Skibukser

Sorte skibukser
Sidst opdateret: december, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Skibukser er uden tvivl en af de beklædningsgenstande, der stilles størst krav til under skiløb. Den optimale skibuks skal nemlig holde dig både tør og varm samtidig med, at den ikke begrænser din mobilitet.

Magasinet Ski har i samarbejde med skiekspert Kristoffer Kristensen lavet en test af skibukser. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skibukser Test: Top 5 Bedste Skibukser

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. RevolutionRace Halo 2L Insulated Ski

Bedste skibukser

Pris: 1.349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skibukser” er RevolutionRace Halo 2L Insulated Ski. Denne buks vil få dig helskindet gennem alle dagens udfordringer på bjerget. Det er en vandtæt buks med hurtigtørrende 3M™ Thinsulate™-isolering og indbygget Recco-reflektorer, som gør det nemt at finde dig i nødstilfælde. 

Annonce

2. RevolutionRace Halo 2L Insulated Snow

Bedste billige skibukser

Pris: 1.149 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skibukser” er Halo 2L Insulated Snow. Til en fantastisk pris får du et par velisolerende og stretchy isolerende skibukser, der har alle egenskaber, man kan forvente af moderne skibukser. Dette er derfor den optimale skibuks til dig, der ikke behøver at spendere en formue på en skibuks.

Annonce

3. Helly Hansen Legendary Insulated

Bedste premium skibukser

Pris: 1.799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium skibukser” er Helly Hansen Legendary. Disse skibukser er til den kompromisløse skiløber, der ikke vil miste ydeevne i selv den værste snestorm. De utallige features vil hjælpe dig til en både sikre og bedre dag på bjerget.

Annonce

4. 2117 of Sweden Myre

Bedste tekniske skibukser

Pris: 1.299 DKK

2117 of Sweden Myre skibukser har vundet prisen som bedste tekniske skibukser, og det med god grund. Bukserne er designet med et højt fokus på funktionalitet og komfort. De er lavet af vind- og vandtæt materiale med en fremragende åndbarhed, hvilket sikrer, at du kan holde dig tør og komfortabel på selv de mest udfordrende skidage. De justerbare seler og talje garanterer en optimal pasform, mens forstærkninger på udsatte områder øger holdbarheden.

Annonce

5. RevolutionRace Atlas 3L Ski Bib

Bedste skibukser med seler

Pris: 1.899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skibukser med seler” er Atlas 3L Ski Bib fra RevolutionRace. Det er et par åndbare og vandtætte skibukser med højttaljede, justerbare seler, der sikrer at buksen kan tilpasses og sidder godt på dig. Buksen er en 3-lags konstruktion, er udstyret med forskellige lommer, har snegamacher og så har den en RECCO-reflektor som kan være livsvigtig ved lavineuheld. 

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til skibukser

Hvad er skibukser?

Skibukser er en af de mest essentielle dele, når det kommer til påklædning i forbindelse med skiløb. En god skibuks skal sikre dig en tør og varm dag på bjerget samtidig med, at den ikke begrænser din mobilitet. Derfor er skibukser en af de beklædningsgenstande, der historisk set har været under konstant udvikling frem mod de moderne par, som vi i dag kan iklæde os.

Skibukser er derfor specifikt udviklet til at kunne modstå det barske vinterklima i bjergene uden at man skal bevæge sig rundt i en rumdragt. 
To iført skibukser

Hvorfor skal jeg købe skibukser?

En reel skibuks er næsten et must have for at få den bedste oplevelse på skiferien. Selvom det gamle Kansas-arbejdstøj måske holder dig lun og varm ved havearbejdet hjemme i baghaven, så stilles der helt andre krav på bjerget. 

Skibukser er udviklet specifikt til de bevægelsesmønstre, som udføres under skiløb. Dette betyder, at den rette skibuks ikke vil begrænse din evne til f.eks at bøje i knæene. Yderligere er skibukser skabt til at modstå det omskiftelige og barske klima, som vintermånederne i bjergene indimellem byder på. De fleste skibukser vil bestå af en skal, som er vand og vindtæt.

Inde under denne skal vil der være et mindre isolerende lag, der holder dig varm. Yderligere er langt de fleste skibukser udstyret med specielle features, der utvivlsomt vil gøre din skiferie bedre. Dette kunne være features som snefang, ventilations lynlåse eller justerbar-talje. 

Overvej derfor altid en ekstra gang, om det ikke var en god investering med et rigtig sæt skibukser inden du trækker Kansas-arbejdstøjet ud af skabet.  

Hvilke skibukser skal jeg vælge?

Hvilken sæt skibukser, der er det rigtige sæt er i høj grad en individuel ting. Det gælder derfor om at finde det sæt skibukser, der matcher dine behov og præferencer bedst. 

En generel ting du dog altid skal have for øje, når du vælger skibukser, er evnen til at holde vind og vand ude. En indikator på dette er vandsøjletrykket, hvor en tommelfingerregel er, at skitøjet helst skal kunne modstå et tryk på mindst 5.000-10.000 mm. Af andre generelle ting, som du skal tage højde for er features som snefang i buksebenene, ventilations muligheder og brugbare lommer. 

Derudover skal du tage stilling til hvilken type skibukser, som passer bedst til dit skiløb. Den mere erfarne skiløber vil måske i højere grad drage fordel af en skalbuks, hvor isolerings- og ventilations mulighederne er flere. Derimod vil en mere allround præget skibuks med et let lag isolering måske være at foretrække for den årlige skiturist, der skal have en skibuks, der kan klare alle givne forhold på bjerget.

Senere i artiklen vil der være en uddybelse af forskellige typer og features, som kan være behjælpelig med at finde frem til den specifikke skibuks, der passer bedst til dig og dit skiløb. 

Kombinér skibukser med andet skitøj?

Skibukser er uden tvivl en essentiel del af påklædningen på skiferien, men et godt sæt skibukser gør det ikke alene. Det kommende afsnit vil derfor fokusere på beklædningsgenstande, som sammen med det optimale sæt skibukser, kan gøre din oplevelse i sneen endnu bedre. 

Især et godt sæt skiunderbukser vil uden tvivl kunne forbedre din oplevelse af et sæt skibukser. Det inderste lag mod huden er vigtigt, da det står for at holde huden tør og varm. Her vil især et sæt skiunderbukser i merinould være en god investering, da de har en unik evne til at holde kroppen varm og tør. 

Hvis du har købt dig et sæt skalbukser vil det også være muligt at købe et sæt isolerende bukser, som du kan tage indenunder på de kolde dage. Dette vil fungere på samme måde som at tage en dunjakke inden under skijakken. 

Yderligere vil du må fordel kunne købe et helt sæt skitøj bestående af både bukser og jakke, da producenten ofte har tiltænkt features mellem bukserne og jakken, som du vil kunne drage fordel af. Derudover ser det også bare drøn godt ud, når skibukser og skijakke passer sammen i farve og design! 

Vedligeholdelse af skibukser

Når den rette investering i skibukser er foretaget, så kan man lige så godt passe på sine skibukser, så de holder længst muligt. Det primære vedligehold består i at holde skibukserne rene. Dette skyldes, at de membraner, der holder vand ude på sigt vil blive svækket, hvis ikke de vaskes og imprægneres på ny. 

Det er vigtigt at følge vaskevejledningen for det enkelte produkt, som oftest står i tøjet eller på producentens hjemmesider. Her vil du finde ud af, hvilke grader dit tøj kan holde til og andre specifikke ting, som du skal tage højde for ved vask. Det kan dog generelt siges, at det er vigtigt at tømme alle lommer før vask.

Derudover bør alle lommer, velcro og knapper være lukket før vask, da det mindsker slid på tøjet i vaskemaskinen. Ved større pletter og plamager i tøjet som f.eks. chokolade eller lignende kan du med fordel forsøge at skrubbe let af inden vask med en blød børst og lidt pletfjerne. Derefter vaskes skibukserne efter den angivne vejledning fra producentens side.

Derudover er det vigtigt at bruge et vaskemiddel, der er designet specifikt til at vaske funktionelle tekstiler og membraner. Sådan et vaskemiddel kan du oftest finde i de fleste fysiske eller online sportsforretninger. Yderligere anbefales det, at man giver tøjet et skånsomt program i vaskemaskinen, hvor det ikke får for mange omdrejninger, da dette slider på tøjet. 

Efterfølgende hænges skibukserne til tørre, da dette også er mere skånsomt for tøjet frem for en tur i tørretumbleren. Når tøjet er tørt kan det behandles med et nyt lag imprægnering. Dog findes der i dag produkter, som kan tilføjes allerede under vasken, som imprægner tøjet. 

Før tøjet lægges til opbevaring for sommeren, er det vigtigt at sørge for, at tøjet er helt tørt. Muggent skitøj året efter er nemlig ikke meget værd. Derudover er det vigtigt ikke at lægge sine skibukser op af skarpe kanter som f.eks skiene, da dette kan give flænger i tøjet – og selv den bedste membran kan ikke holde vand ude ved en flænge. 

Skulle uheldet være ude og du har pådraget dig en flænge i dine skibukser, hvilket ofte kan ske, da tøjet indimellem kommer i berøring med egne skikanter eller andres. Da er det med få lukket hullet igen, hvilket du kan gøre ved at påsy eller lime en lille lap i et vandafvisende materiale.

Det er vigtigt at gøre umiddelbart efter skaden pådrages, så flængen ikke forstørres og dermed nedsætte brugbarheden af skibukserne yderligere. 

Med den rigtige pleje er det derfor intet problem at holde sine skibukser i live gennem mange sæsoner.

Valg af skibukser

Typer

Skibukser findes efterhånden i mange forskellige afstøbninger og typer. Dette skyldes til dels, at hver skiløber har sine egne præferencer – derudover er det også et resultat af, at der i moderne skisport findes så mange forskellige discipliner og stilarter af skiløb. Skibukser kan grundlæggende deles ind i fem forskellige kategorier ud fra materialet de er fremstillet i. 

Isoleret skibukser (traditionelle)

Traditionelle isoleret skibukser kan på mange måder betragtes som en allround skibuks, der gerne skulle kunne passe til de fleste dage på bjerget. De er udstyret med et ydre lag, hvis formål er at holde fugt og vand ude. Derudover har denne type bukser på indersiden et isolerende lag, der holder kulden for døren.

Denne type bukser vil derfor være det ideelle valg til skiløberen, der står på ski en gang eller to om året, da den vil holde dig både tør og varm under langt de fleste forhold. 

Skalbukser 

Skal bukser skiller sig ud ved, at de ikke har et isolerende lag i sig selv. Derimod er fordelen, at de er utrolig lette og oftest har en bedre evne til at modstå vand. Disse bukser kan oftest modstå et vandsøjletryk på 10.000-20.000 mm, hvilket med sikkerhed vil holde dig tør gennem hele dagen på bjerget.

Denne type bukser er især fordelagtige for folk, der ynder at stå offpist eller skitouring, da der er gode ventilationsmuligheder. Ved valg af en skalbuks vil der sandsynligvis være brug for et sæt tykkere skiunderbukser eller et sæt isolerende dunbukser, der kan bæres under skallen på de kolde dage.      

3-in-1 skibukser 

Denne type skibukser er lavet til at kunne tilpasse temperaturen, da de oftest består af flere lag. Oftest har bukserne et isolerende lag og et vandtæt lag, som kan bruges hver for sig eller integreret sammen. Denne type bukser kan især være en fordel til børn, da de både kan bruges til skiferien og turene på legepladsen gennem efteråret hjemme i Danmark.

Softshell skibukser 

Disse bukser udmærker sig ved at have en stor grad af mobilitet og åndbarhed. Hvis du er den mere aktive skiløber, vil denne type skibukser derfor være ideelle. Især på tørre og lune dage, da åndbarheden er stor, men evnen til at holde vand og fugt ude er derimod mindre end f.eks. ved skalbukserne.    

Stretch bukser 

Denne type skibukser har ofte et mere tætsiddende fit, men bukserne er lavet i materialer med stor mobilitet, hvilket f.eks kunne være softshell. Denne type kan derfor være det rigtige valg for skiløberen, der ønsker et tætsiddende fit samtidig med at tøjet ikke blafrer, når man suser ned af pisterne.  

Materialer

Det kan på sin vis være en jungle at finde rundt i, hvad forskellen er på de enkelte materialer, som skibukser er fremstillet i. Grundlæggende kan man dele materialerne op i det, som skallen, isoleringen og foringen er fremstillet i. Det kommende afsnit vil derfor forhåbentlig give et overblik over, hvilke materialer, der passer dig bedst. 

Skal

Skallens primære opgave er at skærme af for vind og vejr, hvilket betyder, at skallen oftest produceres i et vind- og vandafvisende materiale. Derudover vil bedre skalmaterialer ofte have en god åndbarhed, hvilket ikke er en uvæsentlig faktor for at holde varmen. 

Langt de fleste moderne skibukser produceres med en skal, der er produceret i et syntetisk materiale som f.eks. nylon eller polyester. De forskellige producenter sammensætter en membran til at lave en skal, hvor bittesmå huller sørger for, at flydende vand ikke kan komme ind, men fugt indefra kan sive ud. Dette sikrer derfor en åndbarhed samtidig med, at du forbliver tør og varm. 

Producenterne bruger ofte vandsøjletrykket som indikator på, hvor vandtæt skallen er. Skallen skal helst kunne modstå et vandsøjletryk på mindst 5000 mm for at kunne betragtes som vandtæt, hvilket langt de fleste moderne skibukser også kan. Bedre skibukser kan modstå et vandsøjletryk helt op til 20.000 mm, hvilket må betragtes som en yderst vandtæt membran.

Vandsøjletrykket er derfor en indikator du kan bruge i jagten på at finde den bedst mulige skal. 

GORE-TEX er en kendt membran-teknologi, som mange producenter bruger til at producere skallen i til deres skibukser. Dette er uden tvivl et high end produkt, hvor der fra producentens side er garanti for at forblive tør gennem hele dagen.  

Isolering

Isoleringen er en essentiel del af den traditionelle skibuks, hvor det isolerende lag gerne skulle holde kulden på afstand. Grund essensen er, at det isolerende lag gerne skulle give noget stillestående luft, der kan isolere dig. Til dette formål bruges forskellige materialer, hvor et naturprodukt som dun kunne anvendes, som vi kender det fra f.eks. dunjakken.

I forbindelse med den teknologisk udvikling er der dog blevet udviklet en række andre teknologier, som ligeledes giver en isolerende effekt. Dette kunne være en teknologi som Primaloft, som i dag omdanner brugte plastikflasker til isolerende materiale. Ligeledes findes der mange andre teknologier, der ud fra syntetiske materialer fremstiller et isolerende materiale til at holde dig varm.  

Foring

Foreningen vil ofte være en individuel størrelse ud fra de præferencer, som du har som skiløber. Frossenpinden burde helt sikkert vælge et sæt bukser med en tyk foring og isolering. Nogle producenter vælger f.eks at lave et lag foring til sidst i skibukser med fleece, som har en god isolerende effekt samtidig med at det kan give en behagelig følelse tæt inde ved huden. 

En skibuks med meget foring vil også være at foretrække for turen nord på, hvorimod en tyndere foring bedre slår til ved skituren til Alperne. Derudover vil den mere sportige skiløber, der konstant er i bevægelse også kunne nøjes med mindre foring. Derimod vil den mere forsigtige skiløber, der i lige så høj grad nyder den betagende udsigt over bjergene have gavn af et lag foring til at stå imod kulden med.  

Funktioner

Moderne skibukser indeholder efterhånden en række funktioner, der er med til at gøre en dag i sneen endnu bedre. 

En klassisk funktion, der er standard på langt de fleste skibukser, er et ekstra slidlag nederst i benene. Dette er med til at sikre, at der ikke opstår flænger, når støvlerne støder mod hinanden eller hvis kanten på den ene ski skulle komme i karambolage med buksebenet ved et styrt. Ligeledes er mange skibukser udstyret med et snefang nederst i buksebenet, som kan sættes uden over støvleskaftet for at forhindre, at der kommer sne ned i støvlen.  

Ofte i lidt dyrere skibukser vil der være mulighed for ventilation i skibukserne ved hjælp af lynlåse, ofte placeret på inten indersiden eller ydersiden af låret. En feature, der især kan være uundværlig for den mere aggressive skiløber, der opbygger et varmeoverskud under sin nedfart.

Ligeledes vil der i dyrere modeller ofte være mulighed for at have nogen integreret funktioner mellem jakke og bukser, hvis man køber et helt sæt fra en producent. Dette kunne være en funktion som et integreret snefang mellem bukser og jakke, der forhindrer sne i at komme ind.  

Derudover er det ofte vigtigt at tage højde for lommer i de bukser, som man har udset sig. Et par klassiske skrålommer i livet er uundværlige til det mest gængse, men et par gode lommer i lårene kan ligeledes være brugbare til alt fra madpakken til en lille tube solcreme, som man hurtigt kan komme til i farten. I forlængelse af dette kan det være en vigtig feature at sørge for, at sømmene og lommerne i skibukserne er vandtætte. Det ville ellers kunne være en træls kilde til indtrængende fugt.  

Funktionerne er derfor mange, og langt de fleste er rent faktisk brugbare og ikke bare rene marketingsstunts. 

Størrelse

Nedenstående tabeller kan bruges som vejledning til at finde den rigtige størrelse af skibukser. Det er vigtigt at bukserne har den rigtige størrelse, da det ellers kan miste sin evne til at holde dig varm og tør samt nedsætte din mobilitet. Målene er i cm – og går som udgangspunkt efter taljemålet og den indvendige benlængde frem for din samlede højde.

Derudover vil vi anbefale altid at gå efter den enkelte producents mål i forbindelse med størrelse, da det ofte kan variere fra producent til producent. Hvis man skulle ligge mellem to størrelser, kan man også med fordel gå med den største, da for lille skitøj i højere grad vil hæmme din mobilitet end lidt større skitøj. 

Størrelsesguide (dame) 

 

Højde 

Talje 

Indvendig benlængde 

XS

158-162

66-70

75-77

S

162-166

70-74

77-79

M

166-170

74-80

79-81

L

170-174

80-86

81-83

XL

174-178

86-94

83-85

XXL

178-180

94-102

85-87

XXXL

180-185

102-110

85-87

Størrelsesguide (herre)

 

Højde 

Talje 

Indvendig benlængde 

XS

168-172

76-80

78-80

S

172-176

80-86

80-82

M

176-180

86-92

82-84

L

180-184

92-98

84-86

XL

184-188

98-106

86-88

XXL

188-192

106-114

88-90

XXXL

192-195

114-122

90-92

Størrelsesguide (børn)

 

Højde 

Talje 

Benlængde 

86 – 1 år 

83-89

50-51

32-36

92 – 2 år

89-95

51-52

36-38

98 – 3 år 

95-101

52-54

38-42

104 – 4 år 

101-107

54-56

42-46

110 – 5 år 

107-113

56-58

46-49

116 – 6 år 

113-119

58-60

49-53

122 – 7 år 

119-125

60-62

53-57

128 – 8 år 

125-131

62-64

57-60

134 – 9 år 

131-137

64-67

60-64

140 – 10 år 

137-142

67-71

64-68

152 – 12 år 

142-152

71-74

68-72

164 – 14 år 

152-164

74-77

72-76

176 – 16 år 

164-176

77-79

76-80

Fit

Hvordan fittet på ens tøj skal være, kan oftest være en smagssag. Når det kommer til skiløb, er det dog vigtigt at tage højde for, at tøjet ikke må vanskeliggøre eller forhindre dine bevægelsesmønstre. Her skal du være opmærksom på evnen til at bøje i knæene, sprede benene samt at have forskellige fodpositioner. Pas især på et par alt for lange bukseben, da de evt vil kunne tage fat i stopperen på bindingen, hvilket ville kunne være katastrofalt. 

Derefter kan du begynde at tage højde for egne præferencer i forhold til om du ønsker et slim, regular eller relaxed fit. Dette er et valg, der oftest afgøres ud fra personlige præferencer eller stilarter – mange freeskiers foretrækker f.eks oftest et løst og relaxed fit. 

Det vigtigste vil dog altid være, at du føler dig godt tilpas samt, at du har en god mobilitet i de bukser, som du har valgt! 

Vægt

Vægten er måske ikke den primære faktorer du skal kigge på, når det kommer til skibukser. Dog er der discipliner som f.eks. touring, hvor hvert et gram tæller, når du skal slæbe udstyr og dig selv op af bjerget – her ville et sæt skalbukser med gode udluftningsmuligheder derfor være det ideelle valg. Den alpine skiløber, der derimod slæbes op ad skiliften bør derfor nok i højere grad tage forbehold for isolering og foring frem for vægten, da det betyder mere at kunne holde varmen end om skibukserne vejer 100 gram mere.  

Design

Godt design er oftest en subjektiv størrelse, der kan give anledning til lange diskussioner. Langt de fleste forhandlere har dog et bredt udvalg af farver og mønstre, som strækker sig lige fra de klassiske sorte skibukser til mere spraglede i alle regnbuens farver. Der er derfor mulighed for at skabe sit eget udtryk, når det kommer til designet på sine skibukser. 

Designet og stilen på ens skitøj kan også være en identitetsmarkør af hvilken subkultur inden for skisporten, som du ønsker at tilhører. Freestyleskieren foretrækker løstsiddende farverige bukser, hvorimod piste-løberen måske oftest går med et mere tætsiddende sæt i ensartede farver. 

Temperatur

Det er ikke lige meget om skiferien går mod syd til Alperne eller nord på til Skandinavien, når det kommer til valget af skibukser. Klimaet ved vores nordlige naboer i Sverige og Norge er oftest kendetegnende ved lave temperaturer og uden den store varme fra solen.

Her vil det derfor i højere grad give mening at vælge et par skibukser, hvor der er en større grad af isolering integreret fra start af. Derimod er klimaet i Alpelandene som Italien, Schweiz, Frankrig og Østrig oftest lunere. Her oparbejder solen oftest i løbet af dagen en vis evne til at give lidt varme fra sig.

Derfor er den ideelle skibuks til en skitur til Alperne nok i højere grad en skibuks, hvor der er mulighed for at regulere temperaturen ved f.eks. ventilations lynlåse. Derudover har det selvfølgelig også en betydning om, hvorvidt du skal afsted midt i januar, hvor termometret når sit laveste eller i påsken, hvor der selv i Norge kan være menneskelige temperaturer. 

Pris

Pris og kvalitet hænger oftest sammen. Og når det kommer til skibukser, er det desværre ikke nogen undtagelse. Som udgangspunkt spænder prisen oftest på et sæt skibuks fra omkring 500 kr. for de billige og op til 2.000-3.000 kr. for de aller dyreste modeller. Den dyreste er dog nødvendigvis ikke den bedste for dig.

Der skal nemlig være proportionalitet i tingene. Skal du prøve ski for første gang eller står du på ski en uge om året, så er der ingen tvivl om, at et sæt standard skibukser til 500 kr. fint kan tilfredsstille dit behov. Langt det meste udstyr, der sælges på det danske marked har en rigtig fornuftig kvalitet – selv de billige modeller. Derudover kan der oftest være penge at spare, hvis du kan nøjes med sidste års model eller finder et skiudsalg henover sommeren inden de nye kollektioner kommer frem igen i efteråret.

5 tips til skibukser

Tip 1: Plads til skistøvlerne 

Det er vigtigt, når du køber dine skibukser, at du tager højde for, at de kan kommer ud over skistøvlerne. Dette er en vigtig funktion, der sørger for, at der ikke kommer sne ned i skistøvlen. Test derfor gerne inden køb, at snefanget kan sættes øverst på skistøvlen samtidig med, at den resterende del af buksebenet falder let henover foden på skistøvlen. 

Tip 2: Vedligehold dine bukser 

Sørg for at vedligeholde dine skibukser, så de vaskes jævnligt efter anvisning samt lapper eventuel opståede huller. Det sikrer dig en skibuks gennem mange sæsoner, hvilket kan retfærdiggøre at bruge lidt flere penge på en bedre skibuks i første omgang. 

Tip 3: Tænk lag-på-lag 

Tænk lag-på-lag teknikken ind i dit køb af skibukser. Lag-på-lag teknikken er en universel metode til at holde dig varm og tør. Det er lettere at isolere sig ved at bruge flere lag frem for én tyk jakke. Derfor vil det måske være en fordel at købe en lidt tyndere skibuks, hvor der er mulighed for at iklæde sig et ekstra par skiunderbukser eller fleece-bukser i stedet.

Dette giver flere muligheder for at tilpasse dine skibukser til det givne klima på skiferien, som kan varierer meget efter destination og årstid. 

Tip 4: Mulighed for ventilation 

Muligheden for ventilation kan ofte vise sig at være den bedste feature ved din kommende skibukser. Ventilationen kan være med til at frigive en masse fugt fra evt. sved, som ellers vil kunne ende med at have en nedkølende effekt, hvis det ikke kan finde en vej ud. Fordelen ved ventilation er derfor, at du aktivt kan regulere temperaturen omkring kroppen efter en anstrengende nedfart. 

Tip 5: Fold dine skibukser op, når du ikke har skistøvler på  

Det er et lavpraktisk trick, men skibukser er ofte længere end dine normale bukser. Fold derfor dine skibukser en gang eller to, så du ikke vadder i dem eller i værste fald vælter over dem. Derudover slider det mindre på syningerne i bunden af skibukserne, at du ikke trækker dem hen ad fortovet.

Skibukser mærker

Det kommende afsnit vil give et overblik over nogle af de mærker og brands, som du kan sigte efter i jagten på den rigtige skibuks. 

4F Sport Performance 

4F er et fornuftigt valg, når det kommer til valg af skibukser. De leverer altid en god kvalitet til rigtig fornuftige penge, så F4 er bestemt et mærke du burde have på radaren, hvis du er på udkig efter dit første sæt skibukser. De leverer bukser i utallige designs og skalmaterialer, der kan modstå høje vandsøjletryk. 4F er generelt et rigtig value for money brand, som vil kun tilfredsstille langt de fleste skituristers behov. 

Helly Hansen 

Helly Hansen er indbegrebet af høj kvalitet og den bedste teknologi. Siden dets grundlæggelse i 1877 har Helly Hansen udviklet produkter til både lands og vands, der har kunne modstå det barske klima i Skandinavien.

Helly Hansen er derfor uden tvivl et high end brand, hvor prisen er derefter – i samme sætning skal det dog nævnes, at kvaliteten bestemt er derefter. Gå derfor ikke uden om Helly Hansens to ikonisk H’er, når du er på jagt efter skibukser.  

Salomon 

Salomon er et stort internationalt brand, der siden sin grundlæggelse i 1947 har været med til at drive den teknologiske udvikling inde for skiudstyr.

Brandet er derfor dedikeret til skiløb, hvilket deres produkter også bærer præg af at være udviklet kompromisløst til fysisk udfoldelse på ski i bjergene. Salomon er derfor uden tvivl et kvalitetsstempel, som du ikke bør gå uden om. 

2117 of Sweden 

Som navnet antyder er 2117 of Sweden et svensk mærke, der blev dannet i 2003 på visionen om at skabe kvalitetstøj til attraktive priser. Dette må siges at være lykkes for det svenske virksomheder.

Her finder du nemt en traditionel skibuks, der kan modstå vandsøjletryk på op til 10.000 mm for under 1000 kr. Derudover producerer de tøj til både børn og voksne, så hele familien kan klædes godt på til skiferien med 2117 of Sweden.   

Open Wear 

Open Wear er en lille schweizisk startup-virksomhed, der er ved at etablere sig. Ideen bag virksomheden er at levere den samme gode standard som de store kendte brands men til en mere overskuelige pris. Dette gør de ved primært at sælge direkte fra deres hjemmeside i stedet for gennem detailhandlen.

Visionerne, kvaliteten og bardygtigheden bag produktet blev belønnet med en nominering i kategorien ISPO Brandnew i 2017. Open Wear er derfor uden tvivl et kig hver for skiløberen, der ønsker det bedste af det bedste til en fair pris.

Hvad siger undersøgelser om skibukser?

Skisport har udviklet sig til en industri. Ifølge en artikel fra Grand View Research lød den samlede værdi af markedet for skiudstyr i 2019 på 1,39 milliarder dollars, hvor markedet forventes at stige til 1,43 milliarder dollars i 2020. Dette er en tendens, som man har kunne se udviklingen af gennem mange år.

Øget økonomiske midler og globaliseringen har sat skisport i en eksplosiv vækst – en vækst der dog midlertidig formodes at være sat på pause grundet corona-nedlukningerne verden over, men mon ikke skisporten overlever dette. Der er derfor mange derude, der gerne vil have, at du lægger dine penge i deres selskab, når du køber dine skibukser, da markedet for skiudstyr er i vækst.  

Denne vækst og globalisering af skisporten har også skabt mange verdensomspændende brands, hvor mange kommer fra Europa grundet vores lange historie og kultur for skisport. Dette har man sågar bemærket i USA, hvor Larry Olmsted i Forbes Magazine beretter om kvaliteten ved mange europæiske markeder grundet den lange historik for skisport.

Her fremhæver han mærker som Helly Hansen, Mammut, Norrøna og Ortovox. Konkurrencen er derfor generelt hård i Europa, så se det bestemt som et kvalitetsstempel, hvis der står en europæisk producent bag dine kommende skibukser.  

Samtidig med at skisporten oplever en global vækst er den dog også presset af den globale opvarmning, der forkorter sæsonen og giver en mindre sne-base år for år. Nogen skiområder har sågar allerede måtte dreje nøglen om, da den naturlige sne udebliver.

En undersøgelse fra Østrig viser også, at folk er villige til både at betale mere og køre længere for at stå i naturlig sne. Det tyder derfor på, at folk vil fortsætte jagten på velpræparerede piste og puddersne selvom den vil blive mindre i fremtiden.

For at gøre den jagt nemmere for os alle kunne man måske derfor sørge for, at sine skibukser og udstyr generelt er produceret på en bæredygtig måde. Dette er en mulighed, som mange producenter allerede tilbyder, at der er brugt restprodukter til fremstilling af nyt udstyr. Den moderne forbruger må derfor tage højde for mere end blot farve og design, når det kommer til valg af skibukser. 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke skibukser er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste skibukser. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skibukserne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger skibukser?

Valget af skibukser afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Ski Equipment & Gear Market Size, Share | Global Industry Report ….” https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/ski-equipment-gear-market. Åbnet 29 jan.. 2021.
  • “Technology Meets Design: The Best Ski, Snowboard And Winter ….” 2 dec.. 2020, https://www.forbes.com/sites/larryolmsted/2020/12/02/the-best-ski-snowboard-and-winter-sports-clothingtechnology-meets-design/. Åbnet 29 jan.. 2021.
  • “Trends in winter sport tourism: challenges for the future | Emerald ….” 11 apr.. 2008, https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/16605370810861035/full/html. Åbnet 29 jan.. 2021.
Forfatter
Picture of Kristoffer Kristensen
Kristoffer Kristensen

Kristoffer arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Som uddannet og aktiv skilærer bosætter han sig i Østrig hver skisæson for at undervise begyndere såvel som øvede skiløbere. Udover at have erfaring med undervisning i skiløb, er han tidligere skibutiksmedarbejder. I hans tid som butiksmedarbejder arbejdede han med skiudlejning, kunderådgivning og salg. Opgaverne spændte bredt – alt lige fra at tilpasse ski og skistøvler for familien Jensen til at hjælpe lokale kunder med at købe det helt rette skiudstyr. Det driver ham at lære fra sig, dele ud af hans viden og viderebringe hans passion og glæde for skisporten – både i undervisning, butik og på skrift.