Tagbøjler

Bil iført tagbøjler
Sidst opdateret: april, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Har du altid ønsket dig at kunne medbringe dine egne ski på den årlige skitur? Eller at kunne hjælpe din ven med at flytte en madras, uden at skulle hyre en flyttebil? Så er tagbøjler til bilen nok noget for dig!

Magasinet Ski har i samarbejde med skieksperter Bastian Lange og Anders Braun lavet en test af tagbøjler. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Tagbøjler Test: Top 3 Bedste Tagbøjler

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Modula Universal

Bedste tagbøjler

Pris: 1.195 DKK

Vinderen i kategorien “bedste tagbøjler i test” er Modula Universal Tagbøjler. Dette model fra Modula er universelle tagbøjler, som sikrer nem montering af tilbehør samt en lydløs tur. Tagbøjlerne er lavet i stål, har en stor bæreevne, et aerodynamisk design og et nemt låsesystem.

Annonce

2. Thule 765

Bedste billige tagbøjler

Pris: 899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige tagbøjler” er Thule 765. Her er der tale om et par universelle Thule tagbøjler med en mindre bæreevne. Til gengæld er prisen sat lavt, og så er tagbøjlerne betrukket med polymer, som sørger for god friktion mellem lasten og tagbøjlerne.

Annonce

3. Thule WingBar Edge Black 9583

Bedste premium tagbøjler

Pris: 2.899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium tagbøjler” er fra Thule WingBar Edge Black 9583. Dette sæt tagbøjler har et formidabelt aerodynamisk og universelt design, som gør, at de let og elegant skærer gennem luft. Bøjlerne er lavet af letvægts aluminium og bæreevnen er 75 kg. 

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til tagbøjler

Hvad er tagbøjler?

Tagbøjler er et sæt parallelle bøjler som monteres tværs over din bils tag og dermed gør dig i stand til at transporterer store og upraktiske genstande som ski, surfboards, kajakker, cykler etc.

Tagbøjlerne er første skridt og du får brug for de korrekte lastholdere og tagbokse til montering mellem tagbøjlerne, alt efter hvad du ønsker at tage med dig. Det er ganske enkelt en genial måde at opgradere din bagagekapacitet, og gør dig i stand til at benytte din bil til at fragte genstande, af størrelser som ellers kun er muligt med med varevogn. 

bøjler til biler kom frem omkring 1950-1960 hvor mange biler havde indbyggede regnrender som gjorde det nemt at montere bøjlerne. Men omkring 1975 begyndte et designmæssigt skift, og de fleste bilproducenter gik væk fra regnrender indtil de i 1990 blev anset som deciderede sjældne på biler. Dette krævede at producenterne af bøjler tilpassede sig og derfor findes der nu et væld af forskellige muligheder når det kommer til tagbøjler.

Nu til dags er det muligt at få tagbøjler til stort set alle slags bilmærker og modeller, lige fra Fiat til Tesla. Det er derfor vigtigt at du vælger bøjler som er kompatible med din bil specielt. Dette gør sig gældende ift. bredden at taget på din bil, og hvordan selve taget er udformet. Tagbøjler produceres i enten stål eller aluminium og disse materialer har forskellige fordele som skal tages hensyn til når du vælger de rigtige bøjler til din bil, og dine behov.

bil i flot udsigt med tagbøjler

Hvorfor skal jeg købe tagbøjler?

Tagbøjler er en simpel og praktisk løsning når det kommer til at opgradere din bils bagagekapacitet. Du tænker måske at det kun er noget du vil få brug for hvis du har store ski, surfboards eller lignende, men det geniale ved bøjler er deres alsidighed i dagligdagen.

Det er selvfølgelig en ideel løsning til familier som tager på bilferier, gerne vil have egne ski med til Østrig, fragte kajakker og alle andre genstande som ikke lige passer i bilens bagagerum. Men bøjlernes brug stopper ikke her, de er nemlig smarte i et væld af dagligdags aktiviteter.

Hvis du er taget i Ikea og gerne vil den perfekte kommode med hjem? Hvad med din gamle madras som skal på genbrugsstationen? Og stigen du skal have fragtet ud til sommerhuset? Det er her at tagbøjlerne kommer ind i billedet og gør dig i stand til at klare ovenstående situationer i en fart uden at skulle leje en kassevogn, låne en trailer eller andre tidskrævende tiltag. 

Tagbøjler vs. Varevogn vs. Trailer  

Når kommer til alternativerne til at anskaffe sig bøjler så er der to potentielle løsninger at sammenligne med. Du kan selvfølgelig leje en varevogn hver gang du gerne vil have transporteret noget som din bils bagagerum ikke har plads til, men dette er både dyrt og tidskrævende i længden.

Og derudover stiller det begrænsninger til antallet af passagerer da du pludselig ikke har nogle bagsæder mere. Dette er altså ikke ideelt i de fleste tilfælde. Den anden nærliggende sammenligning er traileren. Vi kan prøve at kigge nærmere på et par vurderingskriterier og stille traileren op over for bøjler. 

For det første stiller traileren krav til din bil og garage/parkering. Det vil sige at din bil skal have et anhængertræk for overhovedet at kunne bruge traileren, og flere biler nu til dags har ikke anhængertræk. Derudover fylder en trailer.

Så hvis du vælger at anskaffe dig sådan en, skal du finde plads i din indkørsel eller have, hvilket er et problem du ikke vil have med bøjler, da de er gemt væk ovenpå bilen og ikke kræver mere plads ved parkering end et par ekstra centimeter i højden.  Derudover er der vægten – og deraf energiforbruget at tage hensyn til. Studier peger på at monterede tagbøjler hæver luftmodstanden for en bil med omkring 1%.

Når der sammenlignes med traileren viser undersøgelser at en bils brændstoføkonomi falder med omkring 2% per. tilføjede 50 kg. De fleste små trailere har en egenvægt på mindst 250 kg. uden noget indhold og dertil kommer den ekstra friktion for de to hjul som sidder på traileren. Dette gør måske ikke så meget hvis du ikke skal særlig langt. Men på længere ture kan det mærkes på dit brændstofforbrug.

Dertil kommer hastighedsbegrænsninger med trailer. Du må ikke køre mere end 80 km/t med trailer – heller ikke på motorvej. Biler med tagbøjler er naturligvis ikke underlagt lignende begrænsninger. Til sidst sammenlignes kapaciteten. 

Hvis du står og skal have transporteret et læs haveaffald eller grus til genbrugsstationen så er traileren det oplagte valg, men fordelene ved traileren stopper også her. Du kan nemlig fragte længere genstande monteret på bøjler end i en almindelig trailer. Fx kajakker og surfboards. Dette vil kræve en specialtrailer og så skal du igen ud at leje/købe noget nyt. 

Hvilke tagbøjler skal jeg vælge?

Der er flere ting at tage stilling til når du skal vælge de rigtige bøjler til at opfylde dine behov. For det første er der forskellige typer af tagbøjler. En mulighed er  firkantede tagbøjler i stål som er kraftige og excellerer ved deres modstand over for korrosion fra vind og vejr. Derudover er der aero bars som er lavet af et lettere materiale, aluminium og tit kommer med et T-skinne system.

Dette gør det muligt at montere specifikke genstande over hele bredden af tagbøjlen. Til sidst er der wing bars som også benytter T-skinne systemet og derudover har fokus på reduceret støj og brændstofforbrug, pga deres aerodynamiske vingeform.

Dernæst skal du vælge bøjler der passer til din bils mærke og model. Ved forhandlere er det muligt at få råd og vejledning, og på de fleste internetforhandlere skal du blot taste mærke og model ind, hvorefter du bliver præsenteret for bøjler som passer til din bil.

Når du har bestemt dig for et overordnet design der passer til din bilmodel, skal du tænke på dine behov – hvad vil du gerne fragte? Alt efter om det er ting i den lettere kategori, eller tunge kufferter/skibokse skal du være opmærksom på de forskellige bøjlers bæreevne. Derudover skal du være opmærksom på at bæreevnen bliver halveret ved off-road kørsel da kraftige bump skaber øget belastning på bøjlerne.

Alt efter om du vil benytte dine bøjler primært til at montere en tagboks, en cykelholder, en simpel skiholder eller lignende, er det vigtigt at tænke over at bøjlerne skal passe til disse holdere og omvendt. De forskellige mærker har tit holdere der passer til lige præcis deres tagbøjler og det er derfor vigtigt at sikre sig at dine nye bøjler passer til fx den tagboks du har udset dig.

Kombinér tagbøjler med andet skiudstyr

At anskaffe sig tagbøjler er det første skridt til en mere behagelig dagligdag med udvidet bagagemuligheder. Dernæst er det tid til at finde ud af hvilke holdere og bokse du har brug for til at opfylde dine og din families behov. Den klassiske kombination er selvfølgelig med tagboksen. Tagboksen er det udvidede bagagerum.

De fleste modeller vejer meget lidt (ca. 25 kg) og har en kapacitet på op til 500 ltr. Det vil sige at der er rigeligt plads til fx 5-6 par ski, samt stave. Du kan også vælge at fylde den med almindelig bagage til ferien, parasollen en sommerdag til stranden – kun fantasien sætter grænser. En af de gode ting ved en tagboks er at den beskytter, hvad end du har med, imod vind og vejr.

Derudover kan tagbokse låses fast til bøjlerne sådan at du kan lade dine ting ligge over natten på længere ture. En anden populær kombinationsmulighed er cykelholderen. Ved montering af bøjler er der plads til op til flere cykler på taget af din bil og holderne fungerer ved at cyklerne bliver fastholdt ved for- og baghjul.

På den måde undgår du enhver kontakt imellem holder og cykelstel hvilket beskytter dit stel bedst muligt. Derudover kan du tilgå dit bagagerum uden at skulle til at fjerne en traditionel cykelanhænger. 

Der er utallige kombinationsmuligheder med bøjler og lige præcis hvad der passer til dig kommer an på hvad du skal fragte. De fleste mærker fører kajakholdere, skiholdere, cykelholdere, tagbokse osv. Det handler om at identificere dine behov og vælge derefter. 

Vedligeholdelse af tagbøjler

Det er relativt nemt og simpelt at vedligeholde og rense dine tagbøjler. Der er dog nogle ting som er vigtige at have for øje, hvis du vil være sikker på at dine bøjler fungerer upåklageligt og holder i lang tid. 

Vask – Det er en god idé at holde dine tagbøjler rene og fri fra jord og skidt. Du kan risikere skade på malingen og nedsat funktion af bevægelige dele i samlinger hvis du ikke holder dine tagbøjler rene. Når du skal vaske dine bøjler anbefales det at  afmontere dem, hvorefter du skal benytte varmt sæbevand med samme sæbe som du ville benytte til at vaske resten af bilen, det vil sige uden; alkohol, blegemiddel eller ammonium-tilføjelser. Sørg altid for at dine bøjler er helt tørre før at du monterer dem på bilen igen bagefter. 

Smøring Som resultat af bilens vibrationer kan dine tagbøjler med tiden blive løsnet da bolte og møtrikker hele tiden udsættes for disse små rystelser. Sørg derfor for at møtrikker, bolte og spændeskiver er smurte og strammet før længere ture. For smøring af forskellige låsemekanismer må du ikke benytte WD40, men i stedet skal du bruge et silikonebaseret produkt. Sørg derudover for at holde låsene rene og fri fra skidt.

Generelt vedligehold – Det er vigtigt at være opmærksom på åbninger i dine bøjler. Da tagbøjler er hule, pga. hensyn til vægt, er det ikke godt hvis der kommer vand ind i hulrummene. Dette kan medfører at bøjlerne ruster fra indersiden og ud.

De fleste bøjler kommer med hætter som sørger for at de er tætte. Vær sikker på at de sidder ordentligt og at der ikke kommer vand og fugt ind. Til sidst skal du være opmærksom på den overordnede stand som dine tagbøjler er i.

Hvis de er blevet bulet, bøjet af slag eller har fået dybe ridser, kan du ikke stole på den opgivet bæreevne længere og det er derfor bedre at udskifte dem. Ved små ridser kan du sætte elektrisk tape på for at sørge for at der ikke kommer vand ind i bøjlerne.

Valg af tagbøjler

Typer

Der findes næsten lige så mange slags tagbøjler som bilmodeller da det er vigtigt at de passer til dimensionerne på lige præcis din bil. Men derudover er også forskellige typer af tagbøjler som hver især fokuserer på forskellige områder at excellerer indenfor.

Nogle bøjler er simple, holdbare og stærke, mens andre har lidt mere teknologi indbygget og er aerodynamiske og lydløse.Typen af tagbøjler som du vælger bør komme an på formålet med dem, og i den følgende tekst kan du læse lidt om mulighederne på markedet. 

Firkantede tagbøjler af stål 

Den traditionelle tagbøjle er firkantet og af rustfrit stål. Der er flere gode egenskaber ved stål som gør det ideelt til brug til fx bøjler. Det er robust, praktisk og kan klare stor belastning. Tagbøjler af stål er tit billigere end lignende produkter i aluminium. 

Aero tagbøjler 

Aero tagbøjler er resultatet af mange års teknologiske fremskridt. Det er tagbøjler i letvægts aluminium og med mange fede detaljer. Aero modellen adskiller sig fra traditionelle tagbøjler ved at være designet sådan at tagbøjlerne skaber mindst mulig luftmodstand.

Dette bevirker i tilgift at de er stort set lydløse i modsætning til mere traditionelle tagbøjler der kan have en tendens til at støje, især, ved høj fart. Disse bøjler kommer også tit med T-skinne systemet som er en smart måde at fastgøre ting specifikke steder på dit tag og på den måde have plads til mere. 

Thule Wingbars

Thule wingbars er et produkt som eksklusivt produceres af mærket Thule. Dette er bøjler af alumunium med massere af lækker teknologi indbygget som du, som forbruger, får glæde af. Wingbars benytter Thules SmartSlides som gør det muligt at installerer tagbøjlerne hurtigt og nemt. 

Derudover er de designet i en aerodynamisk profil som bevirker bedre brændstoføkonomi og lavt til intet støjniveau. Til sidst er det nogle af de tagbøjler der kan holde til mest belastning med en øvre grænse op til 100 kg. 

Materialer

Der er to materialer som 99% af tagbøjler er lavet af. Det er rustfrit stål og aluminium. Begge disse materialer har forskellige fordele og er materialer som excellerer inden for forskellige felter. 

Rustfrit stål 

Mange tagbøjler er lavet af rustfrit stål da det er et solidt materiale og har en god modstand over for korrosion. Rustfrit stål benyttes i et væld af industrier og produkter. Det er et stærkt materiale og, som navnet indikerer, så ruster det ikke. Ud over at være rustfrit så er rustfrit stål også modstandsdygtig over for generel korrosion pga den mængde chromium som er i alle slags rustfri stål.

De forskellige elementer i metallet reagerer med oxygen molekylerne i luften(ilt) og danner et tyndt lag film som beskytter metallet imod korrosion. Rustfrit stål er stærkt og benyttes derfor i mange produkter som skal kunne klare stor belastning. Det har dog også en tilhørende høj densitet og er derfor tungt, sammenlignet med fx aluminium. 

Aluminium 

Aluminium er det andet populære materiale som tagbøjle i dag laves af. Aluminum udmærker sig ved at være et let og meget formbart materiale.

Derfor benyttes aluminium til at lave cykler, fly, biler osv. Selvom rustfrit stål er stærkt så er det også tungt, og aluminium er faktisk stærkere når man ser på styrke-til-vægt-ratioen. Derudover så ruster aluminium ikke, selv uden nogen behandling. Det er en smule dyrere end rustfrit stål, men ved produkter som fx bøjler er prisforskellen ikke enorm. 

Funktioner

Det er forskelligt hvilke ting der er lagt vægt på for de forskellige mærker og modeller af tagbøjler. Her kommer en liste over ting som er gode at have i baghovedet når det kommer til at vælge de rigtige tagbøjler for dig. 

