Skijakke

Mand iført skijakke
Sidst opdateret: juni, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Skijakken er måske den mest essentielle del af beklædning på ski. Den skal først og fremmest holde dig tør og varm på overkroppen, men derudover skal en moderne skijakke også tilbyde en række funktioner, der gør din dag på bjerget bedre.

Magasinet Ski har i samarbejde med skiekspert Kristoffer Kristensen lavet en test af skijakker. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skijakke Test: Top 5 Bedste Skijakker

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. RevolutionRace Cyclone Rescue 2.0

Bedste skijakke

Pris: 1.349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skijakke” er RevolutionRace Rescue Cyclone 2.0. RevolutionRace er på få år blevet skiverdenens foretrukne skimærke. Det er en 3-lags jakke med bl.a. 4-stretch for fri bevægelighed, vandtæt membran, hjelmkompatibel hætte m.m. Jakken er det ideelle valg for enhver skiløber og snowboarder.

Annonce

2. RevolutionRace Silence Proshell

Bedste billige skijakke

Pris: 1.049 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skijakke” er RevolutionRace Silence Proshell. Vi kan simpelthen ikke komme uden om Silence Proshell-jakken. Den er for dig, der leder efter en højkvalitetsskijakke til en lav pris. Denne jakke er ekstremt åndbar, vand- og vindtæt og slidstærk.

Annonce

3. Helly Hansen Kickinghorse/Powshot

Bedste premium skijakke

Pris: 2.599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium skijakke” er Helly Hansen Kickinghorse/Powshot. Helly Hansen har lavet skijakker i flere årtier, og de sætter med denne jakke standarden for, hvad en topmodel skal kunne præstere. Jakken er komfortabel, vandtæt og funktionel.

Annonce

4. 2117 of Sweden Lillhem

Bedste skijakke til børn

Pris: 1.199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skijakke til børn” er 2117 of Sweden Lillhem. En oplagt skijakke til junioren/barnet som også kan bruges i hverdagen. Den kommer i en 2-lags konstruktion, er lettere isoleret, og vand- og vindtæt. 

Annonce

5. RevolutionRace Aphex Pro

Bedste vand- og vindtætte skijakke

Pris: 1.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vand- og vindtætte skijakke” er RevolutionRace Aphex Pro. Det er en slidstærk og let skaljakke med en vand- og vindtæt membran. Derudover har den fuldt tapede sømme, er forstærket ved udsatte steder, DWR-behandlet for ekstra vandafvisning, en lavinesensor og ventilationspaneler. Alt i alt er skijakken til dig, som ønsker at være immun over for alt vejr.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til skijakke

Hvad er en skijakke?

Skijakken er udviklet specifikt til skibrug. En god jakke skal derfor sikre dig en tør og varm dag på bjerget samtidig med, at den ikke begrænser dig i dine bevægelser, mens du står på ski. Skijakken er derfor en af de beklædningsgenstande, der historisk set konstant har været under udvikling frem mod de moderne skijakker, som vi kender i dag.

Markedet i dag tilbyder mange forskellige slags jakker, hvor denne artikel forhåbentlig vil være behjælpelig med at finde frem til den ideelle skijakke for dig.

Kvinde iført hvid skijakke

Hvorfor skal jeg købe en skijakke?

Du skal købe en skijakke, da den er udviklet specifikt til skibrug og klimaet i bjergene. Din vinterjakke fra Danmark vil ikke give dig den samme oplevelse, da den i højere grad er designet til udelukkende at isolere og holde dig varm.

Derimod vil en skijakke være bedre til at temperer dig, da man i de fleste skijakker indtænker en større grad af åndbarhed end i din hverdags vinterjakker. En vigtig del af det at holde sig tør og varm igennem dagen er nemlig, at kunne afgive fugt og sved fra kroppen. Ellers vil dette omdanne sig til klamt og koldt lag fugt, der vil nedkøle kroppen indefra. Åndbarheden er derfor en lige så stor faktor som vandtætheden. 

Derudover er en rigtig skijakke også designet med en række funktioner og teknologier, der utvivlsomt vil gøre din dag på bjerget både bedre og sikre. Eksempler på dette kunne være lomme til liftkort, snefang og mange andre, som vil blive uddybet senere i artiklen. 

Overvej derfor altid en ekstra gang om det ikke ville kunne betale sig at købe en rigtig jakke frem for den gamle tunge vinterjakke hjemme i skabet inden du tager afsted på skiferie. 

Skijakke vs. flyverdragt

Når det kommer til skiløb, vil skijakken være at foretrække på langt de fleste parametre frem for en flyverdragt. De bevægelsesmønstre, som vi anvender på skiene, vil i højere grad være begrænset i en flyverdragt, da overkrop og underkrop helst skal være adskilt. 

Fordelen ved en flyverdragt vil være, at der med garanti ikke komme sne ind mellem jakke og skibukser. Langt de fleste skijakker er dog udstyret med et snefang, hvor en stramtsiddende elastisk sørger for, at der ikke slipper sne ind ved eventuelle styrt.

Nogen brands er dog begyndt at udvikle heldragte/flyverdragter specifikt til skibrug. Dette har Helly Hansen blandt andet haft succes med, hvor de har udviklet heldragter til off-pist kørsel, hvor heldragts desginet garantere at der ikke kommer puddersne ind mellem jakken og bukserne. 

Ved børn kan flyverdragten også være en god løsning. Det mindsker varmespildet, at over- og underdel er sammenhængende. Flyverdragten kan derfor være en større garanti for, at dit barn kan holde varmen gennem hele dagen. Der findes utallige kvalitets flyverdragter på markedet til børn, der kan bruges i både sneen og til hverdag, så det er bare med at finde den rigtige for dit barn. 

Hvilken skijakke skal jeg vælge?

Hvilken skijakke, der passer dig bedst, er i høj grad en individuel ting. Du skal dog være opmærksomme på en række faktorer, der kan være behjælpelig med at finde frem til den ideelle skijakke for dig. 

Generelt skal du være opmærksom på, at din kommende jakke er vandtæt. Her kan du bruge vandsøjletrykket som indikator, der indikerer hvor stort et vandtryk, som jakken kan modstå. Som en tommelfingerregel, skal en skijakke helst kunne modstå et vandsøjletryk på 5000 mm for at kunne kaldes vandtæt. En anden generel ting, som du skal være opmærksom på er åndbarheden. Her skal du helst have en skijakke med en åndbarhed på 5000 gram eller over for ikke at koge alt for meget over.

Derudover skal du tage højde for hvilken type jakke, der passer dig bedst. Her er det især graden af isolering og foring, der gør forskellen mellem de forskellige typer af skijakker. Her vil den mere sporty skiløber bedre kunnen nøjes med en tynd skal jakke, hvor udluftning mulighederne er gode. Derimod vil en jakke med mere isolering være ideel til frossenpinden eller skituren til Norge. 

Yderligere er moderne skijakker udstyret med en række forskellige features som altid er godt at sikre sig, at din jakke har. Her kan især nævnes en lomme til liftkort i venstre arm, som er et musthave. Senere i artiklen uddybes andre features, som du kan tage højde for i valget af skijakkke.  

Kombinér skijakke med andet skiudstyr

En god jakke gør det ikke alene. Det kommende afsnit vil derfor give et par fifs til hvilket andet skiudstyr, som sammen med den ideelle skijakke, vil give dig en bedre oplevelse i sneen. 

Især en god skiundertrøje  vil uden tvivl kunne forbedre din oplevelse af en ny skijakke. Det inderste lag mod huden er vigtigt, da det står for at holde huden tør og varm. Her vil især en skiundertrøje i merinould være en god investering, da de har en unik evne til at holde kroppen varm og tør. 

Hvis dit valg af jakke falder på en skaljakke vil du med fordel kunne købe en let dunjakke. Dette vil sikre dig et isolerende lag, der kan sikre, at du holder varmen på selv de kolde dage. 

En god investering ville også være et rygskjold, som du kan bære inde under din skijakke. Et rygskjold vil først og fremmest øge din sikkerhed på pisten ved styrt eller sammenkørsler. Derudover har rygskjoldet den fordel, at det fungerer som en midlayer, der vil give dig lidt ekstra beskyttelse mod kulden. 

Yderligere vil du med fordel kunne købe et helt sæt skitøj bestående af både jakke og bukser, da producenten ofte har tiltænkt features mellem bukserne og jakken, som du vil kunne drage fordel af. Derudover ser det også bare drøn godt ud, når skibukser og skijakke passer sammen i farve og design! 

Vedligeholdelse af skijakke

Når du har købt den ideelle skijakke, så kan du lige så godt sørge for at passe bedst muligt på den. Ved simpel vedligeholdelse vil en skijakke være en god investering gennem mange sæsoner.Det primære i at vedligeholde din skijakke er at vaske og imprægnere den, så den bibeholder sin evne til at holde vand ude. Selv den bedste membran vil nemlig over tid miste evnen til at holde vand ude, hvis membranen er beskidt. 

Når du skal vaske din jakke skal du som udgangspunkt altid følge vaskevejledningen fra den enkelte producent. Ud fra producentens vaskevejledning vil du finde ud af, hvilke grader dit tøj kan holde til og andre specifikke ting, som du skal tage højde for ved vask. 

Det kan dog generelt siges, at det er vigtigt at tømme alle lommer før vask. Derudover bør alle lommer, velcro og knapper være lukket før vask, da det mindsker slid på tøjet i vaskemaskinen. Ved større pletter og plamager i tøjet som f.eks. chokolade eller lignende kan du med fordel forsøge at skrubbe let af inden vask med en blød børst og lidt pletfjerne. Derefter vaskes skijakken efter den angivne vejledning fra producentens side.

Derudover er det vigtigt at bruge et vaskemiddel, der er designet specifikt til at vaske funktionelle tekstiler og membraner. Sådan et vaskemiddel kan du oftest finde i de fleste fysiske eller online sportsforretninger. Yderligere anbefales det, at man giver tøjet et skånsomt program i vaskemaskinen, hvor det ikke får for mange omdrejninger, da dette slider unødvendigt på tøjet. 

Efterfølgende hænges skibukserne til tørre, da dette også er mere skånsomt for tøjet frem for en tur i tørretumbleren. Når tøjet er tørt kan det behandles med et nyt lag imprægnering. Dog findes der i dag produkter, som kan tilføjes allerede under vasken, som imprægner tøjet. Det er vigtigt, at din skijakke er vasket inden imprægneringen – ellers vil det være som at polere en beskidt bil. 

Før tøjet lægges til opbevaring for sommeren, er det vigtigt at sørge for, at tøjet er helt tørt. Muggent skitøj året efter er nemlig ikke meget værd. Derudover er det vigtigt ikke at lægge sine skijakke op af skarpe kanter som f.eks skiene, da dette kan give flænger i tøjet – og selv den bedste membran kan ikke holde vand ude ved en flænge. 

Skulle uheldet være ude og du har pådraget dig en flænge i dine jakke, så er det med at få lukket hullet igen. Dette kan du gøre ved at påsy eller lime en lille lap i et vandafvisende materiale. Det er vigtigt at gøre umiddelbart efter skaden pådrages, så flængen ikke forstørres og dermed nedsætte brugbarheden af skijakken yderligere. 

Med den rigtige pleje er det derfor intet problem at holde sin jakke i live gennem mange sæsoner.

Valg af skijakke

Typer

Markedet indeholder efterhånden en række forskellige typer af skijakker. Det kommende afsnit skitserer kendetegn og fordele ved de forskellige typer af skijakker. 

Isoleret skijakke (traditionelle)  

Den traditionelle skijakke med et isolerende lag udmærker sig ved at være en rigtig allround jakke, der kan klare langt de fleste forhold. Den er bygget op af en skal af et vand- og vindafvisende materiale, hvorefter der kommer et isolerende lag. Den er ideel til den årlige skiturist, da man med én jakke kan klare sig igennem lang de fleste vejrforhold. 

Skaljakke 

Det specielle ved en skaljakke er, at den ikke har nogen foring eller isolering i sig selv. På mange punkter minder skaljakken derfor mere om en kraftig regnjakke. Skaljakker har nemlig oftest en utrolig høj vandtæthed og åndbarhed. Ulempen er dog, at du oftest skal have en tynd dunjakke på indenunder for at kunne holde varmen. Skaljakken er ideel til lag-på-lag teknikken, som du altid skal tænke ind i din påklædning til skiferien. 

3-in-1 skijakke

Denne type jakke er en slags kombination af skaljakken og den traditionelle isoleret skijakke, da det isolerende lag kan på- og aftages. Derfor har du flere justeringsmuligheder, hvilket kan øge brugbarheden af jakken, da den dermed også kan bruges på en efterårsdag i Danmark. Ligeledes kan det være en god løsning til børn, da de vokser meget og en garderobe med både en forårsjakke, efterårsjakke og skijakke kan være en bekostelig affære.  

Flyverdragt/One Piece 

Flere producenter udvikler heldragter, der kan have sine fordele. Først og fremmest er man sikker på ikke at få sne ind mellem jakke og bukser, der vil resultere i et stort varmespild og fugtigt tøj. Derudover slipper man også for at bæltet eller snefanget strammer om maven, hvilket nogen kunne finde ubehageligt. 

Materialer

Moderne skijakke produceres i forskellige materialer, hvor hver enkelt producent har udvalgt specifikke materialer til at producere den bedst mulige skal og isolering. Grundlæggende kan man dele materialerne op i det, som skallen, isoleringen og foringen er fremstillet i. Det kommende afsnit vil derfor forhåbentlig give et overblik over, hvilke materialer, der passer dig bedst. 

Skal

Skallens primære opgave er at skærme dig for vind og vejr, så din krop er tør og varm igennem hele dagen. Af den grund produceres skallen på din skijakke i et vand- og vindafvisende materiale. Udover blot at holde vand og vind ude, så skal en god skal også helst kunne lukke vanddampe fra kroppen ud – altså have en god åndbarhed.

De fleste producenter skaber derfor en skal, hvor flydende vand ikke kan trække igennem, men derimod kan vanddampe indefra trække igennem små huller designet til dette. Skallens egenskaber i forhold til, at vanddampe kan trænge ud samtidig med, at flydende vand holdes ude opgøres i henholdsvis åndbarhed og vandsøjletryk.

Her fortæller åndbarheden, hvor mange gram vand, der kan trække gennem en kvadratmeter af skallen på et døgn. Som tommelfingerregel skal skallen helst have en åndbarhed på 5000 gram eller højere. Vandsøjletrykket opgøres i mm, hvor en skal som minimum skal kunne modstå et vandsøjletryk på 5000 mm for at kunne betragtes som vandtæt. 

Mange standard membraner kaldes PU-membraner, hvor de primært er produceret i materialet polyurethane. Her producerer hver enkelt producent deres specifikke membran og teknologi under individuelle navne, hvor f.eks. Helly Hansen kalder deres “Helly Tech” og Haglöfs hedder “PROOF”.   

De bedste membraner, der oftest findes i en skal-skijakke, kaldes ePFTE-membraner, hvor både åndbarheden og vandtætheden er høj. GORE-TEX er en kendt ePFTE-membranteknologi, som mange producenter bruger til at producere skallen i til deres jakker. Dette er uden tvivl et high end produkt, hvor der fra producentens side er garanti for at forblive tør gennem hele dagen.

Isolering

Isoleringen er en essentiel del af den traditionelle jakke, hvor det isolerende lag gerne skulle holde kulden på afstand. Grundessensen er, at det isolerende lag gerne skulle give noget stillestående luft, der kan isolere dig. Til dette formål bruges forskellige materialer, hvor et naturprodukt som dun kunne anvendes, som vi kender det fra f.eks. dunjakken.

I forbindelse med den teknologisk udvikling er der dog blevet udviklet en række andre teknologier, som ligeledes giver en isolerende effekt. Dette kunne være en teknologi som Primaloft, som i dag omdanner brugte plastikflasker til isolerende materiale. Ligeledes findes der mange andre teknologier, der ud fra syntetiske materialer fremstiller et isolerende materiale til at holde dig varm.  

Foring

Mængden af foreningen vil ofte være en individuel størrelse ud fra de præferencer, som du har som skiløber. Frossenpinden burde helt sikkert vælge en skijakke med en tykkere foring og isolering. En skijakke med meget foring vil også være at foretrække for turen nord på, hvorimod en tyndere foring bedre slår til ved skituren til Alperne.

Derudover vil den mere sportige skiløber, der konstant er i bevægelse også kunne nøjes med mindre foring. Derimod vil den mere forsigtige skiløber, der i lige så høj grad nyder den betagende udsigt over bjergene have gavn af et godt lag foring til at stå imod kulden med. 

Funktioner

Moderne skijakker indeholder mange små features og funktioner, der er med til at gøre din dag på bjerget endnu bedre. 

En feature, der efterhånden er standard i langt de fleste skijakker, er en lille lomme i venstre ærme, hvor der er plads til liftkortet, så det nemt kan scannes inden du skal  i liften. Ligeledes vælger de fleste producenter at lave et vindfang/manchetter yderst i jakkens ærmer, som sidder tæt til håndledet. Dette sikrer, at der ikke kan trække sne ind mellem jakken og handsken.

En god jakke skal også helst have et snefang, der ved hjælp af en elastik slutter tæt om hoften, så der ikke kan komme sne ind på maven. Her påtænker nogle producenter et integreret snefang mellem skibukser og skijakke, hvor det derfor er en fordel at købe et helt sæt fra disse producenter. 

Derudover er det en god ide at vurdere om jakken har mange og store lommer til alverdens småting, der er gode at have tæt på sig på pisterne. Disse lommer kan være anvendelige til alt fra en tube solcrem eller en snack, så du ikke går sukkerkold.

Derudover er en god inderlomme også et godt sted at opbevare din mobil, da de kolde temperaturer i bjergene ellers vil forringe batterilevetiden på din mobil. Her har en producent som Helly Hansen ligefrem udviklet en speciel teknologi, som de kalder Life-Pocket, hvor en gel sikrer, at din mobil ikke udsættes for store temperaturudsving.  

Et godt kvalitetsstempel til en skijakker er, hvis den har ventilationslynlåse i armhulen. Den kan du lyne op efter behov, så du hurtigere kan temperer kroppen, hvis du skulle få det varmt efter en anstrengende tur ned af pisten.

En feature der også ofte kendetegner skijakker af en god kvalitet er, at producenten har tapet sømmene efter syninger i din jakke. Dette forbedrer din sikkerhed for ikke at blive våd. Ligeledes skal du være opmærksom på kvaliteten af lynlåse i din jakke. Her er det vigtigt, at de er vand og vindtætte, da dette ellers kan være en kilde til gennemtrængende vand. 

Mere off-pist orienterede skijakker er oftest også udstyret med RECCO rescue system. Dette er en teknologi, der gør det muligt for redningshold at spore dig, hvis uheldet skulle være ude. 

Funktionerne er derfor mange i moderne skijakker, og langt de fleste kan være anvendelige og altså ikke bare varmluft og marketing-stunts. 

Størrelse

Denne tabel kan bruges som vejledning til at finde den rigtige størrelse af skijakke. Det er vigtigt at jakken har den rigtige størrelse, da det ellers kan miste sin evne til at holde dig varm og tør samt nedsætte din mobilitet. Målene er i cm – og går som udgangspunkt efter bryst- og arm målene før den samlede højde.

Derudover vil vi anbefale altid at gå efter den enkelte producents mål i forbindelse med størrelse, da det ofte kan variere fra producent til producent. Hvis man skulle ligge mellem to størrelser, kan man med fordel gå med den største, da for lille skitøj i højere grad vil hæmme din mobilitet end lidt større skitøj. 

Skijakke Damer 

 

Højde 

Bryst 

Arm

XS

158-162

82-86

74-76

S

162-166

86-90

76-78

M

166-170

90-96

78-81

L

170-174

96-102

81-84

XL

174-178

102-110

84-86

XXL

178-180

110-116

86-88

XXXL

180-185

116-126

88-90

Skijakke Herre 

 

Højde 

Bryst 

Arm 

XS

168-172

90-94

79-81

S

172-176

94-100

81-84

M

176-180

100-104

84-87

L

180-184

104-112

87-90

XL

184-188

112-120

90-93

XXL

188-192

120-128

93-96

XXXL

192-195

128-136

96-98

Skijakke Børn 

 

Højde 

Bryst 

Arm

86 – 1 år 

83-89

52,5-53,5

42-45

92 – 2 år

89-95

53,5-55

45-48

98 – 3 år 

95-101

55-57

48-51

104 – 4 år 

101-107

57-59

51-53,5

110 – 5 år 

107-113

59-61

53,5-56

116 – 6 år 

113-119

61-63

56-58,5

122 – 7 år 

119-125

63-65

58,5-61

128 – 8 år 

125-131

65-67

61-63,5

134 – 9 år 

131-137

67-71

63,6-67

140 – 10 år 

137-142

71-74

67-71,5

152 – 12 år 

142-152

74-79

71,5-76,5

164 – 14 år 

152-164

79-85

76,5-81,5

176 – 16 år 

164-176

85-91

81,5-86,5


Fit

Hvordan fittet på ens tøj skal være, kan oftest være en smagssag. Når det kommer til skiløb, er det dog vigtigt at tage højde for, at tøjet ikke må vanskeliggøre eller forhindre dine bevægelsesmønstre. Når det kommer til skijakker, skal man helst kunne løfte armene over hovedet uden den kryber sammen i armhulen eller maven blottes. Ligeledes skal du kunne bøje dig ned og justere skistøvlerne uden, at din skijakke vil begrænse dig eller lænden blottes. Ligeledes bør du altid have plads til at kunne iføre dig en ekstra trøje på de koldeste dage. 

Derefter kan du begynde at tage højde for egne præferencer i forhold til om du ønsker et slim, regular eller relaxed fit. Dette er et valg, der oftest afgøres ud fra personlige præferencer eller stilarter inde for skisporten- mange freeskiers foretrækker f.eks oftest et løst og relaxed fit. 

Det vigtigste vil dog altid være, at du føler dig godt tilpas samt, at du har en god mobilitet i den jakke, som du har valgt! 

Vægt

Vægten er nok ikke den primære faktorer, som du skal kigge på, når det kommer til valget af skijakke. Den alpine skiløber, der slæbes op ad skiliften bør nok i højere grad tage forbehold for isolering og foring frem for vægten, da det betyder mere at kunne holde varmen end om skijakken vejer 100 gram fra eller til.

Vægten vil derfor primært kunne bruges som en indikator på, hvor meget foring og isolering jakken indeholder. Dog er der discipliner som f.eks. touring, hvor hvert et gram tæller, når du skal slæbe udstyr og dig selv op af bjerget – her ville en letvægts skaljakke med gode udluftningsmuligheder være et ideelt valg.

Design

Designet af din skijakke vil altid være en smagssag omkring, hvad du foretrækker. I forlængelse af, at skisporten har udviklet en række subkulturer som f.eks. freeskiing og snowboarding, er udvalget og farvespektret af folks påklædning på pisterne blevet bredere.

Der er derfor mulighed for at finde sit personlige udtryk, da producenterne laver design og farvesammensætninger i alle regnbuens farver. Her kan et personligt udtryk eller en hidsig farve være en fordel, så dine venner eller familie let kan genkende dig på pisten.   

Køn

Skijakker er som udgangspunkt udviklet specifikt til enten kvinder eller mænd ud fra de fysiologiske forskelle, der er på kønnene.

Du vil derfor drage fordel af at have en jakke, der er designet til dit køn. Når det kommer til børn laver mange producenter dog unisex løsninger, da de fysiologiske forskelle mellem kønnene er mindre i børneårene – så med en neutral farve kan lillebror måske overtales til at arve storesøsters skijakke, når hun er vokset ud af den.    

Vejrforhold

Dit valg af destination kan også have indflydelse på hvilken skijakke, der passer dig bedst. Klimaet ved vores nordlige naboer i Sverige og Norge er oftest kendetegnende ved lave temperaturer og uden den store varme fra solen.

Her vil det derfor i højere grad give mening at vælge en skijakke, hvor der er en større grad af isolering integreret fra start af. Derimod er klimaet i Alpelandene som Italien, Schweiz, Frankrig og Østrig oftest lunere. Her oparbejder solen oftest i løbet af dagen en vis evne til at give lidt varme fra sig.

Derfor er den ideelle skijakke til Alperne nok i højere grad en skibuks, hvor der er mulighed for at regulere temperaturen ved f.eks. ventilations lynlåse. Derudover har det selvfølgelig også en betydning om, hvorvidt du skal afsted midt i januar, hvor termometret når sit laveste eller i påsken, hvor der selv i Norge kan være menneskelige temperaturer. 

Pris

Pris og kvalitet hænger oftest sammen. Dette gør sig desværre også gældende, når det kommer til skijakker. Som udgangspunkt spænder prisen oftest fra omkring 500 kr. for de billigste skijakker og op helt op til 3000-5000 kr. for de aller dyreste modeller.

Den dyreste er dog nødvendigvis ikke den bedste for dig. Der skal nemlig være proportionalitet i tingene. Skal du prøve ski for første gang eller står du på ski en uge om året, så er der ingen tvivl om, at en standard skijakke til 500 kr. fint kan tilfredsstille dit behov.

Langt det meste udstyr, der sælges på det danske marked har en rigtig fornuftig kvalitet – selv de billige modeller. Mange producenter har også bygget deres DNA op omkring at lave en god kvalitet til en fair pris. Den stigende internethandel har også givet mindre brands mulighed for at sælge direkte til dig som forbruger.

Dette gør det muligt at levere en skarpere pris, når detailhandlen ikke skal have deres del af kagen. Derudover kan der oftest være penge at spare, hvis du kan nøjes med sidste års model eller finder et skiudsalg henover sommeren inden de nye kollektioner kommer frem igen i efteråret

5 tips til skijakke

Tip 1: Hætten skal kunne gå ud over hjelmen

I dårligt vejr kan det være en stor fordel at kunne trække hætten på skijakken udover skihjelmen. Dette hjælper på at sne og vind ikke trækker ned i nakken og nedkøler din krop. Tjek derfor altid, at dette er muligt, før du køber din skijakke. 

Tip 2: Tænk lag-på-lag 

Lag-på-lag teknikken er en universel metode til at holde dig varm og tør. Det er lettere at isolere sig ved at bruge flere lag frem for én tyk jakke. Derfor vil det måske være en fordel at købe en lidt tyndere skijakke, hvor der er mulighed for at iklæde sig en ekstra midlayer på de kolde dage.

Generelt giver dette flere muligheder for at tilpasse dine skibukser til det givne klima på skiferien, som kan varierer meget efter destination og årstid. 

Tip 3: Mulighed for ventilation 

Brug lidt ekstra penge på  en skijakke med muligheden for at lyne op under armhulen. Det er en investering, som du helt sikkert vil sætte pris på efter en anstrengende nedfart om eftermiddagen.  

Tip 4: Vedligehold din skijakke 

Sørg for at vedligeholde dine skijakke, så den vaskes jævnligt efter anvisning samt få lappet eventuel opståede huller. Det sikrer dig en skijakke gennem mange sæsoner, hvilket kan retfærdiggøre at bruge lidt flere penge på en lidt bedre skijakke i første omgang. 

Tip 5: Prioritere vandtæthed og åndbarhed 

Vigtigheden af at holde sig tør gennem en dag på bjerget må ikke undervurderes. Den klassiske kulde kan lettere bekæmpes ved nogle høje knæløftninger eller en tur ind på den nærmeste hytter.

Kulden, der derimod kommer krybende fra våd og fugtigt tøj, er straks sværere at bekæmpe akut. Prioritere måske derfor i første omgang skijakkens evnen til at holde vind og vand ude før andre funktioner eller design. 

Skijakke mærker

Det kommende afsnit vil give et overblik over nogle af de mærker, som du kan sigte efter i jagten på den rigtige skijakke. 

Helly Hansen

Man kommer ikke uden om Helly Hansen, når det kommer til skitøj. Siden dets grundlæggelse i 1877 har Helly Hansen udviklet produkter til både lands og vands, der har kunne modstå det barske klima i Skandinavien.

Helly Hansen er derfor uden tvivl et high end brand, hvor prisen er derefter – i samme sætning skal det dog nævnes, at kvaliteten ligeledes bestemt er derefter. Gå derfor ikke uden om Helly Hansens to ikonisk H’er, når du er på jagt efter din næste skijakke. 

Patagonia 

Når du køber en skijakke fra Patagonia, får du meget mere end deres gode kvalitet med i prisen. Du får i høj grad nemlig også en god samvittighed, da deres klimabevidsthed og miljøpåvirkning er en del af deres DNA. Materialerne er derfor nøje udvalgt, og en del af overskuddet doneres direkte til velgørende formål, der forbedrer miljøet.  

2117 of Sweden 

Som navnet antyder er 2117 of Sweden et svensk mærke, der blev dannet i 2003 på visionen om at skabe kvalitetstøj til attraktive priser.

Dette må siges at være lykkes for den svenske virksomhed. Kvalitetsmæssigt kan de følge med de største brands, men prisen er ofte mere overskuelig. Derudover producerer de tøj til både børn og voksne, så hele familien kan iklædes godt på til skiferien med 2117 of Sweden.   

