ski-outfittet. Mange af de samme ting gælder, når man skal købe skijakken, og det er selvfølgelig ideelt at tænke over de to dele som noget, der skal passe sammen. 

Skiunderbukser

Under dine skibukser er det næste lag, nemlig dine skiunderbukser. Det er meget individuelt, hvilke man har brug for. Er du en frossenpind, er uld et godt valg, og får du nemt varmen, er et lettere syntetisk og åndbart materiale et godt valg.

Samtidig er det noget, man skal tænke over i forhold til sine skibukser, da de to hænger sammen. Har man for eksempel skalbukser, er et par tykke skiunderbukser nok nødvendigt på nogle af de koldere dage. 

Skisokker 

Skibukserne varmer benene, men fødderne er overladt til skisokkerne. Det er mindst ligeså vigtigt at holde fødderne varme, når man står på ski, da kolde fødder resulterer i en kold krop på nul komma fem. Om det er uldsokker eller en tynd og let sok, der er nødvendig, er en meget individuel sag. 

Vedligeholdelse af skibukser til damer

Skibukser er sat sammen af nøje udvalgte materialer, som skal passes godt og rigtigt på, for at funktionerne kan vedligeholdes bedst muligt. Først og fremmest er det vigtigt, at man vasker bukser korrekt i forhold til, hvad der er anvist i dem. De skal ikke vaskes ofte – måske 1-2 gange pr. sæson, hvis man føler, at det er nødvendigt.

Ejer man et par skalskibukser med en membran, skal man anskaffe sig det korrekte vaskemiddel til tøj med membran. Det er vigtigt for ikke at beskadige membranen og dermed også vandtætheden og åndbarheden. Har man med forede skibukser at gøre, kan det sagtens være, at de stadig har en membran, og du skal derfor fortsat bruge vaskemiddel til dette.

Ellers handler det om at vælge det vaskemiddel, som passer til det materiale, dine skibukser er fremstillet i. Uanset hvilken type skibukser man ejer, skal de vaskes ved kold temperatur og ved lavere omdrejninger. Derudover skal de tørres ved lufttørring og ikke i tørretumbler. De færreste skibukser er isolerede med dun.

Støder du alligevel på et sådant par, skal skibukserne vaskes med vaskemiddel til dun og samtidig gerne tørretumbles efter med tennisbolde i maskinen, så dunene holder den rette form og ikke klumper sammen. Når skibukserne ikke er i brug, skal de opbevares tørt og godt – ligesom du ville opbevare alt andet tøj, du har kært.

Valg af skibukser dame

Typer

Der findes flere forskellige typer skibukser til damer, som hver især har sine fordele og ulemper. Det er vigtigt at være opmærksom på de forskellige typer, så du er helt sikker på, at du vælger de rette skibukser til netop dig.

Isolerede skibukser

Isolerede skibukser er den mest alment brugte type skibukser indenfor skisport. Med isolerede skibukser er man nemlig altid sikret god varme og isolation for vind og vejr – også når det er rigtig koldt. Det er et sikkert valg, hvis man er afsted få uger om året, da man altid er sikret en varm og behagelig oplevelse.

Er man afsted omkring 1-2 uger om året, er det også oftest i de koldere måneder. Ulempen ved isolerede og dermed forede bukser er, at man ikke kan regulere varme-niveauet. Det vil altså sige, at hvis temperaturerne mod forventning er høje, er der stor sandsynlighed for, at man får det alt for varmt, da bukserne er lavet til kolde temperaturer. 

Skalbukser

Skalbukser er en type skibukser, som intet for eller isolering har. De består, som navnet indikerer, af en skal, som har til formål at holde dig tør og beskyttet mod vind. Man kan sige, at det er en ekstra veludviklet regnbuks. Det lyder måske skørt, at skibukserne ikke har isolering, men det er der en genial grund til.

Det er nemlig muligt selv at tilpasse sit varmeniveau på benene med lagene under skibukserne. På den måde er skalbukser både ideelle til meget kolde temperaturer, hvor man kan supplere med et par uld-skiunderbukser og til de varme dage eller touring-turen op af bjerget, hvor kropstemperaturen sandsynligvis stiger.

Skalbukser er, både på grund af funktionaliteten og materialebruget, ofte noget dyrere end de forede skibukser. 

Softshell skibukser 

Fordelen ved softshell skibukser er, at de følger kroppens form godt. De kan altså sidde helt tæt uden, at det bliver et problem i forhold til bevægeligheden. Samtidig fremstilles de ofte med en 4-vejs stretch, som gør materialet endnu mere bevægeligt at have på, når man dyrker skisport.

Ulempen er til gengæld, at materialet gør, at skibukserne ofte kun er vandafvisende og ikke vandtætte. Det er i mange tilfælde ikke super holdbart, da man på den måde risikerer en nedkølet krop, hvis det for eksempel begynder at sne, eller hvis man styrter. Derudover er det heller ikke altid lige så holdbare, som andre typer skibukser. 

Bib-pant skibukser

Bib-pans er en lidt anden form for skibukser. Kendetegnet ved bib-pants er, at de går op over maven med en smæk og holdes oppe med seler. Det kan være meget forskelligt fra model til model, hvor højt oppe på kroppen det ekstra stof går.

Nogle dækker hele brystet og ryggen, og nogle dækker kun noget af brystet eller lige over hofterne. Det er meget individuelt, hvilken type der føles bedst. Det kommer blandt andet meget an på kropstype. Det smarte ved bib-pant skibukser er, at de holder dig ekstra varm, da smækken også fungerer som et ekstra lag og derfor holder endnu bedre på kropsvarmen.

Samtidig skal man ikke være bekymret over, om skibukserne nu også bliver siddende, hvor de skal, da det problem er helt ude af verden, når man bruger skibukser med seler. Derudover er risikoen for, at man får sne indenbords ved et styrt også mindre, når man bruger bib-pant skibukser. Denne type skibukser fremstilles også både med isolering og som skalbukser. Ulempen er, ligesom med skalbukser, at de typisk ligger i den dyrere ende af prisskalaen. 

3 i en skibukser

Materialer

Skalmateriale

skalmaterialet i skibukser fremstilles ofte i et syntetisk materiale som for eksempel nylon eller polyester. Begge disse materialer er hårdføre, lette og har generelt mange fordele, når det kommer til brugen i sammenhæng med outdoor sportsgrene. I dag er mange mærker dog også begyndt at gøre brug af produkter, som indeholder en membran.

Det er et lag i skalmaterialet, som holder vandet ude fra ude, og som transporterer sveden indefra væk og på den måde holder dig helt tør. Et af de mest kendte og brugte materialer til den yderstet skal er GORE-TEX. De laver forskellige typer af membraner. Den første er en 2-lags membran, hvor membranen er lamineret sammen med det yderste lag.

Det er den “tungeste” version men samtidig også den, som giver den bedste åndbarhed. Den anden version er en 3-lags membran, hvor både det yderste lag, membranen og foringen er lamineret sammen. Det giver et lettere samt mere slidstærkt produkt, fordi manglen på mellemrum mellem lagene gør, at de ikke kan slide på hinanden.

Mærker som for eksempel Peak Performance har udviklet en tilsvarende membran, som de kalder for Hipe Core. Den findes i forskellige variationer og styrker, som selvfølgelig styrer prisniveauet. Produkter med membraner er typisk i en højere prisklasse, end andre produkter. 

Isolering og foring

Det isolerende lag i skibukser er typisk fremstillet af syntetisk materiale – det kunne for eksempel være et materiale som Primaloft. Det er nemlig både holdbart og har yderligere mange gode funktioner. Ved at læse om produktet kan du ofte finde ud af, hvilken type isolering, der er brugt, så du også har styr på, hvordan du bedst muligt vedligeholder dem.

Samtidig er det også en god ting at orientere sig om, så man vælger de skibukser med den isolering eller foring, som passer til ens krop og behov – for eksempel varmemæssigt. 

Funktioner

Varme og isolation

Den funktion, mange som det første forbinder med skibukser, er varme. Mange skibukser sørger for et højt varmeniveau til de kolde dage. Dette sker for det meste via et isolerende lag, som holder på din egen varme og samtidig holder kulde ude – i samarbejde med den vind-isolerende funktion.

Det kan dog variere, hvor varme skibukser er. Nogle er blot lavet til at holde vind og vejr ude, og med disse står man selv for at tilpasse varmeniveauet via lagene under skibukserne.  

Vindtæthed

For at holde dig beskyttet mod vind og vejr er det vigtigt, at skibukser er vindtætte. Det er en meget vigtig faktor i forhold til at holde dig varm, når du er på bjerget. Vinden kan forstærke følelsen af kulden (ofte refereret til som chill-faktor), og derfor er vindtæt tøj altafgørende på blæsende dage. 

Vandtæthed

En af de vigtigste funktioner, som skal være til stede i skibukser, er vandtæthed. Er dine skibukser ikke vandtætte nok, risikerer du, at vand og fugt siver ind i bukserne, hvilket kan køle dig gevaldigt ned, når din kropstemperatur falder efter, at den har været oppe ved høj puls.

Står man for eksempel off-piste, er vandtæthed et absolut must, da dyb sne er det, man jagter og samtidig det, som kan forårsage problemer, hvis ikke dit tøj er vandtæt nok. Noget så simpelt som et styrt eller sågar snevejr bliver også hurtigt din fjende, hvis ikke du har vandtætte skibukser på.

For at være sikker på, at dine skibukser er vandtætte nok til dit behov, skal du holde øje med vandsøjletrykket. Det står enten angivet i salgsbeskrivelsen eller inde i skibukserne. Nedenfor ser du et guidende skema:

Vandsøjletryk

Hvad kan det klare?

3.000

Ingen eller lidt vandtæthed. Kan gå til let regn. Klarer kun et meget lavt tryk.

5.000

Nogen til god vandtæthed. Holder til regn og et lavt tryk. 

10.000

Høj vandtæthed. Kan klare det meste på ski og heriblandt et forholdsvis højt tryk.

20.000

Meget høj vandtæthed. Kan klare et meget højt tryk, og du er med dette vandsøjletryk eller højere dækket helt ind. 


Recco

Nogle skibukser er udstyret med en lille recco-chip. Denne er en sikkerhedstilføjelse, som kan søges efter, hvis uheldet skulle være ude og du fanges i en lavine. Dette er en smart tilføjelse men ikke en erstatning af en bipper. 

Ventilation 

På de varme dage er god ventilation af stor betydning. Mange skibukser har forskellige former for udluftningsmuligheder integreret. For det meste er dette i form af en lynlås på indersiden af låret, som kan lynes op, hvis man har det for varmt. På den måde kan man regulere sin kropstemperatur. 

Størrelse

Størrelsen er naturligvis meget afgørende for, at bukserne fungerer som de skal. Først og fremmest skal de selvfølgelig være den rette størrelse for, at de sidder korrekt og godt på din krop, så de hverken strammer eller falder ned. Derudover er der nogle andre parametre, som spiller ind. For eksempel er det vigtigt, at dine skibukser ikke er for korte.

De skal ofte være længere, end man forventer, da ski- eller snowboardstøvlerne gør, at man bliver en smule højere. Det er vigtigt for, at man ikke ender med en sprække, hvor sne og fugt kan komme ind. Man kan sædvanligvis gå ud fra de samme størrelser, man normalt går ud fra i bukser.

Dette kan for eksempel være S, M, L osv., US-størrelser eller andet. Nogle mærker bruger også en udvidet størrelsesguide, hvor man har brug for specifikke kropsmål for at tyde sin størrelse. Det kan variere fra mærke til mærke, hvordan størrelserne passer – akkurat ligesom det kan med normale bukser. Det er derfor vigtigt at sørge for at tjekke den størrelsesguide, som passer til det mærke, man vil købe skitøj fra. 

Vægt

Vægten på skibukser til damer varierer alt efter, hvilket materiale de er lavet af. Overordnet set er forede bukser for eksempel tungere end skalbukser. På et mere detaljeret niveau er der også forskel på vægten indenfor de forskellige kategorier – for eksempel i forhold til om det er en 2-lags eller 3-lags membran.

Generelt set er det ikke noget, som har en særlig stor betydning for dit skiløb men er nærmere noget, som har med individuelle præferencer at gøre. Det kan dog være en fordel med lettere og tyndere skibukser, hvis man for eksempel tourer, hvor al unødig vægt kun gør oplevelsen hårdere.  

Fit og design

Indenfor skisport findes der mange trends og grene af sporten. Lige så findes der et hav af skibukser, som passer til disse trends. Der findes skibukser, som er baggy (altså brede og til den store side), hvilket i mange år har været moden indenfor snowboarding og park-kulturen generelt.

Der findes skibukser som sidder helt tæt til benene, hvilkett altid har været en del af dame-moden indenfor skisport. Og så findes der naturligvis et hav af skibukser, som er et sted derimellem. Mange skibukser, som er fremstillet til alpint skiløb er til den smalle side. Bukser, som er til freeride, og som derfor også for det meste er fremstillet som skalbukser, er til den bredere side. 

Udover selve pasformen findes der også mange forskellige features i skibukser til kvinder. Nogle har en velcro-rem på begge hofter, som kan spænde bukserne ind, så de sidder tilpas fast og ikke glider ned under aktivitet. Andre er i stedet fremstillet med seler, som holder bukserne oppe – eller endda med smæk på, så bukserne bliver til bib-bukser.

Nogle skibukser er fremstillet med få lommer, og andre er fremstillet med rigtig mange. Endvidere findes skibukser i alle regnbuens farver lige fra pink og mønstret til helt neutral sort. Der er derfor uden tvivl et par skibukser, som passer til netop dig. 

Temperatur

Som med det meste udstyr skal man overveje, hvor og hvornår man er afsted. Er man for eksempel mest afsted i de koldeste vintermåneder, er et par forede skibukser nok at foretrække. Er man derimod afsted i de varmere måneder, er et par skibukser måske federe.

Samtidig er skalbukserne også smarte, hvis man er afsted både i kolde og varmere perioder, da man langt nemmere kan tilpasse sig ved at tilføje eller fjerne lag under skibukserne. Samtidig spiller det ind, hvor højt eller lavt skiområdet ligger, da det også har indflydelse på temperaturen og valg af type skibukser. 

Budget

Prisen på skibukser til damer varierer meget. Man kan få et par skibukser til under 1000 kr og nogle gange op til 4000 kr – og måske endda over. Det kommer for det første an på, hvilken type skibukser, man er på jagt efter. Er det skalbukser eller bib-pant skibukser, ligger de sandsynligvis i den højere ende af prisskalaen.

Et par isolerede skibukser kan man derimod ofte få til en billigere pris. Dog kan et par isolerede skibukser også sagtens koste det samme som et par skalbukser. Det kommer først og fremmest an på, hvilke materialer skibukserne er lavet af, og hvilke features de har – og så kommer det an på, hvilket brand som producerer dem. Producentens navn har meget at sige i forhold til prisen.

Det betyder så også, at et par billigere skibukser nogle gange kan være gode nok. Generelt gælder det om at være kritisk, når man køber skibukser, så man er sikker på, at de kan, hvad man har brug for.

3 tips til skibukser dame

Tip 1: Prøv skibukserne på

Det er meget forskelligt fra mærke til mærke og fra model til model, hvordan skibukser til damer sidder. Det er derfor bedst at prøve dem på, inden man køber dem – eller i hvert fald at sikre sig, at man kan bytte eller returnere dem, hvis man køber dem på nettet. 

Tip 2: Er du kuldskær eller en omvandrende radiator?

Selvom man kan læse sig til mange features, som er fede, og forskellige typer skibukser, som bare skulle være det allerbedste, så er det vigtigste, at funktionerne passer til dig. Så selvom du får at vide, at skalbukser er det bedste til freeride, så skal du ikke død og pine vælge dem, hvis  du er en frossenpind som ved, at du får brug for foring til at holde dig varm. 

Tip 3: Tænk over nødvendige features for dig!

Skibukser er mere end bare varme, isolation og beskyttelse mod de ydre kræfter. For eksempel kan de have et utal af smarte lommer, som kan være lækre for dig, når du er på farten og skal gemme et pistekort eller en telefon lige netop det sted, hvor du hurtigt kan tage det op og lægge det tilbage igen. Husk derfor at tænke over, hvilke features, der betyder noget for dig!

Hvad siger undersøgelser om skibukser til dame?

I en artiklen  “Ski Equipment & Gear Market Size, Share & Trends Analysis Report By Product (Clothing, Head Gear, Footwear, Ski and Poles), By Application (Male, Female), By Distribution Channel, And Segment Forecasts, 2019-2035”  ses det, at tøj er den største salgskategori indenfor skisport.

Skisporten er i øvrigt kommet ind i en godartet cirkel, hvor reklamering i løbet af de seneste mange år har ført til en øget opmærksomhed på sporten, som videre har ført til en stigning i antallet på verdensplan, som dyrker skisport. Det betyder, at det også er blevet muligt at lægge flere penge og mere tid i udvikling af de helt rette produkter til forskellige discipliner indenfor skisport, hvilket jo i den grad er til fordel for køberen.

Det gør dog også, at det er blevet ekstra vigtigt at være opmærksom på, at man vælger det produkt, som passer til netop ens egne behov.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke skibukser til dame er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste skibukser til dame. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skibukserne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger skibukser til dame?

Valget af skibukser til dame afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Ski Equipment & Gear Market Size, Share | Global Industry Report ….” https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/ski-equipment-gear-market. Åbnet 2 feb.. 2021.
Forfatter
Picture of Caroline Vindelev
Caroline Vindelev

Caroline arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Hun er uddannet skilærer gennem Den Danske Skiskole, har tidligere arbejdet som udstyrsekspert i en skiudlejningsbutik i Val Thorens og arbejder i dag som udstyrs- og tøjekspert i skibutikkerne Ski & Fritid og Peak Performance. Hendes passion for den ekstreme side af skisporten har betydet, at hun har deltaget i Freeride DM, Freestyle DM og Freeride World Qualifier. I 2019 vandt hun titlen som Danmarksmester i Big Air. Med andre ord Caroline er et omvandrende ski-leksikon, som nyder at dele ud af sin viden her på magasinet.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj