Hovedet er den vigtigste kropsdel, vi har. Det er vigtigt at passe godt på det, når man dyrker skisport. Har man sit barn med på ski, er det derfor helt essentielt at finde den rette skihjelm til børn.
Magasinet Ski har i samarbejde med skiekspert Caroline Vindelev lavet en test af skihjelme til børn. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.
Bedste skihjelm til børn
Pris: 449 DKK
Vinderen i kategorien “bedste skihjelm til børn” er Cairn Flow J. Denne skihjelm har de nødvendige features, og yder komplet beskyttelse på pisten. Hjelmen er også godkendt til cykling og kan derfor bruges som cykelhjelm i hverdagen.
Annonce
Bedste billige skihjelm til børn
Pris: 379 DKK
Vinderen i kategorien “bedste billige skihjelm til børn” er Cairn Orbit. Denne skihjelm er prismæssigt sat lavt, men alligevel har den en ABS-skal der beskytter barnet på fineste vis. Desuden kommer den som In-Mold konstruktion, som forlænger hjelmens levetid over for slag.
Annonce
Bedste premium skihjelm til børn
Pris: 749 DKK
Vinderen i kategorien “bedste premium skihjelm til børn” er Cairn Centaure Rescue. Den er produceret med en in-mold skal for at holde vægten nede. Desuden er den ventilerende, er behagelig at have på og har en reflektor, som kan opspores ved lavineuheld.
Annonce
Bedste skihjelm til junioren
Pris: 539 DKK
Vinderen i kategorien “bedste skihjelm til junioren” er Salomon Husk Junior. En skihjelm der er meget sikker og kan tage godt imod slag og passer på hovedet grundet sin MIPS-teknologi og skalkonstruktion. Desuden er hjelmen udstyret med 3D hørevarmerne, som er designet, så du let kan høre igennem dem.
Annonce
Bedste sikre skihjelm til børn
Pris: 1.399 DKK
Vinderen i kategorien “bedste sikre skihjelm til børn” er POCito Fornix MIPS. Med en ABS skal med MIPS-teknologi er barnet sikret godt. Derudover har hjelmen en RECCO-reflektor, som aktiveres ved lavineuheld samt en chip, hvori du kan uploade fx. medicinsk information om barnet. Dette kan læses af redningspersonalet.
Annonce
Skihjelmen er en udstyrsgenstand, som i løbet de senere år har sneget sig ind i udstyrskartoteket hos stort set alle skisportsudøvere, hvilket er gevaldigt til forskel fra tidligere. Dengang var skihjelmen noget, som kun de meget overbeskyttende gjorde brug af – og som man nærmest så lidt ned på.
I dag er det en helt anden sag. Faktisk er det højest usædvanligt at se en skisportsudøver, som ikke har en hjelm på hovedet. Det samme gælder naturligvis for den yngre generation. Skihjelmen til børn er nemlig blevet en helt fast del af outfittet for børn, som står på ski, og man ser ikke længere et barn uden en skihjelm på hovedet.
Skihjelmen er den udstyrsdel, som beskytter dit vigtigste organ – nemlig dit hoved. Uden en skihjelm er du endnu mere overladt til tilfældighederne, når det gælder dit helbred. Sammenlignet med voksne er børn mere bekymringsfrie, og derfor har de også en tendens til ikke at tænke så meget over, hvor og hvordan de kører på ski samt konsekvenserne af den måde, de kører på ski på.
Det kan let resultere i styrt og fald (som selvfølgelig er en vigtig del af et barns læringskurve på ski!), og netop derfor er det mindst lige så – ja, faktisk endnu mere – vigtigt, at netop børn bruger skihjelm, når de står på ski. Samtidig er det selvfølgelig også vigtigt, at de har en skihjelm til børn på hovedet, da der er forskel på størrelse og pasform sammenlignet med en skihjelm til voksne.
Når du skal vælge en skihjelm til børn, er der flere ting, som er relevante at have med i overvejelsen. Først og fremmest er det vigtigt, at du vælger den rette størrelse. Sidder hjemlen ikke korrekt størrelsesmæssigt, beskytter hjelmen heller ikke optimalt.
Derudover skal hjelmen selvfølgelig også sidde godt. For eksempel kan pasformen på skihjelme være meget forskellig, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at skihjelmen til børn sidder godt på deres hoved. Endvidere er det også relevant at overveje, om barnet helst står med skibriller, eller om de eventuelt skal have en hjelm med visir, så både skibriller og hjelm klares med ét smæk.
Dette kan være en praktisk fordel. Dernæst er der selvfølgelig også valget af farve. Skihjelme til børn findes i et hav af farver og mønstre.
Skihjelmen og skibrillerne (også kaldet goggles) hænger unægteligt sammen. Passer skihjelmen og skibrillerne ikke sammen i pasform, risikerer man, at der fiser luft ind i skibrillen eller, at steder i ansigtet udsættes uhensigtsmæssigt meget for vind, vejr og kulde.
Dette kan undgås ved at medbringe skibriller, når du skal købe skihjelm eller omvendt for at prøve de to forskellige ting sammen, så du er sikker på, at de flugter godt med hinanden. Vil du gerne helt undgå dette problem, er det oplagt at gå efter en skihjelm med visir i stedet. Da passer skibriller og skihjelm allerede sammen fra starten.
Det er oplagt at bruge en halsedisse, når man står på ski. Specielt med børn er det en god ide at gøre brug af en halsedisse, som kan skåne halsen for vind og vejr. Endvidere er det også smart at gøre brug af en elefanthue, som, i modsætning til halsedissen, er sikret at blive siddende hele tiden, fordi den dækker hele hovedet under hjelmen som en hætte og på den måde ikke kan rokke sig fri.
Mange børn synes, det er sjovt at få lov til at pynte sin skihjelm. Dette kan både være med klistermærker i alverdens afskygninger, for eksempel klistermærker fra det skisportsområde, I har været i eller er i. Derudover findes også noget, som hedder et hjelmcover. det er et cover, man kan sætte udover skihjelmen, så man for eksempel ligner en lille haj, kat eller måske en mariehøne. I den forbindelse findes også mindre dele som for eksempel et sæt ører eller følehorn ol., man kan sætte fast på hjelmen.
Vil du gerne have, at din skihjelm holder i lang tid, er det også vigtigt, at du passer godt på den og vedligeholder den korrekt. Først og fremmest er nøgleordet til en skihjelm, som holder godt, at den skal opbevares sikkert, når den ikke er i brug. Dette kan for eksempel gøres ved at opbevare skihjelmen i en opbevaringsboks. En sådan medfølger nogle gange ved køb.
Andre gange skal man købe en eller være kreativ med andre muligheder for bokse til opbevaring. Derudover medfølger en pose til hjelmen, når man køber den. Opbevarer du hjelmen i denne, når du ikke bruger den, undgår du ridser eller andet i hjelmens ydre.
Når hjelmen opbevares, er detsamtidig vigtigt, at den opbevares tørt og forholdsvis koldt. Ender hjelmen et for varmt sted (for eksempel i en varm bil), kan du risikere, at det påvirker hjelmens evne til at absorbere slag.
Når du har brugt hjelmen nogle gange, og du fornemmer, at den godt kunne tåle en omgang rens, kan du vaske foret, som sidder på indersiden af hjelmen. Foret skal vaskes med mild sæbe, og må ikke tørretumbles. Da risikerer du nemlig, at foret krymper og ikke længere passer ind i hjelmen. Det gør hjelmen ubehagelig at have på og er en ærgerlig måde at miste en brugbar hjelm på.
En hjelm kan holde lang tid, hvis du passer godt på den. Dog er der en ting, som trumfer god vedligeholdelse, og det er styrt. Falder man og slår hjelmen i jorden eller ramler sammen med andre, hvor hjelmen får et hårdt stød, skal du faktisk skifte din hjelm ud.
Det er ofte synligt, hvornår den skal skiftes ud, hvis den for eksempel har fået en bule eller lignende – men ikke altid. Det er vigtigt at være opmærksom på, da beskyttelsesgraden falder, når hjelmen har været i et sammenstød. Og det er enormt ærgerligt at køre rundt med en falsk tryghed, fordi hjelmen allerede har tjent sit formål.
En hardshell skihjelm er den klassiske form for skihjelm. En hardshell skihjelm er bygget op af en ydre ABS skal samt et lag under, som er et lettere skumlag. De to lag er altså separate men limet sammen. Denne form for skal er kendetegnet ved at være lidt tungere samt at have færre muligheder for udluftning. Til gengæld er det den mest hårdføre og beskyttende form for hjelm på markedet.
Det er blandt andet den type skihjelm, som typisk bruges i freestyle-miljøet, hvor ekstra beskyttelse er meget relevant. Denne kan også være god til børn, som godt kan lide fart og udfordringer med hop og andet.
Er hjelmen en in-mould hjelm, er skallen og det underliggende skumlag støbt sammen. Det er altså ikke to lag men ét og samme lag. Denne form for konstruktion gør, at der er bedre mulighed for udluftning. Samtidig vejer disse hjelme typisk også mindre. Derudover gør denne form for konstruktion også, at hjelmen er mere holdbar i længden, fordi det inderste lag ikke nedbrydes lige så hurtigt af fugt og andet. Til gengæld er denne skihjelm ikke lige så hårdfør som hardshell hjelmen.
En hybrid skihjelm er, som navnet indikerer, en blanding mellem en hardshell skihjelm og en in-mould skihjelm. Fordelen ved denne hjelm er, at du både får holdbarheden, de gode features og den lette vægt fra in-mould hjelmen samtidig med, at din hjelm stadig er hårdfør.
Skallen på en skihjelm er typisk fremstillet af en ABS (akrylnitril butadien styren) “high impact” plastik. Forkortelsen lyder for de fleste nok som ren volapyk, men det er en type af termoplastik, som både er modstandsdygtig overfor såvel høje som lave temperaturer, er letvægt samt beskyttende.
Det er forskelligt, hvordan det inderste lag foring fungerer. Som oftest er det fremstillet i et blødt materiale, da det hovedsageligt er til stede for at gøre hjelmen mere behagelig at have på. Noget foring er endda fremstillet i fleece materiale, som er ekstra blødt mod huden. Andet er lavet til at skulle kunne tilpasse sig hovedet ekstra godt. Derudover er det også forskelligt, om foret er udtageligt eller ej.
Det er for det meste en fordel, hvis det er muligt, da man på den måde også har mulighed for at vaske foret, når hjelmen har været meget i brug. Vælger du at vaske foret, skal du være opmærksom på at vaske det korrekt. Derudover er det vigtigt, at du IKKE tørretumbler foret. Der er stor chance for, at det krymper. Er foret for lille til at passe ind i hjelmen, bliver hjelmen både for stor, fordi et lag mangler samt ubehagelig at have på og derfor måske helt ubrugelig.
Der findes forskellige sikkerhedsstandarder, du kan gå ud fra, når du skal købe din skihjelm til børn for at være sikker på, at hjelmen beskytter tilstrækkeligt. Den første hedder ASTM F2040. Denne forkortelse dækker over den mest almindelige amerikanske sikkerhedsgodkendelse – og den dækker altså over skiløb og snowboarding. Den anden hedder CE EN 1077.
Denne forkortelse dækker over den mest almindelige alpin ski og snowboarding sikkerhedsgodkendelse i Europa. Nogle gange går hjelmene også ind under sikkerhedsgodkendelsen CE EN 12492, som dækker over cykling, skateboarding og inline skating.
Det er meget relevant at være opmærksom på disse sikkerhedsgodkendelser, når du vælger en skihjelm til børn. Hold enten øje med, om det er angivet, når du køber din skihjelm, eller om det står inde i din skihjelm. Går den skihjelm, du har kigget på, ind under sikkerhedsgodkendelserne, sidder der nemlig typisk et lille klistermærke på indersiden af hjelmen, som du kan kigge efter.
MIPS står for “multi-directional impact protection system”, altså fler-retnings beskyttelsessystem mod kollision. MIPS giver ekstra beskyttelse, hvis du rammer hovedet skævt mod noget i et styrt eller i sammenstød med andre. Dette muliggøres ved, at der er indbygget et tyndt ekstra lag i skihjelmen, som kan bevæge sig/rotere minimalt.
Denne lille bevægelse gør, at hjelmen bedre kan absorbere det skæve slag, før det påvirker hovedet. Derfor er det en meget god og beskyttende feature at have i sin skihjelm – og det er igen også meget relevant i hjelme til børn, som godt kan lide at give den gas og ikke er bange for at falde. Mange brands fremstiller efterhånden deres hjelme med MIPS teknologien.
En god udluftning i en skihjelm kan have stor betydning. Er udluftningsmulighederne ikke til stede, risikerer man at få det varmt, når man sveder. Det er rart at have muligheden for at justere. Nogle udluftningssystemer er permanente, mens andre kan åbnes og lukkes.
Er det til en skihjelm til børn, kan den nemme løsning måske være en fordel, fordi børn ikke nødvendigvis tænker på at gøre noget ved udluftningen alligevel. Dog giver den justérbare udluftning mulighed for at lukke til hvis det for eksempel sner.
Det er forskelligt, om en hjelm har mulighed for at justeres i størrelsen. Mange skihjelme kan dog justeres. Der findes forskellige systemer til dette. Et meget brugt og funktionelt system er boa-systemet. Her justeres størrelsen ved hjælp af et hjul bag på hjelmen, som enten strammes eller løsnes. Dette er rigtig smart på skihjelme til børn, fordi deres hoved vokser.
På den måde kan hjelmen bruges i længere tid, fordi man blot kan løsne hjelmen, så den passer til et større hoved. Udover boa-systemet findes også et system, hvor man, ved hjælp af en pude med luft i, kan pumpe mere luft i hjelmen, så den strammer til. Dette er let at bruge, men fungerer ikke altid helt så godt som boa-systemet.
På nogle skihjelme er det muligt at tage øreklapperne af. Dette er ikke en nødvendighed overhovedet, men det kan være rart, hvis man gerne vil kunne bruge hjelmen uden. Dette kan for eksempel være, hvis man foretrækker at have brillerne under skihjelmen, hvilket mange for eksempel gør i freestyle-miljøet.
Det er muligt at tilføre hjelmen et kamera mount, så et action-kamera kan sættes fast på hjelmen. Kamera mountet sættet typisk fast med en klæbrig overflade på hjelmen. Dette er ofte et stort hit hos børn, da de på den måde kan dokumentere store og små ting, som sker på skiferien og altid huske minderne efter.
De fleste brands bruger nogenlunde den samme skala til at indikere størrelsen på skihjelme. I forhold til skihjelme til børn, så kan der være meget stor forskel på børns hovedstørrelse sammenholdt med deres alder. Det er derfor en god ide hovedsageligt at gå ud fra omkredsen på et barns hoved i stedet for bare at sammenholde alder med størrelserne S, M, L osv.
På den måde er du helt sikker på at barnets hovedstørrelse passer ind i størrelseskategorien. Omkredsen kan let måles ved at måle rundt om det sted på hovedet (lige over ørespidserne og omkring panden) hvor omkredsen er størst med et målebånd. I nogle skibutikker har de også et bestemt måleinstrument til rådighed til at måle hjelmstørrelsen efter hovedet. Nedenfor er en tabel over størrelserne og omkredsen på hovedet:
Junior størrelse | Omkreds på hoved (cm) |
XS | 48-52 |
S | 52-55 |
M | 55-59 |
Er barnets hoved større end disse størrelser, skal det med stor sandsynlighed have en hjelm i voksenstørrelse, da børne/junior størrelserne typisk ikke går til højere end maks 59.
Først og fremmest er det vigtigt, som nævnt i afsnittet ovenover, at hjelmen passer ordentligt i størrelsen. Dette er også afgørende for, hvordan hjelmen passer på hovedet. Hvis den er for stor, kan den bevæge sig på hovedet, og det kan, udover at beskyttelsesgraden falder, også give gener.
En let tilgang til at fornemme, om størrelsen er korrekt, er ved at dreje lidt på hjelmen, når den sidder på hovedet. Kan den bevæge sig meget, er hjelmen for stor – denne metode er også god på børn, da de ikke altid ytrer meget om eller er i stand til at fortælle, hvad de synes om pasformen. Sidder hjelmen så tæt, at der ikke er noget luft overhovedet, og hvor hovedet nærmest sidder i spænd, er hjelmen naturligvis for lille.
Dette er heller ikke optimalt, da det let kan give hovedpine og samtidig gøre, at beskyttelsesgraden falder, fordi den ikke sidder korrekt på hovedet. Generelt er det vigtigt at være lidt ekstra opmærksom på pasformen, når man har med børn at gøre. Derudover er det meget oplagt at vælge en hjelm med tilpasningsmulighed som for eksempel et boa-system, så man kan stramme og løsne hjelmen, når barnets hoved vokser.
I forhold til skihjelmen er vægten ikke en meget afgørende faktor. Den er dog stadig relevant at have med i beslutningsfasen. Det er naturligvis rarere at have en skihjelm på hovedet, som vejer mindre, da den tynger mindre på hovedet og dermed på kroppen. Der er forskel på, hvor meget skihjelme vejer. Dette hænger blandt andet sammen med, hvilken type hjelm der er tale om.
Er det for eksempel en hardshell skihjelm, vejer hjelmen mere, end hvis det er en in-mould hjelm på grund af konstruktionen af skihjelmen samt materialet.
Skihjelme kan variere rigtig meget i design. Først og fremmest kan der være stor forskel på formen på skihjelme. Der findes nemlig både skihjelme, som er helt runde, ligesom en skater hjelm, samt skihjelme som nærmere ligner cykelhjelme. Derudover findes der selvfølgelig også nogle midt imellem.
Dette varierer både fra type til type, men også fra mærke til mærke. Derudover findes der selvfølgelig også skihjelme i alverdens forskellige farver – og specielt skihjelme til børn findes i både mange farver men også mønstre.
Endvidere er det forskelligt fra hjelmtype til hjelmtype, om den fremstilles med eller uden øreklapper. På skihjelme til freestyle er disse for eksempel sjældent til stede, mens de stort set altid er på mere alpin- og freeride-orienterede skihjelme.
Remmen på skihjelme kan også variere. Nogle remme er en simpel rem, mens der med andre remme nogle gange er skruet op for luksuriøsiteten med for-lignende dele, som gør den blød mod hagen. I den forbindelse findes der også forskellige lukkemetoder.
Nogle udgøres af simple klikspænder, mens andre er fremstillet som en magnet, der blot skal sættes sammen. Netop denne lukkemetode er rigtig smart, hvis man vil undgå kolde hænder, fordi man slipper for at tage handskerne af, når man skal lukke hjelmen – og det er jo i høj grad en fordel for børn, som helst skal kunne holde varmen på alle lemmer.
Skihjelme til børn kan koste alt fra mellem 250 kr til et stykke over 1000 kr. Som med mange andre ting, indikerer prisen ofte, hvor god skihjelmen er. For eksempel har de lidt dyrere skihjelme ofte flere features eller er lavet af et mere holdbart og beskyttende materiale. Blandt andet hjelme med MIPS er typisk lidt dyrere, end andre skihjelme til børn. Dog afhænger prisen også af, hvilket mærke hjelmen er fra. Det kan altså godt være, at en af de billigere hjelme kan nogenlunde det samme, som den dyrere.
Da børns hoveder stadig vokser, når man køber en skihjelm til dem, er det meget oplagt at sikre sig, at det er muligt at justere skihjelmen. Der findes forskellige måder at justere hjelmen på – en velfungerende og optimal måde er med et boa-system, også kaldet et wheel-fit system, med et hjul, som enten strammer eller løsner hjelmen.
Det er ofte allerede i barnets interesse, men det er oplagt at købe skihjelmen i en synlig farve. Dette gør nemlig, at barnet bliver ekstra synligt og nemt at spotte på bjerget.
Det kan være forskelligt, hvor begejstrede børn er for at have en stor og tyngende skihjelm på hovedet. Derfor kan det nogle gange være en fordel at give barnet muligheden for at gøre skihjelmen lidt mere spændende og attraktiv. Dette kan for eksempel gøres ved hjælp af seje klistermærker eller et hjelmcover, som sættes over hjelmen og gør den lidt mere spændende.
I et studie “Concussion Among Youth Skiers and Snowboarders: A Review of the National Trauma Data Bank From 2009 to 2010” af Kelly R. Bergmann, Andrew Flood, Nathaniel S. Kreykes og Anupam B. Kharbanda undersøges sammenhængen mellem brugen af skihjelm / ingen brug af skihjelm og hjernerystelse blandt unge skiløbere. Undersøgelsen viser for det første, at der er flere unge skiløbere, som står med skihjelm, end unge snowboardere. Derudover konkluderer studiet, at blandt de børn fra studiet, som er taget til et traumecenter med en hovedskade, er der ingen sammenhæng mellem, at deres skade indebærer en hjernerystelse samt børnenes brug af skihjelm.
Disse resultater indikerer, at der er en tendens til at blive en smule overmodig, fordi man forbinder brugen af hjelm med en uovervindelig beskyttelsesgrad. Det er dog ikke sådan, det fungerer. Skihjelmen er en rigtig vigtig beskyttelsesgenstand, men det betyder ikke, at man ikke kan få hjernerystelse, hvis bare man har en skihjelm på. Den virker kun i en hvis udstrækning, og det er vigtigt, at man ikke bliver overmodig eller glemmer alle normale forholdsregler for sikkerhed, når man står på ski.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste skihjelme til børn. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Skihjelmene til børn vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af skihjelme til børn afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Caroline arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Hun er uddannet skilærer gennem Den Danske Skiskole, har tidligere arbejdet som udstyrsekspert i en skiudlejningsbutik i Val Thorens og arbejder i dag som udstyrs- og tøjekspert i skibutikkerne Ski & Fritid og Peak Performance. Hendes passion for den ekstreme side af skisporten har betydet, at hun har deltaget i Freeride DM, Freestyle DM og Freeride World Qualifier. I 2019 vandt hun titlen som Danmarksmester i Big Air. Med andre ord Caroline er et omvandrende ski-leksikon, som nyder at dele ud af sin viden her på magasinet.
Få eksklusiv adgang til:
Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)
Rabatkoder til skibutikker
Tests af skiudstyr og skitøj