Skibukser børn

Pige og dreng iført skibukser børn
Sidst opdateret: december, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Skibukser er en altafgørende beklædningsdel til skiferien, og det er især vigtigt at have et par i høj kvalitet til børn. Derfor har vi lavet en guide til, hvad du skal kigge efter, hvis du skal ud og investere i et par skibukser til børn.

Magasinet Ski har i samarbejde med skiekspert Martha Gottlieb lavet en test af skibukser børn. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skibukser Børn Test: Top 3 Bedste Skibukser Til Børn

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Kilpi Mimas Junior

Bedste skibukser til børn

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skibukser til børn” er Kilpi Mimas Junior. Bukserne fra Kilpi er vandtætte, åndbare og fås i et væld af farver. Og med to lommer, snefang, justerbar livvidde og lynlås nederst i ben er bukserne et sikkert valg til barnet.

Annonce

2. Helly Hansen K Rider 2

Bedste skibukser til børn

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skibukser til børn” er Helly Hansen K Rider 2. En super allround skibuks til en relativ lav pris. Den er isoleret med PrimaLoft, kan justeres i vidden, er udstyret med velcrolukning forneden og forstærket på baller, knæ og forneden.

Annonce

3. Helly Hansen Legendary Junior

Bedste premium skibukser til børn

Pris: 899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium skibukser til børn” er Legendary Junior fra HH. Foret er af PrimaLoft og vandtætheden er 15.000 mm. Du får her et par børneskibukser, der virkelig holder på varmen og er 100% vandtæt, så dit barn kan holde sig varm og tør på skiferien. Samtidig er pasformen god, og taljen kan justeres.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til skibukser til børn

Hvad er skibukser til børn?

Skibukser til børn er som udgangspunkt ikke så meget anderledes end skibukser til voksne. Men så er der alligevel lidt forskel, som kan være værd at notere sig. 

Skibukser er det yderste lag af tøj, du har på for at holde dine ben varme og tørre på bjerget. For 100 år siden anvendte man kraftig uld og bomuldsflannel til bukser eller nederdele, som kvinder ofte anvendte på ski. Men som tekstilindustrien udvikledes, fandt man (heldigvis) på andre materialer til at kunne holde varmen med og kunne bevæge sig i.

Det kan godt være lidt vanskeligt at købe skibukser til børn. For der findes nemlig også rigtig mange overtræksbukser på markedet. Men der er ret store forskelle mellem et mere almindeligt par overtræksbukser, du kan finde i diverse børnetøjsforretninger, og egentlige børneskibukser. Vi vil senere gennemgå de forskellige typer skibukser til børn, forklare de mest almindelige funktioner og forhåbentlig gøre dig til en ekspert i skibeklædning til dit barn.

Hvorfor skal jeg købe skibukser til børn?

Vejrforholdene på bjerget er koldt og vådt, og det er derfor essentielt for dit barn at kunne holde sig varm og tør samt at have det behageligt, så skiferien bliver en sjov og memorabel oplevelse. Det betyder derfor, at et par gode skibukser kan være nok til at forvandle en god ferie til en fantastisk.

Der er nogle klare fordele ved at købe “rigtige” skibukser til børn frem for et par overtræksbukser. Skibukser er designet til de omskiftelige vejrforhold på bjerget. Derfor er de som oftest både vandtætte, åndbare og godt isoleret, så barnet kan holde varmen.

To små børn iført skibukser børn

Ydermere er de lavet i et kraftigt materiale med forstærkninger, så skiene ikke skærer hul samt har brede benåbninger, så skibukserne kan komme ud over skistøvlerne. Slutteligt er lommer, pasform, seler osv. designet til at være praktisk til at stå på ski i.
Dermed ikke sagt, at nogle overtræksbukser ikke kan bruges som skibukser.

Men de er som oftest designet til leg i børnehave eller skole og er derfor ikke 100% optimale til skiløb. Opfylder de dog størstedelen af ovenstående funktioner, kan de højst sandsynligt godt anvendes som skibuks. Mere om det herunder.

Hvilke skibukser til børn skal jeg vælge?

Når du køber skibukser til børn, kan det godt være lidt overvældende med alle de forskellige tal og klassifikationer. Handler du i en butik, skal ekspedienten gerne være behjælpelig med at forstå dette, så spørg altid vedkommende om hjælp, før du køber. Vi vil dog her gå i detaljer med, hvad de forskellige betegnelser betyder, og hvad du som minimum skal se efter, når du køber børneskibukser.
Vandtæthed vandsøjletrykket på et par skibukser til børn er en af de vigtigste faktorer.

Målt i millimeter fortæller denne vurdering nøjagtigt, hvor meget vand materialet kan håndtere, før det ikke længere er vandtæt. Disse klassifikationer kan være mellem 1.000 og 20.000 mm, hvor det højeste tal giver den bedste vandtætningsevne.

Som udgangspunkt skal du gå efter et par bukser med et vandsøjletryk på minimum 5.000 mm., da det er det er det anbefalede minimum vandtæthed til børn. Teknisk forklaret betyder dette, at tøjet kan modstå et vandtryk svarende til det tryk, der er i bunden af en 5 meter høj vandsøjle.

Vandafvisende imprægnering

Det er ydermere vigtig at stille krav til skibuksernes evne til at afvise vand. Er det yderste lag ikke blevet efterfølgende behandlet med en vandafvisende imprægnering, suger det vand, hvilket forringer åndbarheden, da det våde lag blokerer for at fugt kan komme ud. Samtidig bevirker det, at tøjet vil føles tungere og  koldere at have på. Her anbefaler vi at vælge skibukser med en PFC-fri (per flouro carbon) imprægnering såsom BIONIC-FINISH® ECO, som er fri for fluorstoffer, der ikke er gode for hverken mennesker eller miljø.

Tapede sømme

Et par vandtætte skibukser er kun lige så gode som deres sømarbejde. Selvom selve materialet er har et højt vandsøjletryk, vil du opleve at tøjet ikke er vandtæt, hvis ikke alle sømme er tapede. Dette gælder især de kritiske sømme ved bagdelen og på skuldre, hvor der er meget bevægelse samt udsættes for sne fra oven og fra neden.

Åndbarhed

Selvom det kan virke koldt udenfor, kan skibukserne blive temmelig varme og få dit barn til at svede pga. aktivitetsniveauet. Så derfor bør skibukserne have et vis niveau af åndbarhed, der giver barnet mulighed for at holde sig varm, mens fugtigheden indeni kan slippe ud. Det er et udtryk for, hvor hurtigt eller langsomt vanddamp trænger igennem en kvadratmeter af stoffet på 24 timer. Dette testes på forskellige måder, men det angives i g/m2/døgn. Afhængig af dit barns aktivitetsniveau anbefales en åndbarhed på ca. 5000-8000 g/m2/døgn.

Vindtæthed

Skibukser skal også som minimum være vindtætte. Der kan være rigtig meget blæst i bjergene, og hvis ikke skibukserne er vindtætte, går den kolde blæst lige igennem tøjet og gør barnet koldt. Dette er som regel blot angivet med betegnelsen “windproof”.

Kombinér skibukser til børn med skitøj?

Selvom de fleste børneskibukser er isolerede, skal de næsten altid kombineres med skiundertøj, så der opbygges varme ved det klassiske lag-princip. Merinould er her at foretrække, da det holder på varmen samtidig med, at det transporterer fugt væk.

Et sidste plus er, at det ikke kradser. Når du køber skibukser, findes der som regel også en matchende skijakke. Det kan være praktisk at købe noget, som barnet også vil gå i herhjemme, da skitøj faktisk oftest er varmere og mere funktionelt end meget andet børneovertøj. Desuden kan mange skibukser også kan anvendes som overtræksbukser herhjemme.

Vedligeholdelse af skibukser til børn

De fleste skibukser er egnet til at komme i vaskemaskinen, men tjek altid med vaskeanvisningen, og hvad producenten anbefaler, inden du vasker dem. Som med det meste andet skiudstyr, slider vask på materialerne, så vask kun dine skibukser i yderste tilfælde.

Som regel er det nok bare at tørre dem af med en fugtig klud for at fjerne udvendigt skidt og snavs, og lade dem tørre. Men er de meget beskidte eller har dit barn haft et lille “uheld”, kan det være nødvendigt at vaske dem. Her følger derfor en lille guide til, hvordan du vedligeholder dit barns skibukser.

  1. Tjek først vaskeanvisningerne, så du er sikker på, at du behandler skibukserne korrekt. Nogle skibukser tåler nemlig kun håndvask. Vask ikke skibukserne sammen med det normale tøj.
  2. Tøm lommerne og luk alle lynlåse og velcrolukninger.
  3. Er der genstridige pletter fra fedt eller mad, så start med at behandle dem først, inden du vasker – følg anvisningerne på pletfjerneren.
  4. Du skal helst bruge et vaskemiddel lavet til overtøj og membraner, der er ph-neutralt og enzymfrit, så tøjets vandtætte og svedtransporterende egenskaber bevares. Som regel skal skibukserne vaskes på 30 grader, skånevask med lav centrifugering. Brug ikke skyllemiddel eller blegemiddel!
  5. Du behøves som udgangspunkt ikke efterimprægnere dit barns skibukser, efter ca. +5 vaske anbefales det dog. Du kan også selv vurdere det, vandperler ikke længere preller af skibukserne. Her findes der både in-wash produkter, som du vasker tøjet sammen med samt spray-on produkter. Forskellen er blot, at ved in-wash vaskes imprægneringen ind i stoffet og lægger sig som en slags hinde – det anbefales faktisk til åndbare produkter, men det kræver selvfølgelig at skibukserne tåler vask i vaskemaskinen. Ved spray-on lægger det sig uden på stoffet. Det er vigtigt at købe de rigtige produkter, da nogle f.eks. er silikonebaseret og egner sig til telte mm. men ikke åndbare membraner. Følg produkternes dosering og vejledning.

Nu skal skibukserne tørre. Nogle skibukser har faktisk godt af at komme i tørretumbleren i kort tid for at forbedre vand- og smudsafvisningen – igen tjek vaskeanvisningen. Ellers skal du blot hænge dem til at lufttørre. Vi anbefaler som udgangspunkt ikke at putte skibukserne i tørreskab. Nogle producenter tillader det ved lavere varme, men vores erfaring siger, at det kan ødelægge membranen samt de tapede sømme og lynlåse.

Valg af skibukser til børn

Typer

Isolerede skibukser

Dette er den mest almindelig skibuks til børn. De har en funktionel skal, isolering og eventuelt indvendig foring. Selvom disse skibukser er de mest varme, anbefaler vi dog stadig, at dit barn har skiundertøj på indenunder.

Skal skibukser

Som navnet antyder består disse skibukser “kun” af en skal. De er dog de mest varmejusterende, da man have skiunderbukser af forskellig tykkelse eller et mellemlag på indenunder. Skal skibukser er dog mere almindeligt til voksne og ses ikke så ofte til børn.

Bib skibukser

Bibs eller smækbukser giver mere beskyttelse og varme, da de sidder højere end standard skibukser. De har en overalls-pasform, hvilket betyder, at de ikke kun giver mere dækning på maven og ryg, men de hjælper også med at holde bukserne oppe.

Heldragt/flyverdragt

Heldragter eller flyverdragter til ski kan både fås med eller uden isolering (som oftest med). Denne hybrid-model kan både bruges som flyverdragt herhjemme og agere skibuks+jakke på skiferien, da fittet er lidt mere ‘relaxed’, og benåbningerne er  brede.

Overtræksbukser

Vi har ydermere valgt at lave en kategori, der hedder ‘overtræksbukser’, da nogle overtræksbukser faktisk godt kan anvendes som skibukser, hvis de er lavet i ordentlig kvalitet. Dog kan de som oftest ikke trækkes ud over skistøvlen, hvilket kan være irriterende.

Materialer

Nedenunder beskrives hvilke materialer hhv. skallen/yderdelen, isolering og foring består af.

Skal

Skallen på et par børneskibukser er som oftest lavet af imprægneret nylon eller polyester, hvortil der sidder en coating eller membran bagpå, der gør skibukserne vandtætte og åndbare.

Membranen kan være lavet af et eksternt brand såsom GORE-TEX eller Dermizax, men mange producenter af skibukser bruger deres egne teknologier. Dette ses især ved børneskibukser, da tilkøb af et ekstra varemærke kan højne prisen betydeligt.

Mange børneskibukser er behandlet med en DWR (durable water repellent)-coating, der slides af over tid, og de skal derfor genimprægneres. Mere om dette senere.

Isolering

Skibukser kan komme med mange forskellige slags isoleringer, og mens nogle producenter bruger varemærkede isoleringsbrands, bruger andre deres egne isoleringer. Dette kan godt komme til udtryk i prisen, da varemærkede isoleringer ofte er dyrere.

Generelt gælder der dog, at det ikke er tykkelsen, men kvaliteten det kommer an på, når det kommer til isolering.

Af de mere gængse isoleringstyper kan nævnes PrimaLoft®, 3M™ Thinsulate™ samt Thermolite®. Disse har forskellige teknologier under sig, f.eks. PrimaLoft® Black Hi-Loft, der effektivt holder på varmen i tørre og våde forhold samt bevarer åndbarheden eller Thermolite® T-Down EcoMade, der er lavet med 100% post-forbruger genanvendt polyester. Fælles for dem alle er dog, at det er syntetiske isoleringer, der alle holder godt på varmen.

Foring

Som oftest er foringen i børneskibukser lavet af polyester eller nylon. Det kan være en fordel, hvis skibukserne er foret med fleece på udsatte steder, såsom knæ og bagdel, da det oftest er de steder, man sidder mest ned på i sneen.

Funktioner

De 3 V’er + Å; vandtæt, vandresistens, vindtæt og åndbarhed er alle gennemgået ovenfor. Hertil beskrives en række af de gængse funktioner, der kan være værd at kigge efter, når du skal købe børneskibukser.

Lommer:

Lommer er uundværlige, og det er rart for barnet at kunne have flere lommer at opbevare snacks, læbepomader osv. i.

Snefang:

Snefanget sidder ved benåbningerne og er et strammere stykke vandtæt stof med elastik, der trækkes ned over skistøvlen inden du trækker det yderste af skibukserne udover. Det beskytter således mod, at skibukserne ryger op over støvlekanten og at der kommer sne ind.

Fleece på udsatte områder:

Mange skibukser er foret med fleece på f.eks. knæ og bagdel, da det er de mest udsatte områder ift. at sidde på jorden eller i sneen. Det er derfor smart både på skiferien, men også hvis barnet leger udenfor herhjemme.

Ekstra slidstærke områder:

Det er klart en fordel, hvis skibukserne er forstærket med kraftig tekstil på indersiden i skistøvlehøjde, således at skiene og andet ikke skærer hul.

Ventilation:

Nogle børneskibukser kan have ventilationsåbninger, der som regel sidder på indersiden eller ydersiden af lårene, så det er muligt at justere varmen lidt.

Bred benåbning:

Dette er en vigtig funktion ift. at kunne få skibukserne udover skistøvlerne. Standard overtræksbukser kan som regel ikke det. Til gengæld har nogle børneskibukser justerbare benåbninger, så barnet har mulighed for at bruge dem sammen med normale sko eller støvler.

Aftagelige støvlestropper:

Støvlestropper kan være med til at sikre, at skibukserne ikke ryger op. De kan således tages i brug, hvis bukserne er ved at være lidt korte til barnet og dermed bidrage til, at de kan bruges i lidt længere tid. Brug dem dog kun, når bukserne er ved at være korte – det anbefales altid at tage dem af, hvis ikke de anvendes, så barnet ikke falder i dem.

Aftagelige seler eller smæk:

Man kan få mange skibukser med aftagelige seler eller smæk, der kan være en fordel for barnet ift. at holde skibukserne oppe. Dét at de er aftagelige er til gengæld smart, hvis barnet skal på toilettet, da han/hun ikke behøves at tage jakken af først. OBS! Husk altid, at barnet aldrig skal køre med selerne løst hængende om numsen, da de risikerer at hænge fast i lifter osv. 

Room to grow:

Nogle producenter tilbyder ‘room to grow’ (det kan også hedde noget andet) i deres børneskitøj. Det er smart en “vokse-funktion”, som bevirker, at dit barn vil kunne bruge skitøjet i længere tid på trods af, at han/hun vokser. Funktionen består i, at når skibukserne begynder at være lidt korte, kan du sprætte nogle specifikke syninger ved benåbningerne op, og dermed give nogle flere centimeter til bukselængden.

Reflekser:

Reflekser er altid godt, og skal barnet også bruge tøjet herhjemme, er det næsten en nødvendighed, så barnet kan ses i trafikken. 

Farve:

Sidst men ikke mindst betyder farven også noget. Selvfølgelig er dette også en smagssag for både voksen og barn, men en kraftig eller klar farve er altså nemmere at få øje på, når de barn er fræset ned af pisten.

Størrelse

De fleste producenter har deres egne størrelsesguides, så vi anbefaler, at du tager et kig på denne, inden du køber eller prøver skibukserne på barnet. Vi har dog lavet en sammenligning af flere kendte brands, der laver børneskitøj og lavet en vejledende størrelsesguide til børneskibukser nedenfor.

Men husk på, at børn er forskellige, og vi anbefaler derfor altid, at du for det første går efter mål og ikke alder. Dertil er det selvfølgelig altid en god idé at prøve skibukserne på, da nogle børn f.eks. har meget lange ben.

Som tommelfingerregel skal du ved gerne kunne tage ca. en håndfuld løst stof i skridtet af skibukserne eller heldragten, når barnet har dem på. Således har barnet plads nok til at bevæge sig, når han/hun står på ski eller leger udenfor, uden at det strammer.

Måleguide

Højde: Mål barnets fulde højde fra top til tå.

Talje: Mål rundt om barnets naturlige talje.

Hofte: Mål rundt om det bredeste punkt af hofterne.

Indersøm ben: Mål indersiden af benene fra tå til skridt.

Baby

Alder

(måneder)

Højde

(cm)

Talje

(cm)

Hofte

(cm)

Indersøm ben (cm)

0-3

56

38

41

19

3

62

40

43

22

6

68

42

45

25

9

74

44

47

28

12

80

47

51

31

18

86

49

53

34

 

Børn

Alder

(år)

Højde

(cm)

Talje

(cm)

Hofte

(cm)

Indersøm ben (cm)

Størrelse

2

92

51

56

37

 

3

98

52

56

40

 

4

104

53

59

44

XXS

5

110

54,5

62

48

XS

6

116

56

63

51

XS

7

122

58,5

66

55

S

8

128

60

69

59

S

9

134

61,5

72

62

S/M

10

140

63

75

65

M

11

146

64,5

78,5

68

M

12

152

66

82

71

M

13

158

67,5

85,5

74

M/L

14

164

69

89

77

L

15

170

     

L

16

176

     

L

 

Fit

Der findes også forskellige fit af skibukser til børn, men det er ikke alle brands, der tilbyder det. Som regel er det; ‘slim’ eller ‘tailored’, ‘regular’ og ‘relaxed’ fit. Vi anbefaler som udgangspunkt én af de to sidstnævnte, da de giver mulighed for at opbygge flere varme lag indenunder.

Design

Skibukser til børn kommer i mange farver, prints og mønstre. Stærke, klare farver eller et karakteristisk mønster eller print kan være en fordel, da du derved nemmere kan spotte dit barn på pisten. Men vælg gerne noget som barnet synes er flot, og som det også gider have på herhjemme. Så behøves du ikke både investere i vintertøj og skitøj.

Temperatur

Der kan godt være forskel på valget af skibukser alt efter hvilket skiområde, du skal til. Dog er vejret i bjergene altid omskifteligt, og når det gælder børn anbefaler vi som udgangspunkt at vælge den varmeste løsning, når det gælder beklædning.

Hvis dit barn er meget varmt eller sveder meget, kan varmen som regel justeres med ventilation eller et tyndere sæt skiundertøj. Da børn vokser hurtigt, er der ingen grund til at købe flere sæt skibukser alt afhængig af vejret.

Budget

Skibukser til børn kommer i et hav af priser ca. ml. 350 kr – 1500 kr, men kvalitet og pris har dog en sammenhæng. Vi anbefaler, at du køber børneskibukser af en vis kvalitet og ikke går på kompromis med dit barns komfort. Det kan nemlig ødelægge en hel skiferie. Bruger du derimod et par ekstra kroner på et par gode skibukser, som barnet også vil gå i herhjemme kan du spare de let-forede overtræksbukser.

3 tips til skibukser til børn

Tip 1: 3-lags princippet

Gå efter 3-lags princippet, når du klæder dit barn på. Barnet bør have et tætsiddende svedtransporterende undertøj i uld eller andet inderst på kroppen. Derefter et mellemlag i f.eks. fleece, som er afstemt efter barnets aktivitetsniveau og varme. Sidst skal barnet have skibukser på, der beskytter mod vand og blæst.

Tip 2: Hellere lidt for stort end for småt

Børn vokser, og med skitøj gør det ikke noget, at det er en lille smule stort, da det kan give mere plads at bevæge sig i samt at bygge lag op indenunder. Størrelserne kan variere fra brand til brand, så tjek altid med producentens størrelsesguide, inden du køber.

Tip 3: Varme, varme, varme

Vi kan ikke understrege det nok. Hvis dit barn fryser på skiferien, bliver det ikke en sjov oplevelse, så sørg for, at de produkter du køber, kan holde på varmen.

Hvad siger undersøgelser om skibukser til børn?

De globale klimaændringer har en indvirkning på vintersportsturisternes valg af destination. Det viser en undersøgelse fra 2008, der bygger på 540 østrigske skiløberes svar i en online spørgeskemaundersøgelse. Resultaterne viste, at der i stikprøven forekom en stærk præference for destinationer, der lover tilstrækkeligt naturlige sneforhold, dvs. ikke kunstigt fremstillet sne.

I de vintre, hvor der er mangel på sne, blev højt-beliggende destinationer prioriteret højere og rejseafstande mistede noget relevans. Sneuafhængige substitutter, som f.eks. snekanoner, accepteredes som kompensation for kortere tid, men ikke for en hel vinterferie.

Da de adspurgte blev bedt om at afveje ekstraomkostninger og yderligere rejseafstande til en snesikker destination, var flertallet af vintersportsturister villige til at pådrage sig nogle ekstra omkostninger, men de fleste vil ikke acceptere mere end 10 procent ekstra omkostninger og 2 timers yderligere kørsel.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke skibukser til børn er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste skibukser til børn. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skibukserne til børn vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger skibukser til børn?

Valget af skibukser til børn afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Trends in winter sport tourism: challenges for the future | Emerald ….” 11 apr.. 2008, https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/16605370810861035/full/html. Åbnet 29 jan.. 2021.
Forfatter
Picture of Martha Gottlieb
Martha Gottlieb

Martha arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Hun har haft hele 3 sæsoner i Alperne som destinationsguide/skibums. Derudover har hun arbejdet i skibutikken 'OneOpenSky' som udstyr- og tøj ekspert. Én af hendes store interesser er freeride (offpiste), hvilket også er årsagen til, at hun har deltaget i DM i Freeride og været på offpiste-ture bl.a. i Makedonien. Hendes erfaring spænder bredt, idet hun har prøvet kræfter med et væld af skidiscipliner, herunder alpinski, freeride, randonee/touring, freestyle og snowboard. Som ekspert følger hun med i de seneste nyheder, undersøgelser og trends inden for skiverdenen og bruger hendes bekendte inden for "ski-miljøet", herunder professionelle skiløbere, som sparringspartnere, således hendes tests og guides bliver så retvisende som muligt.