Bæreevne

Med hensyn til bæreevnen af tagbøjler ligger de fleste modeller og har en samlet bæreevne på 75-100 kg per sæt. Dette er rigeligt til at kunne klare fyldte tagbokse, den store rejsekuffert eller hvad man ellers kunne få lyst til at fragte på taget af sin bil. 

Nogle mærker advarer dog om en nedsat bæreevne ved off-road kørsel da store stød kan belaste bøjlerne ekstra meget. Men for dig som holder bilen på vejen kan du roligt fylde vægt på op til den anførte maksimalbelastning. 

Aerodynamik 

Det er forskelligt hvor meget hensyn der er taget til aerodynamikken af tagbøjlerne når vi ser på de forskellige mærker og modeller. Selvom geometrien af bøjler udgør en relativ lille del af bilens samlede tværsnit, og dermed en forsvindende lille forskel i brændstofforbrug, så kan det være en god idé at vælge bøjler hvor aerodynamik er en prioritet.

Dette skyldes den lyd som kan opstå ved især højere hastigheder, når du fx kører på motorvejen. Hvis den luft som løber omkring og over bilen opnår en tilpas høj hastighed risikerer du at der opstår en fløjtelyd som hedder Aeolisk støj og skyldes geometrien af overfladen, samt vindhastigheden. 

Dette bliver måske lige lovligt teknisk, men dog vigtigt for dig som forbruger hvis du påtænker at anskaffe dig tagbøjler som skal sidde på din bil permanent. Hvis du har en Range Rover der kun kører på grusveje med 30 km/t er dette altså ikke vigtigt, men hvis du gerne vil køre på motorvejen uden at være nødt til at skrue radioen højt op så er det værd at tage med i overvejelserne. 

T-skinne systemet og Slidebars

Nogle mærker og modeller er gået det ekstra skridt med hensyn til at gøre det nemt for dig at benytte bøjlerne. Dette ses bla i funktionern T-skinne systemet og Slidebars. T-skinne systemet er navngivet efter tværsnittet af bolten som bliver holdt fast i skinnen og ligner det omvendt T.

Det smarte ved dette system er at du kan fastgøre forskellige holdere og bokse på bestemte steder over bredden af dine tagbøjler. Du kan ved hjælp af T-skinne systemet fx montere en cykelholder ved siden af en smal tagboks eller en skiholder. Denne teknologi er meget populær blandt de forskellige brands og benyttes i de fleste aluminiums bøjler.

Slidebars er den funktion som nogle tagbøjler har hvor de kan glide på tværs af bilens bredde og gøre det nemmere for dig at fastgøre større og upraktiske genstande som fx cykler og surfboards uden at skulle læne dig ind over bilen. Derefter kan du skubbe tagbøjlerne ind på midten af bilen igen og fastgøre dem før kørsel. En super smart feature som gør livet nemmere for dig som forbruger. 

Størrelse

Størrelsen af dine nye bøjler er utroligt vigtigt at tage hensyn til og du bør derfor sætte dig grundigt ind i målene på din bils tag og tagtype. Biler kommer nemlig i et væld af forskellige størrelser og modeller og det samme gør sig gældende med tagbøjler da både størrelsen skal passe, samt monteringsmåden.

Det anbefales derfor at du vælger tagbøjler specifikt til din bil når du søger efter bøjler, også selv om nogle modeller bryster sig af at være justerbare. Mange internetbutikker har nemme guides til valg af tagbøjler som tager udgangspunkt i lige præcis din bils mærke og model.

Daekbutikken.dk har fx en funktion ved navn “søg dine tagbøjler” hvor man blot taster mærke og model ind, og derefter bliver præsenteret for alle tagbøjler som passer målene på din bil. Det er en super god måde at sikre sig de rigtige bøjler første gang man køber.

De steder hvor dette ikke er en mulighed skal du selv være opmærksom på to vigtige ting. For det første hvilket slags tag du har. Der er umiddelbart 5 forskellige typer. Glat tag, Tagræling, Flush rails, Gutter og Fixpoint.

Hvis du er i tvivl om hvilken type du har så kan du altid finde ud af det på nettet ved at søge på din bilmodel efterfulgt af “roof type”. Dernæst er det vigtigt at kende bredden på dit tag. Men forhandlere vil generelt altid hjælpe dig med at vælge de rigtige tagbøjler uden disse informationer. 

Fit

Når det kommer til fit, så er der et par essentielle ting at have i tankerne. Selvfølgelig passer selve bøjlerne til din bil så længe du følger de forskellige størrelsesguides og vælger ud fra din bils mærke og model. Men det er vigtigt at være opmærksom når det kommer til de holdere og bokse som du gerne vil montere på din bil.

Fx skal placeringen af en tagboks være sådan at du kan åbne bagagerummet på din bil uden at bagsmækken støder imod bagenden af tagboksen. Dernæst skal du sørge for at du har rigeligt med udsyn ud af forruden hvis du transporterer meget lange genstande som fx kajakker eller surfboards.

Til sidst kan man opdele fragtområdet på taget på forskellige måder, og det er tit muligt at få plads til både en smal tagboks og en cykelholder eller skiholder ved siden af. Dette kan være en smart løsning for dig som gerne vil maksimere brugen af tagbøjler og kræver at du tænker dig om når det kommer til at vælge holdere. 

Vægt

Vægten af tagbøjler spiller ikke den store rolle, da de fleste muligheder til familiebiler er af letvægts aluminium eller stål som din bils tag sagtens kan bære. Dog er den samlede vægt af fx tagbøjler, tagboks og indhold vigtig at holde styr på.

Dette gør sig gældende både for tagbøjlernes samlede bæreevne og din bils tag-bæreevne. Det er derfor en god idé at gøre sig bekendt med bilens tagbæreevne før du endeligt vælger bøjler og tagboks + holdere. Det kan nemlig godt være at dine nye tagbøjler kan holde til en last på 100 kg., men at din bils tag har en maksimal belastning på 75 kg. Så er det ærgerligt at have betalt ekstra for de stærkeste tagbøjler. 

Design

Designet af tagbøjler spiller en rolle både rent æstetisk og også ift. daglig brug. Vi har været inde på funktionerne af bøjler som er designet aerodynamisk, da disse har en mindre indflydelse på brændstofforbruget og ofte er designet med lyddæmpning højt prioriteret.

Men designet spiller også en rolle rent æstetisk set og de fleste tagbøjler kommer i stilrene farver som sort og sølv. Der er ikke de store valgmuligheder, da funktionen er i højsædet over designet, men du går aldrig galt med sort og sølv. Se bare på resten af delene på din bil. Der er mærker som fx laver tagbøjler og monteringsdele udelukkende i sort og du kan selv vælge hvilke farver og design ser godt ud på din bil. 

Vejrforhold

Tagbøjler er lavet til at klare alt slags vejr. Så hovedreglen er at du kan lade dem sidde året rundt uden at det skader funktionen. Men hvis du alligevel ikke bruger dem i længere perioder kan det være en god idé at fjerne dem, og det er da et par forskellige grunde til.

For det første så kan det forbedre din brændstoføkonomi at fjerne dem, og hvis du kører mange km hver dag så er der en besparelse at hente rent økonomisk. Derudover så kan den sorte farve blive en smule mindre kraftig hvis bøjlerne er udsat for sollys i længere tid.

Især om vinteren er der også større risiko for ekstra slid og forurening af de bevægelige dele og forskellige lukke- og låsemekanismer. Dette skyldes at der er vådt og større risiko for salt, sand og småsten på vejene. Til sidst så er det indlysende at de forbliver som nye længere tid hvis de bliver vasket til tider og bruger tid i tørvejr inden for i stedet for at konstant side på bilen. 

Pris

Prisen på tagbøjler og tilhørende monteringsdele kommer an på flere faktorer. For det første spiller mærket ind da nogle mærker er synonym med kvalitet, holdbarhed og tidløst design. Det er mærker som Thule og Yakima der er velkendte inden for bøjler og har innoveret dem i årtier med stærke resultater og produkter som følge heraf.

Derudover spiller både materiale, design og funktioner ind. Ting som slidebars, T-skinne systemet, aerodynamik, Winddiffuser technology osv. er alle funktioner som er fantastiske at få adgang til og derfor kan dette også ses på prisen. På den anden side kan du også investere i et minimalistisk set-up som kun skal benyttes sjældent og slippe afsted med et pakkeløsning til en stærk pris.

Uanset hvad dine behov er, kan man kommer rigtig langt for et par tusinde kroner. Og når man sætter det beløb op over for prisen på andet ekstraudstyr som man kan købe til biler er der utrolig meget værdi at hente for pengene. Da bøjler svarer til en gigantisk udvidelse af din bagagekapacitet på ferier og i hverdagen.

5 tips til tagbøjler

Tip 1: Vælg tagbøjler som passer til dig

Når det kommer til tagbøjler, lastholdere og tagbokse er der et væld af muligheder med massere af forskellige funktioner og fordele. Tag udgangspunkt i hvad du gerne vil transportere og vælg dit udstyr ud fra de krav som dette stiller.

Skal du fx udelukkende bruge en tagboks er der nok ingen grund til at investere i slidebar teknologien. Påtænker du at benytte dine tagbøjler meget og have dem siddende permanent på taget, kan det godt betale sig at kigge på de aerodynamisk produkter som betydeligt vil sænke støjniveauet og det ekstra brændstofforbrug. 

Tip 2: Find ud af vægtkapaciteten for din bils tag

Det er en flad fornemmelse at købe de stærkeste bøjler på markedet bare for at finde ud af at din bil har en maksimal tagbelastning på halvdelen af den vægt som du havde planlagt at fragte.

Gør dig derfor bekendt med din bils begrænsninger inden du køber dine nye tagbøjler. Husk derudover at bøjler, lastholdere og tagbokse også har en egenvægt der skal regnes med i totalbelastningen som taget kan holde til. 

Tip 3: Find ud af din tagtype og dimensioner

Der er virkelig mange forskellige tagtyper derude og det anbefales derfor at du finder ud af din tagtype og dimensionerne på dit tag hvis du vælger at købe bøjler og monteringssæt som løsdele.

Hvis dette virker som en uoverskuelig opgave er det altid en god idé at tage kontakt til en forhandler da de tit kan anbefale de helt rigtige tagbøjler bare på baggrund af din bils mærke og model 

Tip 4: Benyt altid korrekte lastholdere og tagbokse

Køb de rigtige lastholdere som passer til hvad du skal fragte og drop metoden hvor du prøver at binde 4 par ski fast til tagbøjlerne med gammelt reb. Lastholdere til eksempelvis ski, cykler og kajakker er produceret med brugervenlighed og sikkerhed for øje.

Så for at være sikker på at passe på både din bagage og din bil anbefales det kraftigt at benytte de korrekte lastholdere. 

Tip 5: Pak korrekt 

Det er vigtigt at du sørger for at benytte lastholdere og tagbokse korrekt. Ikke at overfylde dem eller undlade at benytte seler og remme som har til formål at holde dit gods fast. Derudover er det vigtigt at benytte de indbyggede seler i tagbokse til at spænde din bagage fast.

Dette skyldes at der ved hårde opbremsninger er fare for at lasten rykker sig med høj fart og kan skade din tagboks hvis ikke godset er godt spændt fast. Det kan være en god idé at pakke blødere genstande, som overtøj, uden om fx ski for at beskytte både tagboks samt kanter og ender på dine ski.

Tagbøjle mærker

Der er mange forskellige mærker der konkurrerer om din opmærksomhed og pengepung når det kommer til salg af tagbøjler og tilhørende tagbokse og lastholdere. Vi har lavet en kort oversigt over de mest prominente spillere på markedet hvor du kan læse lidt om hvert mærke, kvaliteten af produkterne og hvad der adskiller de forskellige virksomheder. 

Thule

Det er umuligt at komme uden om det svenske mærke Thule som har specialiseret sig inden for transportudstyr i mere end 75 år nu. Thule er et mærke som står for kvalitet, innovation og stilrenhed. Thule har et kæmpe udvalg af bøjler, tagbokse og specifikke lastholdere og sidder tung på markedet herhjemme og i Europa generelt. Derudover har Thule sikkerhed i højsædet og tester alle deres produkter til grænsen i deres in-house testcenter. 

Cruz

Cruz er et spansk firma som har produceret tagbøjler og andet transportudstyr siden 1963. De har specialiseret sig inden for cykeltransport og er et af de mest innovative brands når det kommer til minimalistisk fragt af cykler og udstyr. Derudover påbegyndte de i 2014 deres #CRUZfamily som er deres samarbejde med professionelle atleter hvor de udvikler produkter specifikt til de bedste i verden inden for cykling, racerløb, snowboarding osv. 

Yakima 

Yakima er et nordamerikansk mærke startet i Washington omkring 1970. Det er et mærke som producerer bøjler og lastholdere af høj kvalitet og stilrent design. Yakima fokuserer på udendørslivet og excellerer derfor indenfor skibokse, cykelholdere og brede gitre hvor du kan have din outdoor-udstyr. Derudover har de i 2012 lanceret deres whispbar tagbøjle-teknologi som er stort set lydløs og skaber super fede produkter.

Hvad siger undersøgelser om tagbøjler?

Tagbøjler som industri er støt voksende på verdensplan. I markedsundersøgelsen – CAR RACK MARKET – GROWTH, TRENDS, COVID-19 IMPACT, AND FORECASTS (2021 – 2026) melder Mordor Intelligence om en forventet 5% stigning over en periode på de næste 5 år. Analyseinstituttet peger på flere forskellige faktorer som kan ligge til grund for denne stigning på det globale marked. Nummer 1 er stigningen inden for lokal turisme.

Campingture og bilture med medbragte cykler ser en stigning i popularitet når det kommer til fritidsinteresser og det betyder et øget behov for tagbøjler og lastholdere. Nordamerika, og USA specielt, har traditionelt været hvor det største marked befandt sig globalt set med en samlet markedsandel på 48% i 2019.

Men resten af verdenen er ved at få øjnene op for de mange fordele som bøjler bidrager med i dagligdagen og de hurtigst voksende markeder inden for dette produkt var i 2020 Europa og Asien. I artikelen – Global Car Rack Market 2021 Covid 19 Analysis with Top Countries Data Industry Size, Future Trends, Growth Key Factors, Demand, Business Share, Sales & Income, Manufacture Players, Application, Scope, and Opportunities Analysis by Outlook

Skriver Marketwatch om det højnede behov for små biler som en betydelig faktor som kan ligge til grund til tagbøjlers øgede popularitet. Dette skyldes at de mindre og mere kompakte biler kommer med en begrænset bagagekapacitet og at en udvidelse af denne derfor prioriteres af flere forbrugere.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke tagbøjler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste tagbøjler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Tagbøjlerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger tagbøjler?

Valget af tagbøjler afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • CAR RACK MARKET – GROWTH, TRENDS, COVID-19 IMPACT, AND FORECASTS (2021 – 2026)
    https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/car-rack-market
  •  Global Car Rack Market 2021 Covid 19 Analysis with Top Countries Data Industry Size, Future Trends, Growth Key Factors, Demand, Business Share, Sales & Income, Manufacture Players, Application, Scope, and Opportunities Analysis by Outlook
    https://www.marketwatch.com/press-release/global-car-rack-market-2021-covid-19-analysis-with-top-countries-data-industry-size-future-trends-growth-key-factors-demand-business-share-sales-income-manufacture-players-application-scope-and-opportunities-analysis-by-outlook-2021-01-19
Forfatter
Bastian Lange
Bastian Lange

Bastian arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Udover hans arbejde for magasinet fungerer han som aktiv skilærer for sine gamle arbejdsgivere i Østrig (Wagrain og St. Johann) og for danske efterskoler. Han har været fuldtids-skilærer i hele 3 sæsoner, hvor lokationen er vekslet mellem Wagrain, St. Johann og Melbourne (Australien). Gennem tiden har han undervist alt lige fra nybegyndere til eksperter i alle aldre. Han kan derfor se skitøj- og udstyrsjunglen fra en familiefars synspunkt, såvel som som en dedikeret backcountry-skiløber. Bastian har i løbet af årene specialiseret sig inden for skitøj og skiudstyr og er derfor en af magasinets klogeste hoveder, når snakken går på dette emne.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj