Skiferie Schweiz

Gondoler skiferie Schweiz
Sidst opdateret: juni, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

Schweiz er kendt som Europas mest eksklusive skiland, med både skiløb og charme i verdensklasse. Er du træt af overrendte skisportssteder med lange liftkøer, og er velpræparerede pister, luksuriøse hotelværelser og fabelagtige madoplevelser ord, du kan forene dig med? I så fald er Schweiz helt sikkert destinationen for dig.

Find en skiferie til Schweiz her: Sunweb | Snowtrex

Skiekspert Gustav Godsk har besøgt skilandet Schweiz og giver nu sin ærlige anmeldelse af skilandet. Anmeldelsen omfatter en top 3-liste over de bedste skiområder i landet, dybdegående beskrivelser om hvert område, en guide til hvordan du vælger det optimale skiområde og generel information om Schweiz som skiland.

Indholdsfortegnelse

Top 3 skiområder i Schweiz

Her ses en liste over de 3 bedste skiområder i Schweiz:

  1. Laax

  2. St. Moritz

  3. Verbier

 

1. Laax

Introduktion

Med ikke mindre end 4 snowparks, der måler sig med verdens bedste, er Laax et mekka for freestylere fra hele verden. Området er kendt som forfaderen til det moderne freestylemiljø i Europa og er derfor en oplagt destination for vovehalse, der brænder for at få luft under skiene. Laax er desuden et af de mest snesikre skisportssteder i Schweiz, så hvis du er mere til alpint skiløb på præparerede pister eller off-piste-skiløb i dyb powder, er Laax helt sikkert også noget for dig.

Skiterræn

Skiområdet Laax spænder over i alt 235 km sammenhængende pister, med en god blanding af blå, røde og sorte pister, så skiløbere på alle niveauer har rig mulighed for at blive udfordret. De velpræparerede og brede pister giver rigtig gode forudsætninger for at lave carvingsving, og med pistelængder op mod 14 km er der meget skiløb mellem liftturene. Off-piste er også muligt i området, og der er sågar lifter, der udelukkende er bygget for at fragte skiløbere ud i off-pisten. 

Man kan ikke sige Laax uden også at sige freestyle, og dér, hvor området skiller sig ud fra andre skisportssteder, er uden tvivl deres verdensklasse-snowparks, som skiløbere over hele verden valfarter til. De i alt fire parks har et omfattende repertoire af features, alt lige fra rails og boxes til pipes og boardercross-baner.

Der er kickers i alle størrelser – både små hop til de uøvede, samt de velkendte Red Bull-kickers, der hvert år sender vovede freestylere op i svimlende højder. Som det første skiområde i verden til at bygge en halfpipe er det kun rimeligt, at Laax også har den største halfpipe i verden: den er hele 6,90 meter høj, 200 meter lang, 22 meter bred!

Det bedste af det hele er, at alle disse features også er tilgængelige for helt normale skiturister. Det vil altså sige, at du har mulighed for at prøve kræfter med de selvsamme kickers og pipes, som professionelle skiløbere og snowboardere hvert år bruger i diverse internationale freestylekonkurrencer – det er ikke mange steder, man kan det!

Er du en garvet freestyler, så kender du vigtigheden af at have en lift ved siden af parken. Laax tager dette til nye højder: snowparkerne i området har nemlig deres helt egne lifter, som udelukkende er bygget for at mindske spildtiden mellem runs – kæmpe fordel! Det skal også nævnes, at flere store freestyle-skifilm er blevet filmet i Laax, den seneste værende den danske skifilm Ferda fra 2019, som har et fantastisk segment fra en af parkerne i området.

Sne- og vejrforhold

Selve skiområdet i Laax ligger utrolig højt, med ca. 70% af pisterne over 2.000 højdemeter. Det sikrer, at der altid er godt med sne henover sæsonen, og Laax anses også som værende et af de mest snesikre skisportssteder i Europa. 

Skiudlejning

Skilejen ordnes ved lifterne i bundstationen, tæt på Rocks Resort. Her ligger den store skiudlejning “LAAX Rental”, som hjælper dig med at finde det rette udstyr. Et godt tip er at få styr på skiudlejningen hjemmefra. Selve udstyret er nemlig billigere at reservere online end i butikken, og så sparer du også en masse tid når først du er dernede. Hos LAAX Rental er det også muligt af opbevare sit udstyr natten over.

Et komplet ski- eller snowboardleje koster i nærheden af 800 kr. for en voksen i 6 dage. Få styr på skilejen her. Liftkortet koster 2.830 kr. for en voksen i 6 dage. Priserne for liftkort kan ses her. Børn under 6 år kører gratis med alle lifterne.

Skiskole

LAAX School er oplagt til børn og begyndere, og de tilbyder også freestyle-skiskole samt børnepasning til de mindste. 

Snow Coach tilbyder private instruktører til både ski, snowboard og cross-country-skiløb på alle niveauer. Deres off-piste-guider viser de skjulte, lokale spots, man som 6-dages-turist ikke ville finde.

Overnatning

I Laax kan du finde 3- og 4-stjernede hoteller med perfekt placering til pisterne. Mange hoteller følger endda ski-in/ski-out-konceptet, hvor det er muligt at stå på ski hele vejen til hotellets dør. Skal du afsted som familie, kan det betale sig at undersøge hotellets familierabatter, hvor det er muligt at spare en masse penge. Her er Rocks Resort nævneværdig.

En anden måde, hvorpå du kan spare penge på overnatningen, er at bo i lejlighed, og her kan du med fordel prioritere en lejlighed, der ligger tæt på et supermarkedet, eftersom du selv står for madlavningen. 

Mad og drikke

På bjerget støder du både på små, hyggelige alpehytter samt store bjergrestauranter med buffet, så uanset om du er til det ene eller det andet, er der gode muligheder. I weekenderne kan det betale sig at spise frokost lidt tidligere. Laax er nemlig et populært område for skientusiaster fra Zürich, og det øgede antal skiløbere i weekenden udfordrer naturligvis de små bjerghytter på pladsen omkring middagstid.

Til skiområdet Laax hører tre små byer: Flims, Laax og Falera, som rummer alt fra det fineste gourmet til normalt fast food, vi kender herhjemmefra. Vil du hellere selv stå for madlavningen, kan du smutte en tur forbi de forskellige Volg-supermarkeder i byerne. Er du til traditionel schweizisk mad, kan den hyggelige restaurant Tegia Larnags anbefales. Den ligger et par hundrede meter oven for Laax og har en rigtig, schweizisk alpeby-atmosfære.

Transport

Selve skisportsstedet Laax ligger ikke mere end 1.075 km fra den danske grænse, så det kan sagtens lade sig gøre at køre turen i egen bil. Det er selvfølgelig også muligt at flyve til lufthavnen i Zürich. Her venter en knap to timers køretur, som nemt kan ordnes med bus eller taxa fra lufthavnen. Når du er dernede, har du med dit liftkort automatisk adgang til skibusserne, som fragter dig rundt i området mellem Flims, Laax og Falera.

Oplevelser

Udover skiløb byder Laax også på andre aktiviteter, bl.a. skøjteløb, kælkebaner, hesteridning, slædeture, wellness- og spa resorts, tennis, squash og paragliding. Er du til vild afterski, skal du ikke tage til Laax. Byen byder derimod på hyggelige restauranter og afslappet atmosfære, perfekt til familier.

Hvis du efter en lang dag i snowparken stadig er klar på mere luft under fødderne, så kan du tage et smut forbi verdens første indendørs freestyle-ski-gymnastikhal, der ligger i Laax by. Her er en stor kicker med en skumgrav, hvor du i trygge rammer kan øve backflippet, før det prøves på bjerget.

Prisniveau

Laax er en smule dyrere end andre skisportssteder, men i forhold til schweiziske priser er området absolut fornuftigt. Hvis du er villig til at betale det ekstra, det koster at holde skiferie i Laax, får du i den grad også noget for pengene.

2. St. Moritz

Introduktion

St. Moritz er den fulde schweiziske skioplevelse på absolut første klasse. Byen er en af de mest berømte skibyer i verden, og selve skisportsstedet har titlen som verdens ældste skidestination. 

Skiterræn

Skisportsstedet St. Moritz ligger i den solrige Engadin-dal og byder på i alt 155 km pister: 42 km blå, 79 km røde og 34 km sorte. Området er ideelt til øvede skiløbere, der virkelig har mulighed for at udfordre sig selv på de mange røde og sorte pister. På piste nr. 15 kan du få målt din hastighed, og på Audi Ski Runs 400 meter lange slalombane sørger de mange kameraer for, at du kan få en video af din tur ned gennem portene.

Sne- og vejrforhold

Pisterne i St. Moritz ligger fra 1.700 til over 3.000 højdemeter og har derfor god snesikkerhed over hele skisæsonen. Sol og glade dage præger landskabet, så husk et par gode solbriller til de udendørs frokostpauser!

Skiudlejning

I St. Moritz kan du vælge mellem flere skiudlejninger, alt efter hvad der passer bedst i forhold til dit hotel. Under navnet kan du se butikkens lokation samt hvilken liftstation, den ligger i nærheden af. Vær opmærksom på, at du sparer 10-15% af prisen ved at reservere online.

Skiskole

Den officielle St. Moritz skiskole er områdets største skiskole med et team på mere end 350 instruktører. Med maskotten “Snowli” er skolen perfekt til børn og nybegyndere, der kan få en god oplevelse med at lære at stå på ski. Skolen tilbyder desuden børnepasning samt frokostspisning på bjerget, og du er derfor som forælder ikke bundet af at skulle mødes før frokost, hvilket er en kæmpe fordel, hvis du selv bliver undervist.

Passion Ski School tilbyder højtuddannede skiinstruktører og er løsningen for letøvede og erfarne skiløbere, der ønsker at forbedre sit skiløb markant. 

Overnatning

Selvom byen er spækket med 5-stjernede luksushoteller (her nævnes Hotel Carlton, byens perle), er det naturligvis også muligt at finde 3-stjernede hoteller, og de er bestemt ikke er nogen dårlig løsning til indkvartering. Hvis du vil have ski-in/ski-out, skal du være klar på at betale lidt ekstra, og det er typisk kun hotellerne, der tilbyder denne luksus. Byen byder også på fine lejligheder, der lige er en tand over den kvalitet, man finder i andre alpebyer.

Mad og drikke

Når du er på bjerget, er det et absolut must at spise på Alpina Hütte. Den legendariske bjergrestaurant befinder sig 3.000 meter over havet og har en fænomenal udsigt over hele Engadin-dalen. Udover at være en restaurant er den gamle hytte også stedet, hvor Alpine Skiclub St. Moritz blev grundlagt i 1903. En anden nævneværdig restaurant på bjerget er El Paradiso, der ifølge New York Times har ‘verdens bedste flødeskiver’. Selve byen byder på gastronomi i verdensklasse med flerstjernede michelin-restauranter.

Transport

Turen fra grænsen til St. Moritz tager ca. 12 timer i bil og strækker sig over ca. 1.150 km. Heldigvis foregår det meste af turen på den tyske autobahn uden fartgrænse. Rejser du fra København, kan du tage en færge til Rostock, og herefter vil turen mere eller mindre være den samme. Alternativt kan du vælge at tage toget, der går direkte til stationen i St. Moritz eller flyve til enten Innsbruck (185 km), Milano (190 km) eller Zürich (215 km).

Oplevelser

Som du nok kan fornemme sætter St. Moritz pris på sine mange enestående titler – området har bl.a. landets længste aftenskipiste, verdens eneste bobslædebane af naturis og verdens første yoga-piste (ja, en piste til at dyrke yoga på!), som alle står til rådighed for skiturister.

Hvis du er fan af heldagsudflugter og skisafari, bør du prøve Hahnensee-ruten, som tager dig gennem terrænet på kryds og tværs. Turen består af 88 pistekilometer og 4.444 højdemeter og kan sagtens klares på en dag. På ruten møder du desuden 16 forskellige små bjerghytter, hvor du kan holde en velfortjent spisepause. 

Prisniveau

Grundet byens status og eksklusive omdømme er St. Moritz naturligvis også en del dyrere end den gennemsnitlige alpeby. Til gengæld byder skisportsstedet på en champagne-stemning, som er svær at finde noget andet sted i verden. St. Moritz er til dig, der tager på skiferie i stil! Hvis din skiferie derimod er underlagt et stramt budget, er St. Moritz nok ikke stedet for dig. 

Historie 

Lige siden successikonerne Coco Chanel, Jacques Cartier, Conte Rossi og Philippe de Rothschild i 1930 grundlagde verdens mest eksklusive skiklub “Corviglia Ski Club” (med medlemmer såsom prinsen af Monaco), har St. Moritz været på verdenskortet, og byen har gennem tiden tiltrukket kendisser og rigmænd fra hele verden. Som om det ikke var nok, var skisportsstedet også vært for De Olympiske Vinterlege i årene 1928 og 1948, og det har fem gange været vært for VM i alpint skiløb, senest i 2003.

3. Verbier

Introduktion

Off-piste, heliskiing og fuld solskin! Verbier er, som en del af “De fire dale”, Schweiz’ største skiområde, med i alt 412 pistekilometer forbundet af i alt 92 lifter. Udover sin størrelse er Verbier kendt for sine fænomenale off-piste-muligheder, og området er desuden hvert år vært for VM-finalerne i Freeride.

Skiterræn

Takket være områdets størrelse (205 pister!) og lifternes rækkevidde kan du i Verbier blive ved og ved med at finde ny puddersne, og efter en nat med snefald skal der nok være rigeligt med powder til enhver, der vover sig udenfor pistens trygge rammer.

Det store pistekort gør dog også, at ikke hele området er forbundet lige turistvenligt, og det kan derfor godt tage lidt tid at finde ud af, hvordan området egentlig hænger sammen. Ikke desto mindre valfarter tusindvis af skientusiaster hvert år til Verbier for at få et stykke af den gode sol og de fabelagtige sneforhold. 

Erfarne skiløbere vil få maksimalt udbytte af en skiferie i Verbier, med optimale muligheder for at udfordre sig selv og sine evner på ski. Når det er sagt, er ca. 205 km af Verbiers pister blå, så der er rigelig med begyndervenlige nedfarter, som uerfarne skiløbere vil kunne få glæde af.

Sne- og vejrforhold

Verbier byder på skiløb mellem 1500-3330 højdemeter, og området er derfor også yderst snesikkert. Faktisk starter skiløbet allerede i november og fortsætter hele vejen til maj – en skisæson på over 6 måneder! Verbier befinder sig i den sydvestlige del af De fire dale, og skiløbet foregår på en sydvendt bjergside, hvilket sikrer maksimal solskin over størstedelen af området. Det bedste af de hele er, at sneen stadig holder sig frisk i højderne – også selvom solen står skarpt derpå hele dagen.

Skiudlejning

Skilejen kan ordnes gennem Skiset eller Skiservice, og her er det selvfølgelig også billigere at reservere online.

Skiskole

Til skiskole anbefaler vi Skimundi, som tilbyder højtuddannede instruktører til alle niveauer.

Overnatning

Verbier har et livligt afterskimiljø, så når du vælger indkvartering, bør du tage stilling til, hvor vigtigt det er at bo tæt på barerne (eller omvendt, hvor vigtigt det er at bo langt væk fra larmen). Hvis du vil spare penge på indkvarteringen, kan du med fordel vælge en lejlighed med god afstand til lifterne. Lejlighederne i udkanten af byen er typisk billigere, og med de gratis skibusser mærker du ikke den ekstra distance.

Har du derimod ikke noget imod at betale lidt ekstra for en god hytte, er de lokale chaleter uden sidestykke. Verbier er nemlig fyldt med kæmpestore luksuslodges, alle med fabelagtige udsigter over hele dalen.

Sådan vælger du det optimale skiområde i Schweiz

Skiterræn

Skiløbet i Schweiz er noget for sig selv. Danskerne er så småt begyndt at få øjnene op for det schweiziske snelandskab, og med en beliggenhed i alperne er det ikke nogen overraskelse, at Schweiz er hjemland for nogle af Europas absolutte højdepunkter når det gælder skiløb – med områder som Zermatt, Verbier, Laax, Davos, Portes du Soleil og ikke mindst St. Moritz.

Pisterne i Schweiz er generelt en smule sværere end i fx Norge og Sverige, så hvis du er vant til at stå på ski nordpå eller er nybegynder, er det en god ide at være på udkig efter områder med mange blå pister. Når du står på ski i Schweiz kan du desuden være sikker på, at pisterne altid er velpræparerede, og at lifterne fungerer som de skal; kvalitet er nemlig noget, det schweiziske pistefolk prioriterer meget højt. 

flag og regnbue over skiferie Schweiz

Sne- og vejrforhold

Mange skisportssteder i Schweiz ligger utrolig højt i landskabet (helt op til 4.000 højdemeter!), og det giver rigtig gode udsigter til snevejr helt fra december til april. De høje beliggenheder betyder dog også, at mange af landets pister ligger over trægrænsen, uden læ for vinden, og det kan derfor være en fordel at anskaffe en halsedisse eller lignende til at skærme mod blæst. Det allerbedste ved Schweiz’ bjergfyldte landskab er, at det på gletsjerne rundt omkring i landet også er muligt at stå på ski om sommeren. Slut med at vente et helt år på næste skiferie!

Skiudlejning

I alle Schweiz’ skiområder er det muligt at leje udstyr, og du vil oftest have mulighed for at vælge mellem flere forskellige slags udstyrsniveauer. Fx er ‘premium’ eller ‘top’ målrettet erfarne skiløbere, mens ‘classic’, ‘normal’ eller ‘medium’ er beregnet til begyndere eller letøvede. Husk på, at niveauet ikke er baseret på slitage eller kvalitet, men på udstyrets egenskaber. Altså vil en begynderskiløber have større gavn af at køre på en ‘basic’ ski, sammenlignet med en ‘premium’ ski, som oftest vil være en del sværere at styre.

Skiskole

Flere af de store schweiziske skisportssteder tilbyder danske instruktører i vintersæsonen, fx Lenzerheide og Wengen. Hvis det er afgørende, at området har danske instruktører tilgængelige i netop den uge, du er afsted, er det en god ide at kontakte områdets lokale skiskole og høre, hvorledes det er muligt at få en dansk instruktør. Ellers kan du være sikker på, at de schweiziske instruktører er topprofessionelle og ikke mindst vant til at undervise internationale skiturister.

Overnatning

I de schweiziske alpebyer kan du bo i alt lige fra 5-stjernede hoteller til normale lejligheder. Indkvarteringen i Schweiz er typisk mere luksuriøs end i nabolandene, mens prisen for overnatning også er en del mere.

Transport

Som udgangspunkt er det billigst at køre til Schweiz i egen bil. Et 10-dages-mærkat (vignette) til den Schweiziske motorvej koster 9,40 euro. Alternativt kan du være heldig at finde en bustur gennem et dansk rejsebureau, hvilket giver mulighed for at få en god nats søvn på vejen. En stor fordel, hvis du skal på ski næste dag! Det er også muligt at flyve til de fleste destinationer, men det er typisk en meget dyr løsning.

Prisniveau

Schweiz har et ry for at være dyrt i forhold til sine europæiske nabolande, og selvom det ikke hos alle skisportssteder er tilfældet, er det rigtigt, at de schweiziske alper generelt set er dyrere end andre Sydeuropæiske skilande såsom Østrig og Italien. 

Herunder kan du se de gennemsnitlige priser i Schweiz sammenlignet med Østrig og Norge.

Restaurant

Schweiz

Østrig

Norge

Øl (0,5 liter)

47 kr.

29 kr.

65 kr.

Sodavand (0,33 liter)

27,50 kr.

20 kr.

23 kr.

Mad

168 kr.

89 kr.

130 kr.

Supermarked

Schweiz

Østrig

Norge

Mælk (1 liter)

10,50 kr.

8,33 kr.

13,50 kr.

Øl (0,5 liter)

13 kr.

8 kr.

24 kr.

Transport

Schweiz

Østrig

Norge

Taxa pris pr. km

25,50 kr.

13 kr.

10,70 kr.

Møntfoden er den såkaldte Schweizerfranc (CHF), som svarer til ca. 6,70 DKK. Selvom det mange steder (ofte på hoteller eller restauranter) er muligt at betale med euro, er det en god ide altid at have nogle Schweizerfranc med for en sikkerheds skyld. Du kan med fordel veksle herhjemmefra, hvor afgiften typisk er lavere.

Try the free CSS beautifier lets you easily beautify stylesheets for your websites.

Skihistorien om Schweiz

Alpinsporten i Schweiz kan spores helt tilbage til år 1864, da en schweizisk hotelejer fra St. Moritz overtalte sine britiske sommergæster til at blive henover vinteren. Briterne fik hurtigt øjnene op for den Schweiziske vintercharme, og inden længe havde hotellet flere gæster om vinteren end om sommeren. Vinterlandskabet bød på nye muligheder, og – aktiviteter såsom skøjteløb, curling, kælkning og bobslædeløb spredte sig i årene 1870-1890 som ringe i vandet mellem de Schweiziske bjerglandsbyer.

Selve skisporten i Schweiz fik sit indtog i 1893, da schweizeren Christof Iselin fra bjergbyen Glarus fabrikerede landets første ski af 210 cm lange bambuspinde. Det tog ham ikke mindre end 5 timer at bestige de 1820 højdemeter på Schilt-bjerget, hvorefter en velfortjent nedfart ville skrive ham ind i historiebøgerne som Schweiz’ første rigtige skiløber.

Årene efter arrangerede Iselin diverse skikonkurrencer og -løb, og i 1905 stod han for det første Swiss Skiing Championship, hvilket han ovenikøbet selv blev vinder af. Med over 10.000 tilskuere blev løbet en kæmpe succes, og skiløbet har været en central del af den Schweiziske identitet lige siden.

Turister

Det lidt højere prisniveau i Schweiz gør, at danskere og skiturister fra andre lande ofte retter skibrillerne mod billigere muligheder såsom Østrig og Italien. Langt størstedelen af landets skiturister er derfor selv fra Schweiz, og det sikrer kortere liftkøer end mange andre skisportssteder i Europa (i hvert fald i hverdagen). Schweiz er altså en oplagt skidestination til dig, der vil mindske chancen for at møde andre dansktalende turister på skiferien, dig, der vil have minimal spildtid i liftkøerne, og så er Schweiz til dig, der ikke er den store fan af overrendte skiområder.

Skiregler i Schweiz

Den væsentligste forskel på det Schweiziske pistekort er, at blå pister er til begyndere, hvor blå pister i andre Europæiske lande (undtagen Østrig) er til letøvede. Ellers aflæses pistekortet på samme måde som i andre lande, med røde pister til øvede og sorte til eksperter.

Pistereglerne i Schweiz følger de samme 10 FIS-regler som resten af verden, og du bør gøre dig bekendt med disse før du klikker i skiene. Vær også opmærksom på, at du i Schweiz har pligt til at oplyse navn og telefonnummer efter et styrt/uheld, hvis anden part ønsker det. Til sidst skal det selvfølgelig nævnes, at goggle gap, på samme måde som i resten af verdens skilande, heller ikke giver særlig meget street credit på de schweiziske pister.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke skiområder i Schweiz er bedst?

Skiekspert Gustav Godsk har besøgt Schweiz og afslører nu de bedste skiområder.

Hvordan vælger jeg det optimale skiområde i Schweiz?

Det afhænger af en række parametre, som du kan læse mere om i artiklen.

Hvilke skiregler skal du være opmærksom på i Schweiz?

Der er nogle forskellige regler alt afhængig af, hvilket land der er tale om. Læs om reglerne i artiklen.

Forfatter
Picture of Gustav Godsk
Gustav Godsk

Gustav arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. En skilæreruddannelse hos Den Danske Skiskole og et utal af undervisningstimer i bagagen er byggestenene til hans brede viden om skisporten - alt lige fra skiteknik til skiudstyr. I øjeblikket fungerer han som aktiv skilærer og underviser diverse danske skiklubber et par uger om året, mens han færddiggører sin uddannelse. Han har besøgt op til flere skilande heriblandt Norge, Østrig, Frankrig og Tjekkiet. Når det er uden for sæson, og det ikke længere er muligt at slå slalomsving på de snebeklædte bjerge, træner han intensivt op til den kommende sæson vha. trailløb, mountainbike, rulleskøjter, skateboard og fitness for at holde skiformen og balancen ved lige.