Stella Equipment 

Stella Equipment er et kompromisløst brand. Stella sælger direkte gennem egne kanaler, hvilket giver fordele som ingen fordyrende mellemled og direkte kontakt med forbrugerne.

Derudover satser Stella på et klassisk design, så kollektionerne ændres kun, hvis serier skal forbedres med nye detaljer eller materialer. Hvis du skal have en skijakke af høj kvalitet, går du derfor ikke galt i byen med Stella Equiptment. 

F4 Sport Performance 

4F er et fornuftigt valg, når det kommer til valg af skijakke. De leverer altid en god kvalitet til rigtig fornuftige penge, så F4 er bestemt et mærke du burde have på radaren, hvis du er på udkig efter din første skijakke.

De leverer skijakker i utallige designs og skalmaterialer, der kan modstå høje vandsøjletryk. 4F er generelt et rigtig value for money brand, som vil kun tilfredsstille langt de fleste skituristers behov.

Hvad siger undersøgelser om skijakker?

Markedet for skibeklædning er i vækst. Skisport har udviklet sig til en international sportsgren, som mange mennesker kaster deres kærlighed over i forbindelse med at den økonomiske velstand og globalisering er stigende. Det vurderes på baggrund af rapporten Ski Apparel Industry 2020 Global Market, at markedet for skibeklædning vil vokse med 4% årligt fra 2021 til 2026. Til den tid anslås det, at markedet vil udgøre en størrelse på 12250 millioner USD. Der er derfor mange aktører i markedet, der gerne vil have fat i din investering, når du er ude at købe skijakke. 

Skiindustrien vil dog utvivlsomt blive påvirket af corona-krisen, som så mange andre. Det præcise omfang kendes dog ikke endnu, men rejserestriktioner og karantæneregler rimer ikke ligefrem på turister fra hele verden samlet i en bjerglandsby. Store dele af skibranchen holder derfor vejret, og man må efterhånden sande, at denne vinter ikke kan sammenlignes med tidligere sæsoner. Rapporten regner dog med, at pandemien vil være under kontrol ved udgangen af 2021, så vi forhåbentlig igen kan iklæde os vores nye skijakke til næste vinter. 

Derfor har vi som forbruger måske også et ekstra stort ansvar for, hvor vi lægger vores penge i disse tider. Virksomheder relateret til skiindustrien vil utvivlsomt være nødsaget til at dreje nøglen rundt i den kommende tid. Tænk derfor over, hvor du lægger dine penge. Måske din lokale eller online fagekspert og skiforretning, har lidt ekstra brug for en kunde i denne tid frem for de store aktører og supermarkeder, der kan tjene deres penge på andre dele af virksomheden. 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken skijakke er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste skijakker. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skijakkerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger skijakke?

Valget af skijakke afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Ski Apparel Market Size 2020 Worldwide Industry Trends, Share, G ….” 31 aug.. 2020, https://www.ktvn.com/story/42568160/ski-apparel-market-size-2020-worldwide-industry-trends-share-gross-margin-future-demand-analysis-by-top-leading-player-and-forecast-till-2026-says. Åbnet 9 feb.. 2021.
  • “Ski Apparel (Ski Clothing) Market Size, Share, Growth, Industry – The ….” 28 jan.. 2021, https://www.thecowboychannel.com/story/43249625/ski-apparel-ski-clothing-market-size-share-growth-industry-trends-revenue-business-growth-demand-and-applications-market-research-report-forecast-to. Åbnet 9 feb.. 2021.
Forfatter
Picture of Kristoffer Kristensen
Kristoffer Kristensen

Kristoffer arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Som uddannet og aktiv skilærer bosætter han sig i Østrig hver skisæson for at undervise begyndere såvel som øvede skiløbere. Udover at have erfaring med undervisning i skiløb, er han tidligere skibutiksmedarbejder. I hans tid som butiksmedarbejder arbejdede han med skiudlejning, kunderådgivning og salg. Opgaverne spændte bredt – alt lige fra at tilpasse ski og skistøvler for familien Jensen til at hjælpe lokale kunder med at købe det helt rette skiudstyr. Det driver ham at lære fra sig, dele ud af hans viden og viderebringe hans passion og glæde for skisporten – både i undervisning, butik og på skrift.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj