Skiferie Med Børn

drenge og pige på skiferie med børn
Sidst opdateret: juni, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Vi kender det nok allesammen; tanken om en familieskiferie, der bare skal stå på lækkert skiløb og hygge med ungerne foran pejsen. Lige indtil sneen er for kold, tøjet er for stramt, og maven er tom. Med god forberedelse hjemmefra, kan man undgå langt de fleste konflikter, der potentielt kan ødelægge alle de gode intentioner om den perfekte skiferie. Samtidig giver det pote, hvis man har gjort sin research på børnevenlige skiområder godt. Herunder har jeg lavet en top 5 liste over de bedste områder til skiferie med børn, ud fra egne oplevelser gennem 20+ års skiferier.

Top 5 bedste skiområder med børn

  1. Trysil
  2. Hemsedal
  3. Sälen
  4. Arosa-Lenzerheide
  5. Maria Alm
 

Som barn var jeg altid på skiferie i Norden. Køreturen, hyttelivet og snehulerne var en stor del af hele oplevelsen. Senere som teenager tog jeg til Østrig, Schweiz og Frankrig, men efter jeg selv fik børn, kaldte mit hjerte igen på Norge. Det er, efter min mening, bare det dejligste sted at være på ferie med små børn. På toppen af min liste, er derfor 2 norske skisportsområder.

Trysil (Norge)

Min alltime favorit. Vi er i Trysil i hvert fald én gang om året, og efter et utal af skiferier her, er det næsten som at komme hjem, når bilen starter opstigningen til fjeldet. Jeg ved at mine børn allerede har det på samme måde.

Trysil er Norges største skiområde, og opereret af Skistar. 4 sammenhængende områder med 68 pister i alle sværhedsgrader, står klar til at tage imod jer. I de senere år er der kommet rigtig mange stolelifte til, som gør det nemt og behageligt at bevæge sig rundt i det store område. Børnene kan sagtens være med, og i stoleliften får de små ben en velfortjent pause (og maven lidt chokolade).

Pisterne er brede og børnevenlige, og børnene er ikke særlig store, før de selv lærer at finde rundt. Jeg er fuldstændig tryg ved at lade min 7-årige søn tage alene rundt i det nærliggende område.

Trysil er delt op i 2 sider – Fageråsen og Sydsiden (Turistsenteret. Efter min mening er der klart flest muligheder for børnene ved Turistsenteret. Her er der et kæmpe børneområde, samt nem adgang til lange, blå pister med stolelifterne.

Med Skistar er der en fantastisk skiskole, samt mulighed for pasning af de helt små børn, når man trænger til en voksentur. Snemanden Valle charmer alle ungerne, og sikrer, at I vender tilbage år efter år, så længe børnene er små.

Vi har både boet på hotel, i lejligheder samt private hytter og foretrækker helt klart hytter/lejligheder, hvor man selv laver mad og har god plads. Rigtig mange steder er der ski-in/ski-out, hvilket gør det super nemt at komme afsted og hjem igen.

Husk at pakke maden i Danmark, hvis du ikke vil bruge halvdelen af budgettet på indkøb. 

Kæmpe anbefaling til Trysil her fra.

Hemsedal (Norge)

En enkelt gang veg turen til Trysil for Hemsedal – nogle gange må man jo prøve noget nyt. Vi hoppede på Oslobåden til Norge, og herfra er der ca. 4 timers kørsel til området. Hemsedal er det 2. største skisportsområde i Norge, og det højest beliggende. Derfor kaldes området ofte “Skandinaviens Alper”, omend det ikke heeelt kan sammenlignes.

Ligesom Trysil og Sälen, vil børnene i Hemsedal støde på snemanden Valle, da området også er drevet af Skistar. I bunden af skiområdet finder I børneområdet Alpine Lodge, hvor det som børnefamilie er oplagt at bo i de store lejligheder. I Hemsedal ender alle løjper ved Alpine Lodge, hvilket er en stor fordel for børnene, der altid kan finde vejen hjem, hvis de er alene afsted. Giv børnene jeres telefonnumre i lommen, således de tidligt kan færdes på egen hånd i området.

Du kan ofte læse, at Hemsedal byder på udfordringer for både små og store. Personligt synes jeg, at stedet er genialt til familien med yngre børn, men når de bliver ældre, ville jeg vælge et større og lidt mere udfordrende område. Er børnene begyndere, så kom bare afsted!

Et lille tip når du rejser med Skistar – i yder-ugerne (både tidligt og sent på sæsonen) kan du booke “Valles vinteruger”, hvor børn op til 6 år får gratis liftkort (det gør de dog altid), ski-leje samt skiskole. Dette er en super god løsning, når du har helt små børn. Hvis de alligevel ikke har lyst til at skulle afsted på ski hver dag, bliver du ikke super frustreret over, at have brugt så mange penge på udstyr og skiskole. Egen personlig erfaring!

Sälen (Sverige)

Sälen er det største skisportsområde i Sverige, og det billigere alternativ til Trysil. Lindvallen-området er oplagt til børnefamilier, da der i bunden af pisterne ligger børne-mekkaet “Experium” med svømmehal, biograf og bowling. Super godt til dagene, hvor de små ben er trætte (for de vil helt sikkert blive). Samtidig er her rig mulighed for at spise ude, eller handle ind.

I Lindvallen er pisterne nemme, og hele familien kan sagtens være med. Trænger man til lidt mere udfordring, kan man via stolelifter komme til toppen og videre i Högfjället. Også i Lindvallen er der et stort Valle-land, hvor ungerne kan få timevis til at gå. Skistar har virkelig styr på det med børn.

I Lindvallen er der rig mulighed for at bo i fine hytter, med under 200 meter til pisterne. Du skal dog være klar på at møde andre danskere, da Sälen (ligesom Trysil) er et meget yndet feriemål for de danske børnefamilier. Men hey – masser af legekammerater udenfor døren, er bestemt et plus!

Arosa-Lenzerheide (Schweiz)

Schweiz er ofte overset af børnefamilier, sikkert fordi det historisk set altid har været dyrt at tage på ferie her. Giver man Schweiz chancen, kommer man dog ikke til at fortryde det. Der er bare en storhed over de schweiziske alper og den blå himmel, der lader de nordiske skiområder komme til kort. Schweiz er dog efter egen erfaring bedst til de lidt større børn, selvom man også sagtens kan medbringe de små.

Vi har besøgt Arosa-Lenzerheide over flere omgange, og er meget begejstrede for området. Selvom en familie-skiferie oftest er nemmest i bil (hvor man kan fylde bagagerummet med uendelige remedier), er det også overraskende let at hoppe på flyet til Zurich (2 timers flyvetid), hvorefter en biltur på 2 timer tager dig til det smukke område. Det er så nemt, at vi 2 gange har været afsted på en forlænget weekend fra torsdag til søndag, som giver dig 3 fulde dages fantastisk skiløb.

På vores ene besøg boede vi tæt på Rothorn Bahn, som på ingen tid tager dig op i bjerget og videre til et kæmpe system af løjper. Da de blå løjper i Schweiz dog er lidt mere blå (røde) end man er vant til fra de nordiske lande, tog vi et par dage bussen til området Valbella, hvor der er masser af skønne børnebakker og ski-legepladser.

Pssst. Hotellet Valbella er helt formidabelt for børnefamilier, især da det har 2 store legelande, hvor børnene kan blive passet både om dagen, men også under aftensmaden, mens mor og far nyder et glas vin! Super fedt for både børn og voksne. Her har vi haft vores bedste ophold i Lenzerheide; man får dog også lov at betale godt for det.

Maria Alm (Østrig)

Det er længe siden vi har været i Maria Alm, men minderne fra det smukke område og bjergene står stadig klart. Maria Alm er sammen med Schladming, Bad Gastein og Wagrain en del af Ski Amadé, og liftkortet kan derfor bruges i alle områder – hvis I skulle komme så vidt omkring.

De lange blå pister og den nemme tur op med gondollift gør, at selv de helt små børn kan være med. Generelt er børnene meget i fokus i Maria Alm, men området er stort, og det er bestemt også muligt at finde pister til den øvede skiløber.

Maria Alm er en hyggelig familieby, og er derfor ikke præget af afterski stemning som man kender fra andre østrigske skisportssteder. Er du ude efter schlagermusik og store fadøl, skal du kigge et andet sted. Men er I til kilometervis af lækre pister, hoteller i gåafstand til lift, samt mulighed for dansk skiskole til børnene, er Maria Alm et helt oplagt valg.

Inden I booker skiferie, så overvej om:

  • I er til den korte og behagelige flyrejse, eller om I foretrækker at have bilen til rådighed? Med små børn kan det være en fordel, at have plads til udstyr, legetøj mm.
  • I er til skiferie i Skandinavien, hvor løjperne er lettere og børnene kan forstå skilærerne, eller er det vigtigere for jer at hele familien er udfordret?
  • I vil bo i hytte med god plads og mulighed for selv at lave mad, eller vil I bo på hotel med rengøring og opvartning?
  • I vil rejse uden for sæson hvor priserne er lavere og mulighederne større, eller I vil afsted i ugerne omkring skolernes vinterferie?
 

Skiudstyr og skitøj til skiferie med børn

Udstyr

Ski og støvler

Hvis man ikke er på ski hvert år, kan det være en fordel at leje udstyret til børn på destinationen. Køen i ski-udlejningen kan være en irriterende start på ferien, men til gengæld er det dejligt nemt at bytte udstyret, hvis noget alligevel ikke passer.

Børn vokser hurtigt fra det købte udstyr, men et super godt alternativ til årlig leje, er at købe børnepakken ”Børnebasen” hos fx. forhandleren Steep n Deep, hvor du mod et lille beløb kan bytte udstyret til ”nyt” hvert år inden skisæsonen starter. Læs mere om Børnebasen her. Det er så smart. 

Hjelm

Når du skal vælge en hjelm til dit barn, vil jeg anbefale at købe en hjelm med visir. Det er langt nemmere for børnene selv at vippe skibrillerne op og ned med et visir, end når elastikken driller og brillerne ofte ender i nakken.

Rygskjold

Hvis du vil have lidt mere ro i sindet når de små racerkørere drøner ned ad bjerget, så giv dem et rygskjold på. Rygskjoldet tager de værste slag for ryggen, og ungerne synes ofte at det er ret sejt at have på.

Familie på skiferie med børn

Tøjet

Vælg altid lag-på-lag påklædning til ungerne (og dig selv). Det er pengene værd at investere i kvalitets sokker og godt ski-undertøj, og bygge lagene op ud over det. Ski-undertøj, en god fleecetrøje samt en skal-jakke og skibukser er nok i langt de fleste tilfælde.

Med lag-på-lag tøj kan du altid fjerne eller tilføje et lag – nogle dage kan være varme når man er aktiv, mens andre kan være frysende kolde. Husk også selv at klæde dig lidt lettere på når du har små børn med på ski – du kommer til at få det varmt når du skal trække dit barn op ad løjpen, eller bære ham frem og tilbage.

Det er også en god ide at tage dine egne sko med, så du bedre kan bevæge dig rundt i børneområdet og hjælpe de små på ski.

Tag kælken med jer

Hvis du ikke bor med direkte adgang til pisten, kan det være smart at købe en plastic-kælk til at transportere ski, støvler etc. fra boligen eller bilen og hen til pisten. På denne måde kan du også transportere dit barn i kælken, så de små ben ikke bliver trætte allerede inden I når frem.

Lad ungerne beholde deres egne sko på, og skift til skistøvler når I når frem til pisten. De små fødder bliver hurtigt trætte, og du har ikke lyst til at ramme en potentiel krise allerede inden I når til pisten. 

Pak en god taske til dagen

Pak en god rygsæk om morgenen, og vær forberedt på lidt af hvert! Man kommer langt med snacks når humøret og energien daler, men husk også noget at drikke, evt. solcreme og ekstra tøj til de kolde dage. Ekstra vanter kan også være en god ide, hvis det ene par skulle blive våde.

Et spil Uno eller nogle tuscher og papir hjælper med at fordrive ventetiden, mens mor og far måske drikker en kop kaffe, eller på andre tidspunkter med lidt ventetid. 

Medbring også tålmodighed 

Husk at al begyndelse er svær, især hvis man er en lille purk. Hold mange små pauser undervejs, og husk at alle skal have det sjovt med skiløb. Det er aldrig en god ide at presse barnet til at fortsætte, hold hellere en kælke-pause eller tag en frisk sneboldskamp, hvis det hjælper med at holde humøret oppe.

Skiferierne de næste år kommer til at være lidt anderledes, end da du som ung og cool susede ned ad den sorte piste. Til gengæld får du minder med dit barn som varer hele livet, og den følelse er langt bedre end noget andeti. Det bedste er, når børnene selv spørger hvornår vi kan komme på ski igen! 

Barnets mentale forberedelse

Fortæl dit barn tidligt i processen at I skal på skiferie – vis dem billeder og videoer fra stedet og lejligheden, så de ved hvad de har at glæde sig til. Tal mere og mere om det som datoen nærmer sig, og sæt forventningerne til et niveau, der ikke skuffer nogen i familien. Husk at fejre jeres fald og fejl – en opmuntring som “Man skal falde 100 gange, før man bliver god!”, giver ofte børnene et helt andet syn på styrtet. 

Den bedste opvarmning til skiferien

Min personlige bedste anbefaling til børnefamilier der skal på ski, er at starte skiferie træningen på Amager Bakke. Dér kan  dine børn lære at stå på ski i solskin og tørvejr, og tøjet bliver ikke gennemblødt af våd sne, hvis man falder på numsen.

Tager du dit barn med til skiløb jævnligt, enten hele året eller op til skiferien, vil du mærke en stor forskel på barnets niveau.

Er den første skitræning i gang allerede inden skiferien starter, vil jeg næsten garantere, at du kan undgå at bruge de første 3 dage af skiferien på at samle grædende børn op, der “hader sne og ski” – I kender det godt, ikk’? På Amager Bakke kan du sende dine unger på skiskole eller på ferie-camp, hvor alle instruktørerne taler dansk, og børne-løjpen er lille og overskuelig. Det gør en verden til forskel for begyndere. Også dig selv. 

Rigtig god tur!

Og lige her til sidst – husk at trække vejret og nyde dagene! Skiferie med børn er skønt, hvis forventningerne er sat efter niveauet. Den friske luft giver skønne røde kinder, og børn der sover utrolig godt om natten! Men tag ej fejl af de små – inden længe overhaler de dig indenom på pisterne! 

Ha’ en fantastisk skiferie!

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke skiområder er bedst egnet for familier med børn?

Der er mange muligheder når det kommer til skiområder. I artiklen kommer vi ind på de bedste skiområder til familier med børn.

Hvilket skiudstyr skal jeg have til mine børn?

Uanset om du er begynder, øvet eller ekspert – Så har ski udstyret, en betydning for om dine børn får en god skiferie. Læs om hvilket skiudstyr vores ekspert mener er ideelt for dine børn i artiklen.

Hvilket skitøj skal jeg købe til mine børn?

Skitøj skifter fra år til år, og der kommer hele tiden nyere og smartere grej indenfor skisporten. Få svar på hvad vores ski ekspert anbefaler af skitøj til dine børn i artiklen.

Forfatter
Picture of Cecilie Nielsen
Cecilie Nielsen

Cecilie arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Skisporten har altid fyldt meget af hendes liv, og som inkarneret skiløber har hun besøgt et væld af skiområder, bl.a. i forbindelse med test-ture for diverse virksomheder. I øvrigt var hun med i opstartsfasen af Copenhill og har derfor et indgående kendskab til dryslopes og drift af skiområde. Alt dette resulterer i en skividen af højeste kaliber, som hun nyder at formidle her på magasinet.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj